Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2014.

Vesiesteen hurmosta!

KYSYMYS: Mikä h**vetin vesieste?

VASTAUS: Vesieste symboloi metsässä virtaavaa jokea. Tietenkin.

Tarina kertoo, että satoja vuosia sitten maaseuduilla asui miehiä, jotka kehuskelivat pystyvänsä juoksemaan hevosille tarkoitettuja maastoestereittejä. Tästä syntyi ajatus eräänlaisesta maastoestejuoksusta. Tätä ajatusta jalostettiin, lajia virallistettiin ja esteet tuotiin juoksuradalle 1800-luvun puolivälin Englannissa. Oxfordin yliopistolla oli näppinsä pelinsä tämänkin lajin kehityksessä.

Estejuoksu on tarjonnut yhden hienoimmista suomalaisista yleisurheiluhetkistä, kun Jukka Keskisalo otti upean kullan taktisen juoksun päätteeksi Göteborgissa 2006. Mertaranta valutti mahlaa ja kyynel nousi patriootin silmään.

Kuumana kesänä pitää muistaa, että joki on loistava virkistäytymispaikka. Tässä muutama mallisuoritus siitä, miten helteen painetta helpotetaan vesiesteellä. Treenata voi vaikka uimapaikan laiturin kaiteen kanssa.


Rallit palaavat Jyväskylässä onnettomuuspaikalle

KYSYMYS: Harjun erikoiskoe palaa Jyväskylän ralliin tänä vuonna. Voiko siellä jäädä auton alle?

VASTAUS: Subarutakkien luvattu maa löytyy tosiaan seuraavan viikon ajan Jyväskylästä, jonne rallikansa kasaantuu Neste Oil Rallyyn. Ralli tuntuu kaupungin keskustassa muutenkin kuin ryyppyjuhlana, sillä legendaarinen Harjun erikoiskoe tekee tänä vuonna paluun kaupungin ytimeen.

Harjun EK todettiin aikoinaan liian vaaralliseksi, kun 1996 tanskalaiskuljettaja Kristen Rikhardt täräytti yleisöön. Yksi kuoli ja 36 loukkaantui. Rikhardtin Mitsubishi törmäsi 120 kilometrin tuntinopeudessa tien painanteeseen, nousi ilmaan, osui liikennemerkkiin, pomppasi uudestaan maasta pohjapanssarin irrottua, törmäsi jalankulkuväylän reunaa ja osui 40 kilometrin tuntivauhdissa väkijoukkoon. Yleisön paniikin takia osa porukasta talloutui jalkoihin. Onnettomuus näkyy jutun aloittavalla videolla kohdassa 2:04.

Onneksi turvatoimet rallissa ovat parantuneet huomattavasti ja suomalaiset ovat muutenkin yleisönä kuuliaisimmasta päästä, joten jos pidät järjen päässä ja pidättäydyt ryntäämästä turvamiehiä uhaten autojen reitille, sinun pitäisi selvitä hengissä.

Aikoinaan meininki oli aivan päätöntä. Vaikka pahimmat yleisön ylilyönnit on taidettu nähdä eteläeurooppalaisissa ralleissa, on Suomessakin osattu. Siitä esimerkkinä vaikka tämä Humalamäessä Jyväskylän rallissa vuonna 1984 tapahtunut törmäys. Yleisö suorastaan kerjää verta nenästään.


Kuinka paljon jenkit oikeasti tietävät futiksesta?

KYSYMYS: Jenkeissä on kuulemma meneillään futisbuumi. Mitä ne mahtavat oikeasti tietää lajista?

VASTAUS: Tuomarin käymien nettikeskustelujen perusteella matkaa futisymmärrykseen on vielä, mutta poikkeuksellisen teräviä mieliä löytyy joukosta, joten yleistäminen on tässäkin tapauksessa turhaa.

Jenkkien käymässä futiskeskustelussa kirves kääntyy usein ulkoiseen tekijöihin, kuten saksalaisen päävalmentajan Jürgen Klinsmannin suuntaan. Kansa janoaa maajoukkueesta sankareita eikä jengi ole lopullisen tyytyväinen ennen kuin oma liiga on maailman kovimpien joukossa ja oma joukkue maailmanmestari. Tänä vuonna huomio on kuitenkin kasvanut ja puhe jalkapallosta lisääntynyt Amerikassa.

Aina tuo puhe ei kuitenkaan osu kohdalleen. Videolla Talk show -isäntä Jimmy Kimmel hauskuutti yleisöään kyselemällä hölmöjä futiksesta. Vastaukset olivat juuri sitä, mitä odottaa saattaa.


Korit takaisin helsinkiläiskoulujen pihoille!  1

KYSYMYS: Miksi etelähelsinkiläiskoulujen pihoista otetaan katukoriskorien raudat pois kesäksi?

VASTAUS: En todellakaan tiedä. Tilanne on pöyristyttävä. Yksi matalimman kynnyksen urheilulajeista, jossa on meneillään valtava kotimainen buumi yritetään torpata näiltä pihoilta kuvitellun ilkivallan pelossa.

Radio Helsingin päätoimittaja Maria Veitola esitti saman kysymyksen hetki sitten Twitterissä. Keskusteluun ajautuneet urheilun puolustajat Aleksi Valavuori etunenässä lupasivat tehdä asialle jotain. Asiasta on käyty keskustelua jo aiemmin myös kaupungin suuntaan, mutta kaupunki ei ole reagoinut. Kaupungin pampuista Pekka Sauri otti osaa Veitolan Twitter-ketjuun ja lupasi viedä asiaa eteenpäin.

Suomesta puuttuu kunnon katukoriskulttuuri. Tuomari tarjoaisi katukorista lääkkeeksi moneen vaivaan, esimerkiksi kansakuntaa ravisuttavassa syrjäytymiskysymyksessä.

Katsotaanpa katukoriksen mallia rapakon takaa. Ensin traileri elokuvasta, joka jokaisen korisfanin tulee katsoa. Doin’ it in the Park on loistava katselmus New Yorkin katukoriskentille ja niiden historiaan. Mukana meiningissä muun muassa legendaarinen donkkikone Julius "Dr. J" Erwing, joka päälliköi Nykin kentillä 1970-luvulla.

Toinen herkkupala katukorikseen liittyen kertoo siitä, millaisiin pelaajien arkkityyppeihin katukoriskentillä] törmää.


Allsvenskan-pelaajalta melkoinen reaktio ulosajoon!

KYSYMYS: Kuinka paljon punainen kortti voi vituttaa?

VASTAUS: Tätä pitäisi kysyä Norrköpingin pelaaja Alhaji Kamaralta. Sierra Leonen maajoukkuettakin kahdessa ottelussa edustanut Kamara säntäsi valtaisan huudon/itkun saattelemanana kentältä tultuaan ulosajetuksi Allsvenskanin vierasmatsissa Örebrota vastaan kuudes heinäkuuta.

Kamara tasoitti ottelun 2–2:een 72. minuutilla ja lensi toisen keltaisen kortin myötä ulos 20 minuuttia myöhemmin. Liekö mielessä olleet vielä enemmät uroteot, sen verran raskaasti kaveri tuntuu punaisen korttinsa ottavan.

Vastaus kysymykseen: Aivan kamarasti.


Muistatko nämä MM-kisojen tähdenlennot?

KYSYMYS: Kuka on näiden MM-kisojen tähdenlento?

VASTAUS: On vaikea nostaa esiin yhtäkään täysin puskista tullutta yksilöä, mutta Costa Rican joukkuetta ja ennakkoluulotonta pelitapaa tullaan muistelemaan pitkään. Mikäli Hollannin Klaas-Jan Huntelaarin peliaika on jatkossakin yhtä kortilla, on hänen roolinsa Meksikon kaatamisessa melkoinen sankarteko.


Mutta muistatko nämä “one-hit-wonderit” vuosien ja MM-turnausten varrelta?

Said al OwairanSaudi-arabialainen Said al Owairan pelasi koko uransa Al-Shababin riveissä Riadissa. Hän teki maajoukkueelleen 24 maalia 50 maaottelussa, mutta hänen suuri vuotensa oli 1994. USA:n kisoissa al Owairan iski Belgian verkkoon upean soolomaalin, joka valittiin Fifan järjestämässä äänestyksessä viime vuosisadan kuudenneksi upeimmaksi maaliksi. Al Owairan valittiin 1994 myös Aasian vuoden futaajaksi.

Vuonna 1996 al Owairanin ura koki kolauksen, kun hän jäi poliisin haaviin Saudi-Arabiassa ulkomaalaisten naisten seurasta ja alkoholia veressään. Häntä pidettiin vangittuna puolisen vuotta, jonka jälkeen hän palasi vielä viideksi vuodeksi Al-Shababiin maaleja sylkemään.

Yordan Lechkov

Vaikka häntä pidetäänkin yhtenä Bulgarian historian parhaista pelaajista, Yordan Lechkov teki maalleen vain viisi maaottelumaalia. Yksi niistä oli sitäkin tärkeämpi.

Vuoden 1994 MM-kisojen puolivälierässä Lechkov kurotti kaljun päänsä Zlatko Jankovin keskityksen eteen. Upea pusku vei Bulgarian taas johtoon ja riitti tiputtamaan Saksan, puolustavan mestarin.

Bulgarian kultainen sukupolvi kuitenkin taipui välierässä Italiaa vastaan ja pronssiottelussa Ruotsi oli selvästi parempi. Lechkov näytti elon merkkejä vielä EM-kisoissa 1996, mutta sen jälkeen maalihanat alkoivat tyrehtyä sekä maa- että seurajoukkueissa.

Salvatore Schillaci


Italian Salvatore Schillaci oli vuoden 1990 MM-kisojen yllätystähti kuudella maalillaan.

Ensimmäisessä alkulohko-ottelussa Itävaltaa vastaan hän tuli vaihdosta kentälle ja iski voittomaalin. USA:ta vastaan vaihtomies ei osunut, mutta Tsekkoslovakiaa vastaan aloituskokoonpanoon päässyt “Totò” iski taas.

Jatkopeleissä Schillaci osui Uruguayta ja Irlantia vastaan. Välierässä Argentiinaa vastaan hän piti paikkansa avauksessa – Roberto Baggio sai väistyä Gianluca Viallin tieltä. Schillaci iski taas, mutta Argentiina eteni finaaliin.

Schillaci ratkaisi rankkarillaan vielä pronssimatsin. Turnauksen jälkeen hän pelasi pari rikkonaista kautta Juventuksessa, sitten Interissä, ja päätyi lopulta jäähdyttelemään Jubilo Iwatan joukkueeseen Japanin J-liigaan.


Tässäkö MM-futiksen komeimmat tuuletukset?


KYSYMYS: On tullut tässä kisojen aikana taas nähtyä jos minkälaista tuuletusta. Eikö tuo kolumbialaisten harrastama elvistely voitaisi jollain kitkeä kuningaspelistä?

VASTAUS: 

Tuulettava pelaaja saa varoituksen, jos hän kiipeää katsomorakenteisiin, riisuu pelipaitansa tai peittää päänsä. Tämän tulkinnan mukaan Klaas-Jan Huntelaar olisi voinut saada kortin komeasta tuuletuksestaan Meksikoa vastaan. Koreografioita tai kentältä poistumisia ei katsota hyvällä, vaikkei niistä korttia useimmiten annetakaan. Kolumbialaisten touhua voitaisiin toki suitsia mutta se olisi näiden karnevaalien hengen vastaista.

Provosoiva tuulettaminen on toinen asia. Viimeisellä kaudellaan Boca Juniorsissa Carlos Tevez ajettiin ulos Copa Libertadoresin välierien toisessa osaottelussa, kun hän esitti River Platen fanien edessä kanatanssia. Nicolas Anelkan quenelle-tuuletus on omanlaisensa farssi ja Kreikkalainen Giorgos Katidis sai reilu vuosi sitten elinikäisen kilpailukiellon Kreikan maajoukkueisiin natsitervehdyksen vuoksi.

Tässä Tuomarin hyväksymien MM-futistuuletusten Top3.

3. Julius Aghahowan maali jäi Nigerian ainoaksi vuoden 2002 MM-kisoissa, joten sitä sopikin tuulettaa.

2. Kreikkaa vastaan tehtiin 1994 MM-kisoissa kymmenen maalia. Tässä yksi niistä. Ja Finidi Georgen eläimellinen tuuletus päälle.

1.Tunne puhuttelee Tuomaria. Marco Tardellin maailmanmestaruuden ratkaissut maali vuodelta 1982 ja tuuletus sen mukaan.


MM-jalkapallo: Saako Suárez yhä potkia ilmapalloja lastenkutsuilla?

KYSYMYS: 

Oliko Luis Suárezin saama rangaistus Tuomarin mielestä riittävä?

VASTAUS: Luis Suárezin saama rangaistus on ehdottomasti liian kova, vaikka uruguaylainen onkin rikoksenuusija ja joidenkin mielestä paska jätkä. Jotakin Fifan antaman tuomion kovuudesta kieli sekin, että Suarezin uhriksi joutunut italialaistoppari Giorgio Chiellini moitti sitä myös turhan rankaksi. Törkeä temppu huusi pelikieltoa, mutta rangaistuksen muut osat ovat turhaa nöyryyttämistä.

Läppä alkoi lentää Twitterissä välittömästi tuomion tultua julki. Hashtagilla “ThingsSuarezCantDo” löytyy asioita, joita Suárez ei saa pannansa aikana tehdä, kuten palauttaa palloa jos se lentää aidan yli hänen takapihalleen tai potkia ilmapalloja lastenkutsuilla. Tai pitää sukkia joissa on jalkapallon kuvia.

Suárezin haukkua törkeämpiä ja vahingollisempia tekoja sattuu jalkapallokentillä vuosittain satoja. Osasta seuraa rangaistus, osa menee ohi. Esimerkiksi Ranskan Olivier Giroud syyllistyi alkulohkojen viimeisen kierroksen ottelussa paljon vahingollisempaan toimintaan. Ecuadorilaistopparien puristuksessa hiiltynyt hyökkääjä jakoi vartissa kyynärpäillään monta sellaista iskua, jotka ovat aggression osoituksina aivan eri luokkaa kuin pureminen.

Suárezin teko on erityisluontoinen ja erityisen näkyvä. Siksi rangaistuskin on erityisen kova. Ja koska puruepisodi tapahtui jalkapallon suurimmalla mahdollisella näyttämöllä, läimäisi Fifa tuomioon jeesustelulisää.


Pureminen tuntuu olevan jalkapallomaailmassa kovin paheksuttua, vaikka sen tekisi vain hellästi näykkäisten. Sevillan kasvatti Francisco Gallardo sai vuonna 2001 pelikieltoa ja sakkoa, tosin Espanjan jalkapalloliitolta, kun hän puri maalia tuulettanutta joukkuekaveriaan Jose Antonio Reyesiä pippelistä.
Miksi Hulk on Hulk?  1

KYSYMYS: Brassipelaajilla on hassuja yksiosaisia nimiä, kuten Hulk. Miksi näin?

VASTAUS: Koska se on Brasiliassa maan tapa. Ihmisillä, kuten Hulkilla, on sekä oikea nimi ja lempinimi. Brasiliassa lempinimi vain painaa vaakakupissa enemmän kuin esimerkiksi meilläpäin. Homma pätee muihinkin kuin futaajiin. Presidentti on Lula ja lääkäreilla, virkamiehillä ja muilla virallisemmilla tahoilla on käytössä lempinimi.

Taustalla vaikuttaa myös huono luku- ja kirjoitustaito: yksinkertaiset nimet ovat helppoja omaksua ja käyttää. Toisin kuin Suomessa, jossa nimen tärkein tehtävä on täyttää erilaisia byrokraattisten kaavakkeiden kenttiä.

Testaa, mikä on sinun brassinimesi.

Brassinimi saattaa muodostua vanhempien nimien perusteella: Rosangelan ja Edilsonin tyttärestä saattaa tulla Edisangela. Nimi saattaa jatkaa sukulaisten joukossa: Edisangelan sisaruksia voisivat olla Edinalva, Edinusa ja Edinalvo. Joskus lempinimet peilaavat aiempia sankareita: Ronaldao on iso-Ronaldo ja Ronaldinho pikku-Ronaldo.

Joskus lempinimet ovat lyhenteitä oikeasta nimestä: pressa on Lula, vaikka hänen oikea nimensä on Luiz Inacio da Silva. Joskus niillä ei ole mitään tekemistä oikean nimen kanssa: Pele on Pele, vaikka koko nimi on Edson Arantes do Nascimento. Pele nimen taustalla on fanitussuhde Beli-nimiseen pelaajaan. Pele ei osannut lausua Beliä, joten siitä tuli Peli, josta myöhemmin Pele.

Loppujen lopuksi kyse on siitä, että Brassinimet ovat hemmetin cooleja. Järkälemäisen Hulkin lempinimen taustalla on tietenkin sarjakuvainnostus. Kun sarjakuvista pitänyt pikkupoika rynni kentällä, kannusti isä kentän laidalla: “Anna palaa, Hulk!”