Viron maaseutu maistuu ympäri vuoden – 6 maistuvaa ravintolaa kaupunkien ulkopuolella

Mitä jos pistäytyisit muuallekin kuin Tallinnaan, Tarttoon tai Pärnuun?

Virossa kannattaa pistäytyä suomalaisille hyvin tuttujen Tallinnan, Tartton ja Pärnun kaupunkien ulkopuolelle myös talviaikaan. Pienen maan suurkaupunkikolmion väliin jää valtavasti nähtävää ja koettavaa, ja Viron keskieurooppalaishenkinen maaseutu poikkeaa oleellisesti suomalaisesta kansallismaisemasta.

Pelloilla myöhäiseen syksyyn saakka käyskentelevien uljaiden kattohaikaroiden ja kurkien lisäksi matkan varrelle jää satoja kartanoita upeine tammikujineen ja kiviaitoineen, sekä myös Neuvosto-ajoista muistuttavia valtavia, usein jo ränsistyneitä kolhoosirakennuksia.

Maantienvarsilta löytyy satokausikalenterin mukaisia suoramyyntipöytiä, joista saa pelloilta, metsistä ja järvistä pöytään -hengessä kasviksia, marjoja, hedelmiä, sieniä sekä savukalaa ja -lihaa pilkkahintaan. Alkutalven herkkuja ovat hunaja ja erilaiset kotitekoiset hapankaalit ja -kurkut.

Trahter-nimikyltti paljastaa kylätavernan, joista löytyy usein paikallisia erikoisuuksia, kuten erilaisia possu- ja makkarapatoja hapankaalilla tai eteläisen-Viron Mulgimaan kansallisruokaa mulgipuderia, eli ohrasuurimoista, perunasta ja pekonista haudutettua muhennosta. Myös saslõkk-grillit, eli armenia- ja georgialaistyylisiin grillivartaisiin erikoistuneet baarit tarjoavat yleensä erinomaista ruokaa.

Valitsimme Viron maaseudulta kuusi ravintolahelmeä, jotka kannattaa joko sisällyttää reitin varrelle tai tehdä niihin oma retkensä.

MerMer

Kuva: Magnus Heinmets / Visit Estonia

Pittoreski merellinen kotiravintola MerMer Lahemaan kansallispuistossa, noin tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta itään. Pöytävarauksella avoin ympärivuotisesti.

Tammuri

Kuva: Erki Saar / Visit Estonia

Viron todennäköisesti kuuluisin farmiravintola Tammuri Talu restoran Otepäällä, Tarttosta alle tunti lounaaseen. Tammurissa tarjotaan ruokaa kulloinkin saatavilla olevista parhaista raaka-aineista, joten menu vaihtelee päivästä toiseen. Tunnelma on kuitenkin taattu, minkä vuoksi Tammuri on Viron maatilaravintoloiden legenda. Auki ympärivuotisesti, pöytävaraus pakollinen.

Ööbiku Gastronoomiatalu

Kuva: Mart Vares / Visit Estonia

Viron parhaiden ravintoloiden listalta löytyvä Ööbiku Gastronoomiatalu, eli gourmet-maatila sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta Tartton suuntaan. Viiden ruokalajin illallinen katetaan keskiviikosta lauantaihin, sunnuntaisin Ööbikussa nautitaan myöhäistä lounasta. Ympärivuotisesti auki olevaan Ööbikuun ovat pöytävaraukset pakollisia.

Maagõkõnõ

Kuva: Visit Estonia

Viron kaakonkulmassa, aivan Venäjän rajan tuntumassa sijaitseva Maagõkõnõn maatilaravintola keskittyy Setomaan perinteisiin herkkuihin. Sinne kannattaa matkata pitkin Peipsi-järven rannan kuuluisaa sipulitietä ja nauttia kauniista maalaismaisemasta. Ympärivuotisesti auki, pöytävaraus pakollinen.

Põhjakan kartano

Kuva: Pirit Sihver / Visit Estonia

Idyllinen Põhjakan kartano on jokaisen Tallinna-Tartto -väliä matkustavan kulinaristin pakollinen pyhiinvaelluskohde ja puolen matkan krouvi. Paikallisiin luomuraaka-aineisiin erikoistunut kartano on avaamisestaan saakka pitänyt asemansa Viron parhaiden ravintoloiden listauksissa. Hinta-laatusuhde kohdillaan, autenttiset maut, esillepano ja robusti tyyli vertaansa vailla. Avoinna päivittäin ilman pöytävarausta. Keittiön iltapäiväsiesta kl 15-16.

ROOG Hiidenmaa

Kuva: ROOG

Viron aiemman ensimmäisen rouvan Evelin Ilveksen emännöimä kotiravintola ROOG toimii talvisin Ilveksen kotona Tallinnan vanhassa kaupungissa ja muuttaa kesäisin idylliselle Hiidenmaan saarelle. Pöytä katetaan tilauksesta 8-12 vieraalle ja menu koostuu kauden parhaista aineksista. Keittiömestarina Ilveksen kanssa toimii Siim Rikker.

Lisää ravintoloita Tallinnan seudulta löydät pöytävarauskumppanimme TableOnlinen sivuilta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi