En koskaan väittänytkään olevani helppo

Sinkkuus ja digitaalisuus. Sinkkuus ja yhteiskunta. Tarinoita sinkkuudesta sinkulta, joka ei enää greisibailaa ja käyttää kalliita kenkiäänkin vaan töissä.

Näytetään kirjoitukset tammikuulta 2014.

Oletko sinkku, koska fonttikokosi on liian pieni?  1

Powerpoint presentaatio, tuttavallisemmin presis tai prese. Joskus vuosien 2006-2008 välissä, kun olin poissa Keilaniemen powerpoint-palatsista ja näin ollen kyseiseen softaan liittyvien trendien ulottumattomissa, sitä oli alettu kutsumaan myös deckiksi.

Presikset ovat erityisen tuttuja kahdelle ryhmälle: mainosväelle, jossa ostajat ovat niitä tottuneet katselemaan ja myyvä osapuoli vääntämään ja sitten korporaatioiden sankareille, joille asia ei ole olemassa, jos siitä ei ole powerpoint-esitystä.

Näiden kahden ryhmän tekemät powerpoint-esitykset ovat kuitenkin kahdesta eri puusta. Korporaatiosankarin pyöräyttämässä deckissä fonttikoko on tyypillisesti max. 10 ja bulletteja yhdellä kelmulla vähintäänkin se parikymmentä, kun taas mainosväen presentaatioissa on nättejä kuvia ja vähän tekstiä.

Vuonna 1999 minut tempaistiin kuin vahingossa korporaation rattaisiin, jonka pyörteissä minusta hioitui loistava powerpointin väärinkäyttäjä eli osaan hienosti survoa powerpoint-esitykseen pitkän, erittäin pitkän kaavan mukaan kaikki asiat maan ja taivaan väliltä ja nimenomaan tekstimuodossa. Sillä taidolla loi kohtuullisen uran korporaatiossa.

Powerpoint palace painuu horisonttiin.
Powerpoint palace painuu horisonttiin.

Myöhemmin, kun siirryin mainosalalle, vaikkakin digitaaliselle sellaiselle, huomasin, ettei hyväkään ajattelu suoraan ytimeen menevien perustelujen ryydittämänä riittänyt mihinkään, ellei presistä nätitetty ennen asiakkaalle lähettämistä.

Minuahan tämä tietysti harmitti, koska en osaa nätittää, mutta tiesin, että kalvoille suoltamani ajattelu oli silkkaa timanttia. Ja kuitenkin katsojan keskittymiskyky lopahti nanosekunnissa, kun seinälle heijastuikin tekstiä kuvien sijasta.

No, miten tämä nyt liittyy taas mihinkään?

No, katsokaas, kun sinkkuna sitä aina välillä (no, vähintään viikoittain) pohtii, että miksi minä olen sinkku kun taas toisille pariutuminen on niin helppoa.

Koska rakastan analogioita, juolahti viime viikolla muuan powerpointtiin liittyvän episodin päätteeksi, että ei hitto, olen sinkku, koska olen kuin se ruma, tekstintäyttämä powerpoint; sisältöä ja syvyyttä löytyisi, mutta kun on niin vaikeasti lähetyttävä ja vie aikaa tutustua, niin antaa olla. Ei minua kukaan taida jaksaa flippailla paria slaidia pidemmälle, kun löytyy myös helposti lähestyttäviä, kauniisti visualisoituja presentaatiotakin.

Kerroin tästä analogiasta ystävälleni, joka puuskahti, että ethän sinä ole ruma, vaan olet nätti presentaatio, mutta ehkä se kaikki asia on vaikeammin löydettävissä siellä notes-laatikossa. Nätisti sanottu, mutta tarkemmin asiaa mietittyäni totesin, että analogia ontui. Se sopii paremmin ulkoisesti kauniisiin ihmisiin, joiden luonteen ikävät piirteet paljastuvat vasta kun slideshow-mode on kytketty honeymoon-vaiheen jälkeen pois. Ystäväni myönsi, että olen oikeassa ja jatkoi, että ehkä et ole ollenkaan powerpoint, vaan ehkä word, sitä ei moni jaksa edes avata.

Hetken mietittyään ystäväni pääsi kuitenkin vielä paremmin sinkkuuteni ytimeen ja totesi: “Niin, tai ehkä sinä olet sittenkin PDF. Siitähän näkee heti, ettei sitä voi muokata”.


Breakthru – ymmärrän miehiä!  2

Olen aina väittänyt, etten ymmärrä miehiä. Että outoja ovat. Minun käsityskykyni rajojen ulkopuolella. Kunnes koitti vuosi 2014 ja vuoden ensimmäinen lauantai.

Palataanpa siis lauantaiaamuun.

Nousin ylös aikaisin, kuten tapanani on. Ruokin kissan (joka on syy siihen, että nousen aikaisin) ja tassuttelin kylppäriin asioille. Toimittelin siinä asioitani kaikessa rauhassa, kunnes. Jäykistyin kuuntelemaan. Ja kyllä. Rappuumme on muuttanut LOROTTELIJA!

Lorottelu, tuo lähes parveketupakoinnin veroinen urbaani ärsytys, piti tietysti raportoida Facebookiin. Enpäs vaan arvannut, että mihin sekin tilapäivitys johti.

Tätä asiaa käsiteltiin 57 kommentin verran.
Tätä asiaa käsiteltiin 57 kommentin verran.

Aloin itse heti asiasta raportoituani pohtimaan, että miksi ihmeessä mies lorottaa, miksi hommaa ei voi hoitaa pienemmällä volyymilla? Kirjoitin kommenttikenttään, että sen täytyy johtua siitä miesten penis-ylpeydestä. Että minulla on tämmönen hieno ja siitä lähtee tämmönen ääni! Miespuolinen kaverini kommentoi välittömästi ja vahvisti teoriani: “Tosiasioiden myöntäminen on viisauden alku: Vaikka itse kuulunkin siihen häviävän pieneen väestönosaan miehistä jotka 99% kerroista pissaa istualtaan, on mun mielestä Tuija pitkälti oikeassa: onhan se lorotteluääni niinkuin iso kakka "wow, MINÄ sain tuon aikaan, hienoa, katsokaa!". Vähän niinkuin ite-performanssitaidetta tms...”.

Aloin naputtaa kommenttikenttään, että mä niiiiin en tajua miehiä, kunnes älysin, että minähän nimenomaan olin tajunnut! Lorotuksen ansiosta vihdoinkin ymmärsin, että miehistä ei tule 100% tylsiä aikuisia (kuten meistä naisista), vaan heillä säilyy koko elämän ajan lapsenomainen into pissa- ja kakkahommiin/vehkeisiin.

Nyt pitää vaan oppia hyväksymään tuo. Toivottavasti siihen ei mene yhtä pitkää aikaa.

Ps. Keskustelu lorottelusta jatkui edelleen vilkkaana. Tilapäivitykseen kertyi kaiken kaikkiaan 57 kommenttia. Itse tilapäivitys sai 8 tykkäystä ja kertyneet kommentit yhteensä 122 tykkäystä. Keskusteluun osallistui 18 henkilöä.

Depattia käytiin erityisen kiivaasti aiheesta istualtaan vai seisaaltaan. Siinä sivussa opin paljon miespuolisten kavereitteni vessapreferensseistä.

Eräs kavereistani oli kuullut, että suomenruotsalaiset tekevät sen istuen. Suomenruotsalainen FB-frendi kommentoi siihen salaperäisesti, että huhu SAATTAA pitää paikkansa.

Espoolainen reservin vänrikki (tai jotain) puolusteli seisomistaan sillä, että hän osuu rynnäkkökiväärillä 150 metrin päästä 10 cm rinkiin, niin osuminen pistoolilla puolen metrin päähän ei kuulema ole toistaiseksi ongelma. Tähän taas yksi istualtaan pissaava macho-man pääsi ilkkumaan, että hänellä mitään pistoolia ole, vaan kyllä kokonsa ja voimansa puolesta enemminkin sinko siellä pöksyissä. Sen verran kovalla paineella kuulema tulee suihku. Reserviläinen nokitti tähän faktalla, että ottamatta kokoon kantaa niin singon lähtönopeus on melko alhainen, kun taas pistoolissa on helposti tuplat.

Myös naiset osallistuivat aktiivisesti keskusteluun. Sana koulutus mainittiin useampaan otteeseen. Tamperelainen personal trainer –nainen vei keskustelua hiukan off-topiciin paljastamalla, että käy pitkillä lenkeillä kyykkypissalla. Mutta siinäkin hommassa kuulema ikävästi roiskuu.

Gotta love my Facebook- friends <3! Niille ei ole mikään pyhää!