Näytetään kirjoitukset lokakuulta 2014.

Ex-tähtiä vilisevä Intian Superliiga syntyi viemään Intian rikastuvan keskiluokan rahat

KYSYMYS: Mitä Intian Superliigan joukkuetta on hyväksyttävintä fanittaa?

VASTAUS: Tuomari haistaa ironiaa. Kahdeksan joukkueen voimin pelattava Intian Superliiga siis starttasi 12. lokakuuta 2014 Atlético de Kolkatan ja Mumbai Cityn välisellä ottelulla. Kolkatan riveissä nähtiin muun muassa ECL-voittaja Luis García, Mumbailla taas on kirjoillaan parikin Valioliigassa mittavan uran tehnyttä entistä suuruutta, Nicholas Anelka ja Fredrik Ljungberg.

ISL pelataan kaksinkertaisena suljettuna sarjana, jonka jälkeen neljä parasta etenevät pleijareihin. Mestari on selvillä jo ennen vuodenvaihdetta. Ennen ISL:aa Intian jalkapalloelämä oli keskittynyt lännessä Goan ja Mumbain sekä idässä Kolkatan alueelle, mutta nyt pieraistiin mukaan vielä pari joukkuetta aivan Etelä-Intiasta ja Delhin poppoo pohjoisemmasta. Pieraistiin oikeastaan kaikki, koska joukkueet luotiin tyhjästä draftaamalla: jokaiseen ryhmään piti houkutella yksi “tähtipelaaja”, seitsemän ulkomaista ja 14 kotimaista pelaajaa kahdesta eri draftista.

Sarjassa siis pelaa muutama entinen kova luu. Kerala Blastersin maalia vartioi vetreä 44-vuotias David James. Punesta ei ole pitkä matka Goalle bailaamaan, mikä varmasti miellyttää Adrian Mutua. Ja Goan joukkueessa pelaavan Robert Piresin sohvalle pääsee varmasti bunkkaamaan. Ex-ManU Mikaël Silvestre ja pelaaja-valmentaja Marco Materazzi muodostavat Chennaiyin FC:n kivikovan topparikaksikon, brassi Elano iskee maalit.

Maassa vuodesta 2007 pelatun ja tasaisesti kehittyneen I-liigan tulevan kauden alku lykkääntyy jäähdyttelijöillä mainostettavan rahasarjan vuoksi. Mikäli kriketti aiotaan todella kammeta Intian 1,2 miljardia ihmistä kattavan talousalueen ykköslajin paikalta, on maan jalkapallossa tehtävä kauaskantoisempia suunnitelmia. Vaikka ISL tarjoaa näyteikkunan intialaisillekin pelaajille, ei seuroilla ole (ainakaan vielä) akatemioita tai oikein mitään muutakaan omaa. Sarjan slogan, “Let´s football”, kuulostaa yhtä vasurilla hutaistulta kuin koko kyhäelmä. Paljon kertoo myös se, että kun Atlético Madridin ja krikettilegenda Sourav Gangulyn omistama Atlético Kolkata julkisti kauden kokoonpanonsa, se tehtiin Vicente Calderonilla Madridissa eikä suinkaan Intiassa.

Tuomari linjaa: Ever get the feeling you´re being cheated?

Lähteet: Vice Sports, Goal.com, Independent


Urheilijain pahimmat aivopierut – pelaa loppuun asti poika!

KYSYMYS: Kuka urheilija on pahin showboattaaja eli leveilijä?VASTAUS: On useita tapoja tyriä hommat urheilussa. Jos vain yrittää kaikkensa, saa yleensä joukkuekavereiden ja katsojien edessä synninpäästön. Mikäli urheilija kuitenkin tulee ylimielisyyttään tyrineeksi omat ja joukkueen asiat, on hän aivan valtava aasi. Tässä Tuomarin tarkkaan valikoima katras kavioeläimiä.
3. Rugby-7:n eli 15 pelaajan sijaan seitsemällä pelatun rugbyn maailmanmestaruussarjassa nähtiin lokakuun toisena viikonloppuna esimerkillistä perseilyä. Fidžin Semi Kunatani pääsi juoksemaan maalialueelle ottelun Skotlantia vastaan ollessa vielä tasatilanteessa 0–0. Kunatani ei turhaan kiirehtinyt lyömään palloa maahan ja Skotlannin Lee Jones taklasi urpon. Nam. Fidži valitettavasti voitti lopulta 33:lla pisteellä.

2. Nykyään Washingtonissa pelaava laitahyökkääjä Desean Jackson on tehnyt hienon ja värikkään uran jenkkifutiskentillä. Parhaiten hänet muistetaan kuitenkin ennenaikaisista tuuletteluistaan, joita on sattunut uran varrelle useampiakin. Philadelphiassa Jackson ei lähtenyt tulokaskaudellaan turhia nöyristelemään. Videolla näkyvä suoritus olisi voinut olla hänen NFL-uransa ensimmäinen touchdown, mutta pallo poltti näpeissä. Eagles hävisi pelin nhttp://www.youtube.com/watch?v=IxZPGRNv2lE
eljällä; pisteellä.

1. Nykyisin 19-vuotias jamaikalainen 200 metrin pikajuoksija Jevaughn Minzie koetti vuoden 2011 Karibian junioreiden mestaruuskisoissa imitoida Usain Boltin maalisuoratuuletusta Pekingin olympialaisista. Samalla sekunnilla kun Minzie levitti kädet ja alkoi vilkuilla olkansa yli, trinidadilainen Machel Cedenio tuli ohi ja vei mestaruuden spedeilijän nenän edestä. Hoppee oli tällä kertaa häppee.


Lintumiehet Iron Mike ja Radamel Falcao


KYSYMYS: Omistaako Mike Tyson oikeasti tiikerin, kuten Hangover-elokuvasta voisi päätellä?

VASTAUS: 
Ei enää. Mike Tyson omisti kolme tiikeriä. Kolme uhanalaista valkoista bengalintiikeriä, 70 000 dollaria kappale. Tyson joutui myymään eläimet tehtyään konkurssin elokuussa 2003. Valtavissa veloissa edelleen oleva entinen nyrkkeilijäsuuruus on kuitenkin kertonut haaveilevansa yhä tiikerin omistamisesta. Tysonin mukaan hänen vaimolleen Lakihallekin tämä sopisi, kunhan peto pidettäisiin erillään pariskunnan lapsista. Eikä Tyson itsekään enää halua parisataakiloisia kissaeläimiä taloonsa tai sänkyynsä nukkumaan, koska niiden “pierut haisevat aivan helvetin pahalle”.Iron Mike on myös omistanut kyyhkyjä, joilla hän otti osaa kilpailuihinkin. Animal Planet teki ex-nyrkkeilijän edesottamuksista lintujen maailmassa myös oman kuusiosaisen minisarjan “Taking on Tyson”.
Kyyhkyistä papukaijoihin. Toinen lajinsa huippu, kolumbialainen jalkapallohyökkääjä Radamel Falcao, omistaa papukaijan nimeltä Coco, joka tuulettaa aina isäntänsä onnistuttua maalinteossa sanoilla “gol de Falcao”. Katsokaa vaikka.

Tuomari linjaa: äärimmäisen upeita ja suhteellisuudentajuisia herroja.Lähteet: Express.co.uk, ESPN


Suomen ensimmäinen homo jääkiekkoilija voi syntyä milloin hyvänsä – Onko Liiga valmis?  1

Kuva: © exopixel / Fotolia.comKYSYMYS: Miksi homot eivät halua pelata jääkiekkoa?

VASTAUS: 

En tiedä, veliseni. Ehkä siksi, että lajin parissa toimii liikaa reliikkejä, joiden kanssa ei varmasti ole mukavaa olla kanssakäymisessä. Jos joku homo vaikka tahtoisikin vetää hokkarit jalkaan ja lähteä askiin, olisi jollakin hassuun kravattiin pukeutuneella has-beenilla varmasti jotain sanottavaa.Ei mutta nyt huumori pois. Lukon päävalmentaja Risto Dufva ja varakapteeni Harri Tikkanen, Suomen ensimmäinen Straight Star Ally -urheilija, ovat julkisesti kehdanneet sanoa, että tasa-arvo myös urheilussa on sivistyneen yhteiskunnan mittari. Kumma kyllä, näistä kommenteista ei ole revitty kummoisia nettiotsikoita tai lööppejä.Tuomarin mielestä raumalaiset ovat täysin oikeassa. Ennen kaikkea seurojen junioritoiminnassa pitäisi ottaa tasa-arvoasiat huomioon ja kitkeä homofobian pieninkin siemen. Yhdenkään seksuaalisuuttaan tutkiskelevan teinin ei tarvitsisi kantaa yhtään enempää paineita siitä, mitä sukuelimillään tehdä tai kehen olla ihastunut.Niämisen Villekin otti jo kantaa pelaajayhdistyksen puolesta ja kertoi, että homoa ei Liigassa syrjittäisi. Tästä pysähtyneisyyden tilasta ja anonyymeistä seurakapteeneille teetetyistä kyselyistä voitaisiin ottaa nyt aimo askel eteenpäin.

Vaikenemisen sijaan on aika kirjoittaa seuratasolla alle Tasavertaisen Urheilijan Lupaus, jonka moraalinen sitoumus on seuraavanlainen.1) Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta.

2) Homofobia ei kuulu suomalaiseen urheiluun. Urheilu ja urheilusta nauttiminen kuuluvat kaikille.

3) Kohtelemme kaikkia ihmisiä tasapuolisesti heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan huolimatta emmekä hyväksy homofobiaa missään muodossa.

Miltä kuulostaisi, Blues, Hifk, HPK, Ilves, Jyp, Kalpa, Kärpät, Lukko, Pelicans, SaiPa, Sport, Tappara, TPS ja Ässät?

Teidän riveissänne pelaavat Suomen (toistaiseksi) suosituimman joukkuelajin suurimmat idolit. Nyt on aika näyttää esimerkkiä. Ottakaa askel kohti aidosti koko kansalle kuuluvaa ja modernia jääkiekkoliigaa.


Tommy, väkivallan vihollinen


KYSYMYS: Millä joukkueella oli kaikkien aikojen ensimmäinen maskotti? Entä Tuomarin mielestä paras?VASTAUS: Tuomari ei ole tästä aivan satavarma, mutta ensimmäinen on kaiketi Yalen vuonna 1889 maskotikseen ottama bulldoggi Handsome Dan. Kaveri komeilee yliopiston urheilujoukkueiden logoissa edelleen. Tätä nykyä taitaa olla menossa jo 27. koira, Handsome Dan XVII.Yksi kuuluisimpia ja kusipäisimpiä maskotteja, ja siksi Tuomarin suosikki, on Philadelphia Philliesin torvinokkainen karvakasa Phillie Phanatic. Phanaticin kuuluisin hetki sattui jo vuonna 1988, kun Dodgers-koutsi Tommy Lasorda hyökkäsi hänen kimppuunsa.

Lasorda kertoi lähes 20 vuotta myöhemmin blogikirjoituksessaan (otsikolla “Minä vihaan Phillie Phanaticia”) ottaneensa yhteyttä Philliesin organisaatioon jo Dodgersin edellisen vierailun jälkeen. Lasorda ei pitänyt siitä, että Phanatic jyräsi mönkijällään toistuvasti Lasordan paitaan puetun nuken yli. Phanatic ei ilmeisesti ottanut onkeensa, ja ehkä joku seuran toimistollakin ajatteli, että olisi mukavaa hiillostaa Lasordaa vähän lisää.


Phanatic jatkoikin samaa rataa ja Lasorda oli omien sanojensa mukaan “pakotettu toimimaan”.

Blogikirjoituksessaan Lasorda kertoo, ettei Phanaticin käytös ollut hänen mielestään baseball-kentille ja etenkään lasten silmille sopivaa, sillä se oli väkivaltaista ja kieli epäkunnioituksesta. Kun Kun Phanatic ei suostunut Lasordan pyynnöstä huolimatta lopettamaan, koutsin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi “mennä sen luo ja vetää se kylmäksi”.

Lasorda kertoo myös ihmetelleensä mistä Phanatic sai hänen pelipaitojaan. Myöhemmin kävi ilmi, että Lasordan omat pelaajat antoivat niitä Phanaticille, koska heidän mielestään näiden kahden kinastelu oli hauskaa katsottavaa.Italialaista jalkapalloa Bud Spencerin ja Terence Hillin hengessä  3


KYSYMYS: Osaako Tuomari kertoa, mikä on maailman rajuin palloilulaji? Rugby vai jenkkifutis?VASTAUS: Aussi- ja jenkkifutis, lätkä tai rugby eivät yksikään vedä vertoja calcio fiorentinolle, eli “historialliselle jalkapallolle”.Tämä 1500-luvulla syntynyt laji on murhaavaa katseltavaa. Suorakulmion muotoisella hiekkakentällä ottaa toisistaan mittaa kaksi 27-henkistä joukkuetta. Tavoite on saada pallo vastustajan päätyyn, koko kentän takalaidan levyiseen maaliverkkoon. Mikäli pallo löytää tiensä verkon perukoille, tulee hyökänneelle joukkueelle maali, eli cacce. Jos hyökkäävä joukkue taas epäonnistuu, vastustajalle kirjataan puoli caccea. Enemmän pisteitä 50 minuutissa tehnyt joukkue voittaa.Calcio fiorentino näyttää rugbyn ja katutappelun hybridiltä. Pelaajat saavat lyödä ja potkia, kenties vähän kuristaakin. Yksi suosittu tekniikka näyttää olevan vastustajan “pimentäminen” vetämällä turpaan ja istumalla sitten päälle.Nykyään lajia pelataan kai lähinnä Firenzessä kesäkuussa kaupungin suojeluspyhimys San Giovannin kunniaksi. Neljä kaupunginosajoukkuetta pelaavat välierät ja finaalin. Pronssimatsiin kukaan hullu tuskin tässä lajissa lähtisikään.