Mitä miehen, mitä naisen tulee olla?

Miksi sitä oikeaa ei löydy? Ovatko vaatimukset kohtuuttomia vai valikoima huono? Neljä sinkkua kertoo, millainen kumppanin on oltava.

Tämän ei toivoisi olevan totta: Samuli on liki täydellinen mies, mutta liian laihojen pohkeiden johdosta Maria ei kuitenkaan kelpuuta häntä poikaystäväkseen. Julia on monin tavoin upea nainen, mutta koska tyttö ei ole ikinä lumilautaillut, ei Kristian halua häntä elämäänsä. Lukuisat nuoret aikuiset tietävät hyvin tarkkaan, mitä ominaisuuksia edellyttävät kumppaniltaan. Kaikille parinetsintä ei ole pelkästään mukavan, rehellisen ja luotettavan kaverin hakemista, vaan utooppisen unelman tavoittelua. Moni etsii ihmistä, jota tuskin on olemassa – tai jota ei saa.

Moni naureskelee Suurlähettiläiden Mitä miehen tulee olla -biisille, mutta kuitenkin myöntää itse asettavansa kumppanilleen kohtuuttomia vaatimuksia.

Miksi? Miksi kumppani yritetään tunkea mielikuvaan Siitä Omasta Oikeasta?

Parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta uskoo sinkkukulttuurin seurauksena vaatimusten kasvaneen. "Enää ei olla vanhojapiikoja ja –poikia, vaan voidaan hyväksytysti elää yksin. Sekä naiset että miehet voivat kouluttautua haluamiinsa ammatteihin ja työstä saattaa tulla elämän pääsisältö."

"Samalla kun totutaan elämään itsenäisesti, sitoutumiskynnys nousee. Lisäksi esimerkiksi pettymykset edellisissä suhteissa saattavat kasvattaa seuraaviin kumppaneihin kohdistuvia vaatimuksia. Tavallaan itsekkyyskin on lisääntynyt."

Pitäisikö tietää?

Onko kumppaniin kohdistettujen toiveominaisuuksien miettiminen vain omahyväistä laskelmointia? Vai mielekästä toimintaa? Onko tiedostava listaaminen hyvä keino löytää unelmapari itselleen? Pitäisikö jokaisen tietää tarkkaan, minkälaista ihmistä etsii?

"Ominaisuuslistaukset varmaan helpottavat sopivan parin löytämistä", vastaa Teija-Liisa Ranta.

Ennen kaikkea Ranta kehottaa kuitenkin miettimään, mitä toivotut ominaisuudet todella merkitsevät:

"Moni haluaa avoimen ja rehellisen kumppanin, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Tosiasiassa moni lähtee feikkipeliin, yrittämään parastaan, miellyttämään ja olemaan muuta kuin oikeasti on."

Tai sitten vain käy niin, ettei lopputulos vastaa listaa. Pitkää, tyylikästä pörssimeklaria havitteleva mies saattaa huomata pienen, pipopäisen muusikon synnyttävän lämpimiä tunteita. Tai siroa, herttaista runopoikaa kaipaava nainen voikin kenties rakastua ronskiin uramieheen. Mitä tästä seuraa?

"Kaikilla suhteilla on mahdollisuus onnistua, ja ihastumisia tapahtuu paljonkin. Mutta mikäli kohde ei yhtään vastaa omia odotuksia, voi innostunut huuma vaihtua ärsytykseen. Täydellisyyttä tavoitteleva voi hullaantua palavasti boheemiin ihmiseen, mutta jonain päivänä häntä alkaa todella ärsyttää, että samassa huushollissa pyörii hälläväliä-tyyppi", Ranta kuvailee.

"Odotukset kannattaa miettiä mielekkäiksi. Jos esimerkiksi ajattelee rakentavansa parisuhteensa ensisijaisesti sen varaan, että toinen on jääkiekkoilija tai julkkis, on ihmisellä oman seksuaalisuutensa, kokemustensa, haaveidensa tai unelmiensa kanssa ongelma."

Järki vai tunteet?

Vaikuttaa siis siltä, että oman onnellisen tulevaisuuden kannalta olisi hyödyllistä laatia tulevan kumppanin ominaisuudet määrittelevä, ns. järkevä ja kohtuullinen vaatimuslista – sekä pitää siitä kiinni. Onko tuloksellisessa kumppanin etsinnässä siis kyse kylmästä järkipelistä? Suunnitelmallisesta kauppalistan tekemisestä? Mitä jos paperilla kaikki kriteerit täyttävä ehdokas ei tunnu oikealta? Värinä puuttuu? Vatsanpohjassa ei ole kihelmöintiä eikä sydän läpätä?

"Itseään tulisi kuunnella. Vaikka suhteeseen voi tietysti kasvaa ja kehittyä, koen läheisyyden ja lämmön tunteet oleellisena solmimisperusteena tämän päivän parisuhteissa", Ranta kommentoi.

"Biologiassa meidän sanotaan haistavan kumppani, jonka kanssa tulee parhaat mahdolliset jälkeläiset." Ja sillä ei ole mitään tekemistä listojen kanssa.

Lista ja rakkaus

Ei ole ihme, että lukuisat ihmiset odottavat ihmistä, jossa järkevä toivelista ja suuri rakastuminen yhdistyvät. Tehtävä tuntuu lähes mahdottomalta. Jos haluaa elää elämänsä toimivassa suhteessa, on rakennettava syvällisen itseanalyysin pohjalta mielekkäästi perusteltu toivelista. Jos taas haluaa kunnioittaa tunteitaan, on löydettävä kumppani, joka todella säväyttää. Löytääkö tällaisen? Kertoisiko joku mistä?

"Vaikka kuuleekin onnellisia kertomuksia ns. kolmen sekunnin rakastumisista, rakkautta ensi silmäyksellä -tapauksista, joissa joku kohtaa oman fantasiansa, itselle täydellisen kumppanin, jota ei tarvitse mitenkään muuttaa, niin ei ole mahdollista, että odotamme sitä omaa kolmea sekuntiamme koko elämämme. Odottaminen ja haluaminen on aina pois siitä, että olemme tässä ja nyt", Ranta analysoi.

"Jokainen voi mielessään miettiä, mitä toivoo kumppaniltaan, mutta on muistettava, että parisuhde on aina kompromisseja."

Teija-Liisa Ranta korostaa kommunikoinnin taidon merkitystä ihmissuhteissa. Lähdettäessä selvittämään, onko joku sellainen, jonka itse haluaa, on Rannan mukaan esitettävä rehellisiä kysymyksiä.

"Pyrimme koko ajan lukemaan toisten ajatuksia, mutta jatkuva tulkitseminen johtaa helposti siihen, että todellinen tutustuminen jää kesken, ja myöhemmin huomaamme elävämme vieraan ihmisen kanssa", hän selventää.

Mitään konkreettista neuvopakettia itselle sopivan kumppanin löytämiseksi Ranta ei kuitenkaan suostu antamaan.

"Soitellen sotaan vaan!" hän kannustaa.

"Kuten vanha sanontakin kuuluu, on jokainen oman onnensa seppä; ei kumppani tee meitä koskaan onnelliseksi, jos emme ole onnellisia omassa itsessämme – vaikka siis laatisimme minkälaiset järkevät ja mielekkäät listat tahansa."

"Eikö ihmissuhteissa saisi erehtyä, vaikka liki kaikessa muussa saa? Pitäisikö jo nuoren ihmisen tietää, minkälaisen kumppanin kanssa haluaa elää loppuelämänsä? Tulee yhä hyväksytymmäksi, että meillä on useampi peräkkäinen pitkä suhde elämämme aikana", Ranta miettii.

Vivi: Vaadin kunnianhimoa!

Ulkonäkö
Yli 178cm (oma pituuteni)

Urheilullinen vartalo
Katseenkestävä kroppa. Mielellään tanakka ja harteikas, muttei siis keskivartalosta korostunut. Plussaksi lasketaan liikunnalliset harrastukset. Plussaa on myös tummanruskeat silmät ja hiukset. Ylipäätään edustuskelpoinen.

Positiivinen
Aurinkoinen, positiivinen ja energinen. Ei kuitenkaan lepsu tossumies, vaan temperamenttia löytyy. Ylipäätään mukava, tasapainoinen mies, jonka seurassa ei tylsisty kuoliaaksi.

Luovat harrastukset
Erityisesti laulu/soittotaito lasketaan eduksi.

Kunnianhimoinen
Lahjakas eteenpäin pyrkivä luonne. Tietää mitä haluaa ja miten sen saa. Nauttii opiskelustaan/työstään.

Itsevarma
Tuntee itsensä, tietää rajansa. On ylpeä saavutuksistaan, muttei ylpistynyt. Osaa myös iloita muiden menestyksestä.

Sosiaalinen
On hyväkäytöksinen, sosiaalisesti kyvykäs yksilö, jonka seurassa yleisesti viihdytään. Kohtelee kaikkia hyvin. On luotettava ja kunniallinen. Pyrkii tekemään toisille niin kuin haluaisi itselleen tehtävän. Hellä, avoin ja keskustelukykyinen. Ahkera halipusuttelija. Ei kuitenkaan limainen ja itserakas naisten suurkuluttaja.

Sitoutumiskykyinen
On valmis vaihtamaan sinkkuutensa seurustelusuhteeseen oikeanlaisen naisen löydyttyä. Ei siis ole vannoutunut poikamies tai muuten vain sitoutumiskammoinen. On muutenkin valmiudessa rakastumaan, eikä siis ole vasta toipumassa eksästään. Kuitenkaan ei ole epätoivoinen, eikä "toisella kierroksella". Ymmärtää että parisuhdetta pitää vaalia ja hoitaa, että jokainen rakkauden kekoon kiikutettu korsi palvelee yhteistä etua. Paketti, josta muutkin naiset unelmoivat.

Sähköpostia Viville:
nainenpunaisissa@hotmail.com

Kansainvälistä kauppaa Englannissa opiskeleva Kim, 20 vuotta.
Kansainvälistä kauppaa Englannissa opiskeleva Kim, 20 vuotta.
Kim: Vaadin urheilullisuutta

Ulkonäkö
Naiseni tulee olla persoonallisen kaunis. Pituutta ei saisi olla aivan hirmuisesti, jotta emme näytä dorkalta. (Pienenä ala-asteen limudiskossa ei ollut lainkaan kivaa, kun tyttö oli kahta päätä itseäni pidempi ja Scorppareiden seitsemäntoista minuutin tahdissa alkoi pää puutumaan.)

Aito
Rakastan aitoutta. Ei paljoa auta, vaikka ihmisessä on näyttävyyttä, jos jotkut jutut ovat vain tekemällä tehtyjä. Sen sijaan hassut asiat (kuten esimerkiksi tyynyä vasten tuhnuttelu aamuisin) voivat olla erittäin kauniita.

Samanikäinen
On toimivaa, jos naiseni on suunnilleen samanikäinen kanssani.

Urheilullinen
Tämä on ehdoton. Ei tarvitse harrastaa samoja lajeja kuin minä itse, mutta liikunnallisuus ainakin jollain tasolla on oleellista, sillä itse tykkään liikkua paljon ja harvemmin vietän aikaa tylsistyen paikallaan.

Rempseä
Naiseni tulee olla raikas, rempseä, rivakka ja räväkkä. Ihminen, jonka periaatteena on ennemmin "railakkaasti perseelleen" kuin "hiljaa hissutellen".

Rakkauttaan osoittava
Rakkautensa tuhansien, jokapäiväisten sanojen sijaan eleillä ja arvostamisella näyttävä.

Hyvä ystävä
Paras ja ehdottoman luotettava ystäväni.

Sähköpostia Kimille:
k.ronnberg@jippii.fi

Valtionhallinnossa työskentelevä valtiotieteiden yo ja biotieteiden yo Eeva, 24 vuotta.
Valtionhallinnossa työskentelevä valtiotieteiden yo ja biotieteiden yo Eeva, 24 vuotta.
Eeva: Vaadin outoa huumorintajua!

Mikkeli-mentaliteetti
Isäntämiesasenne on ratkaisevan tärkeää. Maakunta on henkinen paikka, jossa perinteiset arvot ja älyllinen suvaitsevaisuus kohtaavat.

Outo huumorintaju
Jos Conan, Absolutely fabulous ja Eddie Murphyn 80-luvun lopun stand up- komiikka menee tyystin ohi, taitaa itku tulla jo ennen sitä pitkää iloa.

Tyytyväinen omaan elämään
Vaatii rohkeutta ja työtä rakentaa omasta elämästään mieluinen. Kunnianhimon kohteita on jokaisella, mutta aikuinen mies, jonka mielestä on normaalia kuluttaa kolmasosa valveillaoloajastaan pleikkarin edessä tai jonka mielestä temperamenttinen on sivistyssana, jättää kylmäksi.

Huomaavainen
Pysähdyttäessä tankkaamaan voi esimerkiksi ostaa tikkarin. Hyvä mies tietää, että lahjojen ostaminen Naiselle on erinomainen sijoitus.

Haasteellinen työ
Työssään viihtyminen on oman elämän mielekkyyden kannalta todella tärkeää. Jostain kumman syystä hieman äijempien alojen edustajat ovat helpommin kiinnittäneet huomioni.

Toimelias
Tekevä mies on ihana asia. Kyllä tytön sydäntä lämmittää, jos mies tuntee aika ajoin halua korjata laiturin, tervata saunan tai vain ajella erilaisilla ajoneuvoilla.

Arvostaa naista
Älykäs mies pitää urbaania kotikylän tyttöä sellaisen löydettyään arvossa, tietäen ettei sellaista naista, joka tekee loistavaa mustikkapiirakkaa siinä missä nauttii meksikolaisesta nykyelokuvasta, löydy joka heinäpaalin tai ravintolan oven takaa - eikä varsinkaan sellaista, joka on valmis panostamaan näyttääkseen mukavalta kaikkea edellä mainittua touhutessaan.

Ulkonäkö
Ei poninhäntiä. Pariskunnasta saa vain toisella mennä hiukset kunnolla kiinni.
Pienikasvuisille on sanottava valitettavasti ei. Tytön täytyy saada pitää korkkareita. Monien miesten omasta mielestä "rento" pukeutuminen on paremmin luonnehdittava pelottavaksi.

Sähköpostia Eevalle:
eeva.rask@helsinki.fi

Vuoromestari, kokki Mikko, 25 vuotta.
Vuoromestari, kokki Mikko, 25 vuotta.
Mikko: Vaadin sosiaalisuutta

Ulkonäkö
Hyvä takapuoli eli latinonaisille tyypillinen muoto. Hyvät rinnat eli kouraan sopivat ja luonnolliset. Nätit silmät ja söpöt huulet. Pituudeltaan mitä tahansa 150 cm:stä ylöspäin, kunhan ei edes korkokengät jalassa ylitä omaa pituuttani (190 cm). Fiksu pukeutuja eli nainen, joka pukeutuu rennon tyylikkäästi ja tilanteen mukaan. Ei siis mitään goottiasuja. Itsestään huolta pitävä ja menevä, ei siis mikään sohvaperuna

Luonteikas
Niin luonteeltaan jotain keijun ja menninkäisen väliltä.

Sosiaalinen
Ammatiltaan mieluiten ison firman henkilöstöpäällikkö, sillä ko ammatinharjoittaja tulisi varmaankin hyvin toimeen kanssani. Mutta nätti kahvilatyöntekijäkin kelpaa!

Hassu
Hupsu ja hölmö. Itsestään kaiken irti ottava.

Sähköpostia Mikolle:
Rymy_78@jippii.fi

Mitä edellytät kumppaniltasi?

Yli 2000 ihmistä vastasi Cityn kyselyyn, jossa viidestäkymmenestä Deitti.netin seuranhakuilmoituksista poimitusta ominaisuudesta sai valita ne ominaisuudet, joita edellyttää omalta kumppaniltaan.

  Naiset%    Miehet%
keskustelutaitoinen 90% 72%
hauska 85% 65%
kuuntelutaitoinen 81% 62%
hyväkäytöksinen 80% 68%
elämäniloinen 77% 68%
älykäs 71% 72%
sosiaalinen 69% 56%
intohimoinen 64% 56%
hemmottelutaitoinen 62% 39%
itsevarma 60% 44%
edustuskelpoinen 59% 49%
tyylitajuinen 58% 53%
kiltti 58% 59%
suvaitsevainen 58% 48%
laiskottelemaan kykenevä 54% 47%
rohkea 45% 33%
seikkailunhaluinen 44% 35%
eläinrakas 43% 29%
herkkä 43% 49%
asiallinen 43% 46%
pitkä 43% 13%
pitkäpinnainen 41% 30%
energinen 41% 38%
kunnianhimoinen 41% 27%
kotona viihtyvä 36% 39%
sporttinen 36% 38%
puhelias 34% 29%
syvällinen 34% 35%
taloudellisesti hyvin toimeentuleva     30% 20%
haastava 29% 22%
rauhallinen 28% 39%
sekopäinen 28% 19%
luova 28% 27%
lihaksikas 28% 06%
kulttuurista kiinnostunut 27% 21%
tupakoimaton 26% 40%
bailuhenkinen 26% 24%
lapseton 25% 33%
tumma 22% 22%
alkoholista nauttiva 20% 19%
hoikka 16% 50%
korkeasti koulutettu 15% 16%
trendikäs 14% 18%
kaunis 09% 69%
uskova 06% 07%
vaalea 06% 18%
pitkähiuksinen 05% 34%
turhamainen 01% 03%
isorintainen 01% 19%
Seuraava

105 kommenttia

Heidar

17.3.2005 14:45

[LAINAUS]linea kirjoitti 22.07.2004 klo 21:14:

No mulla on ainakin "reika" reisien valissa eika ole yksikaan mies viela valittanut. pain vastoin![/LAINAUS]

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dani82

21.6.2006 01:22

Ihmiset, jotka luo tälläisiä kriteereitä kumppaneille, eivät löydä koskaan todellista onnea.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mina38

17.7.2006 09:56

Hyvin huomaa tuosta cityn listasta, että ainakin naisten kohdalla puhutaan iästä alle 30v.Siis vastaajat, jos olisi vanhempia, niin elämän reaaliteetit olis jo valjennut ja miehen kohdalla
taloudellinen tilanne olis korkeammalla luin 30 %. Eeva vaikutaa ihannenaiselta-moni kakku päältä kaunis??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viulistibarbi

16.4.2008 19:53

Kuinkahan moni on koskaan rakastunut ns. "ihannemieheensä"?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Shmee

20.11.2011 19:21

Saanko ehdottaa etta "kiltin" sijaan kayttaisimme termia "ihana" vaarinkasityksen valttamiseksi? Mielestani ihana ihminen on nimenomaan ei-kusipaa: Kiltti olematta kynnysmatto, kunnollinen olematta tylsa, rehellinen muttei naiivi, sitoutumiskykyinen muttei yksinaan avuton. Luova ja omaperainen olematta suunnaton horho, moraalinen itse sensijaan etta pyrkisi luennoimaan muille. Lammin ja muita arvostava. Ihanan ihmisen seurassa sita on itsekin ihanampi: mitapa sita skitsoilemaan kun syyta ei ole.

Itse pidan pitkatukkaisista, musikaalisista, nörtähtävistä ja fiksuista miehista (itseani hiukan pidemmista, mutta kun olen 160 niin se kait tarkoittaa lyhyehkoista). Mutta suhteen pidemman onnistumisen kannalta ihanuus ratkaisee kaiken, kaikissa muissa ominaisuuksissa voidaan joustaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi