
Tämä kirjoitus on toteutettu yhteistyössä John Westin kanssa.
John Westin MSC-sertifioitu tonnikala
John Westin uutuustuotteella on WWF:n suosittelema MSC-sertifikaatti, joka takaa, että kalastus on tehty kestävän kehityksen mukaisesti. John Westin MSC-tonnikala on skipjack- eli boniittilajia, joka on elinvoimainen ja runsaslukuinen tonnikalan sukulainen. Boniitti on säilyketonnikaloissa muutenkin yleisimmin käytetty laji, mutta verkko- ja kurenuottakalastettuna sen mukana saadaan usein huolestuttavan paljon sivusaalista, kuten keskenkasvuisia tonnikaloja, lintuja, merikilpikonnia ynnä muita ei-toivotta saalista. Siksipä tieto siitä, että jokainen John Westin MSC-tonnikaloista kalastetaan yksittäin vavalla ja siimalla, on huojentava. Tämä kalastusmenetelmä on delfiiniystävällinen ja sivusaalis saadaan minimoitua – ja sinä voit nauttia tonnikalastasi hyvällä omallatunnolla.
John West tekee aktiivisesti yhteistyötä monien viranomaisten ja järjestöjen kanssa kehittääkseen tuotantonsa ympäristönäkökulmia. Hyvä esimerkki tästä on yrityksen oma kalastuslaivasto, jonka ansiosta tuotanto kalastuksesta perkaukseen, ja aina tuotteiden pakkaukseen, on omassa hallinnassa. Yli 150-vuotiaan yrityksen toimintaa ohjaakin pyrkimys kalatalouden läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden lisäämiseen: annetaan merelle enemmän, kuin mitä siltä otetaan pois.
Moni ostaa tonnikalaa, koska se on helppo, kätevä, maukas ja nopea raaka-aine. Mutta onko tonnikalan syöminen eettistä? Eri lajikkeiden uhanalaisuus ja troolareiden aiheuttamat haitat mm. delfiineille tunnetaan hyvin yhä useammassa taloudessa. Onneksi tiedostavalle tonnikalan ystävälle on nyt tarjolla hyvän omatunnon vaihtoehto: eettisesti kalastettu tonnikala.
Jos kiinnostuit tutkimaan asiaa enemmän, kurkkaa vaikka WWF:n Suomen Kuluttajan kalaopas tai ISSF:n (International Seafood Sustainability Foundation) verkkosivut. Pyri aina valitsemaan MSC-sertifioitu vaihtoehto, ja varmista esim. ravintolassa, ettei listalta löydy uhanalaisia lajeja (kuten Sinievätonnikalaa) tai haitallisin kalastusmenetelmin (pitkäsiima, verkko, trooli) hankittua eväkästä!
Myös John Westin sivuilla voit tutustua aiheeseen lisää ja muutamaan kysymykseen vastaamalla, voit voittaa matkan Malediiveille.
Kun tonnikalaa voi syödä hyvällä omatunnolla, siitä saa loihdittua monenlaista herkkua. Tässä iloksenne tonnikalanuudeliburgerit:
Tonnikalapihvit nuudelipesissä 4:lle
Tonnikalapihvit:
- 1 purkki John West MSC-tonnikalafilepaloja auringonkukkaöljyssä
- 1 jauhoinen peruna (esim. Rosamunda)
- 2 kevätsipulin vartta
- 1 valkosipulin kynsi
- 2 tl soijakastiketta
- 0,5 dl seesaminsiemeniä
- puolikas chilipaprika
- 1 kananmuna
- 2-3 rkl kasviöljyä paistamiseen
Keitä peruna kuorineen täysin kypsäksi, jäähdytä ja kuori. Survo peruna karkeaksi soseeksi, ja sekoita siihen silputtu chili, kevätsipuli, hienonnettu valkosipuli, seesaminsiemenet, valutettu tonnikala, kananmuna ja soija. Jaa massa neljään osaan ja muotoile pihveiksi. Voit ripotella pinnalle vielä hieman seesaminsiemeniä. Paista pihvit öljyssä paistinpannulla, keskilämmössä, kaksi kerrallaan. Anna pihvien paistua kunnolla rapeaksi ennen kuin käännät ne varovasti. Pidä lämpimänä, kunnes aterian muutkin osat ovat valmiit.
Nuudelipesät:
- 200 g leveää riisinuudelia (tai vehnänuudelia)
- 1 kananmuna
- 1 tl soijakastiketta
- 2-3 rkl kasviöljyä paistamiseen
Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta kuivaksi ja jäähdytä. Sekoita nuudeleihin soija ja rikottu muna, ja jaa ne neljään kulhoon (esim. murokuppeihin). Anna nuudeleiden vetäytyä viileässä vähintään kymmenisen minuuttia. Paista nuudelipesät yksitellen: kuumenna öljyä paistinpannussa, ja kumoa nuudelipesä varoen pannulle. Paista keskilämmöllä 3-4 minuuttia, tai kunnes pohja on rapea ja kullanruskea. Käännä varoen ja paista toinenkin puoli. Pidä lämpimänä kunnes aterian muut osat ovat valmiina.
Tarjoile tonnikalapihvit nuudelipesissä avokado-wasabimajoneesin ja hedelmäisen retiisisalaatin kera. Tuoreet vihreät soijapavut (edamame) sekä pippuriset salaatinversot kruunaavat annoksen!
Hedelmäinen retiisi-salaatti:
- 6 retiisiä
- 1 päärynäomena
- puolen sitruunan mehu
- 1 kevätsipuli
- sentin pätkä tuoretta inkivääriä
- 50 g kiehautettuja sokeriherneenpalkoja
- suolaa
Leikkaa retiisit, sokeriherneenpalot ja päärynäomena tikuiksi. Sekoita niihin kulhossa sitruunanmehu, silputtu kevätsipuli ja hienonnettu inkivääri. Mausta suolalla.
Avokado-wasabimajoneesi:
- 1 kypsä avokado
- puolen sitruunan mehu
- 1-2 cm wasabituubista
- 2 rkl laadukasta majoneesia
Soseuta avokado sitruunanmehun, wasabin ja majoneesin kanssa.