Kadotetut ja säilytettävät palat paratiisia.

  • Em-Eva

Havaiji ja monet muut Tyynenmeren, samoin kuin muitten lämpimien merien saaret, mielletään pikku paratiiseiksi. Tosiasiassa moni saari on jo menettänyt paratiisimaisuuttaan -. ainakin alkuperäistä sellaista. Nykyinen Havaijilaisen luonnon kauneus on yllättävän suurelta osin muualta tuotua.

Havaijilta on kuollut monia hienoja lintulajeja sukupuuttoon. Etenkin peippoja, joilla mm. oli kolibrin nokka, tai joilla oli niin punaisena säihkyvä höyhenpeite, että puiden lomassa lentävä lintu näytti tulipallolta. Elinympäristöjen tuhoutuminen eli tosin sanoen metsien raivaaminen asutuksen ja viljelyksen tieltä, sekä metsästys ja vieraat taudit koituivat monien Havaijin peippojen kohtaloksi.

Saarilla evoluution vauhti on ollut hyvin nopeaa, mutta myös hävityksen vauhti on myös hirvittävän nopeaa. Saaret kun ovat suhteellisen pieniä ja rajoitettuja alueita. Niiden eläimistö on ollut hyvin herkkää muutoksille. Joissakin tapauksissa jo yksikin ihmisen mukana tuotu kotkissa on tappanut lajin sukupuuttoon pienellä saarella (esim. isovilistäjä - Xenicus lyalli).

Jotain lohtua noiden ihmeellisten lajien kadottamiseen tuo se, että luonto on monipuolisuudessaan edelleen hämmästyttävä. Tietenkään mikään toinen laji ei korvaa menetettyä vuosituhansien - ja miljoonien vuosien - evoluutiota, ja jotkin lajit ovat niin ainutlaatuisia, ettei samanlaisia löydy. Mutta joitakin samankaltaisuuksia löytyy silloin tällöin rikkaasta lajikirjosta. Esimerkkinä vaikkapa Havaijilla eläneet mamot ja yhä elossa olevat kultasiipimedestäjät.

Mamot (Drepanis pacifica) olivat Havaijin peippoihin kuuluneita lintuja, joilla nokka oli kehittynyt meden imemiseen kukista. Väritys oli pääosin musta, mutta siivissä ja takaruumissa oli keltaista.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Drepanis_pacifica-Keulemans.jpg

Kultasiipimedestäjä (Drepanorhynchus reichenowi) muistuttaa mamoa jossain määrin väritykseltään ja se medestäjien varpuslintuheimoon kuuluvana hankkii ravintonsa imemällä kukista mettä. Se on onneksi yhä elossa oleva ja jopa lähdetietojen mukaan elinvoimainen laji.
http://farm3.static.flickr.com/2463/3988948209_a71c2ba4a7.jpg

Ihmisillä on varmaan usein mielikuva, että mantereet ovat niin suuria, että eläimet eivät niiltä lopu. Mutta mantereidenkin eläimistö voi kokea saarien kohtalon, jos esim. sademetsien hakkuita ei pysäytetä. Sillä sademetsissähän on 70–90 % kaikista eliölajeista, monia ei ole vielä edes löydetty. Ja sademetsät kattavat suhteellisen pienen osan mantereiden pinta-alasta, vain 6 %..

Meretkin ovat valtavan suuria, mutta ihan kaikkialla merielämä ei ole niin monimuotoista kuin koralliriutoilla, jotka ovat saarien tai sademetsien elinympäristön tavoin hyvin herkkiä häviämään. Myös lehtimetsät ovat eläinlajistoltaan melko runsaita.

Ympäristön yksitoikkoisuus ja yksipuolisuus luonnossa heikentää paitsi elinvoimaisuutta, raivaa tietä taudeillekin ja muillee ongelmille. Jos edes nuo muutamat prosentit mantereiden ja ja meren alueista saataisin suojeltua, maailma olisi parempi paikka..

Suuret yhtiöt ja rikkaat maat ovat etunenässä tuhoamassa sademetsiä, noita elämän aarreaittoja. Vasta toisena tulevat tavalliset ihmiset, jotka hakevat elantoaan kun muita mahdollisuuksia ei ole. Annammeko me sivistyneet ihmiset todella välinpitämättömyksissämme viimeistenkin paratiisin palojen kadota Maapallolta? Jos minä monien muiden tavoin saisin valita, emme enää kadottaisi palaakaan vaan saisimme nauttia kauniista maailmastamme. Tämä on se sydämen asia minulle ja haluan muitakin mukaan.

Vielä paloja planeettamme maanpäällisestä paratiisimaisuudesta, joka tulisi säilyttää luonnossa tulevienkin sukupuolvien iloksi.

http://www.mangoverde.com/birdsound/picpages/pic188-12-1.html

http://i1.treknature.com/photos/8911/sunbird_variable9546c.jpg

http://www.buzzle.com/img/articleImages/268132-5329-47.jpg

http://static.guim.co.uk/Guardian/environment/gallery/2008/aug/04/endangeredspecies/200207838-001-9516.jpg

http://www.redbubble.com/people/masterpiececreations/art/588850-3-chameleon

http://1.bp.blogspot.com/_0LlKkQ7nRJI/R-EuBloXOhI/AAAAAAAABu4/MW9FAQSfq-w/s400/dc819ffa9a.jpg

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:42

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus