
Valvira ja Poliisihallitus osoittavat tiedotteessaan huolensa Ravintolapäivän ravintoloiden alkoholitarjoilun suhteen. Huolenpidon ykköspointtina on se, että luvaton alkoholin anniskelu ja myynti antaa nuorille väärän viestin siitä, että juhlintaan ja hauskanpitoon tarvitaan aina alkoholia.
Asian voi kääntää myös täysin päälaelleen. Suomalaisen alkoholikulttuurin suurin ongelma taitaa olla se, että viinalla pitää vetää aina pää täyteen. Alkoholia ei nähdä osana ruokakulttuuria samaan tapaan kuin monissa muissa maissa.
Ravintolapäivän ravintoloissa anniskeltavan alkoholin voi nähdä kehittävän suomalaista juomakulttuuria juuri oikeaan suuntaan: alkoholi voi olla oleellinen osa laadukasta ruokailua, sen sijaan, että se kuuluisi nautittavaksi pelkästään dokausreissujen yhteydessä. Miten ravintoloiden ruokailun yhteydessä tarjoiltava alkoholi välittää kuvaa siitä, että alkoholi kuuluu kaikkeen juhlintaan ja hauskanpitoon?
On vaikea nähdä, että Ravintolapäivän ravintoloissa vietettäisiin hurjia juottajaisia, joista asiakkaat poistuvat ympäripäissään.
Ravintolapäivä rikkoo monia säännöksiä, mutta alkoholilain rikkominen pakotti viranomaiset ottamaan asiaan kantaa. On hienoa, että tapahtuman on annettu elää ja olla olemassa, vaikka se onkin vaatinut viranomaisilta sormien läpi katsomista.
Pop up-ravintolat elävöittävät kaupunkikulttuuria ja säädöksiä rikottaessa lipsutaan kansalaistottelemattomuuden puolelle. Toivottavasti tottelemattomuus jatkuu, ja toivottavasti Ravintolapäivänä marraskuun 19. päivä ei nähdä ylilyöntejä viranomaisten eikä pop up-ravintolanpitäjien taholta.