Kuningas Krapula

Mikä on krapula? Juhani Sirén otti selvää.

Mikä on krapula

Alkoholi vaikuttaa lamaannuttavasti aivoihin ja keskushermostoon. Käytön jälkeinen epämiellyttävä olo – krapula – alkaa, kun veren alkoholipitoisuus kääntyy laskuun. Lamaantumiseen tottuneet aivot panikoituvat promillemäärän vähenemisestä ja lisäävät elimistöön stressihormoneja, jolloin keho muuttuu ylikiihotustilaan. Alkoholi muuttaa aivosolukalvojen rakennetta, liuottaa niiden rasvoja. “Aivosolukalvoille käy samoin kuin voille, joka otetaan jääkaapista huoneenlämpöön”, kuvailee dosentti Peter Eriksson Kansanterveyslaitokselta.

Krapulan oireet

Kolme neljästä suomalaisesta kärsii krapulasta. Kohmelon voimakkuuteen vaikuttaa suoraan se, mihin kuntoon olet itsesi juonut. Kolmen promillen kaatokännistä tuloksena on takuuvarmasti pahempi krapula kuin muutamasta oluesta. Yleensä krapulan saamiseen vaaditaan vähintään yhden promillen, eli 3–5 olutpullon humala. Oireet alkavat usein 12 tuntia viimeisen alkoholiannoksen nauttimisen jälkeen, ja krapula on pahimmillaan, kun promillet lähestyvät nollaa. Varsinaisiksi kankkusoireiksi lasketaan pahoinvointi, päänsärky ja sekavuustila. Migreenipotilaille tiedoksi: kärsitte muita todennäköisemmin myös krapulapäänsärystä. “Ja jos huvipuiston pyörivät laitteet yököttävät, oksentaa helpommin myös krapulassa”, dosentti Peter Eriksson toteaa. Lisäksi dagen efterinä saattaa esiintyä verenpaineen nousua, väsymystä, sydämen tykytystä, vapinaa sekä valoherkkyyttä. Janontunne johtuu siitä, että alkoholi on kahvin tapaan diureetti, joka kuivattaa kehoa. Jos edellisillan aikana ei ole syönyt riittävästi, heikotusta lisää verensokerin vajaus. Alkoholi kun pysäyttää maksan sokerintuotannon. “Krapula on ihmisen suojamekanismi. Aina kun saat krapulan, voit olla varma, että jotain ikävää on tapahtunut aivoille”, sanoo Eriksson. Heavy userin kauhuskenaario on viinakramppi. Jos aivojen kiihotustila pahenee juoppohulluuden asteelle, on oireina näkö- ja kuuloharhoja, tuskaisuutta ja levottomuutta. Juoppohullut saattavat riehua, hikoilla litratolkulla ja saada rytmihäiriöitä, johon keskimäärin joka kuudes kupsahtaa.

[AD]

Alkoholin palamisnopeus ei ole vakio

Palamisessa ja palamisessa on eroja. Yleinen nyrkkisääntö on, että yksi ravintola-annos palaa elimistöstä noin kahdessa tunnissa. Tarkkaan ottaen yksi gramma per kymmenen kiloa, sukupuoleen katsomatta. Säännöstä poikkeavat alkoholin suurkuluttajat, joiden maksa on jo tottunut polttamaan viinaa jatkuvalla juotolla. “Suurkulutukseen sopeutunut maksa pystyy polttamaan etanolia jopa kaksi kertaa tavallista nopeammin”, kertoo professori Mikko Salaspuro. Eli lyhyen laskukaavan mukaan: yhtä paljon juonut 60-kiloinen alkoholisti puhaltaa nollat samaan aikaan 120-kiloisen peruskäyttäjän kanssa. Eivätkä painoerotkaan aina vaikuta selviämisnopeuteen. 70-kiloisella miehellä alkoholi palaa yhtä nopeasti kuin 90-kiloisella, jolla on ylimääräistä rasvaa 20 kiloa enemmän.

Krapulan anatomia

 [IMG 1389354]

Darrasoundtrack

  1. Juice Leskinen: Viidestoista yö, Mimosan hipiä
  2. Zen Cafe: Särkylääkkeet
  3. Leevi and the Leavings: Unelmia ja toimistohommia
  4. Klamydia: Krapula tulee (minä määrään päivän)
  5. Blur: Hanging Over
  6. Juha “Watt” Vainio: Kauhea kankkunen
  7. Popeda: Hyvä kankkunen
  8. Jope Ruonansuu: Krapulassa katuani tallaan
  9. Kolmas nainen: Äiti pojasta pappia toivoi
  10. The Offspring: The Worst Hangover Ever

Miksi kaikille ei tule kankkusta?

Alkoholin suurkuluttajat välttävät pahan krapulan samalla annoksella useammin kuin viinaan tottumattomat. Mitä useammin on viinaa veressä, sen enemmän elimistön sietokyky kasvaa ja humala- ja krapulavaikutukset lieventyvät. Myös perinnöllisyys vaikuttaa: 40 prosentilla alkoholistivanhempien pojista on todettu olevan tavallista suurempi vastustuskyky alkoholin vaikutuksille. Yleisesti puhutaan myös hyvästä viinapäästä: hermosolut sopeutuvat alkoholin läsnäoloon elimistössä ja kovan harjoittelun tuloksena maksa polttaa etanolia nopeammin.

Krapulaseksi

Krapula nostaa stressihormonien ja laskee sukuhormonien määrää elimistössä. Siis mitä kovempi on krapula, sitä vaikeampaa on seksin harrastaminen. Mutta krapulassahan seksin pitäisi maistua paremmalta, kun ihminen on herkemmässä tilassa. “Siitä ei ole todisteita, mutta aamulla ihminen on seksuaalisesti vireimmillään, tällöin sukuhormonit ovat korkeimmillaan. Lisäksi saattaa olla, että edellisiltana koettu pettymys potenssin heikentymisestä humalassa mobilisoituu aamulla seksuaaliseksi energiaksi”, uskoo Eriksson.

Miksi vanha viina haisee?

Toisin kuin voisi luulla, vanhan viinan haju ei tule itse etanolista, vaan muista alkoholin mukana saaduista aineista, jotka kasaantuvat elimistöön. Paha haju häviää vasta, kun maksa on polttanut kaiken alkoholin ja pääsee sen jälkeen tuhoamaan muita aineita. Eli mitä enemmän alkoholissa on mukana ylimääräisiä aineita, sitä varmemmin vanha viina löyhkää. ”Haiset huomattavasti pahemmalta seuraavana aamuna, jos olet juonut viskiä etkä kossua”, lupaa Eriksson.

Kannattaako korjaussarja?

“Krapularyyppy lieventää kankkusen oireita. Lisäksi sillä voi siirtää krapulan alkamisaikaa esimerkiksi seuraavaan yöhön, jolloin oireet häviävät nukkuessa”, kertoo dosentti Peter Eriksson. “Mutta krapularyypystä voi kehittyä huono tapa, joka johtaa pahimmillaan alkoholismiin. Ei sitä voi ihan suositellakaan”, Eriksson jatkaa.

Kankkuset Suomessa

Väestörekisterikeskuksen Nimipalvelun perusteella 1 533 ihmisellä on tällä hetkellä Kankkunen – sukunimenään. Saavatko he kärsiä vieroitusoireiden lisäksi nimestään? “En ole koskaan saanut naljailua. Ei tavalliset ihmiset kiinnitä huomiota siihen, kuten ei varmasti Svinhufvud-sukunimeenkään, joka kuitenkin tarkoittaa sianpäätä”, väittää 83-vuotias lakimies Aimo Kankkunen. “Aiemmin puhuttiin vain krapulasta. Kankkunen-sana levisi tv:n kautta sanavarastoon vasta reilut 20 vuotta sitten.”

Gini + viski = krapula?

Jos perimätietoon on uskominen, krapulan saa hankittua varmimmin juomalla eri alkoholeja sekaisin. “Siitä ei ole tieteellistä näyttöä. Syynä normaalia pahempaan krapulaan voi olla se, että sekoittaessa eri alkoholeja tulee juoneeksi keskimääräistä enemmän”, väittää Eriksson. Toinen legenda: mitä tummempi ja makeampi juoma, sen kirpeämpi krapula. Syy: alkoholeissa on etanolin lisäksi myrkyllisiä kemikaaleja antamassa makua. Ja mitä tummempi aine, sen enemmän epäpuhtauksia. “Ei ole todistettu, että ylimääräiset ainesosat aiheuttaisivat voimistuneen krapulatilan. Jotkut ihmiset saattavat tosin olla yliherkkiä oheisaineille ja saada niistä krapulaa muistuttavia allergisia oireita”, Eriksson kertoo. Esimerkiksi viskissä on 30 kertaa enemmän haitallisia aineita kuin vodkassa ja monelle krapula saattaa iskeä juuri viskistä. Lisäksi joka viides suomalainen nainen saa päänsärkyä punkusta. “Punaviinissä saattaa olla jokin päänsärkyä aiheuttava ainesosa, koska kossun kanssa heillä ei ole samaa ongelmaa.”

Kirjat Krapulassa

  1. Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä
  2. Charles Bukowski: Pystyssä kaiken aikaa
  3. Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja
  4. Henrik Tikkanen: Yrjönkatu
  5. Mikko Rimminen: Pussikaljaromaani

Pääosassa: Kankkunen

  1. Dude, Where’s My Car?
  2. Trainspotting
  3. Krapula soittaa kahdesti (lyhytelokuva)
  4. Leaving Las Vegas
  5. Barfly

Ihmeparantajat

  • Outox-selviämisjuoma
    “Tutustuimme juomasta tehtyihin tutkimustuloksiin. Huuhaata.”
  • Duact
    “Jos henkilö on saanut allergisen reaktion jostain alkoholin ainesosasta, niin antihistamiini helpottaa allergisia oireita, mutta ei krapulaa.”
  • Beetasalpaajat
    “Tehoavat krapulan oireista sydämentykytykseen.”
  • Aspiriini
    “Krapula on tulehdusreaktio ja se aiheuttaa turvotusta aivoissa, joten tulehduskipulääkkeet lieventävät oireita.”
  • B-vitamiini
    “Kovat alkoholistit kärsivät katkaisuhoidossa usein vitamiinivajeesta, mutta peruskäyttäjän krapulaan lisävitamiinit eivät tuo helpotusta.”
  • Fruktoosi
    “Fruktoosi nopeuttaa alkoholin palamista 10–20 prosenttia, mutta se vaatii vähintään 20 gramman kerta-annoksen.”

Arviot: Professori Mikko Salaspuro

Kallis kankkunen

Kankkunen on kallista puuhaa. Englantilainen alkoholin väärinkäyttöä tutkivan Alcohol Concern -yhdistyksen mukaan noin viisi prosenttia kaikista työpoissaoloista liittyy alkoholinkäyttöön. Pelkästään Briteissä se tarkoittaa 14 miljoonaa krapulapoissaoloa. Ylipäätään darrapoissaolot työpaikoilla ja krapulapäivien alentunut työteho aiheuttavat vuosittain yrityksille noin 2 000 euron päänsäryn per työntekijä.

[AD]

Liikkeelle darrassa?

Krapula lähtee liikkumalla yhtä varmasti kuin humala juomalla. Kävely kannattaa, mutta kovaa fyysistä rasitusta kannattaa välttää dagen efterina, jos et halua äkillistä sydämen rytmihäiriötä tai aivohalvausta. Krapulassa veri on normaalia happamampaa, maksa ei pysty poistamaan anaerobisessa rasituksessa syntyvää maitohappoa ja testosteronituotanto on pienentynyt. Eli, kun liikut krapulassa, huononnat kuntoasi, olet kaksinkertaisessa vaarassa saada urheiluvamman. Tai kuolet.

Ystävämme maksa

Maksa hajottaa etanolin elimistöstä. Ja näin se käy:

  1. Etanoli hapettuu asetaldehydiksi maksassa olevan ADH-entsyymin avulla.
  2. Yli 99 prosenttia asetaldehydista palaa välittömästi etikkahapoksi.

Asetaldehydi palaa naisilla hieman huonommin estrogeenierityksen ollessa koholla kuukautiskierron puolivälissä ja silloin, kun he käyttävät e-pillereitä. Tämän uskotaan osittain vaikuttavan siihen, että naiset saavat krapulan miehiä helpommin. Huonoimmassa jamassa ovat aasialaiset. Syy: Maksan entsyymit koostuvat tuhansista aminohapoista. Aasialaisilla yksi niistä on erilainen kuin länsimaalaisilla. Seuraus: He humaltuvat muita helpommin ja saavat usein pahemman krapulan, joka saattaa alkaa jo nousuhumalassa. Asetaldehydi on syöpää aiheuttava aine, aromiltaan hedelmäinen. Sitä lisätään keinotekoisena makuaineena myös elintarvikkeisiin.

Tutki krapulasi

Kansanterveyslaitos tutkii krapularyypyn vaikutuksia krapulaoireiden poistamisessa sekä sen vaikutuksia steroidihormonitasapainoihin. Tutkimukseen haetaan vähintään 23-vuotiaita miehiä ja naisia. Haluatko koekaniiniksi? Ota yhteys tutkimushoitaja Tuula Mäkelään ([email protected]) tai dosentti Peter Erikssoniin ([email protected]). Ilmaisen alkoholin lisäksi Kansanterveyslaitos tarjoaa osallistujille pienen kulukorvauksen.

Suosittelemme