Elämä haltuun?

  • Satu

KESÄ!! Olin jonkun tunnin lukemassa auringossa ja sain ekat rusketusraidat sekä (ehkä valitettavasti) myös pisamia. Aurinko teki siis tehtävänsä. Mutta en mä kyllä tätä tänne tullut sanomaan, vaan pohtimaan oikein syvällisiä juttuja, kuten tapoihini kuuluu x)

Juteltiin eilen illalla pitkään veljen kanssa yhdestä ja toisestakin jutusta, eikä vähiten siitä, millaisia ongelmia meillä elämissämme on ollut ja on ehkä yhä vieläkin. Mä olen usein kuvitellut olevani paljon enemmän toisen veljeni kaltainen koska meitä yhdistää melkoinen kiivaus ja muu sellainen ehkä näkyvämpi juttu, mutta nyt tajusin että mulla on myös todella paljon yhteistä tämän toisen veljeni kanssa. Olemme samalla selittämättömällä tavalla sosiaalisesti rajoittuneita; tavalla, jota ei pysty selittämään tässä ja jota en kasvotustenkaan selittämällä ole saanut muita ihmisiä ymmärtämään. Kun en mä ehkä itsekään ymmärrä sitä enkä osaa määritellä kovinkaan hyvin.

No, todettiin tuo asia ja puitiin sitä hetki, ja mietittiin sitten niitä suurimpia henkisiä vaikeuksia joita meillä on ollut. Puhe kääntyi siihen kummalliseen, epärealistiseen epävakaan mielen ajatukseen, jonka mukaan kaikki asiat järjestyvät yhden ainoan seikan kautta. Veli puhui siitä miten hän masennuksensa keskellä uskoi että kaikki kääntyy hyväksi jos hän vain saa pidettyä parisuhteensa kasassa ja "onnistuttua" siinä. Hän latasi kaikki voimansa, kaiken toivonsa juuri tuohon yhteen ihmissuhteeseen koska todellakin uskoi että muu elämä järjestyy siinä sivussa ja muut ongelmatkin ratkeavat jos vain tuo suhde voi hyvin. Sittemmin hän on tehnyt samaa muiden asioiden suhteen. Ja minä myös.

Mulla tuo ajatus oli voimakkaimmillaan silloin kun kärsin syömishäiriöstä. Sanoin itselleni että mun pitää vain laihtua - se on avain onneen. Mä ihan oikeasti uskoin että elämä kääntyy kaikin puolin hyväksi ja onnelliseksi jos mä vain laihdun. Mä uskoin että laihtumisen myötä muutun myös älykkääksi, menestyväksi ja rakastettavaksi persoonaksi, ja että kaikki musta itsestäni riippumattomatkin ongelmat ratkeavat sen kautta. Eihän tuollaisessa teoriassa ole järjen hiventäkään mutta mä uskoin siihen vakaasti ja myös toimin sen mukaan. No tulinko mä onnelliseksi? En, mä tulin vain sairaammaksi.

Kai tuossa on lopulta kyse vain hallinnasta. Kun maailma ja oma elämä ovat sekasortoisia eikä asioita pysty hallitsemaan, sitä valitsee yhden asian jonka pitää kontrollissa. Kuten syömisen, kuten liikkumisen, kuten laihtumisen. Sitä kai kuvittelee olevansa jollain tapaa turvassa kun voi ohjailla edes yhtä asiaa. Mäkin uskoin että säilytän otteeni elämästä kun vain pudotan painoani, vaikka tosiasiassa mä olin menettänyt kosketukseni maailmaan ja elämään jo kauan aikaisemmin. Sitten kun mä lopulta tajusin olevani sairas, mun oli ihan käsittämättömän vaikea luopua syömishäiriöstäni. Kuulostaa hullulta, tiedän, ja sitäpä se kai onkin. Mutta mulla oli tuolloin vain yksi asia jonka mä todella osasin, tai niin mä luulin, ja se asia oli syömishäiriö. Siksi mun oli niin vaikea päästää siitä irti, koska samalla mä päästin irti kaikesta tutusta ja totutusta. Siinä kohtaa oli pakko myöntää, etten mä tosiasiassa hallitse yhtään mitään, enkä mä olisi halunnut myöntää sitä.

No, tarinalla on sikäli onnellinen loppu, että mä kyllä sittemmin pystyin luopumaan syömishäiriöstäni ja opin samalla sen, ettei elämää voi hallita, eikä varsinkaan yhden asian kautta. Jälkensä se kuitenkin on jättänyt, sillä kyllä mä vieläkin huomaan helposti sortuvani siihen ajatukseen, että asiat muuttuvat paremmiksi jos mä vain pidän ruokavalioni suhteen tiukkaa linjaa ja juoksen vähintään kolme kertaa viikossa. Juuri tämän seikan takia multa yhä helposti lähtee nuo ravinto- ja liikunta-asiat niin sanotusti lapasesta. Nykyisin erona entiseen on vain se, että mä tiedostan asian ja osaan laittaa sille ajoissa stopin. Siksipä se ei enää koskaan pääse luisumaan siihen pisteeseen jossa mä aikoinani olin.

Juu. Onnittelut, jos joku jaksoi lukea tänne asti.

4 kommenttia

Satu

29.5.2007 17:53

Juu, niinhän siinä kävi. Pelkkä illuusiohan tuo on että mä sillä muka jotain hallitsin, kun se oli kaikkea muuta kuin hallintaa. No, onneksi se on taakse jäänyttä elämää :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Myrttiyrtti

29.5.2007 18:11

Luulen ymmärtäväni sua aika hyvin. Mulla on kanssa nuorempana ollut vähän ongelmia syömisen kanssa, en sanoisi, että kärsin varsinaisesti syömishäiriöstä, mutta tuo ajatteletapa on tuttu. Kun kaikki ympärillä on kaaoksessa, on helppoa takertua siihen yhteen yhteen juttuun, että ainakin hallitsen tän. Ja että jos opin hallitsemaan tämän tarpeeksi hyvin, musta tulee onnellinen. Jos vain laihdun vielä pari kiloa..
Ei mulla koskaan mennyt tuo kovin pahaksi, tajusin aina jossain vaiheessa laittaa stopin. Ja sitten ahmin.
Lisäksi saatoin ajatella, että vaikka olenkin ruma ja tyhmä jne, niin AINAKAAN mä en ole tosi lihava. Tai en ole ainakaan kauaa. Tavallaan mun koko itsetunto lepäsi yhden asian varassa.
Hassua, en olekaan vähään aikaan jaksanut pohtia tätä asiaa..
Ja sittenkin, kun en enää "laihduttanut" koko aikaa, ja tajusin ajattelutapani typeräksi, se kauneusihanne jäi. Oikeastaan vasta nyt, kun olen aloittanut käymään salilla, vartaloihanteeni on muuttunut siitä tikkulaihasta sporttisemmaksi. Mutta ei kai tästä ajattelutavasta koskaan täysin pääse, kyllä mun pahimpiin painajaisiin yhä kuuluu lihominen (siis sillä tavalla, että olisin ylipainoinen). Ja raskausaika oli vähän vaikeata juuri sen takia, että siihenhän kuuluu lihominen aika olennaisena, en oikein tykännyt hyvää, kun vartalo muuttui niin paljon. Mutta erona aiempaan minäkin tosiaan tiedostan nykyään, mikä on normaalia ja mikä ei.

Mulla on kyllä kanssa vähän toi, että kohtuus on pikkaisen vieras asia. Kun heittäydyn asioihin ihan kybällä, esim. nyt kun olen alkanut käymään tuolla salilla, haluaisin olla siellä koko ajan. Onneksi tuo lapsi rajoittaa..:)

Mutta onnea sulle, olet toipunut vakavasta sairaudesta, se on varmasti vaatinut voimia..:) Sain oivalluksia tuosta sun tekstistäsi, kiitos..

Ja onnea SULLE, jos jaksoit lukea loppuun tän mun sepustuksen!:)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Satu

29.5.2007 18:16

Kiitos Myrttiyrtti! Valaisevaa pohdintaa oli sullakin. Kaipa nuo syömisjutut jättää jälkensä ajatteluun, mutta niin tekee monet muutkin mielenterveysongelmat ja pääasia tietysti on se, että asian tiedostaa eikä se enää saa ylivaltaa.

Mäkään en näitä juttuja pitkään aikaan juurikaan miettinyt mutta perheenjäsenen mielenterveysongelmat laukaisivat sen että aloin itsekin miettiä omia juttujani joita en oikeastaan koskaan ole käynyt kunnolla läpi.

Hienoa että säkin oot päässyt eroon noista asioista, tai ainakin pystyt pitämään ne etäällä :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 11:25

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus