Blogi

Näytetään kirjoitukset lokakuulta 2008.

Hui, nyt se on sanottu  6

L A M A. Nyt sen joku uskalsi sanoa ääneen mediassa.

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2008/10/15/kriisista-jaa-parin-vuoden-taantuma-tai-jopa-lama/200826899/12

"Rahoitusmarkkinoilla on käynnissä vakavin kriisi toisen maailmansodan jälkeen, mutta tavallinen kansalainen ei ole vielä nähnyt ympärillään, minkälainen sotku on päällä."

Mutta uskokaa vaan, tavallinen kansalainen tulee huomaamaan vielä.

Ihmiset rakkaat, jättäkää se uusi litteä-tv ostamatta ja painukaa ruokatukkuun rahojenne kanssa tai ostakaa kultaa/hopeaa. 50 tuuman plasmaa on vaikea järsiä ruokapöytään.

Ugh. Pessimisti on puhunut.


Toistoa  4


Merkkejä ilmassa  1

Kuulin eilen tuttavaltani, että eräs pankkialalla pitkään työskennellyt henkilö on vakuuttunut siitä, että on tulossa pahin lama yli 100 vuoteen. Kyseessä ei ole pankin luukulla istuva ihminen vaan hieman ylemmällä pallilla.

Maailmalla ja Suomessa pörssit tulevat alas kuin kivi ja jos meno jatkuu niitä tullaan sulkemaan kuten Moskovassa tehtiin. Keskuspankit yrittivät auttaa markkinoita saamaan luottamusta pudottamalla yhteistuumin ohjauskorkoa. Tämä tulee näkymään inflaation nousuna ehkä jo viikkojen, viimeistään kolmen kuukauden päästä. Vuoden alusta ruuan hinta nousee entisestään kohonneiden mm. tuotantokustannuksien takia. Halventunut raha lisää kulutushyödykkeiden hintoja ja palkkoja tuskin nostetaan ensi vuonna entiseen malliin.

Pankkien välinen epäluottamus ja luottolama vähentää lainanottoa niin yksityiselllä kuin yrityssektorilla. Ihmisillä on vähemmän rahaa käyttää rahaa palvelualoihin ja sillä saralla työttömyys lisää alkanutta taantumaa. Velkalinjat täyttyvät jo nyt ihmisten huolestuneista yhteydenotoista eikä heillä tunnu olevan aavistustakaan mistä ongelmat juontuvat ja mikä heihin iski. Hyvässä uskossa tai ajattelemattomuudessaan liian isoja asuntolainoja, pikavippejä ja kulutusluottoja saaneet ovat pulassa.

Eri tahot pohtivat onko edessä deflaatio vai paheneva inflaatio. Deflaatiossa kyse on hintojen laskusta vähentyneen rahamäärän takia. Keskuspankit ovat luoneet rahaa markkinoille tämän vuoden aikana ehkäpä tuhansia miljardeja. Silti keskuspankit ovat sitä mieltä, että markkinoilla on liian vähän rahaa. Sama lausunto kuultiin Saksan keskuspankin johtajalta 1920-luvulla ennen superinflaatiota. Missä on hintojen lasku? Jos rahaa on liian vähän miksi hinnat nousevat?

Keskuspankkien auttavat toimet eivät helpota veronmaksajia vaan pulassa olevia pankkeja. Velkaan perustuvaa rahajärjestelmää yritetään näin pitää hengissä parantamalla pankkien kykyä lainata rahaa. Veronmaksajien kykyä maksaa velkojaan ei paranneta. Velkaorjuus ei ole vain yksilön ongelma vaan kansakunnan ongelma. Otetaan esimerkkinä "keskiluokan" jenkkituulitakki, jolla on valtion kautta velkaa 30 000 dollaria ja keskimäärin 10 000 dollaria luottokorttivelkaa, siihen päälle vielä asuntolaina, autolaina ja mahdolliset muut pikaluotot. Ymmärrätte mistä on kyse. Suomessa luvut ovat valtion kautta velkaa 9000 euroa, varovainen arvio luottokorttilainasta 200 - 1000 euroa, usein autolaina ja enenemässä määrin kulutus ja pikavippejä. Yli 50-vuotiailla tilanne on varmasti parempi.

Tulevat kuukaudet tulevat näyttämään suunnan, itse en osaa sanoa mitä tulee tapahtumaan. Siitä olen melko varma, että jälleen kerran todellinen valtaapitävä eliitti ts. yksityiset pankkiirit ovat luoneen meille ongelman, antavat se myllertää kunnes vaadimme ratkaisuja ja sen jälkeen samat tahot vallitsevien valtarakenteiden avulla tarjoavat globaalin ratkaisun. Problem, reaction, solution. "Globaaliin ongelmaan globaali ratkaisu" kuten Gordon Brown esittää - näitä sanoja kannataa pelätä.

Edit: Rahan pumppaaminen ei auta, tuloksena "inflaatioholokausti"
http://www.prisonplanet.com/rogers-global-bankers-have-unleashed-inflationary-holocaust.html





Minä vs. ekonomistit  2

Otan tässä hirvittävän riskin ja laitan uskottavuuteni vaakalaudalle. Vitsi. Tyrväiselle ja kumppaneille maksetaan hirveitä summia siitä, että antavat lausuntoja tulevasta. He ovat olleet pitkin vuotta väärässä. En voi mennä pahemmin pieleen.

Nyt roskapankkilaki saatiin läpi niin voisin heittää omat kommenttini siitä ja tulevasta. Bailoutin eli roskapankin hinnaksi tuli 850 miljardia dollaria, mutta en usko, että tämä riittää mihinkään. Tämä näkyi eilen jo markkinoilla kun uutta rallia lain hyväksymisen jälkeen ei tullutkaan. Toissa viikolla US FED tuki pankkejaan noin 900 miljardilla, joten tuo roskapankki ei muuta mitään eikä riitä mihinkään. Toki ne jotka ovat mokailleet tulevat pelastetuksi, mutta veronmaksajajien velkataakka nousi heti 2000 dollarilla per lätty. Talous on edelleen kuralla. Nyt kuulemma yhdysvaltalaisilla on kuulemma jatkossakin paremmat mahdollisuudet saada lainaa asuntoihin, opintoihin jne.

Niin. Siitähän tässä on edelleen kyse. Dollarin vakuutena on lupaus siitä, että jenkit maksavat velkansa pois! Ja nyt heidän velanottomahdollisuutta edelleen parannetaan vaikka velkasumma vain kasvaa niin yksilö kuin valtiotasolla. Kuinka kauan muut valtiot kuten Japani, Kiina ja Venäjä rahoittavat jenkkien velkaantumista?

Keskuspankki toki luo rahaa tyhjästä. Se voi luoda sitä niin kauan kunnes pankkien vakuudet ei riitä lisälainan ottamiselle. En välttämättä usko enää tätä. Nyt kun jenkkibiljoonalainat otettiin "valtion" hoiviin eli keskuspankin, mitä tapahtuu jos lainoja ei pystytä maksamaan takaisin. Kenelle omaisuus siirtyy? Niinpä. Kenelle pankkien vakuuksina olevat arvopaperit, kiinteistöt, lainat jne. siirtyvät jos he eivät pysty maksamaan keskuspankille takaisin. Tämä on vuosisadan suurin puhallus. Keskuspankeilla on monopoli rahaan ja jos keskuspankki ei ole valtion alla vaan yläpuolella toimiva instituutio on sanomattakin selvää mitkä tahot pyörittävät maailmaa.

Jos olemme siirtymässä inflaatiotyyppiseen lamaan, jossa hinnat nousevat, palkat eivät ja talous sakkaa samaan aikaan (stagflaatio), voi olla edessä vaikeat ajat. Euron arvostus on laskemassa sillä Euroopan ongelmat talouskriisissä voivat pahemmat kuin jenkeissä. Silti korkoja halutaan laskea. EKP pumppaa lisää euroja markkinoille. Kumpikaan valuutta, dollari ja euro, eivät näytä todellinen vahvistumisen merkkejä. Ehkäpä siksi hinnat jatkavat nousuaan. Tähän vielä korkea öljynhinta ja elintarviketuotannon vaikeudet ja kallistuminen sekä ilmastomuutoksen seurauksena tullut hintava energia tekevät yhdessä tästä sellaisen sopan, jota lusikoidaan pitkään.

Jos sanon, että länsimainen hyvinvointi- ja kulutuskulttuuri ovat saapumassa tiensä päähän, pelkään etten ole väärässä. Toivoisin, että olen. Varsinkin hyvinvoinnin osalta.

Olemme saavuttaneet tilanteen, jossa loputon talouskasvu ei toteudukaan. Maapallomme on rajallinen, luonnonvarat on rajallisia. Velkakaan ei voi olla loputon, jos se pitää maksaa takaisin. Nousu oli tässä. Nyt alkaa lasku ja sitä ei pääse karkuun yksikään tavallinen sielu tällä planeetalla. Ne, jotka kontrolloivat rahaa ja olivat vallassa ennen tätä, tulevat olemaan sitä jatkossakin sillä erolla, että kontrolloivat kaikkea.