Mellakka mobiilibisneksessä

Riot-E ja 20 Miljoonan euron bileet

Kalliossa kukkulalla. Kuva dokumenttielokuvasta Riot On!
Kalliossa kukkulalla. Kuva dokumenttielokuvasta Riot On!

Riot Entertainmentista ei koskaan tullutkaan uutta Nokiaa, mutta mahtavat bailut ne olivat. Yhtiön content expertinä toiminut Kim Finn kertoo inside-tarinan kaikkien aikojen pilvilinnasta IT-kuplassa.

Vuonna 2002 konkurssiin julistettu Riot Entertainment oli yksi suomalaisen uusmediabisneksen kummallisimpia ja ällistyttävimpia lukuja. Kahdessa vuodessa 20 miljoonaa euroa riskirahaa kuluttaneen mobiiliviihteen pikkujättiläisen maailmanvalloitus ja sen henkilökunnan viettämät katkeamattomilta vaikuttaneet bakkanaalit olivat saaneet IT-alan ihastuksesta ja kauhusta kananlihalle, ja kulissien romahtaminen synnytti paitsi vahingoniloa myös paniikkia. Näinkö hataralla pohjalla kokonainen uusi teollisuuden ala todella oli.

Yrityksen bisnesidea oli sinänsä mullistava. Pelien ja viihteen siirtäminen matkapuhelimiin oli alkuvuonna 2000 vallankumouksellinen ja uusi innovaatio. Kuudella suomalaisella valopäällä oli kuukausien etumatka kilpailijoihinsa nähden. Liikeidea syntyi yhdestä oivalluksesta. Sittemmin Riotin varatoimitusjohtajaksi kivunnut Pasi Marjanen tutkaili netissä toimivan treffipalvelun käyttäjätilastoja ja laskeskeli, mitä moisella voisi tienata, jos jokaisesta lähetetystä viestistä saisi vaikkapa vain muutaman pennin. Luvut olivat tähtitieteellisiä.

Mobiiliyhtiö Wapitin kanssa jo edellisenä syksynä Langaton puolue -äänestyspalvelun tehtailleiden yhtiökumppaneidensa ja projektia vetämään lähteneen Jan Wellmannin keräämien miekkosten yhteistyöstä syntyi liiketoimintaidea, jonka vetonauloina olivat maailman ensimmäinen mobiilitreffipalvelu ja Tamagotchista väännetty kännykkäversio. Kaikki mitä miehillä oli, olivat nämä käytännössä yhdelle arkille mahtuvat mobiilipalveluideat; riviäkään ei oltu koodattu ja suunnitelmatkin olivat hyvin alustavia.

Hämmentävää ideassa olikin juuri sen sisältöpainotteisuus. Samaan aikaan kun kaikki muut hakivat rahaa mikropiireille ja koodiriveille, Riotin laajasti eri medioissa vaikuttaneet perustajat puhuivat brandeista ja emotionaalisista tehoista.

Bisnesmalli kuulosti niin vallankumoukselliselta, että lopulta perustajat pääsivät jopa kilpailuttamaan rahoittajaehdokkaita ja partneriksi lähtöön valittiin Nokia Ventures. Rahoittajat tarttuivat syöttiin siitäkin huolimatta, etteivät idean esittelytilanteessa nähneet esimerkiksi Mr Mobileksi ristitystä Jani Halmeesta kuin osan paljasta takapuolta, sillä tämä oli sattunut hetkeä ennen tilaisuuden alkua sammumaan reitin varrella olevaan pöpelikköön Espan puiston laidalla.

Nokian analyytikkojen yritykselle tehtailemat tulosennusteet olivat järisyttäviä. Alkuvaiheessa yhden pelikonseptin arvoksi saatettiin laskea miljardeja dollareita, ja toimitusjohtaja Jan Wellmann kertoikin pudotelleensa yleensä laskelmista pari nollaa perästä ennen kuin edes esitteli niitä sijoittajaehdokkaille. Lopulta 21 miljoonan dollarin riskirahoituspottiin ottivat osaa Nokia Venturesin lisäksi mm. Rupert Murdochin omistama News Corporation sekä suurimpana Bushien ja Bin Ladenien rahamyllynä toimiva Carlyle Group, jossa sijoituspäätöksen tekoon osallistui mm. Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri James Baker ja Englannin entinen pääministeri John Major. Riot päätyi siis heti alkumeterillään leikkimään isojen poikien kanssa, eikä tahti ottanut laantuakseen.

Kun News Corporationin sijoitus oli varmistunut, otti Wellmann puheeksi sijoittajien kanssa, että rahaakin arvokkaampaa olisivat kontaktit, ja jo seuraavana päivänä miekkonen asteli 20th Century Foxin Lontoon toimistoon ja sieltä ulos sittemmin sekä valkokankaalla että mobiilipelirintamalla flopanneen Titan A.E. -animaation mobiililisenssi kainalossaan. Sama etunoja jatkui koko yrityksen toiminnan ajan, ja haaviin tarttui kännykkäulottuvuuden maailmanlaajuiset yksinoikeuden mm. Bridget Jonesin päiväkirjoihin, Guinnessin ennätystenkirjaan, X-Meniin ja kaikkiin muihinkin Marvel-hahmoihin sekä suurimpana yksittäisenä jackpottina Lord of the Ring -saagaan.

Ällistyttäviä mittakaavoja saanut yhteistyö viihdeteollisuuden ykkösnimien kanssa sai leukaluut loksahtamaan auki yhdeltä jos toiselta, mutta salaisuus näyttävien sopimusten takana oli hyvinkin yksinkertainen. Tulevien miljardien huumassa kohtuuttomiin mittasuhteisiin kasvaneen itsetuntonsa voimin Riotin myyntimiehet John Hakalax etunenässä päätyi järjestämään hyvinkin epätavallisia ja epärationaalisia kaupantekotilanteita, joissa vastapuoli viihtyi. Tai ainakin hämmentyi perinpohjaisesti. Suomeen lennätetyt Hollywood-studioiden pomot kuten New Line Cineman markkinointikiho Gordon Paddison eivät olleet tottuneet siihen, että kaupanhieronnan ohessa vastapuoli juo itsensä kovaan humalaan, pyrkii totaalisen epäkorrektin stand up -koomiikan keinoin nöyryyttämään yhteistyökumppaneitaan, heittelee näiden naamalle ja rinnuksille punaviiniä keskustelun muuttuessa epämieluisaksi ja patsastelee saunomisen jälkeen ilkosen alasti. Ja kun siis mailman suurin matkapuhelinvalmistaja luotti näihin kavereihin, ei ollut juuri muuta mahdollisuutta kuin uskoa jätkien olevan juuri niin kovia kuin väittivät.

Näin varsinkin, kun yrityksen ympärille rakennetut kulissit olivat massiiviset. Sijoittajien keskeinen kehoitus oli näyttää suurelta, vain siten yrityksestä voisi joskus kasvaa suuri. Ja Riotissa kaikki oli suurta. Kauppaa hieromaan lensi usein kokonainen valtuuskunta, ja kuusikerroksisesta toimistorakennuksesta käytännössä yhden kerroksen oli vallannut markkinointiosasto, joka tuotti liukuhihnalta kansainvälisessä vertailussa kestävää markkinointimateriaalia yrityksen korkean profiilin pönkittämiseksi. Itse rakennuskin remontoitiin ultramoderniksi design-helvetiksi, joka maallikon silmin näytti jättimäiseltä yleiseltä vessalta, mutta jota sisustuslehdet ja ulkomaiset vieraat jaksoivat hämmästellä ja ihastella loputtomasti. Media rakasti sen kanssa aktiivisesti flirttailevaa yritystä ja maailmanvalloitus näytti enemmän kuin todennäköiseltä.

Kaikki mukaan!

Yrityksessä oli siis tietotaitoa myyntityöhön, kontakteja ja lisenssejä. Vain palvelut ja henkilökunta puuttuivat. Miljoonien kilahtaessa tilille perustajakuusikon valtasi paniikki. Ihmisiä oli saatava töihin ja nopeasti. Sijoitajille ei alle 100 hengen organisaatio kelvannut.

Riotin rekrytointipolitiikka olikin lajissaan legendaarinen. Käytännössä yrityksen palkkalistoille kelpuutettiin lähes kuka tahansa rekrytoinnista vastanneen henkilökunnan tutuista ja esim. koodaripuolen täyttivät Assembly-nörttiasiainfestivaaleilla kunnostatutuneet ns. demo scenen lapsitähdet. Sukulaisten ja tuttavien lisäksi muita huomattavia vähemmistöryhmiä olivat elokuva-alaa opiskelevat, suomenruotsalaiset, mormonit, yksinhuoltajat ja vakavasti päihdeongelmaiset. Sekavaan seurakuntaan mahtui mm. entinen pornomalli, venäläinen lukiolaispoika, virkavapaalla oleva pappi, entinen televisiojuontaja, ja henkilöstöpäälliköksi valittiin alunperin Riotin treffipalvelun mainoksessa poseerannut miekkonen.

Sinänsä ammattimaisempaa väkeä olisi ollut hankala saadakin, sillä vuonna 2000 maailmassa ei yksinkertaisesti vielä ollut mobiiliviihteen ammattilaisia, ja toisaalta kaikilla ylipäätään yhtään mitään osaavilla oli jo töitä.

Kilpailuvaltiksi työntekijämarkkinoilla johto rakensi loputtomat ja ylelliset luontaisedut. Unioninkadun toimistosta kasvoi täyden palvelun viihdekeskus, jossa tarjoiltiin päivittäin hotellitason aamiainen, tarjolla oli kaikki kuviteltavissa olevat pelikoneet flippereistä Playstationeihin ja käytännössä rajattomasti käytössä olivat ylelliset saunatilat sekä elokuvateatteri biljardipöytineen ja minibaareineen. Koodareitten kerrokseen hankittiin jo iguana jättiterrarioineen tekemään työnteosta rattoisampaa. Huikeimpana työpaikkaetuna toimitusjohtaja lupasi työntekijöille ilmaisen matkan Marsiin. Työajat olivat vapaat, tittelit juhlavia ja ylenemismahdollisuudet rajattomat. Yrityksessä toimi esimerkiksi brand manager jo ennen kuin sillä oli yhtään brandia.
Varsinkin ulkomaanpäälliköiden valintamenettelystä kerrotut tarinat ovat varsin villejä. Asianomaisten itsensä vahvistaman legendan mukaan ydinjoukko yrityksen johtoa oli kerääntynyt vetämään virkistäviä iltapäiväkännejä yhden ulkomaanpäällikön ja yhden koeajalla olevan työntekijän kanssa keskustassa sijaitsevan hotellin aulabaariin. Yhtäkkiä joku sai päähänsä, että seurueen olisi pakko päästä polttamaan jointti, ja kun tarvittavat päihdeaineet oli toimitettu seurueelle, otti se hotellista sviitin kannabiksen pössyttelyä varten. Huvittavana yksityiskohtana miekkoset onnistuvat laukaisemaan savusaunaksi muutetussa hotellihuoneessa palohälytyksenkin, mutta jopa hotellihenkilökuntakin suhtautui tilanteeseen varsin ymmärtäväisesti, vaikka oven avanneella hallituksen jäsenellä roikkuikin palava jointti suupielessä koko tilanteen selvittelyn ajan. Pari tuntia kestäneen telmimisen jälkeen seurue löysi itsensä lopulta läheisestä yökerhosta, ja siinä vaiheessa koeajalla oleva tulokas oli saatettu jo niin heikkoon kuntoon, että hän sammui pää alaspäin rötköttämään ravitsemusliikkeen portaisiin.

Näky oli niin huvittava, että yrityksen johto päätti tehdä miekkosesta erään Euroopan maan yksikön päällikön.

Monistustaidetta

Pelien tuotantotapa sai yrityksen pelisuunnittelijat raivoihinsa. Myyntityön kiireellisyyden vuoksi suurimmalle osalle asiakkaita myytiinkin pelejä, joita ei oltu suunniteltu oikeastaan millään tasolla, ainoastaan visioitu markkinointiväen keskuudessa. Pelit pantiin tuotantoon vasta, kun ne oli myyty, ja tämä tuotti jatkuvasti ongelmia. Usein ylikuumentuneessa luovuuden puuskassa konseptoituihin peleihin sisällytetty teknologia oli nimittäin vasta kehitteillä Nokian insinöörien työpöydillä, ja kännykkäkeräilykortit, kännykkää mailan tapaan heilauttamalla pelattavat golf-pelit ynnä muut neronleimaukset jäivät lopulta käytännössä toteuttamatta. Rahoitusta hankittaessa suurimmaksi hitiksi kaavailtu kännykkäystävä Mobuddykin osoittautui parin vuoden tutkailun jälkeen mahdottomaksi projektiksi.

Riot-E:n toimisto Unioninkadulla Helsingissä.
Riot-E:n toimisto Unioninkadulla Helsingissä.
Loppuvaiheessa pelisuunniteelussa siirryttiinkin täysin päinvaistaiseen strategiaan. Lopulta kaikille myytiin samaa peliä, vain eri tavoin nimettynä. Yrityksen peruspelivarastoon kuuluivatkin tosiasiassa lähinnä muokattavissa oleva tietokilpailupohja, chat-palvelu, erilaisia ennustuskoneita sekä yleensä päätuotteina kivi-paperi-sakset -pelistä tehtyjä variaatioita. Raaka tosiasia olikin, että Riotin pelit olivat valmistuessaan huonoja, epädynaamisia ja tylsiä, eivätkä edes niiden pintaan liimatut kansainväliset brandit saaneet kuluttajia niistä innostumaan.

 

Suurimmat hitit X-Men -peli ja Lord of the Rings -tuotteet keräsivät sentään kannatusta, mutta useimpien pelien massakäyttö kerääntyi useimmiten esim. Filippiineille, jossa tekstiviestin hinta oli liian alhainen, jotta liiketoiminta olisi jaksanut kannatella valtavaa organisaatiota.

Ongelmia tuotti myös se, etteivät pelit toimineet. Kun leikkikentäksi oli valittu koko maapallo, täytyi yrityksen rakentaa järjestelmä, joka mahdollisti saman pelin pelaamisen käytännössä missä tahansa maassa. Kun tietotekninen taso talossa ei ollut varsinaisesti huipputasoa, eikä edes toimistotalon internet-yhteys toiminut usein viikkokausiin, voi arvata, että ongelmia seurasi. Yhdeksän kuukauden koodaamisen jälkeen paljastui, että koko palvelinsysteemi oli koodattu alusta lähtien väärälle alustalle, ja työ täytyi aloittaa alusta. Julkisuuteen ei alati pahenevista teknologiakatastrofeista hiiskuttu, mutta talon sisällä jatkuvat epäonnistumiset alkoivat kasvattaa muuria teknisen henkilökunnan ja ulospäin näkyvän tuotantokoneiston välille.

Luokkajako ylempien kerrosten valtaa pitävän myyntiportaan ja käytännön työn hoitaneiden koodereiden välillä kulminoitui kiinnostavalla tavalla vappuna 2001. Kellarihuoneestani oli tehty jonkinlainen anniskelutilojen jatko, joskin eksoottisen lisän tarjoiluille toi se, että eräs tuottaja oli selittämättä jääneestä syystä virtsannut paitsi lattialle myös suureen osaan huoneessa olleista avatuista pulloista. Huomasin jekun vasta tarjoiltuani jo lukuisille yrityksen koodareille ruumiinlämpöistä mixeriä. Kukaan ei edes kommentoinut alkoholin oletettavia makuhaittoja.

24 Hour Party People

Firman juhlat olivat aikalaisten keskuudessa varsin hurjassa maineessa, vaikka yrityksen johto tiuhaan väittääkin, ettei Riot järjestänyt koko olemassaolonsa aikana kuin parit juhlat. Niistä ensimmäiset olivat kaksi päivää kestäneet mielipuolisia mittasuhteita saaneet bakkanaalit Meri-Teijossa. Saunan terassilla soittivat Neon 2 -bändin miekkoset ja jo lähtö oli varsin absurdi. Lentokoneeksi naamioidulla linja-autolla tehty matka katkesi valistuneeseen kesäteatterihenkeen näyteltyyn lentokonekaappaukseen, jossa kaappareita näytelleet tuottajat eläytyivät rooleihinsa tilanteen vaatimalla antaumuksella. Tapauksesta tuotetussa videotallenteessa nähdään mm. kuinka nippusiteillä kahlitun talouspäällikön hanuriin runnotaan väkivaltaisesti rynnäkkökiväärin piippua, kuinka mäkiautorataa ajellaan tuhannen kännissä ilman rihman kiertämää, ja kuinka reilusti liian pieneen naisten uimapukuun sonnustautunut tuottaja esittelee sulojaan bussin etuosassa.

Huhut yrityksen villeistä bileistä eivät lähteneet leviämään kuitenkaan näiden yrityksen sisällä organisoitujen kinkereiden ansiosta vaan pikemminkin sen työntekijöiden aktiivisten iltamenojen seurauksena. Sijoittajien antamien keskeisten ohjeiden joukossa oli taajaan hoettu slogan ”Work hard, play hard!”, jota toteutettiin vimmaisella antaumuksella. Firman luottokorteilla maksettiin jopa spartalaiseen painiin johtaneet nudistijuhlat ravitsemusliike Kappelissa, ja itsensä alasti riisuneet riotilaiset olivat muutenkin varsin tyypillinen näky Unioninkadun toimiston laitamilla. Parhaimmillaan 30 hengen ryhmissä suoritetut kovaääniset viuhahdusaktit tai drag-pukeutumiseen vihkiytyneiden työntekijöiden häkellyttävät performanssit saivat sekä naapuruston että aika ajoin jopa paikalle osuneiden sijoittajienkin ylähuulen hämmästyksestä mutkalle.

Hulluutta lähentelevään tilaan virittäytyminen oli helppoa, sillä yrityksessä työn ja vapaa-ajan raja alkoi kadota kokonaan, ihmiset eivät enää välttämättä poistuneet koteihinsa täyden palvelun toimistokompleksista, ja sotiminen, pariutuminen ja sekoilu jatkui samalla 100 hengen porukalla ympäri vuorokauden ja viikon. Yhteisö virittäytyi niin tiiviiksi ja intiimiksi, että osalla työntekijöistä henkilösuhteet yrityksen ulkopuolelle alkoivat katkeilla, ja luovaan hulluuteen yllyttävä ilmapiiri antoi mahdollisuuden purkaa paineensa kummallisillakin tavoilla.

Yrityksen ehkä merkittävin kulttuurillinen perintö ovatkin sen videokameralla otetut lukuisat kotivideotallenteet, joista merkittävimpänä lienee Portimot-nimeä kantava eroottinen dogma-elokuva, joka verkkoyhteisössä kulkee yleensä osuvammalla nimellä Riot-porno. Aikuisviihteen tuottamisesta kiinnostuneet yrityksen keskijohtoon kuuluneet miekkoset päättivät kuvata humalapäissään pornoelokuvan ja kutsuivat Helsingin keskustassa sijaitsevaan asuntoon kaikille tuntemattoman naikkosen ja yrittivät saada tämän kanssaan sänkyyn.

Itse seksin harrastamista tallenteessa on lopulta vähän, sekin varsin kehnonlaista, mutta yrityksen tuottajan käsissä vakaasti pysynyt kamera tuleekin tallentaneeksi kiinnostavimpana osuutena loputtoman pitkän ja surrealistisia mittasuhteita saavan herutusjakson. Kun vaatteet on vihdoin heitetty nurkkaan, todistetaan kaikenlaista, mitä perinteisissä aikuisviihde-elokuvissa ei olla totuttu näkemään: puhelinkeskusteluja kesken aktin, ylitsepääsemättömiä erektiovaikeuksia, omaelämänkerrallisia monologeja ja kuvaajan raakalaismaista naljailua suorituksen totaalisesta kömpelyydestä. Teos nostettiin viimeeksi haudastaan Hymypoika-leffan ensi-illan alla, kun Imagen toimittaja sai sen äärellä kroonisen närkästyskohtauksen.

Yrityksen tarkoituksellisen vapaamielinen ja riehakas ilmapiiri johti jopa kiristysyrityksiin ja yhdeltä ylimpään johtoon kuuluneelta vaadittiin jo toiminnan alkumetreillä 100 000 markkaa, ettei kesäharjoittelija paljastaisi kaikille yrityksen tiloissa tapahtunutta haureudenharrastusta. Tiettävästi lunnaita ei maksettu. John Hakalaxin äiti sai sen sijaan reilua vuotta myöhemmin yhtä lailla selvittämättömiin raha-asioihin viittaavan puhelinsoiton, jossa hänen poikansa väitettiin ottaneen osaa Riotin saunassa pidettyihin ryhmäseksisessioihin. Koomista tapauksessa oli, ettei Hakalax edes ollut paikalla, kun ko. epäkelpoa elinpeliä harrastettiin, vaan sen osanottajakunta koostui lähinnä yrityksen koodareista.

Game Over

Riehakkaasta menosta ja iloisesta ilmapiiristä huolimatta kesällä 2001 sijoittajat alkoivat tunnistaa lopunajan merkit. Pelien ja palveluiden käyttäjämäärät olivat katastrofaalisen alhaiset, mutta menot jatkoivat kasvamistaan. Oli selvää, että organisaatio osasi myydä, hankkia näkyvyyttä ja seurustella Hollywoodin kanssa, mutta konkreettisen rahallisen tuloksen tekemisen kanssa tuntui olevan ylitsepääsemättömiä ongelmia. Tämä kaikki siitäkin huolimatta, että raivohullut maailmanvalloitussuunnitelmat olivat saaneet jo melkoisia mittasuhteita. Esim. Lord of the Rings -palvelut julkaistiin jo 27 maassa samanaikaisesti.

Yritykseen palkattiin Englannista uusi taloudenhoitaja, joka ensitöikseen kuoletti yrityksen 25 luottokortista kaikki paitsi yhden, ja kulujen valvonta aloitettiin aivan uudella tavalla. Siihen asti kirjanpitoon olivat kelvanneet jopa epämääräsiset kuitit strippiluolista ja bordelleista, ja firman laskuun oli osteltu niin dvd-soittimia kuin kelloja ja pukujakin. Vaikkeivät lopulta yrityksen johdon naamalla notkuneet alastontanssijat välttämättä rahallisesti olleetkaan kokokonaisuudessa merkittäväkään menoerä, oli näiden kulujen paljastuminen hallitukselle ja sijoittajille merkittävä luottamusta romuttava tekijä. Hallitus alkoi vaatia radikaaleja säästötoimia ja henkilökunnan vähentämistä, ja liiketoimintamalliakin muutettiin siten, että nyt halvalla hankittuja lisenssejä alettiin kaupata eteenpäin useamman miljoonan dollarin hintaan per maa.

Säästötoimet söivät työmoraalia, ja harvenevat työntekijät keskittyivät protestoimaan etuoikeusiensa karsimista. Syntyi myös kiinnostava maaottelu suomalaiset vastaan muu maailma. Yritykseen kiihkeän alkuspurtin jälkeen rekrytoidut ulkomaiset ammattijohtajat eivät millään tasolla nimittäin tuntuneet jakavan unelmaa maailmaa mullistavasta uudesta viihteen välineestä, vaan yrittivät aktiivisesti jarruttaa tai estää varsin ylikuumentuneeseen tilaan virittäytynyttä visiointityötä ja keskittää sekalaiset voimavarat rahaa nopeasti tuottaviin hankkeisiin.

Viimeiset syysjuhlat vietettiinkin jo miltei aggressiivisissa tunnelmissa ja ahdingon helpottamiseksi oli keskelle juhlatilaa rakennettu nyrkkeilykehä, jossa työntekijät pystyivät käydä purkamassa keskinäisiä paineitaan. Myös pitkään jatkunut juhliminen ja ylenpalttinen päihteidenkäyttö alkoi näkyä maisemassa. Yksi työntekijä oli viety jo juhlia edeltävällä viikolla psykiatriseen hoitoon tämän uhattua tilaisuudessa murhata koko yrityksen henkilökunnan, ja muutama muu oli passitettu pitkälle sairaslomalle stressin, masennuksen tai itsetuhoajatusten vuoksi.

Kun Riot julistettiin konkurssiin, jätti se jälkeensä 3,2 miljoonan dollarin velat, vaikka se oli juuri hetkeä aikaisemmin myynyt esim. Lord of the Ringsin mobiilioikeudet yksittäiselle operaattorille 3 miljoonan dollarin hintaan. Ironista on, että vain hetkeä myöhemmin yksittäinen belgialainen operaattori maksoi Lord of the Ringsin määräaikaisista mobiilioikeuksita 10 miljoonaa. Riot oli maksanut maailmanlaajuisista oikeuksista vain 400 000 dollaria. Lisäksi 16 kuukautta yrityksen perustamishetken jälkeen se oli saanut vihdoin pystyyn 156 miljoonaa käyttäjää kattavan verkon, joka oli valmistuessaan ainutlaatuinen maailmassa.

Yrityksellä oli kaikkine lisensseineen ja yhteysmahdollisuuksineen siis periaatteessa kultakaivoksen verran myytävää, mutta kun käyttövarat loppuivat, tuntui konkurssi sijoittajista ainoalta mahdolliselta vaihtoehdolta. It-kupla oli laajemminkin puhjennut hetkeä aikaisemmin, eikä uskoa ja toivoa vain riittänyt. Tarpeeksi. Nokian edustaja Antti Kokkinen oli istunut hallituksessa koko yrityksen historian ajan, ja konkurssin astuttua voimaan alkoikin ihmettely, miksei hätäjarrusta vedetty aiemmin. Syynä oli kai lopulta se, että kaiken remuamisen keskellä yrityksessä eli kuitenkin loppuun saakka perustavaa laatua oleva vimmainen usko suuruudenhullun hankkeen onnistumiseen. Ja moisella on taipumusta tarttua.

Kaksi vuotta kestäneiden bileiden jälkeen henkilökunnan palaaminen normaaliin maailmaan oli kivuliaampaa kuin moni osasi olettaa. Varsin merkittävä osa työntekijöistä alkoi leikkiä kaiken olleen vain jonkinlaista epätodellista unta ja alkoi kieltää aktiivisesti koskaan olleensa edes mukana monissa kaupunkilegendana nykyisin kiertelevissä sattumuksissa. Epäonnistuminen oli niin näyttävä ja symbolisestikin merkittävä, että neuvostoliittolaisen historiankirjoituksen perinteitä kunnioittaen ex-riotlaiset alkoivat hokea mantraa, jonka mukaan yrityksessä ei tehty mitään väärin, maailma ei ollut vain valmis mobiiliviihteelle. Eikä sitä huikentelevaista elämäntyyliä koskaan ollutkaan. Eihän?

Itse en osaa olla kuin helvetillisen kiitollinen, että satuin olemaan niiden reilun 100 onnekkaan joukossa, jotka saivat olla mukana tuossa hullunmyllyssä. Kuten markkinointipäällikkö Taina Marjanen osuvasti on todennut, Riot ei tuntunut työnteolta, se tuntui elämiseltä. Vaikea kuvitella, että olisin voinut paremmin viettää vuodet 2000-2002. Tai ainakaan mielenkiintoisemmin. Ja nyt sitä kaikkea on jo ikävä. Kova ikävä.

Riot Entertainmentin historiasta kertovan dokumentin Riot On! ensi-ilta Rakkautta ja Anarkiaa festivaaleilla to 23.9.

Riotin pelit top 5

Langaton puolue
7 päivää -lehden kanssa yhteistyössä toteutettu äänestyspalvelu, jossa kansalaiset saivat äänestää päivänpolttavista poliittisista asioista. Tai siis. Lopultahan kysymykset olivat melkoisen triviaaleja, eikä äänestystuloksiakaan alkuspurtin jälkeen enää toimitettu kansanedustajille.

Riot Date
Tiettävästi maailman ensimmäisiä mobiilideittipalveluja, jota mainostettiin Pekka Saurin tekemällä psykologisella profiloinnilla. Systeemi oli hankala ja käyttö minimaalista. Tiettävästi systeemin avulla treffeille pääsi Suomessa ainoastaan yksi salolainen urheilutoimittaja.

Titan A.E.
Varsinkin Hong Kongissa valtavalla mediakohulla lanseerattu maailman ensimmäinen ihmisten välillä pelattava SMS-peli, jonka säännöt olivat niin hankalat, että niitä selittämään tarvittiin 8-minuuttinen animaatioelokuva.

X-men
Wap- ja SMS-muodossa julkaistu interaktiivinen SMS-taistelupeli. Roolipelaamisesta innostuneen nörttilauman suunnittelemaa pisteidenkeräyssysteemiä yritettiin elävöittää jälkikäteen liittämällä peliin mutanttiopistossa opiskeluun liittynyt juonirakenne.
Filippiineillä innokkain pelaaja ränkytti peliä 9000 tekstiviestin verran.

Lord of the Rings -tuoteperhe
Riotin todellinen hittituote, pelkästään elokuvaan liittyviä uutistekstiviestejä myytiin lukuisissa maissa kymmeniä tuhansia päivässä. Pelipaketin heikoin lenkki oli tangenttienglannilla kirjoitettu SMS-seikkailupeli, jonka rakenteellisena jippona oli tarinan haaroittumattomuus. Eli pelaajan valinnat eivät siis vaikuttaneet pelin kulkuun.

Missä he ovat nyt

Riotin kuusi perustajajäsentä ovat asettuneet varsin näkyville paikoille viihdeteollisuudessa Riotin jälkeenkin.

Jan Wellmann, toimitusjohtaja
Siirtyi jälleen tuottamaan ja ohjaamaan elokuvia, työn alla mm. Charles Sobrahj -nimisestä sarjamurhaajasta kertova dokumentti. Operoi Ruotsista käsin.

John Hakalax, myyntijohtaja
Tuottaa taas elokuvia, vuonna 2003 ohjasi Raiders of the Lost Kung Fu -dokumentin, joka on Suomen lisäksi myyty jo mm. Japaniin ja Espanjaan.

Pasi Marjanen, varatoimitusjohtaja
Siirtyi hoitamaan matkapuhelimiin suunnatun aikuisviihteen maailmanlaajuista jakelua.

Jani Halme, luova johtaja
Uusmedialupaus siirtyi taas televisioviihteen pariin ja sittemmin elokuvien levitysbisnekseen FS Filmin markkinointipäälliköksi.

Henri Korpi, talouspäällikkö
Toimii talouspäällikkönä Jippiillä.

Kare Hellen, musiikkibisnesvastaava
Pyörittelee mainostoimistoa ja pienimuotoista elokuvapajaa.

58 kommenttia

varitpaalle

16.9.2004 22:19

riottilaiset värit päälle katsomaan leffaa ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Puffijuttu

16.9.2004 22:38

Kiinnostava dokumentti ja kiinnostava juttu, mutta kyseenalaista mainosjournalismia - jutun kirjoittaja kun on myös leffan ohjaaja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sivullinen

16.9.2004 22:52

Todenmukainen kertomus palasta suomalaisen IT-alan historiaa, kiitokset tästä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varitpaalle

17.9.2004 00:06

joo ja sikali mielenkiintoista että herra content expert ei luonnollisesti tunnusta tehneensä mitään perverssiä tms. tms. vaikka koko muu firma sitten teki ;) Riotin tarina on mielenkiintoinen mutta ongelmana tässä on ehkä että sen tarinan kertojana on sisäpiiriläinen.

btw. meriteijossa taisi olla jotain 60 henkeä ja siellä kului kait 50ntä koria about juomaa yhdessä päivässä mukaanlukien pari koria kossua. osa sakista eksyi metsään jo ilta yhdeksään mennessä=)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varitpaalle

17.9.2004 00:13

"Kun tietotekninen taso talossa ei ollut varsinaisesti huipputasoa, eikä edes toimistotalon internet-yhteys toiminut usein viikkokausiin, voi arvata, että ongelmia seurasi. Yhdeksän kuukauden koodaamisen jälkeen paljastui, että koko palvelinsysteemi oli koodattu alusta lähtien väärälle alustalle, ja työ täytyi aloittaa alusta. "

tahtoisin tohon kommentoida että "koodattu väärälle alustalle" ei sinänsä liity mihinkään mitenkään. Amatöörit olivat valinneet paskan alustan, ja systeemi oli koodattu sen päälle.
Internet yhteys toimi ainakin meikäläisillä varsin hyvin lukuunottamatta yhtä jaksoa jossa vaihdettiin palveluntarjoajaa. Tietotekninen osaaminen talossa oli tekevällä tasolla suhteellisen hyvä viiva erinomainen mutta suunnittelevalla ja johtavalla tasolla puhdas nolla.

Pahimmillaan teknisen puolen elämä oli jotain dilbertin ja "mobiilihelvetti" -tyylin sarjojen väliltä. ts. 4 nakkia päällekkäin joiden prioriteetit vaihtuvat lennossa 2 kertaa päivässä ja kun homma ei "yllättäen" onnistu niin palkkioksi tulee huutoa ja syyllistämistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TulevaSahlaaja

17.9.2004 01:48

Tämä oli hieno ja värikäs kertomus legendaarisista tapahtumista=) Pintaa syvemmältä!

Itse olen juuri perustamassa yritystä, jonka idea on mullistava ja täysin uusi. Ala liittyy myös sms- ja nettiviihteeseen. Mitenköhän saisin asiat menemään samaan mittakaavaan=) Yksin on hidasta kasata projekteja. Pitäisi saada miljoonia, niin olisi meilläkin Ferrarit ja sata työntekijää..

Nämä kuusi kovaa heppuahan voisi liittyä mukaan=)))

funlight77@hotmail.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mikku123

17.9.2004 11:26

Harvinaisen hyvä juttu ollakseen City-lehdessä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

totuutta_on

17.9.2004 12:09

.. mutta ei se kaikki niin älyttömän kummoista ole. esim. itse paikalla olleena voin kertoa että nuo Meri-Teijon bileet kalpenivat 'hurjuudessaan' aika lailla monien muiden mm. pörssiyhtiöidenkin pikkujouluille mistä olen juttua kuullut. Loppujen lopuksi siellä ei tapahtunut mitään omituista, perverssiä tai edes järin mielenkiintoista. Ja se että joku ajoi alasti mäkiautolla mäen alas naurattaa vilpittömästi vielä tänäkin päivänä :)

Paitsi, se täytyy tietysti mainita että Riotin noista bileistä vastanneet puuhaihmiset olivat viitsineet tehdä aika paljon järjestelyjä hyvän fiiliksen eteen; ja se nyt oli vain plussaa. Sinällään kyseisen reissun olisi voinut järjestää missä tahansa muussakin firmassa ja myöskään budjetin puolesta paikalla ei ollut moottoroituja dinosauruksia tms.. noissa puitteissa vaan normaalistakin yrityksen R&R-toiminnasta tulee jo tosi 'eksoottista'.

Pelkäänkin eniten että tälläiset Meri-Teijon kaltaiset onnistuneet ja harmittomatkin jutut mitä Riotilla tapahtui paisuvat 'ryhmäseksiorgioiksi' nyt kun sitten firman tarinaa on päätetty alkaa tekemään sensaatiojutuksi näemmä oikein urakalla.

Toisaalta, en tiedä olenko jäävi kommentoimaan; jutun luettuani vaikuttaa siltä että olin 99% ajasta muualla kun noita kaikkein hurjimpia tapahtumia on ollut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varitpaalle

17.9.2004 13:25

Jep. meriteijo oli ihan tavalliset firman "pikkujoulu" tyyliset
orgiat. Ts naitiinhan siellä mutta 80% ihmisistä keskittyi
olemaan perisuomalaisesti kännissä ja saunomaan.

noksu btw. järjestää vieläkin keikkaa meriteijoon laskemaan
samoilla autoilla ja iltaa viettämään, ei yötä tosin niinkun
me riotissa mutta kuulemma kännin taso sama. ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varitpaalle

17.9.2004 13:33

mäkiautoista. häirittiinhän siellä muiden suoritusta mm.
vilauttamalla ulkokaarteessa tissejä=)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sympatiaa

17.9.2004 16:41

Koodarit saavat ainakin minulta sääliä osakseen, varmasti on ollut turhauttavaa ja stressaavaa työtä, oli työsuhde-edut sitten mitä tahansa. "Varitpaalle" tätä jo kommentoikin, mutta olisi ollut kivaa lukea jo artikkelissa jonkin käytännön työn tekijän näkemys siitä kuinka kivaa työnteko oli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varitpaalle

17.9.2004 17:06

työn teko oli kivaa ja sitä oli noin 3 kertaa enemmän kun sitä
pystyi tekemään. =)

jos tossa artikkelissa itketään suunnittelijoiden turhautumaa
kun jotain on myyty ja sitten vasta suunnitellaan niin voitte
kuvitella koodareiden turhautuman kun pöydälle tulee hätäsesti
suunniteltu peli 3:nneks nakiks ja sen piti olla eilen valmis.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nolli

17.9.2004 18:33

Todella mielenkiintoinen juttu. Pointsit siitä Citylle ja kirjoittajalle!!! Eihän siinä mitään... Ainakin on osattu riiustella ja kaipa vielä niinkin, että on voitutenata vielä jälkeenpäinkin ilman, että vouti vie joka pennin. Siis jos jutusta oikein ymmärsin...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

goaTSE

18.9.2004 01:56

City-lehti ylitti tasonsa, todella mielenkiintoinen ja hyvä artikkeli!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

veteraani

18.9.2004 20:24

[LAINAUS]TulevaSahlaaja kirjoitti 17.09.2004 klo 01:48:

Tämä oli hieno ja värikäs kertomus legendaarisista tapahtumista=) Pintaa syvemmältä!

Itse olen juuri perustamassa yritystä, jonka idea on mullistava ja täysin uusi. Ala liittyy myös sms- ja nettiviihteeseen. Mitenköhän saisin asiat menemään samaan mittakaavaan=) Yksin on hidasta kasata projekteja. Pitäisi saada miljoonia, niin olisi meilläkin Ferrarit ja sata työntekijää..

Nämä kuusi kovaa heppuahan voisi liittyä mukaan=)))

funlight77@hotmail.com[/LAINAUS]

Ota mut duuniin.
-Tuottaja-

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jukkis766

19.9.2004 12:16

Onhan näitä IT-kulpasta kertovia filkkoja nähty ennenkin. Vielä suomessa tuotettuna. Edellinen leffa oli ainakin varsin mukavaa katsottavaa. Kyllä se tuntui kovin tutulta menolta.

Kyllä tämäkin varmasti koskettava tarina on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ostosteevee

19.9.2004 15:31

Periaattees loisdavaa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Rieder

20.9.2004 16:01

On tosiaan hieman ristiriitaista, että tyypit joiden "tietotekninen taso...ei ollut varsinaisesti huipputasoa" pystyvät tuottamaan

"156 miljoonaa käyttäjää kattavan verkon, joka oli valmistuessaan ainutlaatuinen maailmassa."

"Content Expert" lienee siis ollut itse tällainen mainittu "ylikuumentuneessa luovuuden puuskassa" toiminut sisällön ideoija, eikä varsinaisen sisällön tuottaja eli siis koodari. Elokuvantekijöillähän ne villeimmät ideat erilaisista palveluista ja vempeleistä yleensä ovat, kun ei tarvitse pitäytyä reaalimaailman eikä nykyteknologian rajoissa.

Tuntuu myös siltä, että kirjoittaja on ollut niitä suurimpia bilettäjiä ja kertomansa tarinatkin kuulostavat hieman turhan tarkoilta ollakseen vain kuulopuhetta.

No, tämä on vain yhden lukijan arvailua...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TulevaSahlaaja

20.9.2004 16:49

[LAINAUS]veteraani kirjoitti 18.09.2004 klo 20:24:

Ota mut duuniin.
-Tuottaja-[/LAINAUS]

Ei muuta kun messiin vain=)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SpanishJ

20.9.2004 18:05

No Huhh-huh
Ei tollasta oo ollu olemassakaan

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Marilyn55

20.9.2004 23:19

Hyvin kirjoitettu juttu. En kyllä tiennyt et se meno noin hurjaa oli. Tästä hyvästä taidan jättää CV:stä Riotin kokonaan pois tai mut leimataan välittömästi seksihulluksi narkomaaniksi, vaikka ne päivät meni ohi riotin mukana...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varitpaalle

21.9.2004 18:23

kyllä mä laitan riotin CV:heni, mullei oo mitään hävetävää=)

sitäpaitti ei oo keskimäärin muillakaan.Riot-E takkia en ole
kehdannut laittaa päälleni pariin vuoteen sentäs ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jannu23

21.9.2004 18:45

Mistä tämä Portimot-video löytyy?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jason__

21.9.2004 18:58

Voisin ostaa Riotin takin, jos joku haluaa myydä? :-)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Marilyn55

22.9.2004 11:34

No kyl mäkin oikeesti oon ylpeä riotlaisuudesta ja laitan sen heti ensimmäisenä CV:seen..! En ole käyttänyt takkia, mut ei siitä kyl voi luopuakkaan. Reppu on ollut kovassa käytössä! Harmi kun huomisen näytös on loppunmyyty..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AdamK

22.9.2004 12:51

[LAINAUS]varitpaalle kirjoitti 17.09.2004 klo 17:06:
jos tossa artikkelissa itketään suunnittelijoiden turhautumaa
kun jotain on myyty ja sitten vasta suunnitellaan niin voitte
kuvitella koodareiden turhautuman kun pöydälle tulee hätäsesti
suunniteltu peli 3:nneks nakiks ja sen piti olla eilen valmis.[/LAINAUS]
No tämähän taas ei eroa nykypäivän uusmediamaailmasta mitenkään. Myyjät myy, designerit suunnittelee ja koodarit kärsii. Näinhän se on aina mennyt ja tulee varmasti menemään maailman tappiin asti.

Bileistä sen verran, että vaikka en Riotilla töissä ollutkaan, ovat nykypäivän uusmediakestit suurin piirtein samaa luokkaa. Jutusta sai tosin sen kuvan, että koko Riot pyöri munasillaan pitkin kapunkia, mutta todellisuudessahan kyse oli vain muutaman ihmisen spedeilystä. Vähän niinkuin nykyäänkin :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varitpaalle

22.9.2004 14:16

ei siinä firmassa missä olen ole mitään tommosta ongelmaa=)
töitä tosin riittäisi edelleen mutta jos tulee liikaa tekemistä
niin koodarin suusta kuuluu "voivoi" ja myyntimiehet oppii
hyvin pian siihen että kannattaa miettiä mitä tahtoo ja koska

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hetkinen

22.9.2004 17:27

Missä duunarinäkökulma?

Kirjoitan tähän nyt muutaman tosiseikan mitä ei tulla varmasti leffassa eikä myöskään artikkelien yhteydessä mainitsemaan. Tämä Riotin tarinan ympärille rakennettu skandaalistoori flirttailee medialle samalla tavalla kuin Riot itse aikanaan - tästä esimerkkinä mm. että Talouselämä julkaisi sivuillaan ihan faktana tätä 'toimistossa oli suihkulähde'-potaskaa. Tämä flirtti alkaa välittää asioista vaarallisen yksipuolista kuvaa.

Muutama fakta mietittäväksi:

- Talon tietotekninen osaaminen oli korkeampi kuin artikkelissa vittuillaan. Mukana oli varsin pätevää jengiä, sen näkee jo siitä millaisiin tehtäviin/yrityksiin nämä osaajat siirtyivät Riotista.

- Suurin osa liki talon 100 työntekijästä oli TÄYSIN pihalla johdon rahankäyttötottumuksista hamaan loppuun asti. Siksi tämä yleistys liippaa vähän turhan läheltä todella suurta osaa ihmisiä joilla ei ollut mitään osaa eikä arpaa mihinkään - mutta jotka sen sijasta tekivät aivan HELVETISTI duunia välillä jopa uskoenkin johonkin. Ja myöhemmin sitten lensivät naama edellä tyhjän päälle kun homma menikin vähän 'pieleen'. Aikamoinen darra monelle - toisten bileistä.

- Henkilöstölle luotiin selkeästi visiota ja yhteishenkeä pidettiin yllä. Talossa oli välillä todellinen visio asioiden tekemisestä ja pioneerimeininki - jos kyseessä oli '20 miljoonan dollarin bileet', johto ei siitä missään vaiheessa valtaosalle henkilöstöä maininnut mitään saati pahemmin ottanut näihin bileisiin mukaan. Firman saunaan (joita on erittäin monissa yrityksissä myös Helsingin ulkopuolella) oli varsin rajoitettu pääsy ja loppujen lopuksi monet henkilökunnasta kävivät siellä vain kerran tai kaksi - jotkut eivät käytännössä koskaan.

- Työsuhde-edut eivät olleet henkilökunnalle pahemmin kännykkäetua ja lounareita kummempia. Monissa riskirahan IT-yrityksissä tuohon aikaan nähtiin paljon pahempia ylilyöntejä. Jos yrityksessä tuhlattiin, lieneekö oikeutettua yleistää rahankuluttajiksi kaikki liki 100 duunaria - johdon ulkopuolella yleensä esim. uudenkin työsuhdepuhelimen joutui ihan oikeaoppisesti esimieheltä erikseen 'hakemaan' ja hankinnan perustelemaan.

Pakko tähän on tuoda jotain muutakin näkökulmaa kuin tämä hillitön show mihin yritetään nyt taas kerran puhaltaa henkeä - viihteen ehdoilla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Koodiavain

22.9.2004 18:19

Kim Finn oli itse suojaduunissa Riotissa kaksi vuotta. Ainakin puolet ajasta pirihumalassa. Nyt lokaa muiden maineen, jotta voisi todistaa saaneensa edes jotain aikaiseksi. Surullista, mutta totta.

Riotissa oli useita mainioita heppuja. Toivottavasti ovat edenneet urillaan.

,Koodiavain

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varitpaalle

22.9.2004 19:14

koodaripuolella etuihin kuului myös nettipiuha, ja ainakin parilla toimistotädillä. Tosin se meinasi myös sitä että sitä pitkin kiivittiin töihin keskellä yötä=)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

riijotti

23.9.2004 15:43

Mul ois takki ja pari laukkua :) Voinhan mä ne myydäkin jos joku tarjoaa todella hyvin :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Koodari

23.9.2004 22:50

Riotilaiset kusetti viimeksi sijoittajia. Nyt kusettavat "muka-dokumentillaan" katsojia. No, eihän siinä mitään jos on viihdyttävä tarina mutta ei sitä tarvi dokumenttina ottaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

X-Riot

24.9.2004 09:48

Mä en häpeä yhtään tai kadu sitä että olin Riotilla töissä, päinvastoin, hauskaa oli niin kauan kuin riitti ja noita aikoja on hauska muistella jälkeenpäin kiikkustuolissa. :)Elämä on tehty elettäväksi ja tuona aikana tuli todellakin elettyä!Kaikki X-riotit, lippu korkeelle!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jaa-a

24.9.2004 13:58

[LAINAUS]riijotti kirjoitti 23.09.2004 klo 15:43:

Mul ois takki ja pari laukkua :) Voinhan mä ne myydäkin jos joku tarjoaa todella hyvin :)[/LAINAUS]

öhöm... miks sul pari laukkuu ku jotkut jäi ilmanki?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

harjoittelija

24.9.2004 14:23

Joo Riot oli magee työpaikka!Sinne meni joka päivä mielellään vaikka olis ollut vähän krapulassa tai vähän humalassakin...Mut myös selvinpäinkin!!Kaikille ex-riotilaisille terkkuja! T:Ex -Trainee

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

X-Riot

24.9.2004 14:36

[LAINAUS]riijotti kirjoitti 23.09.2004 klo 15:43:

Mul ois takki ja pari laukkua :) Voinhan mä ne myydäkin jos joku tarjoaa todella hyvin :)[/LAINAUS]

Mä muuton keskellä kadotin mun Riot takin ja repun, mua kyllä aikalailla ottaa pähän toi. :(

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varitpaalle

24.9.2004 16:13

jotkut filmausta taitavat riotista (koodaripuolelta esim. tai
sieltä yläkerran flashipuolelta) voisivat alkaa varjodokumentin
tekoon=)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

neea2

24.9.2004 17:29

Skandaalijournalismiahan tämä "dokkari" on, aika vastenmielistä vaikka välillä naurattikin. Aika surkeaa että Hakalax yrittää putsata omia rinnuksiaan heittelemällä kuraa ex-kaveriensa päälle. Äijähän oli kuitenkin itse riotin pahimpia hörhöjä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varitpaalle

24.9.2004 23:42

päätin tossa justiin että taidan katsoa sen telkusta sen pätkän
kun en viitti niitä rahalla palkita siitä että puhuvat paskaa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jei

25.9.2004 10:13

Miten olisi mahdollista nähdä tämä kyseinen dokkari, kun missasin sen festareilla. Onko tulossa dvd:lle/tv levitykseen?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varitpaalle

26.9.2004 02:48

turhaan lahjotat rahojas niille nuijille. nauhota se telkusta kun se kuulemma tulee ja kelaa mainokset ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JarkkoT

26.9.2004 10:34

Tämähän on aivan loistava juttu.

Mielestäni vastaavanlaisia ehkäpä pienempiä tai suurempia yritysten sisäisiä porsasteluita voisi tulla enemmänkin päivänvaloon. Heh...

Tämän aineksethan vaikuttavat jonkin uskonnollisen kultin toiminnalta, nekin kun päättyvät usein johtaja henkilön enemmän tai vähemmän kyseenalaisiin henkisiin aktiviteetteihin kuten ryhmäseksiin yms.

Näköjään kun on tarpeeksi pokkaa ja röyhkeä niin Putte Possun nimipäiviä sponssaa isommatkin jehut,

Voi jospa oisin saanut olla muu, kaa, naa.....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tiko_ect

26.9.2004 13:47

todellakin, hyvä ja mielenkiintoinen artikkeli. tossa nähdään just se, että mitä tapahtui myös muille sen ajan "riskiraha"-yrityksille. 2k oli kiehtovaa aikaa, ehkä vastaavaa tapahtuu jo muutaman vuoden sisällä, tosin varmaan hieman hillitymmässä muodossa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jurpot

27.9.2004 10:07

Sanoisin että tässä suuring ongelma on se että kotimaamme on senverran pieni ja täältää lähtee maailmanvalloitukseen niin vähän että tollainen ISO-KUSETUS (tai jos ei kusetus niin sitten helvetinmoinen hölmöily - ja jätkäthän ei hölmöjä ole joten...) niinkuin toi Riot oli niin rahoittajatahot muistavat sen helposti linjalla "semmoinen varaVenäjä toi Suomi on". Näinollen pilaavat Suomen maineen ja muiden mahikset. Ja viellä kerskuvat päälle. Oikeuteen kuuluisivat, vaikkapa maanpetoksesta syytettynä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hopsansaa

27.9.2004 13:55

Kieltämättä värikästä, mukaansa tempaavaa stooria, jonka ainoaksi ongelmaksi muodostuu juurikin se, että tässäkin kertojana toimii joku jolla on hyvät motiivit olemassa tarinan värittämiselle - > leffan hypettämiselle - > lipputulojen kasvattamiselle jne.

Siksipä tätä en kutsuisi journalismiksi, koska se ei kata objektiivisuutta. Vaikka olisihan se hurrrjaa ja hurrjaakin hurrrjempaa jos olisi ollut, todella. Niin siis se, että Helsingin seudulta löytyisi 100 päätä jatkuvaan huumehörhöilypornoiluun, kahdeksi vuodeksi. Kaksikymmentä voisinkin kuvitella, nuorista miehistä (ja vähän) vanhemmistakin kun tälläinen toiminta on vain toivottua sekä suotavaa.

Tahtoisin todeta, ettei tälläinen juttu aiheena ole yhtään paskempi, mutta jännää on se, että City on päätynyt tähän yksipuoliseen "faktoihin" perustuvaan journalistiseen toteutustapaan. Miinuspisteet siitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jnr

27.9.2004 19:53

Kyseisestä firmasta ei ole mitään oman käden tietoa, mutta ei kai kukaan kuvittele, että dokumentit yleensäkään ovat puolueettomia? Puolueetonta ihmisen tuottamaa informaatiota ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varitpaalle

27.9.2004 21:06

pari noottia..

-juttu/dokkari on kuulemani perusteella niin päin vittua että ihme jossei siitä tule syytettä tekijöille..jo tämä lehtijuttu on sen verran tasoton että JSN:ää voisi/pitäisi kiinnostaa

-ottakaa huomioon että riotti oli ihan validi investointi , se tuotti rahaa jonkun verran vaikka olikin tappiolla, se _meinasi_ jopa selvitä kuten käy ilmi siitä että se lisenssit myytiin kalliilla eteenpäin sen kumoutumisen jälkeen. "maanpetoksesta" sanottakoon että se ei ollut veronmaksajien rahoja,se ei ollut teidän rahojanne vaan se oli nokian ja carlyle groupin rahoja. Ne on erikoistunut rahoittamaan firmoihin joista määritelmän mukaan 9 kymmenestä menee lakoon ja 1 kymmenestä tuottaa 11x voiton, sitä kutsutaan riskisijoittamiseksi. Rahoista joita riottiin sijoitettiin oli 90% ulkomailta noksun kännyrahojen ja carlylen rahojen muodossa. Se raha muuttui 40%sesti palkkaveroiksi, jäljelle jäävästä ostasta varmaan kolmasosa meni suoraan valtiolle viinaverojen ja alvien muodossa ja loput helsingin seudun palveluyrityksille ja asumiseen.

ts. NOKIA ja carlyle harratsivat tehokkaampaa hyväntekeväisyyttä/työllistämistä kun nykyhallitus.

sijoitettujen rahojen lisäksi riottti kantoi suoraan ulkomailta suomeen muutaman miljoonan niiden millien vastineeksi mitä lisensseistä maksettiin. Ja luulis että remonttikin teetettiin suomalaisilla...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MirellaS

28.9.2004 10:30

Aivan loistava leffa. Sairaita ideoita, mutta toimii. Myöskin aika loistavia kohtauksia...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

varitpaalle

28.9.2004 22:53

kellekään tuttu termi "astroturfing" ? =)

se tulee siitä että alunperin "grassroot"siksi nimettyä ilmiötä (kansa nousee ja ilmaisee mielipiteensä) alettiin emuloida feikkaamalla grassrootsia , feikkinurmikko = astroturf (tuotemerkki sille kamalle millä jenkkifudis pelataan)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Janneman

29.9.2004 17:44

No en oo tylsempää "dokkaria" nähnyt. Koko tarina ihan päämäärätöntä puppua, musa poskettoman tylsä, pornoa ja huumeita tai muuta kiinnostava ei ollu pennin vertaa koko leffassa.

Niinpä, ja nörttipiireissä se että joku näyttää tissinsä mäkiautokilpailuissa ja firman juhlissa on nainen ja joku saa siltä = orgiat.

Citylle täydet pisteet hypetyksestä, kyllä kantakaupunikilaiset aina kaveriaan auttaa.

Keski-ikäisyytensä hiljallen tajunneet johtajat selittelivät lapsilleen ja muille jälkipolville.

Ei vakuuttanut ollenkaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

eikaeykateeksi

30.9.2004 00:25

Ala-arvoista journalismia julkaista ohjaajan juttu omasta tuotteestaan.

ja mitä nämä _alaviivat_ on sanojen ympärillä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Juunappa

30.9.2004 12:59

Mainio artikkeli. Uskomattomia veijareita. Huh!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nimimerkki69

1.10.2004 10:03

Samaa kysyn kuin joku muukin edellä, missä tämän voisi nähdä jotta voisi muodostaa oman mielipiteensä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MikkoK

6.10.2004 21:57

Kellään tietoa mistä tuon leffan voisi saada/ nähdä? :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

totus

6.10.2004 22:47

elokuvaa ei voi nähdä missään koksa se on sensuroitu ja sen kuvaajat on nostettu syytteeseen pornosta ja elokuvassa kuvattuja on lyhennelty ja pantu eri kohtiin joka on myöskin luvatonta

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

infoa

11.10.2004 01:51

www.rioton.net

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Riot-ON! löytyy makuunistaki

14.3.2006 14:11

eli: Makuuni tai Filmtown ja vuokralle jos on jääny joltain näkemättä...näkemisen arvonen pätkä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi