Isoveikka valvoo, mikäs siinä.

  • CodedLife

Orwell kirjoitti aikoinaan ansiokkaan romaanin 1984, jossa kirjailija kuvasi pelottavia näkymiä tulevaisuuden isoveli valvoo -yhteiskunnasta. Tänä päivänä olemme oppineet hyväksymään itsestäänselvyyksinä valvontakamerat, turvatarkastukset, sormenjälkien otannat, sähköpostivalvonnan, Internet-profiloinnin.

Yhdysvalloissa on kehitetty ja FDA hyväksynyt mikrosirun, joka asennetaan ihmiseen. Mikrosirua voidaan esim. käyttää pankkikorttina, luottokorttina - lähes kaikkeen kunhan digitaaliteknologia yleistyy tarpeeksi. Ja tietenkin myös paikantamiseen. Ei muuta kuin lapsille siru käsivarteen niin kurittomien muksujen valvonta on helpompaa. Eittämättä tuleva myyntihitti, mutta tietenkin myös sirua markkinoidaan elämään helpottavan tuotteena kaikille.

Kohta Google aloittaa käyttäjiensä kuuntelemisen tietokoneen mikrofonin kautta ja myy nauhoitetuista äänistä kokoamaansa materiaalia eri yhtiöille. Tätä materiaalia käytetään kohdennetun mainonnan apuna: kun esimerkiksi koirasi haukkuu ja ääni tallennetaan ja yhdistetään sinun ip-osoitteeseen niin voit saada hakukoneesi banneriin mainoksen edullisesta koiranruuasta kotinurkan marketissa. Yhtiö väittää, että käyttäjän yksityisyys ei ole vaarassa, mutta kuka meistä päästäisi sisään ulkopuolisen ihmisen kotiinsa asentamaan mikrofonin, jolla sinua kuunnellaan? Ei kukaan, mutta kun asia tehdään näin ovelasti kuin Google on tekemässä, ei kukaan valita.

Iso-Britanniassa on katulamppujen tolppiin asennettu kameroita, jotka näkevät vaatteiden läpi. Näin voidaan kadulta napata ne henkilöt, jotka kantavat vaatteidensa alla epäilyttävää tavaraa esim. aseita tai pommeja. Jep. Kuva muuten on erittäin tarkka, joten nyt vaan kaikki treenaamaan kroppaansa kuntoon ettei tarvitse hävetä ylimääräisiä kiloja kun sinua katsotaan salaa. Kaikkihan hyväksyvät tämänkin ajatuksen, eikös?

Viimeisin uutinen on jo melko huolestuttava. Aivotutkijat ovat kehittäneet laitteen, jolla pystytään scannaamaan aivoja ja päättelemään 70 %:n varmuudella mitä ihminen tulee tekemään. Tiedän, kuulostaa Minority Reportilta, mutta juttu on täyttä totta. Se siitä ajattelunvapaudesta, mutta totta kai olemme valmiit hyväksymään tämänkin valvontakeinon sillä olemme silloin paremmassa turvassa terroristeilta. Onneksi teknologia on vasta uusi eikä käytössä, mutta se on tulossa. Se on varmaa sillä Britanniassa suunnitellaan aivoskannerien asentamista katuvalopylväisiin ja lakeja pyritään muuttamaan siten, että pelkkä viranomaisten havaitsema aikomus tehdä rikos riittäisi tuomioon. WTF? (= mitä vittua?)

http://infowars.net/articles/february2007/090207intentions.htm
Alkuperäinen linkki London Guardian:

guardian.co.uk/frontpage/story/0,,2009229,00.html

4 kommenttia

Ninka_

10.2.2007 21:43

70% on melko pieni "varmuus", jää suuri virhemarginaali. Tuohon aivotutkijoiden keksintöön viitaten.

On totta,että yksilön menemisiä valvotaan tarkasti.Orwell ennusti-joskin fiktiivisessä-kirjassaan aika hyvin tämän päivän yhteiskuntaa. Syy siihen,miksi ihmistä tarkkaillaan,onkin sitten eri asia.

Hyvin kirjoitettu,kiitos siitä x)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

CodedLife

10.2.2007 23:48

Totta, virhemarginaali on suuri. Teknologiaa varmasti kehitetään. Toisaalta esimerkiksi terrorismipidätykset Britanniassa tuskin koskaan johtavat syytteisiin asti, saati tuomioihin, joten marginaali riittää vallan mainiosti :)

Suuri nestepommijupakka, joka johti parinkymmenen ihmisen pidätyksiin ei johtanut ainoaankaan tuomioon. Tähän asti kaikki käsitellyt epäillyt on jouduttu vapauttamaan (myös ns. pääsuunnittelija) todisteiden puutteiden johdosta. Tätä ei vaan ole uutisoitu juuri lainkaan. Kova meteli taas tyhjästä muistuttamaan meitä "alati vaanivasta uhkasta".

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ravve

3.12.2008 21:16

Orwell oli fiksu kirjoittaja. Saisivat suomalaiset kustantamot painattaa uuden painoksen ko. kirjasta. Edelliset kun on loppuunmyyty jo kauan sitten.

Toinen legendaarinen dystopia on Aldous Huxleyn kirjoittama Brave New World. Siinä esitetään erilaisia, mutta yhtälailla jo kehittyviä suuntauksia maailman menosta ja ihmisten hallinnasta. Suosittelen myös Brave New World Revisited -teosta, joka on luettavissa netissä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 11:33

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus