Viinaa ja silakoita - City testasi kesän hittipizzan: “Makupommi räjähtää suussa”

Satokauden ensimmäisiä perunoita, silakoita ja akvaviittia sisältävässä hapanjuuripizzassa maistuu kesä.

Kuva: Story

City kertoi jo aikaisemmin Storyn uudesta innovaatiosta, hapanjuuripizzasta. Alkavan kesän kunniaksi Storyn ravintoloitsija Markus Hurskainen on loihtinut tästä ylistetystä herkusta sesonkiversion, jonka pääosassa ovat tuoreet, itse marinoidut Itämeren silakat.

“Sain inspiraation siihen Baskimaalta, jossa käytetään paljon mustia ja valkoisia, etikkaan säilöttyjä anjoviksia tapas-annoksina. Silakalla on samanlainen terveellinen rasvapitoisuus, ja sen nauttiminen on myös ympäristöteko”, Hurskainen kertoo.

Silakoiden lisäksi Summer Season -pizzan päälle kasataan satokauden ensimmäisiä avomaaperunoita ja hapankaalia.

Koko komeus viimeistellään varsin yllättävällä tuotteella - Helsinki Distilling Companyn akvaviitilla. Suihkaus tätä klassista kalapöydän juomaa kruunaa makyelämyksen, jossa pääosan saavat Suomi ja suomalaiset huippuraaka-aineet.

”En halunnut tehdä trendikästä napolilaista pizzaa, vaan jotain sellaista, jolla on juuret syvällä suomalaisessa pellossa ja vesistöissä.”

Keittiömestari ja ravintoloitsija Markus Hurskainen omaa pitkän kokemuksen leipurina ja kondiittorina.
Keittiömestari ja ravintoloitsija Markus Hurskainen omaa pitkän kokemuksen leipurina ja kondiittorina. Kuva: Story

“Suomesta löytyy erinomaisia pientuottajia, jotka vaalivat osaamistaan ja raaka-aineitaan. Haluan tehdä omalta osaltani kaikkeni, jotta ne löytävät tiensä kuluttajien sydämiin – vaikka sitten pizza kerrallaan”, Hurskainen toteaa.

Pizzan ainoa tuontiraaka-aine on italialainen artesaanimozzarella.

”Suomessa ei valitettavasti vielä tehdä aitoa mozzarellaa, joten seuraavaksi pitää varmaankin kehittää oma juustola.”

City testasi uutuuden - miltä maistui?

City pääsi testaamaan Storyn uutuutta heti kesän kynnyksellä.

Aivan ensimmäiseksi pöytään saapunut pizza herättää ajatuksia siitä, että juuri tätä herkkua pitäisi tarjota turisteille - sisältäähän se kaikkia suomalaisia klassikkomakuja.

Vaikka monelle ei tulisikaan aivan ensimmäiseksi mieleen lisätä pizzan päälle perunoita, silakoita ja hapankaalia, yhdistelmä on jollain kieroutuneella tavalla nerokas. (Yhdistelmä toimii taatusti kesäjuhlien jälkeisen päivän lounaana - tai aamupalana.) Ehdoton elementti uutuudessa on pizzan viimeistelevä akvaviitti, jota suihkautetaan ruokaan pienestä pullosta. Pieni, mutta merkityksellinen yksityiskohta. 

Kun tätä yhdstelmää maistaa, makupommi räjähtää suussa! Happamia ja suolaisia makuja, jotka eivät kuitenkaan vie liikaa huomiota mahtavalta pizzapohjalta. Toimii, vaikka makuja onkin paljon.

Kuva: Laura Matilainen

Ainoan kysymyksen herättää mozzzarella, joka on pizzan ainoa tuontituote. Onko mozzarella välttämätön raaka-aine suomalaisia makuja kunnioittavassa pizzassa, vai olisiko sen voinut korvata jollain muulla kotimaisella vaihtoehdolla. 

Hurskaisen mukaan Storyn pizzoissa reunat eivät jää syömättä, ja siinä hän on täysin oikeassa. Vaikka napolilaiseen tapaan pizzan reunat ovat paksut ja täyte keskittyy pizzan keskelle, hapanjuureen leivottu pohja on niin maukas, että reunoja tekisi mieli syödä ihan sellaisenaankin.

Makutestin lopputulos on siis selkeä; tässä voidaan hyvinkin olla kesän hittipizzan äärellä. 

Juomasusuositus: Akvaviitti

1 kommentti

Austi1n

11.6.2021 08:48

Thanks for sharing.I found a lot of interesting information here. A really good post, very thankful and hopeful that you will write many more posts like this one.
TargetPayandBenefits

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi