Uraputki

Opiskelevat työläiset

Opiskelijaelämä ei ole ilmaista, eikä opintotuen määrä juuri päätä huimaa. Siispä opiskelijat suuntaavat työelämään. Vuonna 1998 korkeakouluopiskelijoista jo 48 prosenttia kävi opin ohella töissä. Mutta mitä he tekevät?

CK´s Brasserien tarjoilija

Nimi: Joonas Vainio, 22 v
Palkka: noin 50 mk /h + lisät
Vaatimukset: CK’s brasseriessa koulun puolesta suoritettu 480 tunnin työharjoittelu

CK’s brasserien tarjoilija Joonas Vainio kantaa pöytään annokset Suomen ainoassa viiden tähden hotelliravintolassa. Haaga instituutin opiskelijalta luonnistuu vaativampikin palvelu. Valmistuttuaan englannin kielisestä ohjelmasta Joonaksen titteli on Bachelor of hotel, tourism and restaurant management. Sen eteen on vielä tehtävä kosolti töitä, sillä Joonas on opiskellut vasta vuoden. Kämpissä hän aloitti työt opiskelupaikan saatuaan. Silti opintoviikkoja on kasassa noin 45.

“Sen, miten työ ja koulu tukevat toisiaan, huomaa asiakkaiden parissa. Viinitietoiset asiakkaat keskustelevat mielellään viineistä tarjoilijan kanssa”, Joonas kertoo. Joonas on oppilaitoksensa viinikerhon jäsen.

“Viihdyn Kämpissä tosi hyvin. Työporukka on rento, mutta erittäin ammattitaitoinen. Asiakkaat ovat vaativia, mutta vaihtelevia: matti meikäläisistä upporikkaisiin.”

Eduskunta-avustaja

Nimi: Antti Kaikkonen, 27 vuotta
Palkka: 4 000 –5 000 mk /kk
Vaatimukset: poliittinen osaaminen, politiikan taju

Antti Kaikkonen opiskelee julkishallintoa Svenska social- och kommunalhögskolanissa. Opintoviikkoja on noin 80.

Antti, 27, avustaa Anneli Jäätteenmäkeä eduskuntatyössä.

“Valmistelen puheita ja kannanottoja. Seuraan ajankohtaista politiikkaa.”

Pesti löytyi edellisen työpaikan kautta: Antti työskentelee vielä tovin Keskustanuorten puheenjohtajana. Virallisesti Antti astuu hommiin lokakuun lopulla, mutta käytännössä avustustyö on kuitenkin jo alkanut. Ja työ maistuu.

“Olen ihan fiiliksissä”, Antti naurahtaa. Hän ei ole Jäätteenmäen ainoa avustaja, joten työ jää osa-aikaiseksi. Mutta toisaalta:

“Silloin ehdin paremmin keskittyä opintoihini.”

Puhelintyttö

Nimi: Maaria, 25 vuotta
Palkka: 21 000 mk/kk
Vaatimukset: Viikon koeaika, jonka aikana puheluiden keskimääräisen pituuden on ylitettävä neljä minuuttia.

Maaria Virta (nimi muutetttu) työskenteli viihdelinjalla lähes puoli vuotta tienaten oppirahansa maksullista kansanopistovuotta varten. Venäläinen, Hakaniemessä toimistoaan pitänyt yritys toimitti pimeän palkan kirjekuoressa kotiin. Maaria työskenteli kotona. Huiman kuukausipalkan saavutti kahdeksan tunnin työpäivillä, kuten missä tahansa muussakin työssä. Työn ohessa sopi esimerkiksi katsella tv:ta.

“Siivosin gerbiilien häkkiä ja imuroin.Kerroin asiakkaalle imuroivani, mutta hän ei ollut moksiskaan!”, Maaria nauraa.

“Puhelintytön työ oli minusta hauskaa.”

Maaria sai kanta-asiakkaitakin, yksinäisiä rekkakuskeja, joiden kanssa tarvitsi vain rupatella. Välillä hän työskenteli myös ennustuspuhelimessa, ja myöntää keksineensä ennustukset päästään.

Laboratorionhoitaja

Nimi: Sonja Sohlberg, 26 vuotta
Palkka: Taulukkopalkka, 8 800 mk /kk, miinus 16% = 7 400 mk /kk
Vaatimukset: “Että pipetti pysyy kädessä. Olen suorittanut koulussa biokemian laboratoriokursseja.”

Sonja Sahlberg on lääketieteilijä Tarton yliopistosta. Kaksi opintovuotta ei tuota vielä tarpeeksi opintoviikkoja potilaiden parissa työskentelyyn. HUS:in laboratorioiden vasta-ainetutkimukset ovat silti Sonjasta viehättäviä.

“Olen lukenut viime kevään immunologiaa kalvoilta. On mielenkiintoista nähdä samat asiat käytännössä.”

Sonja pipetoi kudospaloille potilaan verestä uutettua seerumia. Jos seerumissa on etsittävän taudin vasta-aineita, monen työvaiheen jälkeen kudoksessa tapahtuu erilaisia reaktioita. Sonja vie näytteet lääkärille, joka tutkii vasta-ainearvoista onko potilaalla epäilty sairaus.

“Pidän siitä, että saan valita työrytmini. Homma on selkeää ja itsenäistä.”

Rottakouluttaja

Nimi: Heidi Hautala, 24 vuotta
Palkka: 50 mk /h
Vaatimukset: Aiempi kokemus eläinten parissa

Heidi Hautala ei politikoi, vaan opettaa Tiedekeskus Heurekan rottia pelaamaan koripalloa. Kuuden rotan valmentaja opiskelee eläinekologiaa. Opinnot ovat edenneet noin puoleenväliin.

“Löysin työn biologian opiskelijoiden sähköpostilistalta. Siellä oli ilmoitus avoimesta työpaikasta.”

Meriitit eläinmaailmasta on Heidi ansainnut eläintenhoitajana ja ryhmäoppaana eläintilalla. Heidillä on ollut viisi rottaa, jotka tunsivat nimensä ja tulivat kutsuttaessa luo. “Rotat ovat tosi yksilöllisiä. Jokaisella niistä on oma tapansa oppia. Se tekee työn mielenkiintoiseksi.”

Viime lokakuussa alkanut työ jatkuu osa-aikaisena. Tulevaisuus tekee Heidistä luultavasti tutkijan, jota kiinnostaa eläinten käyttäytyminen.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi