Merkkejä ilmassa

  • CodedLife

Kuulin eilen tuttavaltani, että eräs pankkialalla pitkään työskennellyt henkilö on vakuuttunut siitä, että on tulossa pahin lama yli 100 vuoteen. Kyseessä ei ole pankin luukulla istuva ihminen vaan hieman ylemmällä pallilla.

Maailmalla ja Suomessa pörssit tulevat alas kuin kivi ja jos meno jatkuu niitä tullaan sulkemaan kuten Moskovassa tehtiin. Keskuspankit yrittivät auttaa markkinoita saamaan luottamusta pudottamalla yhteistuumin ohjauskorkoa. Tämä tulee näkymään inflaation nousuna ehkä jo viikkojen, viimeistään kolmen kuukauden päästä. Vuoden alusta ruuan hinta nousee entisestään kohonneiden mm. tuotantokustannuksien takia. Halventunut raha lisää kulutushyödykkeiden hintoja ja palkkoja tuskin nostetaan ensi vuonna entiseen malliin.

Pankkien välinen epäluottamus ja luottolama vähentää lainanottoa niin yksityiselllä kuin yrityssektorilla. Ihmisillä on vähemmän rahaa käyttää rahaa palvelualoihin ja sillä saralla työttömyys lisää alkanutta taantumaa. Velkalinjat täyttyvät jo nyt ihmisten huolestuneista yhteydenotoista eikä heillä tunnu olevan aavistustakaan mistä ongelmat juontuvat ja mikä heihin iski. Hyvässä uskossa tai ajattelemattomuudessaan liian isoja asuntolainoja, pikavippejä ja kulutusluottoja saaneet ovat pulassa.

Eri tahot pohtivat onko edessä deflaatio vai paheneva inflaatio. Deflaatiossa kyse on hintojen laskusta vähentyneen rahamäärän takia. Keskuspankit ovat luoneet rahaa markkinoille tämän vuoden aikana ehkäpä tuhansia miljardeja. Silti keskuspankit ovat sitä mieltä, että markkinoilla on liian vähän rahaa. Sama lausunto kuultiin Saksan keskuspankin johtajalta 1920-luvulla ennen superinflaatiota. Missä on hintojen lasku? Jos rahaa on liian vähän miksi hinnat nousevat?

Keskuspankkien auttavat toimet eivät helpota veronmaksajia vaan pulassa olevia pankkeja. Velkaan perustuvaa rahajärjestelmää yritetään näin pitää hengissä parantamalla pankkien kykyä lainata rahaa. Veronmaksajien kykyä maksaa velkojaan ei paranneta. Velkaorjuus ei ole vain yksilön ongelma vaan kansakunnan ongelma. Otetaan esimerkkinä "keskiluokan" jenkkituulitakki, jolla on valtion kautta velkaa 30 000 dollaria ja keskimäärin 10 000 dollaria luottokorttivelkaa, siihen päälle vielä asuntolaina, autolaina ja mahdolliset muut pikaluotot. Ymmärrätte mistä on kyse. Suomessa luvut ovat valtion kautta velkaa 9000 euroa, varovainen arvio luottokorttilainasta 200 - 1000 euroa, usein autolaina ja enenemässä määrin kulutus ja pikavippejä. Yli 50-vuotiailla tilanne on varmasti parempi.

Tulevat kuukaudet tulevat näyttämään suunnan, itse en osaa sanoa mitä tulee tapahtumaan. Siitä olen melko varma, että jälleen kerran todellinen valtaapitävä eliitti ts. yksityiset pankkiirit ovat luoneen meille ongelman, antavat se myllertää kunnes vaadimme ratkaisuja ja sen jälkeen samat tahot vallitsevien valtarakenteiden avulla tarjoavat globaalin ratkaisun. Problem, reaction, solution. "Globaaliin ongelmaan globaali ratkaisu" kuten Gordon Brown esittää - näitä sanoja kannataa pelätä.

Edit: Rahan pumppaaminen ei auta, tuloksena "inflaatioholokausti"
http://www.prisonplanet.com/rogers-global-bankers-have-unleashed-inflationary-holocaust.html

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:54

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus