Tuomari, kuka on hyvä tuomari?

  • Tuomari

KYSYMYS: Tuomari, kuka on hyvä tuomari?

VASTAUS: Hyvä kysymys. Hyvän tuomarin tunnistaa parhaiten, kun pelin jälkeen kukaan ei muista tai puhu tuomareitten ratkaisuista. Yksi virhekin voi ratkaista pelin. Virhearvioinnin perusteella voidaan tuomari hyllyttää, pudottaa alempaan divariin tai loppua vihellykset, kuten näimme MM-futiskisoissa. Iljettävimmät tapaukset ovat johtaneet tappouhkauksiin tai jopa kuolemaan. Rankka ammatti siis.

Hyvä dumari ymmärtää peliä ja ennen kaikkea antaa pelaajien pelata peliä. Näyttää linjan matsiin ja lukee peliä oikein, luottaen samalla pelaajiin. Hän on heitä varten pelissä eikä itseään esiin nostamassa. Pystyy selittämään ratkaisun pelaajalle, jos pelaaja on eri mieltä. Suurin osa pelaajista arvostaa tuomareita, jotka pystyvät kommunikoimaan pelaajien kanssa, mutta ei pidä kuitenkaan torikokouksia joka tilanteen jälkeen. Ymmärtää itsekin tekevänsä virheitä ja myöntää virheensä, kertoen pelaajille reilusti, jos on tehnyt virheen tai ei nähnyt tilannetta. Tuomari kuuluu peliin niin kuin pelaajat, valmentajat ja katsojat. Hyvä dumari antaa pelille kasvot ja samassa parhaimmillaan on kuin sivustakatsoja itse pelissä.

Yksittäisistä tuomareista nousee esiin jalkapallon puolelta Pierluigi Collina. Eikä pelkästään ulkonäön perusteella, vaan raudanlujana erotuomarina. Pelaajat arvostivat kuusi kertaa FIFA:n “Best Referee of the Year” -tunnustuksen voittanutta Collinaa. Monen mielestä hän on kaikkien aikojen paras jalkapallo erotuomari.

Hurjan uran NBA-tuomarina tehnyt Dick Bavetta lopetti viime vuoteen. Vuodesta 1975 koripalloilun isoimmassa ammattilais-sarjassa Bavetta tuomitsi peräti 2635 runkosarjaottelua. Vaikka viimeiset vuodet saivat papparaisen välillä näyttämään hassulta. Oli hänellä suuri arvostus pelaajien keskuudessa.

Suomesta nostan kaksi kovaa omien lajien suurmiestä. Jääkiekon puolelta Seppo Mäkelä. Suomen Jääkiekkoleijona #136 on yksi tunnetuimmista erotuomareista. Mäkelä valittiin urallaan peräti kymmenen kertaa vuoden erotuomariksi ja yksitoista kertaa pelaajien äänestyksessä parhaaksi erotuomariksi. Seppo haluttiin myös NHL:ään, mutta ei osannut kuulemma tarpeeksi englantia. Höpö höpö, Sepon tuima katse ja legenda “turpa kii tai tulee penaltia” sai kanukinkin hiljenemään.

Kansainvälisellä parketilla kovimman uran suomalaisista on tehnyt ylivoimaisesti koripallon puolella Carl Jungebrand. Kuusi kertaa EM-kisoissa (3 kertaa loppuottelussa), kolme kertaa MM-kisoissa (2006 loppuottelu), neljä kertaa olympialaisissa (2008 loppuottelu) ja tähän päälle Euroliigan pelit. Mies sai suututettua NBA-pamput kieltäytymällä sopimuksesta kovimpaan taalaliigaan. Tälläistä ei ollut ennen tapahtunut Amerikan mantereella. Oman aikakautensa parhaita eurooppalaisia tuomareita.

Seuraa Tuomaria myös Facebookissa ja Twitterissä @casinosportsbar

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi