Tuomas Salo on se sankari, jota VR tarvitsi saadakseen lippukaupan kuntoon

Tamperelaiskoodari on autojunamatkansa Lappiin ansainnut.

Kuva: Antonio Vera / Flickr.com

Jo vuonna 2016 koodari Tuomas Salo ihmetteli, milloin VR aikoo tuoda verkkokaupan paikanvarauksen tälle vuosikymmenelle. VR ei syystä tai toisesta saanut hommaa vietyä maaliin saakka, joten Salo koodasi ongelmaan itse ratkaisun.

Ongelmana oli  verkkokaupan käyttämä Adobe Flash, joka on tunnetusti raskas ja tietoturvaltaan heikko ylimääräinen sovellus, joka käyttäjällä tulee olla koneellaan pyörittääkseen flashia hyödyntäviä sivuja.

Salon koodilla pystyy kiertämään Flashin tarpeen, joka ilmaantui kun VR:n lippukaupasta piti valita paikat itselleen. Salon koodi oli ensin tarjolla ulkopuolisena selaimen kirjanmerkkeihin tallennettavana bookmarkletina, mutta nyt VR on integroinut sen osaksi lippukauppaansa.

Salo, joka käytti koodaukseen kertomansa mukaan usean työviikon verran tunteja, julkaisi valmiin koodin avoimena lähdekoodina, eikä uskonut että VR ottaisi sen lopulta käyttöön.


Palkkiona tästä työstä VR antoi Salon perheelle junapakettimatkan Lappiin sekä teki lahjoituksen ilmastotyöhön Greenpeacen kautta Salon toiveiden mukaisesti.

TiVi kirjoitti kesällä Salon kehittämästä koodista ja siitä, että VR aikoo ottaa sen käyttöön. DigiToday haastatteli äskettäin Saloa aiheesta.

“Luulen että heillä on jopa vuosikymmenten taakka vanhoista ja kankeista taustajärjestelmistä. Näin usein on laajoissa järjestelmissä”, Salo arveli VR:n hitaan kehityksen syiksi DigiTodaylle.

VR:n digikehityksen ongelmat ovat olleet jo pitkään julkinen keskustelun aihe ja etenkin lippukaupan kehitys on tökkinyt pahemman kerran.

Toinen esimerkki kansalaisten avusta VR:n palveluiden parantamiseksi on Junat.net-sivusto. Ulkopuolisten pyörittämä palvelu kerää Liikenneviraston Digitraffic-rajapinnasta datan, jonka avulla käyttäjä näkee Suomen junaliikenteen reaaliaikaiset ohitusajat ja -arviot.

Vastaava tekniikka on käytössä VR:n aikataulunäytöissä, mutta kuluttajille suunnattu verkkopalveluna tai sovelluksena VR ei tarjoa sitä vielä itse. Onneksi on avoin koodi, rajapinnat ja osaavia junamatkustajia.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi