Näytetään kirjoitukset elokuulta 2014.
Edellinen

Hova vastaan haavipalloilijat – räppimoguli suututti Yhdysvaltain lacrosseväen  2


KYSYMYS: Mitä kaikkea Jay Z tekee urheilubisneksessä?

VASTAUS: Jay Z perusti vuonna 2008 Roc Nation -yrityksen, jonka toimialaa ovat oikeastaan kaikki mahdolliset viihdemaailman palvelut: managerointi, promohommat, musiikin tuottaminen, PR-puoli jne jne. Viisi vuotta myöhemmin, eli viime vuonna, Roc Nationista irrotetiin oma alaosasto nimeltään Roc Nation Sports, joka hoitaa samat hommat urheilijoiden puolesta. Kevin Durant lienee firman asiakkaista kuuluisin. Kesän aikana on alkanut myös liikkua huhuja, että Roc Nation alkaa järjestää nyrkkeilyotteluita ja blaa blaa blaa...


Jay Z:n ura urheilubisneksessä ei kuitenkaan ole ollut pelkkää ruusuilla steppailua. Istukaahan lapset alas, niin Tuomari kertoo teille tarinan siitä, kuinka Jay Z suututti Yhdysvaltain lacrosseharrastajat.Huhtikuun 19. päivänä 2014 pelattiin NBA:n pudotuspelien ensimmäistä kierrosta Toronto Raptorsin ja Brooklyn Netsin välillä. Toronton oma poika, pop-artisti Drake, oli kommentoimassa ottelua paikalliselle televisiokanavalle. Ottelun kolmennella neljänneksellä Drake uumoili Jay Z:n, joka omistaa osan Netsistä, syövän jossakin fondue-annosta, sillä katsomossa häntä ei näkynyt.Jay Z:n vastaisku tapahtui DJ Khaledin kappaleella They Don´t Love You No More vajaa kaksi viikkoa myöhemmin. Jay Z esittää kappaleessa säkeistön, jossa hän naljailee takaisin Draken suuntaan kuvaillen tätä pehmeäksi kuin lacrosse-joukkue.Tämä taas sai NLL:n, kansallisen lacrosse- aka haavipalloliigan poppoon raivon partaalle. Heti Khaledin biisin julkaisua seuraavana päivänä haavipalloilijat latasivat YouTubeen videon, jossa vakuuteltiin kuinka nopea, kova ja vaarallinen peli haavipallo on. Jokainen voi tehdä tästä tämän videon perusteella oman tulkintansa.Nyt osaatte siis vastata, mikäli joku joskus kysyy, miksi Roc Nation Sportsin kirjoilla ei ole ainuttakaan haavipalloilijaa. Tuomari hakee takkinsa ja päättää tältä erää tähän.

Lähde: Deadspin


Gene Simmons kieli pitkällään jenkkifutiksen perässä

KYSYMYS: Pitääkö paikkansa, että KISS:n basisti Gene Simmons omistaa jenkkifutisjoukkueen?

VASTAUS: Läheltä liippaa. Pitkä kieli Gene Simmons ja Kiss-yhtyeen kitaristi Paul Stanley sekä bändin manageri Doc McGhee omistavat Los Angeles Kiss -nimisen AFL-joukkueen.

Arena Football League on jenkkisarja, jossa pelataan amerikkalaisen jalkapallon sisätiloissa pelattavaa muotoa, arena footballia. Sarja on kovassa nosteessa jenkkilässä. LA Kiss pelaa kotiottelunsa Kalifornian Anaheimissa Honda Centerissa. Samaisella areenalla Teemu Selänne viimeisteli NHL-uransa Anaheim Ducksissa.

Kiss-yhtyeen jäsenet ovat lähteneet leikkiin tosissaan. He ovat onnistuneet nappaamaan LA Kissin valmentajaksi Bob McMillenin, joka valittiin AFL:n vuoden valmentajaksi 2013.

Simmons on kovana bisnesmiehenä panostanut seuran markkinointiin. Seuran kauden 2014-2015 otteluihin kausikortin tilanneet saavat myös kutsun Kissin konserttiin Honda Centeriin yhtyeen Monster Tour maailmankiertueen aikana.

Tuomari jää mielenkiinnolla odottamaan vastaavaa tekoa suomen shock rockin pioneerilta Lordilta. Vai miltä kuulostaa Rovaniemen kaukalopallo seura Lordi?


Kuolemia, katoamisia ja paniikkia – tätä on shakki vuonna 2014
  1

Kuva: © cirquedesprit / Fotolia.com

KYSYMYS: Shakin olympialaisissa kuoli kaksi ja katosi viisi – mitä helvettiä?

VASTAUS: Niinpä! On ollut Tromssassa melkoiset kisat.

45-vuotias uzbekistanilainen Alisher Anarkulov, shakin maailmanmestari näkö- ja kuulovammaisten sarjassa, löydettiin kuolleena hotellihuoneestaan torstai-iltana 14. elokuuta sydänkohtauksen saaneena. Aiemmin samana päivänä Seychellejä kisoissa edustanut sveitsiläislähtöinen Kurt Meyer, 67, sai sydänkohtauksen kesken Ruandaa vastaan käydyn ottelun ja kuoli myöhemmin sairaalassa.

Meyerille yritettiin antaa ensiapua paikan päällä defibrilaattorilla. Tämä johti norjalaisen The Local -verkkosivuston mukaan paniikkiin kilpailijoiden keskuudessa, sillä elvytysvälineitä erehdyttiin luulemaan aseeksi ja tapahtumia terrori-iskuksi. Tilanne kuitenkin laukesi nopeasti.

Lisäksi Burundin naisten shakkimaajoukkueen ja kahden huoltajan epäillään suunnittelevan loikkaamista Eurooppaan, sillä he eivät ilmestyneet sovittuihin otteluihinsa Tromssassa. Heidän hotellihuoneensa löydettiin myöhemmin tyhjillään. NewsInEnglish.no-sivuston mukaan mitään laitonta ei kuitenkaan ole tapahtunut, sillä kaikki kadoksissa olevat burundilaiset ovat täysi-ikäisiä ja heillä on voimassaolevat määräaikaiset Schengen-viisumit. Burundin joukkueen kapteenin mukaan naiset ovat mahdollisesti matkustaneet Osloon.

Seuraavat shakin olympialaiset käydään 2016 Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa. Tuomari lähtee videokamera olalla mestoille, sen verran villiltä vaikuttaa meininki.


Kylmää vettä niskaan hyvän asian puolesta  4

Kuva: © rupbilder / Fotolia.com

KYSYMYS: Somessa urheilutähdet kastelevat itsensä kylmällä vedellä. Minkä takia?

VASTAUS: Nyt kastellaan tähtiä hyvän asian puolesta. Eikä jääveden kaataminen rajoitu pelkästään urheilijoihin. Mukana on myös poliitikkoja ja julkkiksia aina elokuvatähdistä muusikoihin asti.

Ice Bucket Challenge tai virallisemmin the ALS Ice Bucket Challengessa on yksinkertaisesti kyse siitä, että jääkylmää vettä kaadetaan iso määrä niskaan. Samalla vettä niskaansa saanut tähti haastaa ystäviään.

Puhutaan kiertohaasteesta eli haastat ystävän tai useamman ja otat jäisen veden niskaan tai vain lahjoitat 100 dollaria. Useat ovat tehneet molemmat suoritukset ja lahjoittaneet paljon enemmän kuin 100 taalaa.

Yhdysvalloissa keräys sai suuren huomion 30. kesäkuuta 2014, jolloin Golf Channel Morning Show televisioi suorana Ice Bucket Challengen. Pohjois-Amerikassa vesihaaste on kerännyt jo yli 10 miljoonaa dollaria ALS-taudin hyväksi. ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on etenevä motoneuronisairaus, joka rappeuttaa sekä ylempiä että alempia liikehermoja.

Alla muutama hieno ele supertähdiltä, jotta näemme kuinka homma toimii.

NBA-pelaajat

Stephen King

Macklemore

Charlie Sheen tekee tietenkin oman version ja lahjoittaa huolella.


Päällikköyttä vai ylimielisyyttä?  2

KYSYMYS: Miksi Mahiedine Mekhissi-Benabbad diskattiin paidan riisumisen takia, kun taas fudiksessa saa vain varoituksen?

VASTAUS: Yksinkertaisesti säännöt sanovat niin. Sääntökirjassa lukee, että pitää tulla numerolappu rinnassa maaliin, joten Mekhissi-Benabbad rikkoi selvästi sääntöjä. Jalkapallossa paidan pois riisumisesta tai paidan nostamisesta pään päälle seuraa varoitus keltaisen kortin muodossa.

Tosin 3000 metrin estejuoksun ylivoimaisesti Euroopan paras sai ensin tuomaristolta keltaisen kortin, mutta Espanja teki asiasta protestin, joka meni läpi.

Syy ranskalaisen hylkäykseen on se, että mies riisui, joko tavattoman päälikkömäisesti tai ääliömäisen ylimielisesti, paitansa kesken maalisuoran ja heilutteli sitä voiton merkiksi.

Uskon kuitenkin Mekhissi-Benabbadin aikaisempien tempausten olleen tuomaristolle helpottava tekijä hylätä murskaavan ylivoimainen häirikkö. Sama kaveri hölmöili aiemmin vuonna 2012 Helsingin EM-kisoissa, kun hän tönäisi kisamaskottia. Tämän lisäksi hän on ryhtynyt perus nyrkkitappeluun maanmiehensä Mehdi Baalan kanssa Timanttiliigan osakilpailun jälkeen maalialueella.

Tuomari ei ole koskaan ymmärtänyt, miksi paita pitää heittää pois maalin jälkeen tai niin kuin nyt nähtiin yleisurheilussa. Eivätkö urheilijat tiedä lajiensa sääntöjä?

Mahiedine Mekhissi-Benabbad kertoi kisan jälkeen, että ihan samalla tavalla kuin maalintekijät, niin hänkin tunsi olonsa yli-innokkaaksi. Ranskalainen sanoi tunteneensa itsensä Zlatan Ibrahimoviciksi. Onneksi hän ei sentään tuntenut itseään Luis Suareziksi!


Ystävyys tekee kipeää – näin surutta taklataan näytösotteluissa

KYSYMYS: 

Miksi pelataan ystävyysotteluita?

VASTAUS: Sitä miettivät varmasti edelleen Meksikon Luis Montes ja Ecuadorin Segundo Castillo, jotka törmäsivät toisiina 12 päivää ennen MM-kisoja pelatussa matsissa. Molempien kisat jäivät väliin.

Jalansija uusilla markkina-alueilla lienee tärkein tekijä siinä, että useimmat britti- ja espanjalaisseurat ovat suunnanneet reissunsa kauden alla usein eri puolille Aasiaa. Tänä vuonna MM-kisat sekoittivat pakkaa, joten valtavia rundeja ei nähty.

Harjoitusotteluista puhutaan laiskatempoisina höntsäotteluina, mutta toisaalta ne ovat monelle nuorelle pelaajalle tärkeä näytön paikka. Siksi yli-innokkuus saattaakin välillä johtaa ikäviin tilanteisiin, kuten Tuomari teille nyt osoittaa.

Fenerbachen Bruno Alves ajoi Chelsea-kärki Diego Costaa surutta sukille Turkissa pelatussa hyväntekeväisyysturnauksessa. Katso suoritus yltä.

Evertonin James McCarthy taas joutui tämän pulkkataklauksen kohteeksi harjoitusottelussa Celta Vigoa vastaan. Taklaus videolla ajassa 6:30.Don´t jinx it! – urheilun karuimmat kiroukset

KYSYMYS: Uskooko Tuomari kirouksiin urheilussa?

VASTAUS: No tokkiinsa. Yhdysvalloissa esimerkiksi Cleveland kärsii kirouksesta. Kaupungin kolme pääsarjajoukkuetta eivät ole voittaneet mestaruutta sitten vuoden 1964. Tuolloin Cleveland Browns voitti NFL-mestaruuden, mutta Super Bowlista alettiin puhua vasta kaksi vuotta myöhemmin.

Browns oli tammikuussa 1981 13 jaardin, 49 sekunnin ja kolmen pisteen päässä Super Bowl -paikasta, mutta sitten tapahtui jotain täysin käsittämätöntä, kuten alun videosta näkee.

Liekö syy valmentaja Sam Rutaglianon, joka käski yrittää sittemmin käsitteeksi muodostunutta “Red Right 88” -heittopeliä? Vaiko pelinrakentaja Brian Sipen, joka yritti syöttää turhan pieneen rakoon? Ehei. Kiroushan se.


Briteissä jalkapalloseurat Birmingham ja Derby ovat kärsineet kirouksista, koska rakensivat aikoinaan stadioninsa mustalaisten maille.

Birminghamin St. Andrewsin satavuotista kirousta ei onnistuttu ikinä murtamaan, yrityksistä huolimatta. 80-luvun alussa koutsi Ron Saunders maalautti pelaajiensa kengänpohjat punaisiksi ja vuosikymmentä myöhemmin Barry Fry kusi selvännäkijän käskystä viheriön kaikkiin kulmiin. Kirous päättyi 2006. Tuon vuosisadan aikana Birmingham voitti kerran Liigacupin, vieraissa.Derby County taas sai niskaansa romanikirouksen 1889, kun seuran entistä stadionia, Baseball Groundia, alettiin rakentaa. Kirouksen mukaan Derby ei koskaan voittaisi FA Cupia.

Derby oli ennen toista maailmansotaa kolmesti FA Cupin finaalissa ja kolmesti lisää semeissä, mutta takkiin tuli aina. FA Cupin finaalin 1946 alla Derbyn pelaajat menivät neuvottelemaan paikallisten mustalaisten kanssa kirouksen poistamisesta.

Ilmeisesti raha sai romanien päät kääntymään, ja kirous poistettiin. Ottelu oli tilanteessa 1–1, kun pelipallo puhkesi. Kirous nousi Wembleyn viheriöltä taivasta kohti ja Derby marssi 4–1-voittoon.Viisi päivää myöhemmin joukkueet kohtasivat liigaottelussa, ja taas nahkakuula puhkesi kesken leikin. Kirous oli palannut, eikä Derby ole sen koommin FA Cupin finaalissa pelannut. Eivät tainneet maksaa mustalaisille tarpeeksi.


Susijengille toinenkin NBA-vahvistus?

KYSYMYS: Onko se Erik Murphy nyt mistään kotoisin? Eikö tällaisia kaksoiskansalaisia löytyisi lisää, niin saataisiin Suomi koriskartalle?

VASTAUS: Erik Murphy teki maajoukkuedebyyttinsä Koripalloliiton 75-vuotisjuhlamaaottelussa Suomen hävitessä Liettualle Helsingin jäähallissa 81–90. Murphyn otteet olivat lupaavia. Yhdeksän pinnaa ja viisi levaria olivat kelpo saldo, kun takana oli vain neljä treenikertaa Susijengin remmissä. Ameriikan Erikin pelipaikalle olisi tarjolle kova haastaja.

Washington Wizardsia tällä hetkellä edustava iso laitahyökkääjä Drew Gooden kertoo CBS Sportsin vuonna 2007 tekemässä haastattelussa mahdollisuudesta edustaa Suomea. CBS Sportsin jutun takana on Washington Postin toimittajan Jorge Castillon tuore twiitti. Kymmentä NBA-seuraa urallaan edustaneen Goodenin äiti on suomalainen. Tomi Tiilikainen ja muut suomalaiset koristietäjät ovat jo Twitterissä ottaneet kantaa aiheeseen.

8,3 pisteen ja 5,2 levypallon keskiarvolla viime kaudella NBA:ssa pelanneen 32-vuotiaan Goodenin pelivuodet alkavat käydä vähiin ja USA:n maajoukkueesta Goodenin on turha haaveilla. CBS Sportsin mukaan Gooden onkin tiensä kisoihin maksaneen Suomen alustavalla pelaajalistalla. Jenkkimedialla lienee käsissään ihan eri listat, mitä Henrik Dettman on esitellyt. Tuomarin on kuitenkin pakko puhaltaa pilliin ja huomauttaa, että nyt eletään NBA-uutisoinnin hiljaisinta aikaa.

Lisäksi Gooden kertoo haastattelussa, että Suomessa on paljon puita ja järviä.

EDIT: Ilta-Sanomat tavoitti Suomen päävalmentaja Henrik Dettmanin, jolla ei ollut asiaan kommentoitavaa.


Kuinka monta Nokia-insinööriä saa NBA-joukkueen hinnalla?  1

Kuva: Kuva: timetravels.fi / Instagram

KYSYMYS: Microsoftin logo komeili eilen kentän lattiassa Susijengin pelissä. Korvaako Microsoft tässäkin Nokian?

VASTAUS: Kyllä näin on. Microsoft Devices ryhtyi Susijengin uudeksi pääyhteistyökumppaniksi toukokuun lopussa. Basket.fi kirjoittaa kuinka Koripalloliiton ja Microsoftin yhteistyö on “luonnollista jatkumoa” Nokian oltua pitkään nuorten maajoukkueiden sponsorina.

Tuttu kotimainen symboli vaihtuu tuttuun ulkomaiseen symboliin myös muualla kuin urheilukentillä. Ensi viikonloppuna vietettävän Flow-festivaalin yksi näyttävimmistä lavoista on ollut sininen Nokia-teltta. Tänä vuonna areena on nimeltään Lumia Tent ja katolla liehuu valloittajan eli Microsoftin lippu.

Suomalaiset tutustuivat Microsoft-johtaja Steve Ballmeriin viimeistään silloin, kun mies kävi kättelemässä suu virneessä Stephen Elopia Nokian ja Microsoftin diilin merkiksi. Ballmer rakastaa koripalloa. Ballmer on ilmoittanut jättävänsä Microsoftin hommat ja petailikin itselleen juuri jatkohommia rakastamansa lajin parista. Hänestä tulee LA Clippersin uusi omistaja. Asia varmistui, kun rasististen lausuntojen takia sivuun sysätty Donald Sterling hävisi oikeusjuttunsa ja joutuu nyt pakon edessä myymään seuran Ballmerille.

Ballmerin omaisuuden arvoksi on arvioitu 21 miljardia dollaria, joten kaksi miljardia korisjoukkueesta ei ole edes paljoa. Toisaalta, sillä maksaisi aika monen Nokian insinöörin vuoden palkat. (Jos insinöörin oletetaan tienaavan noin 50 000 vuodessa, saa kahdella miljardilla maksettua useamman kymmenen tuhannen palkat vuoden ajan.)


“Ikinuoret” futaajat paljastuvat rannekuvauksella

KYSYMYS: Miksi monet urheilijat valehtelevat ikänsä?

VASTAUS: Tämä nousi alkuvuodesta taas framille, kun senegalilainen Senego.net -verkkosivusto väitti Lazion kamerunilaisen keskikenttäpelaajan valehdelleen ikänsä. Saitin mukaan Joseph Minala oli veistänyt iästään pois jopa 25 vuotta. Lazio julkaisi pelaajan syntymätodistuksen ja uhkasi sivustoa oikeustoimilla. Lopulta Italian jalkapalloliittokin vahvisti Minalan olevan todella 17- eikä 42-vuotias. Ikäistään toden totta vanhemman näköinen Minala siirtyi 18-vuotispäiviensä kunniaksi lainalle Bariin.Iän valehteleminen on ongelma erityisesti Afrikan jalkapallossa, mutta myös Yhdysvaltain baseball-liigoissa, jonne virtaa pelaajia Etelä-Amerikasta, ja Kiinassa erittäin kilpaillussa voimistelussa. Syitä iän valehtelemiseen on BBC:n nigerialaisen jalkapallotoimittaja Oluwashina Okelejin mukaan monia: paineet menestymisestä, kunnian, rahan ja paremman elämän perään haikailu sekä syntymä- ja henkilöllisyystodistusten väärentämisen helppous. Toisaalta, moni afrikkalainen pelaaja ei välttämättä varmuudella tiedä oikeaa ikäänsä.

Okelejin mukaan myös junnumaajoukkueiden valmentajilla on kovat menestymispaineet, minkä vuoksi he saattavat ottaa joukkueisiin tietoisestikin liian vanhoja pelaajia. Huhtikuussa 2013 pelatuista Afrikan alle U17-mestaruuskisoista passitettiin kotiin yhdeksän pelaajaa yli-ikäisinä. Iät todennettiin ranteesta tehdyllä magneettikuvauksella, jota FIFA on käyttänyt turnauksissaan jo vuodesta 2005.Iän väärentäminen tietysti vääristää kilpailua juniorimaajoukkueissa. Oikeasti joukkueisiin kuuluvat juniorit saattavat jäädä vanhempien ja vahvempien jalkoihin sekä ilman kansainvälisiä näyttösaumoja. Ammattilaisiksi siirtyvien “nuorten” tähtien pelaajaurat ovat normaalia lyhyempiä, sillä paikat eivät yksinkertaisesti kestä. Nigerialaiset Nwankwo Kanu, Jay Jay Okocha (so good they named him twice), Obafemi Martins ja Taribo West ovat huhupuheiden mukaan kaikki valehdelleet ikänsä noin kymmenellä vuodella.


Lähde: BBCEdellinen