Nikotiini

Kaikki isosta, pahasta ja vähän hyvästäkin nikotiinista.

Lasten leikkipuisto Itä-Helsingissä. Jonkun vieroitusoireet ovat käyneet sietämättömiksi, ja homma on pitänyt fiksata täällä. Välineet on jätetty maahan, hiekkalaatikon viereen.

Tiedän kyllä, mistä on kyse. Muistan kuinka hyvältä tuntui, kun se ensimmäisen kerran pääsi verenkiertooni. Se saavutti aivoni seitsemässä sekunnissa, aiheutti dopamiinivyöryn ja jätti rennon olon. Meidän suhteemme alkoi silloin, siitä hetkestä.

Ensimmäisestä kerrasta et jää koukkuun, minulle sanottiin. Enkä minä jäänyt, en sillä tavalla, että minun olisi pakko. Ei se koskaan mene niin. Se menee niin, että sinä päätät. Ja sinä itse haluat lisää. Vielä vähän, vielä tänään. Kunnes jokainen kerta on viimeinen, niinhän.

En syytä itseäni. Se on addiktiivisempaa kuin heroiini, sanovat tutkijat.

Minäkin tarvitsen annoksen. Nyt. Katseeni viipyy vielä tupakantumpeissa, kun sytytän savukkeen.

Ystäväni nikotiini, minulla oli ikävä sinua.

Salaliitto

New York, 15. joulukuuta 1953. Hienostuneen sikarin savu leijailee raskaana hotelli Plazan sviitissä. Jalopuisen pöydän ääressä istuu joukko vakavan näköisiä herroja.

Amerikan tupakkateollisuuden isoilla pampuilla on ongelma. Se on vielä hiiren kokoinen, mutta kasvaessaan se voi kaataa jättiläisiä. Tohtori Ernst Wynder on osoittanut hiirikokeilla, että tupakoinnin ja syövän välillä on yhteys. Uutinen huolestuttaa kansaa, ja tupakan myynti on kääntynyt laskuun ensimmäistä kertaa vuoden 1932 laman jälkeen.

Kokouksen koollekutsuja, Brown & Williamson -yhtiön arvovaltainen pääjohtaja Timothy V. Hartnett, kertaa tilanteen. Viiden muun suurimman tupakkayhtiön pääjohtajat kuuntelevat mietteliäinä. Sikarin savu nousee hitaasti kohti kristallikruunuja.

Nämä miehet eivät ole lääketieteilijöitä. He ovat teollisuusmiehiä. Nyt heidän tärkein tehtävänsä on estää yleinen paniikki, jotta koko teollisuudenala ei kaatuisi.

Hartnett on pyytänyt mukaan edustajan yhdestä maan arvostetuimmasta viestintätoimistosta, Hill & Knowltonista. Tapaamisen pohjalta viestintäkonsultit hahmottelevat nopeasti julkisuusstrategian, jota tupakkateollisuus tulee noudattamaan seuraavat 40 vuotta.

Ensinnäkin, tupakointi ei ole vahingollista. Toiseksi, se ei aiheuta riippuvuutta.

Lupaus

New York, 4. tammikuuta 1954. Tupakkayhtiöiden sikariportaan allekirjoitukset koristavat kokosivun ilmoitusta amerikkalaisissa lehdissä. Suurelle yleisölle vakuutetaan, etteivät viimeaikaiset kohu-uutiset anna aihetta huoleen. Tupakasta on nautittu yli 300 vuotta, eikä se ole vaarallista terveydelle. Näyttöä tupakan yhteydestä syöpään ei ole; “huomattavat asiantuntijat” pitävät tällaisia tutkimustuloksia epäluotettavina.

Varmuuden vuoksi johtajat lupaavat vieläpä aloittaa laajat lisätutkimukset viimeistenkin epäilysten hälventämiseksi. Viesti on selvä: luottakaa meihin, me hoidamme tämän.

Amerikka huokaisee helpotuksesta – ja vetää henkeä filtterin läpi.

Tulevina vuosikymmeninä tupakkayhtiöt todella tekevät tutkimusta, ja ne tekevät sitä paljon. Erityisenä mielenkiinnon kohteena on nikotiini, tupakkakasvissa esiintyvä alkaloidi.

Mitä enemmän tupakkateollisuus tutkii nikotiinia, sitä paremmin ymmärretään sen keskeinen merkitys koko alalle. Philip Morris -yhtiön sisäinen muistio vuodelta 1972 tiivistää ajatuksen: “Savuketta ei pidä ajatella tuotteena vaan pakettina. Tuote on nikotiini.”

Matka aivoihin

Kun tupakka sytytetään, liekki nostaa orgaanisen aineksen lämpötilan noin 900 asteeseen. Syntyy savua, jossa on hiilidioksidia, häkää ja tervaa. Savun tervaan sitoutunut nikotiini lähtee 7000 muun yhdisteen kanssa kohti keuhkoja.

“Me tuotekehityksessä olemme sanoneet, ettemme ole savukebisneksessä, olemme savubisneksessä. Kärjistetymmin voisi sanoa, että tupakka on savun siirtoväline, savu on nikotiinin siirtoväline, ja nikotiini on se vaikuttava aine, joka aiheuttaa miellyttävän tunteen elimistössä”, Philip Morrisilla kirjoitettiin vuonna 1969.

Nikotiini on hajutonta ja väritöntä, pistävän makuista ainetta. Se saavuttaa aivot noin seitsemässä sekunnissa savukkeen imemisestä: “Nikotiinin imeytyminen keuhkoista on yhtä nopeaan kuin narkkarin piikki”, kommentoi Brown & Williamsonin muistio.

Ainetta voisi kyllä käyttää myös suonensisäisesti, kuten yhtiön kokeet vuodelta 1973 osoittavat. “Apinat voidaan totuttaa ruiskuttamaan itseensä nikotiinia nikotiinin vuoksi, aivan kuten ne injektoivat muita riippuvuutta aiheuttavia huumausaineita eli opiaatteja, kofeiinia, amfetamiinia ja kokaiinia.”

Käytännössä nikotiinin polttaminen aiheuttaa jopa suonensisäistä käyttöä suuremman riippuvuuden, samoin kuin esimerkiksi metamfetamiinin kohdalla. Ja hyvä niin, sillä useimmat kuluttajat pitävät enemmän helppokäyttöisistä savukkeista kuin injektioruiskuista.

Mielihyvävaikutus häviää pian

Aivoihin päästyään nikotiini aktivoi nikotiinireseptoreita. Pulssi kohoaa 10-20 lyönnillä minuutissa, ja verenpaine nousee 5-10 elohopeamillimetriä. Ääreisverisuonet supistuvat, ja lihasten verenkierto lisääntyy.

Paradoksaalisesti tupakointi voi tilanteesta riippuen joko piristää tai rauhoittaa. Keskittymiskyky paranee ja myös ahdistus helpottaa. Tutkimusten mukaan skitsofreniapotilaat tupakoivat kolme kertaa enemmän kuin väestö keskimäärin, ja depressiopotilaat polttavat vähentääkseen stressiä.

Nikotiini vapauttaa aivoissa dopamiinia, mielihyvää tuottavaa välittäjäainetta. Tämä vaikutustapa on hyvin samantyyppinen kuin monilla laittomilla huumausaineilla. Onkin havaittu, että koe-eläimet pystyvät erottamaan nikotiinin useimmista muista yhdisteistä, mutta eivät täydellisesti amfetamiinista.

Baltimoressa, Yhdysvalloissa tehtiin vuonna 1999 tutkimus, jossa tupakoiville kokaiinin pitkäaikaiskäyttäjille annettiin nikotiinia ilman, että he tiesivät, mistä aineesta oli kyse.

Korkein nikotiiniannos oli 3 mg 70 painokiloa kohti, jonka voi saada 1-2 savukkeesta. Puolet tutkittavista tunnisti aineen jonkinlaiseksi stimulantiksi, mutta heistäkin kolme neljäsosaa arveli, että kyseessä on kokaiini tai amfetamiini. Peräti 40 % osallistujista luuli nikotiiniannosta heroiinin tapaiseksi opiaatiksi.

Tutkittaville annettiin myös kokaiinia (korkein annos 40 mg, joka vastaa pitkää “viivaa”). Sokkovertailussa nikotiinin aiheuttama nousuvaihe ja “high” arvioitiin paremmaksi kuin kokaiinin aikaansaama. Nikotiini tosin tuotti enemmän huonoja vaikutuksia kuten tärinää, joten siitä pidettiin kokonaisuutena vähemmän.

Nikotiinin tuottama mielihyvä häviää melko pian, koska nikotiinireseptorit menettävät herkkyyttään. Sietokyky myös kasvaa nopeasti, joten aineen riippuvuutta aiheuttava vaikutus on suurin, kun sitä käytetään vain jaksoittain. Jatkuva altistuminen nikotiinille ei aiheuta mielihyvää, ja ainetta hitaasti vapauttavien nikotiinilaastareiden käyttö vieroituksessa perustuukin tähän.

Nopeasti koukkuun

Kun vaikeasti riippuvaisia kokaiinin käyttäjiä pyydettiin vertaamaan tupakan polttamista tarpeeseen käyttää kokaiinia, noin 45 prosenttia arvioi, että halu tupakoida on yhtä voimakas tai voimakkaampi kuin kokaiininhimo. Alkoholistien kohdalla vastaava luku oli 50 prosenttia.

Amerikkalainen In Health -lehti pyysi vuonna 1990 asiantuntijoita arvioimaan, kuinka helppoa on jäädä koukkuun eri aineisiin ja toisaalta, kuinka vaikeaa on lopettaa niiden käyttö. Vertailussa oli mukana laaja joukko huumausaineita, mutta listan kärkeen nousi nikotiini.

Vuonna 1994 tohtori Jack E. Henningfield USA:n päihteiden väärinkäyttöä tutkivasta kansallisesta instituutista ja tohtori Neal L. Benowitz Kalifornian yliopistosta arvioivat New York Times -lehden pyynnöstä eri päihteitä. Kumpikin päätyi tahollaan siihen tulokseen, että korkein riippuvuuspotentiaali on nikotiinilla.

Oikeudenkäyntien myötä avatut arkistot paljastavat, että tupakkateollisuus on ollut hyvin tietoinen näistä nikotiinin ominaisuuksista. Sen määrää tuotteissa on tarkkailtu ja korjailtu, ja tupakkaan on myös lisätty esimerkiksi ammoniakkia, joka parantaa nikotiinin imeytymistä vereen.

Toisaalta kevytsavukkeilla tai ylipäänsä savukkeen nikotiinipitoisuuden rajoittamisella ei ole suurta merkitystä käyttäjän siitä saamaan annokseen, koska tupakoitsija pystyy kuitenkin aina an-nostelemaan tarvitsevansa määrän savun määrää säätelemällä.

Ei riippuvuutta

Vaikka terveydelliset tosiasiat ovat olleet tiedossa jo pitkään, vielä huhtikuussa 1994 seitsemän suurimman tupakkayhtiön pääjohtajat antoivat Yhdysvaltain kongressille valan velvoittamina yhtäpitävät todistukset: “Uskon, ettei nikotiini ole addiktiivista.” “En usko nikotiinin aiheuttavan riippuvuutta.” “En usko, että nikotiini tai tuotteemme ovat addiktoivia.”

Suomessa Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Erkki Aurejärvi nosti jo 1988 kanteen tupakkateollisuutta vastaan tapauksessa, jossa 16-vuotiaasta asti tupakoinut eläkeläismies oli kuollut kurkunpään syöpään. Tätä suosikkimerkkiä valmistanut Rettig mainosti Suomessa vielä 1950-luvun puolivälissä: “Savukkeet tekevät vointinnekin paremmaksi.”

Hiljattain ilmestyneessä kirjassaan Aurejärvi kuvaa vuonna 2001 Korkeimman oikeuden hylkäävään tuomioon päättynyttä oikeusprosessia. Kirjan mukaan suomalaisen oikeudenkäynnin, joka oli ensimmäinen laatuaan Euroopassa, taustalla hääri koko kansainvälinen tupakkateollisuus. Alalla ei ollut varaa häviöön ja ennakkotapaukseen.

Yhdysvalloissa alkoi syyskuussa 2004 mittava tupakkaoikeudenkäynti, jossa liittovaltio vaatii tupakkayhtiöiltä 280 miljardin dollarin korvauksia niiden aiheuttamista terveydenhoitokuluista. Oikeudenkäynnissä on aineistoa noin seitsemän miljoonaa sivua.

Savuton nikotiini

Tupakan haittojen vuoksi monet nikotiiniriippuvaiset ovat siirtyneet nuuskaan. Nuuskan myynti kiellettiin Suomessa 1995, mutta käyttö on sen jälkeen vain yleistynyt.

Syöpäjärjestöjen ylilääkärin Matti Rautalahden mukaan nuuska on syöpäriskin osalta selvästi vaarattomampaa kuin tupakka, vaikkakin sillä on yhteys suusyöpään ja muihin sairauksiin. Nuuskan käyttäjä saa kuitenkin tavanomaisella päiväannoksella 3-5 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakoija, ja nikotiinin pitoisuus myös pysyy korkealla pidempään. Tämän vuoksi nuuskasta vieroittautuminen on jopa vaikeampaa kuin savukkeiden polton lopettaminen.

Riskittömintä nikotiinia saanee korvaushoitovalmisteista. Korvaushoito parantaa noin 80 %:lla mahdollisuutta onnistua tupakoinnin lopettamisessa. Toisaalta korvikkeilla kuten nikotiinipurukumilla on niilläkin viihdekäyttäjänsä.

Nikotiinin tappavaa kerta-annosta ei tiedetä tarkasti, mutta on arvioitu, että se olisi aikuisella noin 40-60 milligrammaa. Siinä missä Myrkytystietokeskukseen soitetaan tuon tuostakin lasten syötyä tupakantumppeja tai nuuskaa, aikuiselle vaarallisen yliannostuksen saaminen ainakin vahingossa on vaikeampaa.

Muihin päihteisiin verrattuna nikotiinin paras puoli lieneekin sen ennustettavuus. Siinä missä katukaupasta saatavat huumausaineet johtavat eri todennäköisyyksillä tappaviin yliannostuksiin tai oikeudellisiin ja taloudellisiin ongelmiin, nikotiinituotteet ovat laillisia, kohtalaisen edullisia ja tarkan laadunvalvonnan piirissä.

Ne ovat myös turvallisen ennustettavia. Hyönteismyrkkynäkin käytettävä nikotiini tappaa tasaisen varmasti talossa ja puutarhassa – tupakoija kuolee keskimäärin 7,5 vuotta liian aikaisin.

Nuuska tulee, nuuska nappaa?

Täysin savuttomat ravintolat ovat kuuma puheenaihe Suomessa. Erityistä huolta herättävät ravintolatyöntekijöiden passiivinen tupakointi. Ruotsissa uusi, täysin savuton tupakkalaki astuu voimaan 1. kesäkuuta 2005. Ruotsista poik-keuksellisen maan tekee se, että siellä nuuskan myyminen on sallittua ja sen käyttö tavallista.

Suomen nykyistä tupakkalakia pidetään riittämättömänä, sillä se ei takaa ravintolatyöntekijöille täysin savutonta työympäristöä. On mahdollista, että tulevaisuudessa asiakkaat polttavat tupakkansa savuisessa kopissa tai ravintolan pihalla. Tupakkaringin sijasta ravintolatupakoitsija saattaa vaihtaa käryttämisen savuttomaan nuuskatyynyyn, jonka voi asettaa huuleensa siististi sisätiloissa. Viimeksi tämän kielletyn vaihtoehtotupakan toi Suomessa esiin Populäärimusiikkia Vittulajänkältä -elokuvan pääosan esittäjä Andreas af Enehielm, kun hän imaisi nuuskaa huuleensa suorassa tv-lähetyksessä ja vaati nuuskan vapauttamista Suomessa.

Ruotsissa nuuskaa käytetään yleisesti ravintoloissa tupakan sijasta. Tukholmalaisen Malinin, 19, mielestä tupakan polttaminen on epäsiistiä ja kaikkea muuta kuin tyylikästä. Nuuskan käyttö on puolestaan siistiä ja huomaamatonta. Malin kertoo käyttävänsä ravintoloissa ainoastaan nuuskaa. Tämä on melko yleinen ilmiö Tukholmalaisten nuorten keskuudessa, kertoo Malin.

Itsekin nuuskaa käyttävä Therese Hulthin työskentelee Ruotsin Hotelli- ja ravintola-alan liitossa ja on seurannut läheltä Ruotsin uuden tupakkalain kehittelyä ja hyväksymistä. Hänen mukaansa osa tupakoitsijoista saattaa vaihtaa tupakan nuuskaan uuden tupakkalain astuttua voimaan. Nuuskaa valmistavat yritykset tulevat varmasti lisäämään markkinointiaan lain kynnyksellä. Useat eri nuuskan makuvaihtoehdot ja vetävät pakkaukset houkuttelevat Hulthinin mukaan erityisesti nuoria ja naispuolisia nuuskan käyttäjiä.

Nuuskamarkkinoinnin lisääntymisestä Ruotsissa kertoo muun muassa se, että ravintoloihin tullaan asentamaan nuuska-automaatteja tupakka-automaattien viereen. Lisäksi ravintoloiden tuhkakupit vaihtuvat käytetyille nuuskatyynyille tarkoitetuiksi kupeiksi.

Suomessa nuuskan myyminen on ollut kiellettyä vuodesta 1995. Ravintoloissa tupakoinnin kieltävä laki on jo voimassa Euroopan maista Irlannissa ja Norjassa. Laki on voimassa myös useassa Yhdysvaltojen osavaltiossa, joista tunnetuimmat ovat Kalifornia ja New York.

Teppo Hovi

Hyvä nikotiini
+ Lisää tarkkaavaisuutta
+ Vähentää tuskaisuutta
+ Piristää (ja rauhoittaa)
+ Estää Parkinsonin tautia

Paha nikotiini
- Voimakas riippuvuus
- Vieroitusoireet
- Vanhentaa ihoa
- Kalkkeuttaa verisuonia
- Rasittaa sydäntä
- Lisää sydänveritulpan riskiä

37 kommenttia

Nikotiini

28.10.2004 23:14

Mukavaa huomata, että näissäkin Cityn jutuissa on jokin jatkumo. Vastahan tässä käytiin debattia tupakoinnin kustannuksista työnantajalle. Juttu oli kyllä mielenkiintoinen ja selitti osaltaan sitä, miksi kaikki aloittamani tupakkalakot ovat menneet pieleen. Vaikeasta paheesta on päästävä hitaasti irti, niin kai se menee. Monta savuketta on itselläkin jäänyt polttamatta kaikkien rajoitusten ansiosta. Ehkä sentään kieltolaista on sen verran opittu, ettei tätäkään nautintoainetta kielletä kerralla :).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

_Thomas

29.10.2004 10:17

Onneksi Ruotsalainen nettikauppa toimittaa nuuskaa Suomeen. Joskus tulee pidempiä aikoja, kun ei ole reissuja Ruotsiin, joten internet auttaa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nikotiiniton

29.10.2004 16:36

Paha nikotiini
-ihon vanheneminen, harmaus, rypyt
-pahanhajuinen hengitys, karvakieli musta sellainen
-suusyövät, hampaiden kiinnityskudossairaudet
-tummat ikenet ja tummuneet hampaat
-keskenmeno, sikiön kuoleman riskin lisääntyminen
-kymmenkertainen keuhkosyövän riski
-eliniän lyheneminen 5- 8 vuodella
-kuusinkertainen keuhkoahtaumataudin riski
-mahahaava
-suun limakalvomuutokset
-juntin ja köyhän näköinen tapa
-idioottimainen mielihyvän tavoittelutapa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mikamika2

29.10.2004 16:42

Thomas mikäköhän sen nettikaupan osoite on?!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Wiin

29.10.2004 19:33

Nuuska... ...mikä H****n nuuska, jengi jauhaa nuuskasta kun kyseessä on mälli. Nuuska on puhdasta jauhettua tupakkaa, hienoa jauhetta. Mälli on sitä mädätetyn ulosteen näköstä tahnaa jota jotkut tunkee ikeneesä kuvitellessaan olevansa sivistyneitä tupakan kuluttajia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

johanpomppas

29.10.2004 19:37

ei nikotiini noita kaikkia aiheuta. se on haka ja terva ja muut myrkyt. nikotiini ei oo sama ku savuke!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aser

29.10.2004 22:31

Nuuskaa saa kyllä ostettua myös suomesta varsin helposti.Ainakin Helsingissä on useita kioskeja jotka myyvät "tiskin alta" jos vaan tajuaa pyytää.Ei tarvitse lähteä ruotsin risteilylle, saati tilata nettikaupasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Petri

30.10.2004 07:26

Käyppä "wiin" kirjastossa vähän lukemassa ennen kun toteat nuuskan ja mällin olevan sama asia.
Viisaat ihmiset puhuvat vähemmän ja kuuntelevat enemmän...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Luokanope

