Minä vs. ekonomistit

  • CodedLife

Otan tässä hirvittävän riskin ja laitan uskottavuuteni vaakalaudalle. Vitsi. Tyrväiselle ja kumppaneille maksetaan hirveitä summia siitä, että antavat lausuntoja tulevasta. He ovat olleet pitkin vuotta väärässä. En voi mennä pahemmin pieleen.

Nyt roskapankkilaki saatiin läpi niin voisin heittää omat kommenttini siitä ja tulevasta. Bailoutin eli roskapankin hinnaksi tuli 850 miljardia dollaria, mutta en usko, että tämä riittää mihinkään. Tämä näkyi eilen jo markkinoilla kun uutta rallia lain hyväksymisen jälkeen ei tullutkaan. Toissa viikolla US FED tuki pankkejaan noin 900 miljardilla, joten tuo roskapankki ei muuta mitään eikä riitä mihinkään. Toki ne jotka ovat mokailleet tulevat pelastetuksi, mutta veronmaksajajien velkataakka nousi heti 2000 dollarilla per lätty. Talous on edelleen kuralla. Nyt kuulemma yhdysvaltalaisilla on kuulemma jatkossakin paremmat mahdollisuudet saada lainaa asuntoihin, opintoihin jne.

Niin. Siitähän tässä on edelleen kyse. Dollarin vakuutena on lupaus siitä, että jenkit maksavat velkansa pois! Ja nyt heidän velanottomahdollisuutta edelleen parannetaan vaikka velkasumma vain kasvaa niin yksilö kuin valtiotasolla. Kuinka kauan muut valtiot kuten Japani, Kiina ja Venäjä rahoittavat jenkkien velkaantumista?

Keskuspankki toki luo rahaa tyhjästä. Se voi luoda sitä niin kauan kunnes pankkien vakuudet ei riitä lisälainan ottamiselle. En välttämättä usko enää tätä. Nyt kun jenkkibiljoonalainat otettiin "valtion" hoiviin eli keskuspankin, mitä tapahtuu jos lainoja ei pystytä maksamaan takaisin. Kenelle omaisuus siirtyy? Niinpä. Kenelle pankkien vakuuksina olevat arvopaperit, kiinteistöt, lainat jne. siirtyvät jos he eivät pysty maksamaan keskuspankille takaisin. Tämä on vuosisadan suurin puhallus. Keskuspankeilla on monopoli rahaan ja jos keskuspankki ei ole valtion alla vaan yläpuolella toimiva instituutio on sanomattakin selvää mitkä tahot pyörittävät maailmaa.

Jos olemme siirtymässä inflaatiotyyppiseen lamaan, jossa hinnat nousevat, palkat eivät ja talous sakkaa samaan aikaan (stagflaatio), voi olla edessä vaikeat ajat. Euron arvostus on laskemassa sillä Euroopan ongelmat talouskriisissä voivat pahemmat kuin jenkeissä. Silti korkoja halutaan laskea. EKP pumppaa lisää euroja markkinoille. Kumpikaan valuutta, dollari ja euro, eivät näytä todellinen vahvistumisen merkkejä. Ehkäpä siksi hinnat jatkavat nousuaan. Tähän vielä korkea öljynhinta ja elintarviketuotannon vaikeudet ja kallistuminen sekä ilmastomuutoksen seurauksena tullut hintava energia tekevät yhdessä tästä sellaisen sopan, jota lusikoidaan pitkään.

Jos sanon, että länsimainen hyvinvointi- ja kulutuskulttuuri ovat saapumassa tiensä päähän, pelkään etten ole väärässä. Toivoisin, että olen. Varsinkin hyvinvoinnin osalta.

Olemme saavuttaneet tilanteen, jossa loputon talouskasvu ei toteudukaan. Maapallomme on rajallinen, luonnonvarat on rajallisia. Velkakaan ei voi olla loputon, jos se pitää maksaa takaisin. Nousu oli tässä. Nyt alkaa lasku ja sitä ei pääse karkuun yksikään tavallinen sielu tällä planeetalla. Ne, jotka kontrolloivat rahaa ja olivat vallassa ennen tätä, tulevat olemaan sitä jatkossakin sillä erolla, että kontrolloivat kaikkea.

2 kommenttia

Althea

6.10.2008 20:38

Hyvin fiksulta kuulostavia tekstejä noin komealta mieheltä. Olen yllättynyt, positiivisesti. Tässäkin näkee sen omanikäisten ja hiukan vanhempien miesten eron... (sinun eduksesi) :)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:54

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus