Hajukeisari

Tuoksujen tee-se-itse-mies valloittaa parfyymimaailman Viitasaarelta.

Perttula tunnetaan netissä pyörivästä Dominanainen-musiikkivideosta. “En arvannut, että se saisi puoli miljoonaa katsojaa. SM-jutut eivät kiinnosta minua. Mielelläni toki pukeudun nahkaan ja nahkavaatteissa yleensä lähden juhlimaan.”
Perttula tunnetaan netissä pyörivästä Dominanainen-musiikkivideosta. “En arvannut, että se saisi puoli miljoonaa katsojaa. SM-jutut eivät kiinnosta minua. Mielelläni toki pukeudun nahkaan ja nahkavaatteissa yleensä lähden juhlimaan.”

Suomen hajusteteollisuus on tämän miehen käsissä. Itseoppinut parfymööri Max Perttula on kehittänyt Eau de Finlande -tuoksuaan puolitoista vuotta. Nyt se on valmis kansainväliseen lanseeraukseen. Näytteet ovat ranskalaisen Créations Couleurs -yrityksen haisteltavina, ja jos suomituoksusta tykätään, alkaa muun muassa Chanelin kosmetiikkaosastolle raaka-aineita toimittava firma jaella Perttulan parfyymia. Tätä on odotettu jo 30 vuotta, sillä Perttula valmisti ensimmäisen ihovoiteensa 7-vuotiaana.

"Tuijotin Lancômen kosmetiikkamainoksia ja kaivelin äidin kylppärikaapilla. Ryhdyin pikku kemistiksi, tislasin laventelista, ruususta ja maustekaapin rosmariinista aromaattisia öljyjä, jotka sekoitin voidepohjiin. Lastenhuone oli jaettu kahtia: minä valmistin kosmetiikkaa omalla puolellani, veli rassasi mopon osia omallaan. "

Alan koulutusta Perttulalla ei ole, eikä hän sitä mielestään tarvitse.

"Minulle on kehittynyt uskomaton tuoksumuisti. Jos nuuhkaisen vaikkapa Issey Miyaken parfyymia, haistan latva-, runko- ja pohjatuoksut sekä kemikaalien suhteet ja pystyn rakentamaan lähes samanlaisen tuoksun."

Perttula kehittää ja valmistaa hajuvedet itse. Hän myös suunnittelee ja kuvaa mainokset sekä esiintyy omissa miestentuoksumainoksissaan.

"Uuden tuoksun mainoksessa olen ilkosillani, bodasin sitä varten vuoden."

Helpolla ei leipä suomalaiselle hajutaiteilijalle irtoa. Lama-aika on ollut viedä tuoksuyrityksen konkurssiin.

"En voi tehdä muuta, vaikka parfymöörin kutsumus on myös valtava kirous. Suomessa ei ole tuoksukulttuuria. Ranskassa menestys olisi taattu, mutta rakastan kotimaatani ja haluan luoda nimeni Suomessa."

Max Perttulasta kertova dokumenttielokuva 44500 MAX Bristolissa 29.1. klo 21. Liput 6,50 e.

DocPoint-festivaali 26.-31.1.

File: Max Perttula

 • Pituus: 186 cm
 • Paino: 83 kg
 • Juoma: Tervasnapsi
 • Siviilisääty: Seurustelee
 • Koti: 45 neliön rivitalo Viitasaarella
 • Kirosana: Helvetti

Miltä Matti haisee?

 • Matti Vanhanen
  Tuoksussa on puuta, vihreää teetä, ambraa, myskiä, tupakkaa ja veden raikkautta. Tyylikäs, modernin maskuliininen fougère-tuoksu.
 • Johanna Tukiainen
  Tuoksussa freesiaa ja ruusua yhdistettynä osmanthukseen, lakritsimaiseen vaniljaan ja vadelmaan. Karkkimainen, pinkki tuoksu.
 • Kimi Räikkönen
  Raikas ja läpikuultava tuoksu, jossa vettä, vihreää hedelmää, kurkkua, melonia, metallia ja myskiä. Trendikäs ja futuristinen, puhdas tuoksu.
 • PMMP:n Paula Vesala
  Viitasaarelainen Paula tuoksuu valkosuklaalta ja valkoiselta myskiltä. Nuorekkaassa tuoksussa on orvokkia, ruusua, jasmiinia ja mandariinia.
 • City
  Trendikkäässä ja kapinahenkisessä unisex-tuoksussa on otsonia, galbanumia, ananasta, seetripuuta, vettä, muskottipähkinää, myskiä ja ambraa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi