Explore Your City

Näytetään kirjoitukset huhtikuulta 2014.

Helsingin oma mäkihyppytorni  1

Kuinka moni tietää, että Helsingissä sijaitsee ihan oikea mäkihyppytorni? Minulle asia selvisi vasta pari vuotta sitten ja kyllä siinä olikin ihmettelemistä. Herttoniemen liikuntapuiston viereiseltä mäeltä löytyy 46 metrin korkuinen puinen hyppytorni, jota on käytetty harjoitteluun kesät sekä talvet. Sanomattakin on varmaan selvää, että näkymät huipulta ovat upeat varsinkin auringon laskiessa. Korkean paikan kammoisille tämä paikka saattaa olla vähän liikaa sillä puurakenteet natisevat ylös kiivettäessä ja kovalla tuulella voi tuntea tornin huojuvan kevyesti. Jos ei ylös uskalla kiipeillä niin tornia voi toki ihailla maasta käsin ja on mäeltä ihan mukavat näkymät muutenkin.

Vähän yli 50-vuotiaan hyppytornin huipulla ei voi kuin ihmetellä miten joku on sieltä uskaltanut joskus laskea suksilla alas, kun itselle tekee tiukkaa pelkkä alamäkeen katselu. Paikalle löytää suuntaamalla Herttoniemen liikuntapuistoon ja sieltä tornia on aika vaikea olla huomaamatta.


Ompelumielenosoitus  2

Onko sinullakin lempivaatteita, joita olet käyttänyt niin kauan ja ahkerasti, että ne alkavat hajota päällesi? Tai entäpä kallis uusi investointi, joka ei hinnastaan huolimatta ollutkaan ihan sitä parasta laatua? Minulla on. Läjäpäin, vieläpä. Ostan mielelläni vaatteeni useimmiten käytettynä, mutta tuleepa minunkin välillä hairahduttua alennusmyynneissä. Ja vaikka vaatteiden kestävyys ennenvanhaan olikin paremmassa jamassa, hajoavat nuo korvaamattomat vintageaarteetkin ennenpitkään - uusista löydöistä puhumattakaan.

Kuva: Laura Pokela
Kuva: Laura Pokela

Torstaina Helsingissä järjestetään kaikille avoin Ompelumielenosoitus kertakäyttökulttuuria ja massakulutusta vastaan. Saapumalla paikalle, tai ottamalla etänä osaa, osoitat kannattavasi ekologista ja eettistä vaateteollisuutta. Nonstop -tapahtumassa voi piipahtaa ohimennen tai viettää aikaa pidempäänkin. Ompelutaito ei ole tarpeen, mutta ompelutaitoiset voivat osallistua auttamalla: tarkoitus on onnistua pitämään koneet käynnissä 12 tuntia eli bangladeshilaisen ompelijan perustyöpäivän ajan. Mielenosoituksen ompelukoneet käynnistetään klo 9.00.

Voit ottaa mielenosoitukseen mukaan rikkinäisen vaatekappaleen, jonka haluat korjata - apua ja tarvikkeita ompeluun saavat kaikki, jotka sitä haluavat. Osallistumiseen siis riittää, että ilmestyy paikalle. Tarjolla on maksutonta ohjausta, korjausvälineitä ja -materiaaleja.

Ompelua ohjaa Suomun Ompelukerho. Kuva: Jaakko Blomberg/Yhteismaa
Ompelua ohjaa Suomun Ompelukerho. Kuva: Jaakko Blomberg/Yhteismaa

Tapahtuma liittyy kansainväliseen Fashion Revolution kampanjaan. Suomessa päivää vietetään nimellä Vaatevallankumous. Keskeinen kansainvälinen koodi on pukea jokin vaate tuona päivänä päälle nurinpäin - ja näin osoittaa olevansa kiinnostunut sen valmistajasta ja alkuperästä. Mieltään voi osoittaa siis myös etänä pukemalla vaatteen päälleen nurinpäin ja ottamalla siitä kuvan - tai haastamalla mukaan muitakin! Valokuvan voi jakaa Instagramissa tai Twitterissä #ompelumielenosoitus #vaatevallankumous #insideout -tägillä merkittynä.

Ompelumielenosoitus torstaina 24.4. klo 9 – 21, POP UP ILO, Makkaratalon toinen kerros.

Ps. Viethän korjattavaksi vain puhtaita vaatteita...

Ompelumielensoituksen järjestää Taike (Taiteen edistämiskeskus) yhteistyössä Suomun (Suomen muotoilukasvatusseura ry) Ompelukerho ja POP UP ILO. Lisäksi tapahtuman toteuttamisessa auttavat vapaaehtoiset muotoilijoista käsityöalan harrastajiin.


Täydellinen treffimesta: talvipuutarha

Tässä blogissa esitellään paikkoja, joista et ole edes kuullut, paikkoja joista olet ehkä kuullut, mutta joissa et ole koskaan käynyt. Tarkoituksena on vanhana Töölöläisenä, lähes koko ikänsä Helsingin keskustan tuntumassa asuneena ja nyt myöhemmin Viikin peltojen keskelle muuttaneena etsiä itsellekin uusia paikkoja. Jakaa uusia ja myös vanhempia löytöjä, jotka ovat tulleet jäädäkseen. Innolla odotan myös kanssabloggaajien löytöjä ja jännään sitä miten vähän sitä tunteekaan omia kotikulmiaan.

Olen erityisesti urbaanin kulttuurin etsijä, elän valokuvien kautta ja samalla tunnen oloni onnellisimmaksi luonnon keskellä rakkaan bulldoggini kanssa. Näistä syistä omat postaukseni tulevat keskittymään koiraystävällisiin, urbaaneihin tai kuvauksellisiin löytöihin. Oma lifestyleblogini päivittyy pääasiassa reissuista lähelle ja kauas, vaatteista, yleisestä elämäfiilistelystä, tietenkään selfieitä ja elämän epäkohtia unohtamatta. Iloitsen välillä ihan naurettavankin pienistä asioista ja innostun lähes kaikesta uudesta lapsenomaisesti. Tavoittelen täydellisiä valokuvia elämästä ja ystävieni sanoin kuvaan profiilikuva matskua.

TALVIPUUTARHA

Oma henkilökohtainen lempparini Helsingistä vaatii tulla esitellyksi ensimmäisenä. Tämä Taka-Töölön helmi, keidas keskellä kaupunkia ja talven pakopaikka: Helsingin Talvipuutarha.

120-vuotiaaseen puutarhaan ei tänä päivänäkään peritä sisäänpääsymaksua, sillä sen lahjoittaja oli näin aikoinaan toivonut. Se koostuu kolmesta eri tyyppisestä huoneesta ja kesäaikaan ulkona kukoistavasta ruusutarhasta. Kasveja on yli 200-erilaista lajia ja ne on valittu erityisesti välimerellistä ilmastoa ja kuivikkoja ajatellen, erikoisuutena historiallisesti kiinnostavat kasvit.

Heti sisääntullessa oikealta löytyy kaktushuone, jossa majailevat mehikasvit. Täältä löytyy mitä kummallisemman näköisiä kaktuksia, rahapuiden ja lumikuningattaren kera. Keskimmäinen ja korkein tila on palmuhuone, josta löytyy koko puutarhan vanhin kasvi 100-vuotias kameliapuu. Siellä sijaitsee myös suihkulähde, karppeja, lihansyöjäkasveja sekä parvi mistä voi katsella koko komeutta korkeammalta.

Viimeisestä huoneesta löytyy kukkakasveja ja vanhoja huonekasveja. Sieltä löytyy myös tuoleja ja pöytiä, joissa olen kerran jos toisenkin syönyt eväitä. Parasta talvipuutarhassa onkin nimenomaan se, että sinne voi mennä kun haluaa ja siellä saa todella istua aivan rauhassa omaa kahviaan juoden. Voit ottaa valokuvia upeista kasveista ja viedä vaikka jonkun kivan tyypin treffeille.

Talvipuutarha, Hammarskjöldintie 1
Avoinna:
Ma suljettu
Ti klo 9.00–15.00
Ke–pe klo 12.00–15.00
La–su klo 12.00–16.00
Ruusutarha kesäaikaan joka päivä klo 7-21
Vapaa pääsy