30.10.2004 14:26

No niin. Nuuska on tosiaan sitä "mädätetyn ulosteen" näköistä ainetta, jota tungetaan tiukkana klönttinä ylähuulen alle. Hyvin kolahtaa, tuli joskus nuorempana käytettyä melko paljonkin. Ettania tumpattiin katkaistuun lääkeruiskuun ja siitä sitten ylähuulen alle. Ruåttalaisten pussinuuskille - "Tre Ankaren" tais olla yksi merkki- naurettiin. Ne sitä paitsi olivat todella märkiä, suu täynnä nuuskamehua, kun niitä tuli joskus kokeiltua. Koska nuuskaaminen ei vaikuta hapenottokykyyn yhtä haitallisesti kuin tupakointi, käyttö on monien urheilijoiden keskuudessa erityisen suosittua. Pari iltaa sitten oli lätkämolari Pasi Nurminen just televisiossa ns. biitti huulessa haastateltavana...
Sitten on tämä nimim. Wiin mainitsema nuuska "hienonnettu tupakka". Itsekin olen sitä kauan sitten sniffannut muutaman kerran. Kaveri toi satsin jostain ulkomailta. Se on siis nimenomaan ns. nenänuuskaa jota snortataan sieraimeen. Kutittaa ja aivastuttaa, en muista että kolahtiko samaan tapaan kuin em. nuuska tai tupakointi. Sitten on vielä ns. mälli, jonka alkuperäinen nimi on purutupakka. Se on kuivattua (varmaan jotenkin myös kovetettua) ja maustettua tupakanlehteä, jota todellakin purraan pätkä - vaatii muuten vahvat legot, että onnistuu - ja sitten pyöritellään suussa/tungetaan huulen alle. Kostuessaan mälli luovuttaa ruskeata tupakkamehua, jota sitten syljetään aika ajoin ulos. Ei kannata niellä, tulee tosi huono olo... Tätäkin tuotetta olen kokeillut, ensimmäisen kerran jo melko pikkuskloddina, kun isäni (!) toi ulkomaanmatkalta sitä ja antoi kokeilla...olin varmaan kymmenen. Ilmeisesti se Tintti- jakso, jossa Dupond&Dupont yrittävät esiintyä merimiehinä ja pureskelevat mälliä huonoin seurauksin (nielaisevat sen lopuksi), innoitti häntä tuomaan näytteen minulle ja veljilleni. Ja eräs kaverini aivan muutama vuosi sitten toi juuri tätä purutupakkaa, "chewing tobacco", jenkkilästä. Oli lakritsimaustettua ja valui mehua paljon. Ilmeisesti varsinkin baseball- maailmassa suosittua siellä päin.
Mutta summa summarum, nikotiinia on kaikissa ja paljon. Koukkuun jää. En sitten tiedä, että onko sivistyneempää olla savuttomana ja kulkea huuli paksuna vai polttaa reilusti röökiä. Koska itsekin olen koukutettu jo vuosia sitten olen kai vähän jäävi arvioimaan. Nykyään olen sitten jatkanut jo nuorena alkanutta nikotinistin uraani vaihtelevalla menstyksellä, välillä poltan kuukausien ajan ja välillä olen ilman. Asia taitaa olla niin, kuten Mark Twain sanoi: "Ei tupakoinnin lopettaminen ole vaikeaa. Minäkin olen lopettanut jo kymmeniä kertoja."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nikotiini

31.10.2004 00:02

Minäkin olen lopettanut useita kertoja...onnistumatta. Riippuvuus on kuitenkin todella suuri. Valvottuja öitä ja ajatusten jumittumista sinällään tauon jälkeen pahalle maistuvaan tupakkaan. Jos tällä tiedolla voisin valita, jättäisin ne ensimmäisetkin savut väliin. Nyt en vaan voi sitä enää tehdä. Olen siis koukussa ja elän muutaman vuoden vähemmän :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KKKKKKKKK

2.11.2004 16:52

Kyllähän sen nuuskaamisen lopettamaan pystyy, mutta päätöksessään pysyminen onkin vaikeampaa. Akuuteista vieroitusoireista pääsee aika hyvin eroon vaikka lähtemälle parin viikon matkalle, mutta ei se nikotiinin himo siihen lopu.

Ongelma on siinä, että nikotiini tarjoaa suhteellisen olon parannuksen melkein missä tilassa tahansa otettuna. Jos on pitkään ilman tai tottumaton käyttäjä, niin nikotiiniannos saa aikaan vahvan dopamiinin erityksen ja tulee normaalia parempi olo. Jos taas säännöllinen käyttäjä on vähän aikaa ilman, olo muuttuu kurjaksi ja normaalitilaan pääsee taas ottamalla vähän nikotiinia. Siis aina kannattaa ottaa.

Lopettamisen vaikeus johtuukin juuri tästä, nikotiini ei koskaan jätä rauhaan. Itsekin olen joskus ollut yhtäjaksoisesti puolitoista vuotta käyttämättä, mutta takaraivossa kolkuttaa koko ajan tietoisuus siitä, että pieni nikotiiniannos toisi heti lisää vauhtia. Jossain vaiheessa sitä sitten sortuu, yleensä juovuspäissään, ja lakko loppuu sitten siihen paikkaan. Yleensä tulee aika helpottunut olo: "Nyt ei tarvitse enää koko ajan kiusata itseään". Mitään järkeähän tässä ei ole, olotila on suunnilleen samanlainen jos koko ajan käyttää tai on koko ajan käyttämättä.

Siitä olen tosin tyytyväinen, että tupakkaa en ole polttanut ollenkaan enää kymmeneen vuoteen. Nuuskaaminen on ärsyttävää, kun pitää koko ajan huolehtia nuuskan riittävyydestä ja olla tunkemassa sitä vähän väliä naamaansa, mutta polttaminen vie lisäksi maku- ja hajuaistin ja aiheuttaa kroonisesti väsyneen olon. Kuntokaan ei nouse, vaikka urheilisi paljonkin.

Tämän päivän teineille antaisin sellaisen ohjeen, että pysykää kaukana nuuskasta ja tupakasta. Sen harmittoman tuntuisen perjantaipolttelun pitkäaikaisseurauksia on kovin vaikea nähdä 15-vuotiaan perspektiivistä. Viisitoista vuotta sitten tapasin itsekin väittää: "Pääseehän siitä nikotiinista eroon, jos vaan haluaa". Niin pääseekin, jos haluaa. Mutta kun ei halua, ei ainakaan tarpeeksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jepjep87

2.11.2004 22:41

Olen nyt 17v. Alotin tupakoimaan siinä 13v paikkeilla. Se oli aluksi todella makeeta ym, ja loppuaikoina se oli sama kun kusella käyminen, eli ei mitään eroikoista. nyt olen lopettanut, kai. Varma ei voi koskaan olla, sillä kuten jo sanottu, lopettaminen on helppoa, mutta uudestaan alottaminen sitäkin helpompaa.

Ennen haukuin nuuskaajia, se haisi paskalle, ja oli aika kuvottavaa. Nyt olen kokeillut ehkä noin 10 kertaa nuuskaa, ja pidän siitä. Aion ostaa sitä lisää, koska olen urheilija. En enää edes muista sitä miten perseestä tupakoiminen oli, nenäontelot aina täynnä limaa, hengästy heti juostessa, (ruoka ei maistunut(käyn salilla,pakko maistua). Muistan kuinka sanoin kaverilleni että tupakka on hyvä ystävä ym. Ihmismieli on heikko, olen kokeillut paljon kaikkea, mutta tupakka on niin helppo asia, sen saa melkein aina koska tupakoitsijat kuitenkin "pitävät yhtä". Jos sanot että lopetat/lopetit kaikki tulevat heti tarjoamaan sinulle, koska he eivät halua että pääset siitä touhusta eroon.

Aion sallia itselleni tupakoinnin, kun en ole selvänä. Nyt vituttaa että piti 7 luokalla olla kovajätkä, tai no ei välttämättä sitäkään, mutta polttihan aikuisetkin, ja kaverit.

Oli muuten hyvä teksti toi asia juttu, ja kiitos kaikille jotka jaksoivat juttuni lukea.

Laitan mailini, saa vaikka mailailla.

Loppujenlopuksi ei siitä tupakasta mitään hyödy, ja kun polttaa haluaa lopettaa ja kun ei polta haluaa polttaa. Hullu ihmismieli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ted76

3.11.2004 09:29

En polta.

Tupakka haisee kuvottavalle ja baari-illan jälkeinen krapula johtuu ennemmin tupakansavusta kuin juopottelusta. Vaatteetkin haisee pahalle. Tupakan poltto on äärettömän typerän näköistä ja polttavan tytön pussailua voi verrata pakoputken imemiseen.

Meitsinkin veroista kustannetaan tupakoivien hoitokulut. Jippii...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

katsu125

3.11.2004 14:05

olen nyt ollut ilman tupakkaa 1v ja 3kk.tulee hetkiä jolloin tekisi mieli käydä tupakalla ja huomaa kaipaavansa sitä sosiaalista "kulttuuria"mikä siinä on.
muistan krapula-aamut olleen kaikista kamalampia kun en pystynyt vetämään sauhun sauhua,ja moneeen päivään .tuli syötyä kamalan paljon vaan suklaata ja ym.ahdisti ja keuhkoihin sattui,kurkku oli myös aina kipeenä,nuhasta kehittyi poskiontelotulehdus ja angiinaa.olin jatkuvasti pois töistä,varsinkin syksyisin.olin kehittänyt itselleni astman,pelkäsin saavani copde-taudin jos vielä tupakoisin.lopetin kerrasta.ilman mitään apukeinoja.lihosin 15-kiloa.jippii.mutta taistelu tupakkaan on vieläkin käynnissä.en halua niitä tympeitä aamuja kun mikään ei maistunut miltään eikä haissut .tuhkakuppi suussa korkeintaan.nyt vain kärsin siitä etten pysty laihduttamaan edes niitä 15-kiloa.olin jo ennestään ylipainoinen,läski.
kumman valitsen; tupakin ja kuolen keuhkoahtautumatautiin vai syön itseni henkiltä?
ehkä 18-vuotta riittää nikotiinin kaverina.;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Demos_69

3.11.2004 15:30

Mennaan lapi kohta kohdalta - suurin osa valituksen aiheista ei liity nikotiiniin, vaan tapaan, jolla nikotiini siirretaan elimistoon...

[LAINAUS]Nikotiiniton kirjoitti 29.10.2004 klo 16:36:

Paha nikotiini
-ihon vanheneminen, harmaus, rypyt (tupakka, ei nikotiini)
-pahanhajuinen hengitys, karvakieli musta sellainen (tupakka, ei nikotiini)
-suusyövät, hampaiden kiinnityskudossairaudet (tupakka, ei nikotiini, eika edes ruotsalaistyyppinen nuuska)
-tummat ikenet ja tummuneet hampaat (tupakka)
-keskenmeno, sikiön kuoleman riskin lisääntyminen (tupakka)
-kymmenkertainen keuhkosyövän riski (tupakka, ei nikotiini)
-eliniän lyheneminen 5- 8 vuodella (nikotiini - ja tupakka viela pahempi)
-kuusinkertainen keuhkoahtaumataudin riski (nikotiinin yhteys sydan- ja verisuonitauteihin on keskustelun alla, nayttoa seka puolesta etta vastaan loytyy)
-mahahaava (ei liity nikotiiniin)
-suun limakalvomuutokset (liittyy nuuskaan, ei nikotiiniin, ruotsalaistyyppisen nuuskan aiheuttamat muutokset korjautuvat kayton loputtua)
-juntin ja köyhän näköinen tapa (nuuska?)
-idioottimainen mielihyvän tavoittelutapa[/LAINAUS]

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

_Thomas

4.11.2004 09:42

Hyvän nettikaupan osoite on:
http://www.snusworldwide.com/us/

Toimittavat pienet paketit suoraan postilaatikkoon ja suht. koht. nopeasti.

Tilaukset muistaakseni käsitellään aina perjantaisin ja paketti oli mulla lähipostissa seuraavana tiistaina.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-Teemu23hki-

5.11.2004 22:07

En ole sitten vuonna 1995 tapahtuneen tupakkakokeilun jälkeen polttanut yhtään savuketta. Se ei selvästikään ole minun juttu ja tiedän että jos rupeaisi tupruttelemaan päivittäin jäisi siihen koukkuun kuin mihin tahansa riippuvuuteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

honey3

7.11.2004 01:48

vittu kato ku syö katsu 125 enemmän niinpääset vaivoistas,myös tupakista .
kähää.tupakki on hyvää ja terveellistä.mitä enemmän nostatte kohua niin sitä enemmän lapsenne rakastaa muo....wouh.läskit on inhottavii..;))))

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ukko84

8.11.2004 20:15

[LAINAUS]katsu125 kirjoitti 03.11.2004 klo 14:05:

olen nyt ollut ilman tupakkaa 1v ja 3kk.tulee hetkiä jolloin tekisi mieli käydä tupakalla ja huomaa kaipaavansa sitä sosiaalista "kulttuuria"mikä siinä on.
muistan krapula-aamut olleen kaikista kamalampia kun en pystynyt vetämään sauhun sauhua,ja moneeen päivään .tuli syötyä kamalan paljon vaan suklaata ja ym.ahdisti ja keuhkoihin sattui,kurkku oli myös aina kipeenä,nuhasta kehittyi poskiontelotulehdus ja angiinaa.olin jatkuvasti pois töistä,varsinkin syksyisin.olin kehittänyt itselleni astman,pelkäsin saavani copde-taudin jos vielä tupakoisin.lopetin kerrasta.ilman mitään apukeinoja.lihosin 15-kiloa.jippii.mutta taistelu tupakkaan on vieläkin käynnissä.en halua niitä tympeitä aamuja kun mikään ei maistunut miltään eikä haissut .tuhkakuppi suussa korkeintaan.nyt vain kärsin siitä etten pysty laihduttamaan edes niitä 15-kiloa.olin jo ennestään ylipainoinen,läski.
kumman valitsen; tupakin ja kuolen keuhkoahtautumatautiin vai syön itseni henkiltä?
ehkä 18-vuotta riittää nikotiinin kaverina.;)[/LAINAUS]
Rupee polttaa sitä röökii taas, mielummin poltat ja oot lihomatta, kyl me kaikki kuollaan kuitenkin joskus, läskimä oleminen on yhtä paha tai pahempi kuin polttaminen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

rookii

9.11.2004 12:40

tupakoimatta nyt 6 kk sita ennen poltin 7 vuotta. lopetin vain yhtena paivana sen jalkeen oon polttanu puolikkaan tupakan joka maistu ihan sairaan pahalle. paino ei oo lisaantyny eika mitaan muitakaan oireita. ma siis luulen et se on ihan paasta kiinni jos ei pysty lopettaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

DrJulesC

9.11.2004 19:02

Viime perjantain jälkeen päätin etten polta, EN! Ja viikonlopun aikana muistelin sitä yököttävää hajua mikä siitä tuli, mutta kun aamulla kaveri kysyi vaan: "Tahdotko loput?" Ei voinu vastustaa. Perkele. Ehkä 10 tupakkaa olen lyhyen elämäni aikana polttanut ja nyt tekisi jo mieli lisää. Käsivarren taipeissa outo tunne.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

amerikkka

10.11.2004 05:12

Tupakasta ei hyödy kukaan muu kuin valtio suomessa ja pohaatat Amerikkkassa sekä lääketeollisuus ja hautausurakoitsijat sekä kirkko loppupeleissä.

Oletteko miettineet mistä raakatupakka tulee? Ja mikä on tupakkateollisuuden historia? Mihin orjia tarvittiinkaan uudelle mantereelle aikoinaan? Minkä takia meillä on nykyään kehitysmaat?

Minkä takia meillä ei ole luomutupakkaa tai reilun kaupan röökiä? Miksi tupakkaa ei kielletä kokonaan? Miten helvetissä kaupasta saa ostaa myrkkyä?

Meniskö läpi jos nyt lanseeraisin tuotteen tai elintarvikkeen joka sisältäisi yli 200 eri syöpää aiheuttavaa ainesosaa?

- Jesse -

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

miljardit

10.11.2004 05:37

Ainiin unohdin kertoa että USA tupakkiteollisuus tienaa noin 217 miljardia euroa joka vuosi sillä että jengi polttaa hiukka tupakkia. se on noin 6 kertaa suurempi summa kuin koko suomen valtion budjetti. Miettikää sitä seuraavan kerran kun poltatte tupakkia röökitauollanne.

Miettikää että samalla 800 miljoonaa ihmistä näkee nälkää (16% maailman väestöstä) ja kaikki saataisi ruokittua röökirahoilla...

- Jesse -

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AS_

10.11.2004 15:20

[LAINAUS]miljardit kirjoitti 10.11.2004 klo 05:37:

Miettikää että samalla 800 miljoonaa ihmistä näkee nälkää (16% maailman väestöstä) ja kaikki saataisi ruokittua röökirahoilla...

- Jesse -[/LAINAUS]

Moni kolmannen maan ihminen myoskin hankkii elantonsa viljelemalla tupakkaa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nikotiini

10.11.2004 23:29

Kuten aiemmin on todettu, olen itse miltei pääsemättömässä koukussa tähän hienoon harrastukseen. Tupakkahan on nautintoaine, mutta muiden nautintoaineiden joukossa tappava sellainen. Kukaanhan täältä ei vielä ole hengissä selvinnyt, mutta voisi selvitä paremmin hengittäen.

Kysymys siitä, miksi tupakkaa ei kielletä myrkyllisyytensä takia on aika hyvä. Kaikenlaisia kieltojahan tulee koko ajan lisää ainakin meillä ja muissa "sivistyneissä" maissa. Itse uskoisin, että lopullinen kielto tupakkatuotteille ei saisi aikaan samanlaista ilmiötä kuin esim. kieltolaki aikanaan teki viinan kohdalla. Alkoholilla on kieltämättä omat haittavaikutuksensa, mutta sen merkitys sosiaaliseen elämään ja ihmisen käyttäytymiseen on suurempi kuin tupakalla. Voisiko kukaan esim. kuvitella ravintolaa, joka olisi jaettu alkoholittomaan ja alkoholilliseen alueeseen - siis menestyvää sellaista.

Yksinkertainen ja raadollinen syy siihen, miksi tupakkaa ei kielletä on raha. Eikä kyseessä ole se raha, minkä kehitysmaan ihmiset saavat tupakkaa viljelemällä. Tupakkateollisuudella on toki osansa yhteiskunnan pyörittämisessä, mutta vielä enemmän sitä osaa taitaa olla niillä "voitelurahoilla" joita tupakkateollisuuden omistajat syytävät ns. päättäjille. Itse en ainakaan keksi mitään muuta syytä sille, että myrkyllisiä aineita tänäkin päivänä saa myydä erittäin näkyvällä paikalla kaikenlaisissa myymälöissä.

Moniko nuori oppisi polttamaan, jos tupakka olisi salakuljetettavaa ja laitonta tavaraa, jota ei olisi myynnissä yleisesti. Korkeintaan murto-osa nykyiseen verrattuna. Näin ollen yhteiskunta toimii aika oudosti salliessaan tupakan myynnin, kun se taas toisaalta yrittää suuria rahasummia käyttäen valistaa ihmisiä, niin etteivät nämä käyttäisi tätä sallittua tuotetta.

Ihmeellisiä ovat rahan tiet.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AS_

11.11.2004 12:49

[LAINAUS]Nikotiini kirjoitti 10.11.2004 klo 23:29:

Moniko nuori oppisi polttamaan, jos tupakka olisi salakuljetettavaa ja laitonta tavaraa, jota ei olisi myynnissä yleisesti. Korkeintaan murto-osa nykyiseen verrattuna. Näin ollen yhteiskunta toimii aika oudosti salliessaan tupakan myynnin, kun se taas toisaalta yrittää suuria rahasummia käyttäen valistaa ihmisiä, niin etteivät nämä käyttäisi tätä sallittua tuotetta.

Ihmeellisiä ovat rahan tiet.[/LAINAUS]

Niin, loppuihan nuuskankin kaytto kuin seinaan kun siita tuli kiellettya.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Auttakaa

12.11.2004 13:28

Kun puhutte että hesas on kioskeja mistä saa nuuskaa tiskin alta,ni kertokaa nyt helvetti missä ne kioskit on,kun olis niin ku tarvetta.Please.Nikkikset on jo aika kovat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kerroppa

12.11.2004 13:31

[LAINAUS]aser kirjoitti 29.10.2004 klo 22:31:

Nuuskaa saa kyllä ostettua myös suomesta varsin helposti.Ainakin Helsingissä on useita kioskeja jotka myyvät "tiskin alta" jos vaan tajuaa pyytää.Ei tarvitse lähteä ruotsin risteilylle, saati tilata nettikaupasta.[/LAINAUS]kerroppa missä päin hesaa niit on?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

huppumies

23.8.2005 10:52

pitskussa, flemarilla ja kurvissa.. tuolt flemarilta käy kytät ja brankkaritkin hakemassa nuuskansa.. x)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kristian36

25.8.2005 16:03

nuuskaa saa kun kysyy.eli eikun mailia tulemaan

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Snusset viedään käsistä

5.2.2007 03:16

Viduddaako maksaa kipsalle 50 euroo pötköstä?
Täältä halvemmalla...

snusse123@luukku.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MOro123

16.3.2010 18:56

Googlettakaapas kuvahaulla ihan piruuttaa nurmisen pasi;DD

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MASTER101

17.8.2010 19:55

urpo journalismi osaa kyllä kirjoittaa hienosti. Viitataan otsikossa NIKOTIINIIN ja kaikessa muussa puhutaan nimenomaan TUPAKAN ja NUUSKAN aiheuttamista asioista. ette te vaan voi sekoittaa asioita se on harhaan johtavaa ja urpoa.
Eikö nikotiini ole vaarallista?

Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, mutta se ei aiheuta syöpää tai kroonisia hengityselinsairauksia kuten tupakan sisältämät häkä, terva ja noin neljätuhatta muuta haitallista ainetta.

Eli vaikka olet koukussa nikotiini imeskelytablettiin, elä sekoita sitä kessuun ja nuuskaan, ei elä, el usk kaikke mitä nuariso kirjottaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Elkvisti

31.8.2010 20:56

missä viitteet?? olis kiva tutustua tieteellisiin artikkeleihin joista olet tietoasi ammentanut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tupakkatytteli

18.2.2012 11:47

Miksi sanotaan että nikotiini on niin perkuleen riippuvuutta aiheuttava? Moni lopettaa tupakan imemisen nikotiinipillereiden tai muiden nikotiinituotteiden avulla. Eikä niitä tarvi käyttää loppuelämän aikaa! Savukkeissa on jotain muuta joka tekee vaikeaksi lopettaa hengityksen filtterin läpi! Lisätty joku muu aine joka johtaa riippuvuuteen! Tämä on vain minun luuloni, mutta koska juuri nikotiinikorvikkeet auttavat lopettamaan tupakoinnin, niin tulee mieleen että mistä tupakkateollisuudessa oikein on kyse!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

psjp

18.2.2012 12:00

Oot ihan oikeassa, tätä minäkin olen ihmetellyt! Nikotiinista pois nikotiinin avulla, aika kumma juttu! Muut aineet ne on jotka tupakassa jyllää!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi