Zaro Café toi belgialaisen vohvelikulttuurin Suomeen - asiakkaat hullaantuivat: "Selkeästi jotain uutta"

Hollantilais-suomalaisen pariskunnan pyörittämä kahvila tarjoaa uniikkeja makuelämyksiä Alppilassa.

Alun perin Hollannista kotoisin oleva Jack van Zantvliet pyörittää Zaro Caféa yhdessä vaimonsa kanssa.
Alun perin Hollannista kotoisin oleva Jack van Zantvliet pyörittää Zaro Caféa yhdessä vaimonsa kanssa. Kuva: Laura Matilainen
  • Mikä: Vohvelikahvila
  • Missä: Porvoonkatu 14, Helsinki
  • Mitä: Belgian vohveleita ja kahvia

“Hei kato, vohveleita!” ‘

Näin huutaa kohti Linnanmäkeä suuntaavan perheen lapsikolmikko ohittaessaan Porvoonkadulla sijaitsevan Zaro Cafén.

“He saattavat palata myöhemmin, tärkeintä on, että meidät on huomattu”, kommentoi Jack van Zantvliet, joka pyörittää Zaro Caféa yhdessä vaimonsa Leena Rontun kanssa.

Pieni belgialaisiin vohveleihin keskittynyt kahvila avasi ovensa reilu vuosi sitten huhtikuussa korona-rajoitusten ollessa vielä voimassa. Nyt kun alun haasteet on selvitty, kahvilan tuotteet näyttävät selvästi tekevän kauppansa.

Zaro Café sijaitsee Alppilassa Porvoonkadulla.
Zaro Café sijaitsee Alppilassa Porvoonkadulla. Kuva: Laura Matilainen

“Asiakkaat ovat kovasti pitäneet vohveleistamme. Selkeästi jotain uutta, mitä eivät ennen ole maistaneet”, Rontu kertoo.

Suomen vohvelikulttuurissa Zaron mentävä aukko

Ajatus oman kahvilan perustamisesta sai alkunsa, kun useita vuosia Belgiassa asunut hollantilais-suomalainen pariskunta huomasi Suomeen muutettuaan, että edellisestä kotimaasta tuttu vohvelikulttuuri puuttui täältä kokonaan.

Aiemmin rahoitusalalla työskennellyt pariskunta päätti kokeilla onneaan ja perustaa belgialaisiin vohveleihin keskittyneen kahvilan. Kun kahvilalle sopivat tilat avautuivat eteen Porvoonakadulta, Rontun tyttären pyörittämästä HUG Cafesta, tilaisuuteen oli tartuttava.

Kahvilan sisätiloihin mahtuu noin 15 henkeä.
Kahvilan sisätiloihin mahtuu noin 15 henkeä. Kuva: Laura Matilainen

“Olemme asuneet Antwerpenissä Belgiassa useita vuosia, ja vohvelit tulivat siellä tutuiksi, sillä niitä myytiin joka kadunkulmassa pienestä kojusta. Vohvelin päälle tuli tomusokeria tai suklaakastiketta. Muutettuamme Suomeen huomasimme, että vohvelikulttuuria ei juurikaan ole täällä, ja meille avautui mahdollisuus aloittaa Brysselin vohvelin markkinointi Suomessa", Rontu kertoo.

Sen lisäksi, että yrittäjät haluavat tarjota asiakkailleen herkullisia vohveleita, he toivovat Zaro Cafésta muodostuvan paikan, jonne voi poiketa hyvillä mielin niin aamukahville kuin herkuttelemaan pidemmän kaavan mukaan. "Alueen yhteisen olohuoneen", Zantvliet kuvailee.

Viikonlopun vohvelibuffet löytänyt heti suosion

Brysselin vohvelit eroavat perinteisistä vohveleista sillä, että ne ovat päältä rapsakoita ja kuohkeita sisältä. Kevyet vohvelit eivät ole itsessään ylimakeita, vaan niiden päälle voidaan kasata niin suolaisia- kuin makeita täytteitä.

Tällä hetkellä Zaro Cafén suosituin tuote on tuoreilla mansikoilla ja vaniljajäätelöllä täytetty kesävohveli. Suolaisista täytevaihtoehdoista asiakkaiden suosikkeja ovat klassinen tomaatin, basilikan ja mozzarellan yhdistelmä sekä raikas avokado-chili-lime.

Belgian vohvelit maistuvat niin suolaisten kuin makeiden täytteiden kanssa.
Belgian vohvelit maistuvat niin suolaisten kuin makeiden täytteiden kanssa. Kuva: Zaro Café

“Jotkut tulevat syömään vohvelia aamupalaksi, toisille vohvelit taas maistuvat astetta kevyempänä lounaana. Joinain päivinä vohveleita tilataan eniten kahden ja neljän välillä iltapäivällä”, Zantvliet kertoo ja toteaa, että vohvelit ovat siitä hyvä tuote, että niitä voi nauttia mihin aikaan päivästä tahansa.

Zantvliet kertoo kahvilan ehdottomasti suosituimmaksi tuotteeksi viikonlopun vohvelibuffetin, joka katetaan pöytiin kahdessa kattauksessa. Pöytä tähän suosittuun buffettiin tulee varata etukäteen, jos mielii päästä kasaamaan itse juuri oman näköisiään vohveleita.

“Vovelibuffetista voi koota aterian aloittamalla suolaisista täytteistä ja siirtymällä lopuksi makeisiin. Yksi suosituimmista täytteistä on vaimoni valmistama lämminsavulohitäyte, kun taas lapset herkuttelisivat mielellään pelkästään makeilla herkuilla, Zantvliet kertoo.

Viikonloppujen vohevlibuffettiin tulee tehdä pöytävaraus etukäteen.
Viikonloppujen vohevlibuffettiin tulee tehdä pöytävaraus etukäteen. Kuva: Zaro Café

Herkullisten tuotteiden lisäksi vohvelibuffetin suosion salaisuus selittyy sillä, että kilpailijat loistavat poissaolollaan.

“Meillä ei ole tiedossa toista kahvilaa Helsingissä, missä olisi vohvelibuffet tarjolla”, Rontu kertoo ja pohtii, toimisiko suosittu buffet tulevaisuudessa myös lounaalla.

Erikoiskahveja ja virkistäviä mocktaileja

Vohveleiden lisäksi Zaro Caféssa on panostettu myös juomapuoleen. Perinteisen suodatinkahvin lisäksi kahvilasta saa tilattua italialaisista Segafredo-pavuista valmistettuja erikoiskahveja aina lämpimistä kylmiin vaihtoehtoihin. Tarjolla on myös teetä, italialaisia virvoitusjuomia sekä alkoholittomia mocktaileja. 

“Pientä makeaa kaipaaville tarjolla on macarons-leivoksia, suklaata ja hollantilaisia siirappivohveleita”, kertoo Zantvliet, joka tarjoili juuri erikoiskahvit ja macaronsit kaksikolle, joka tuli nauttimaan kahvit ennen lounaalle suuntaamista.

Zaroon voi poiketa pelkästään myös kahville.
Zaroon voi poiketa pelkästään myös kahville. Kuva: Laura Matilainen

Jos vohvelit kiinnostavat, kannattaa Zaroon suunnata 27. elokuuta, mies vinkkaa. Kyseisenä päivänä Zantvliet täyttää nimittäin 60 vuotta, ja juhlapäivän kunniaksi vohvelin ostajat saavat suodatinkahvin veloituksetta.

Zaro kannattaa painaa mieliin myös erilaisia perhe- ja yksityistilaisuuksia silmällä pitäen, sillä kahvilan voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin niin tarjoilluilla kuin ilman.

Zaro Café lomailee 6.-10.8. Elokuussa se palvelee ti-pe klo 10-18, la-su klo 11-17.

1 kommentti

Finley69

8.8.2022 13:01

This article is really amazing. Thanks for the sharing.
liteblue.usps.gov

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi