Renessanssi-ihminen?

Muusikko, näyttelijä, vaatesuunnittelija, kirjailija ja ohjaaja. Mutta kuinka hyvä?

Madonna vielä alle 50-vuotiaana.
Madonna vielä alle 50-vuotiaana.

Madonna on mittavan musiikillisen uransa ohella tehnyt taidetta monella muullakin alalla. Esiinnyttyään ohjaajamiehensä Guy Ritchien elokuvassa Haaksirikkoutuneet, Madonna lupasi ettei enää koskaan näyttele.

Ohjaamisesta ja käsikirjoittamisesta hän ei puhunut mitään. Niinpä rouvan ohjaama ja osittain käsikirjoittama Filth and Wisdom -elokuva sai ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla kuluvan vuoden helmikuussa ja se tulee teattereihin Suomessa marraskuussa. Ennakkoon elokuvasta päästään nauttimaan Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.

Vaikka kriitikot eivät filmiä ylistäneet, yleisö villiintyi. Madonnan esikoisohjauksen sanotaan lyöneen laudalta Berliinissä monet “tekotaiteelliset” tuotokset. Pääosaan Madonna pyysi itse folkpunkyhtye Gogol Bordellon (suomeksi siis Gogol-bordelli) ukrainalaissyntyisen johtohahmon Eugene Hützin, jonka mustalais-punk-lookin muuten väitetään inspiroineen Guccin tämän syksyn miesten malliston. Hützin roolihahmo elokuvassa muistuttaa Hützia itseään, sillä erolla että oikeassa elämässä hän ei pukeudu naiseksi. Ja tietenkin Gogol Bordello tekee leffassa cameo-roolin Hützin bändinä.

Draamaksi, komediaksi, musikaaliksi ja rakkauselokuvaksi luonnehditun leffan soundtrack on Madonnaa ja Gogol Bordelloa. Mukana on myös Kummisetä III -elokuvan loppukohtauksessa soiva Pietro Mascagnin vuonna 1890 ensi-iltansa saanut ooppera Cavalleria Rusticana.

Näin huikeisiin taiteellisiin kokeiluihin yltävän ihmisen täytyy olla joko huippulahjakas tai totaalisen itsekritiikitön. Me päätimme selvittää moniosaajan todelliset taiteelliset lahjat. Pyysimme neljää eri alan ammattilaista arvioimaan Madonnan taitoja vaatesuunnittelijana (M by Madonna -kokoelma H&M:lle keväältä 2007), näyttelijänä (Haaksirikkoutuneet-elokuva vuodelta 2002), laulajana (Hard Candy -levy keväältä 2008) ja lastenkirjailijana (Englantilaiset ruusut -kirja vuodelta 2003).

Madonnan esikoisohjaus Filth and Wisdom 27.9. Bio Rexissä klo 21. 7 e., www.gogolbordello.com

Pop & Jazz Konservatorion laulun lehtori Sanni Orasmaa arvosteli lauluosuudet.
Pop & Jazz Konservatorion laulun lehtori Sanni Orasmaa arvosteli lauluosuudet.

Hard Candy

“Madonnan tulkinta on viimeisteltyä, kärjistettyä, suoraa ja energistä. Vaihtaessaan roolia vaihtaa hän myös laulutapaa. Ensi kuuntelulla on helppo erottaa teksti. Madonna ei ole virtuoosi laulajana, äänenkäyttö on usein kovaa, hän ei käytä melismoja, pitkiä legatolinjoja tai neljän oktaavin rekisteriä. Tämä tuntuu kuitenkin olevan enemmän taiteellinen valinta. Melodiat on rakennettu niin, että energisen tanssin ja laulun yhdistäminen on mahdollista livenä.”

Taideteollisen korkeakoulun ohjauksen lehtori Ilkka Vanne arvosteli näyttelijäntyön.
Taideteollisen korkeakoulun ohjauksen lehtori Ilkka Vanne arvosteli näyttelijäntyön.

Haaksirikkoutuneet

“Elokuvan saama vuoden huonoin elokuva -palkinto ja Madonnan saama vuoden huonoin naispääosa, ohjasi katselukokemustani. Elokuvan ja näyttelijäntyön surkeus lähtee ensisijaisesti kuitenkin ohjaajan ratkaisuista. Kaikki on tarkoituksellista ja rautalangasta väännettyä. Oikeita draamallisia tilanteita ei luoda. Uskon, että paremman ohjaajan kanssa Madonna kykenisi parempaan suoritukseen.”

Vaatesuunnittelija Hanna Sarén arvosteli malliston.
Vaatesuunnittelija Hanna Sarén arvosteli malliston.

H&M-mallisto

“Madonnan mallisto Hennes & Mauritzille oli moderni, graafinen, selkeä ja kaupallinen, niinkuin pitää ollakin. Siinä oli haettu hieman aikuisempaa kohderyhmää kuin mitä H&M:n tyypillinen kuluttaja edustaa. Mallisto selkeydellään poikkesi H&M:n linjasta ja jäi hieman laimeaksi siinä ympäristössä. En huomannut mallistossa mitään itselleni uutta, joka olisi innostanut silloin ostamaan.”

Nuortenkirjailija Tuija Lehtinen arvosteli lastenkirjan.
Nuortenkirjailija Tuija Lehtinen arvosteli lastenkirjan.

Englantilaiset ruusut

“Minäpä kerron, mikä kirjassa mättää. Nyt sinä varmaan mietit, miten siinä voi mättää jokin. Madonnahan on oikea kullanmuru! Miten joku voikin olla niin täydellinen! Äläkä nyt keskeytä minua, tyhmeliini!

Kirja on opettavainen opus, joka lähestyy lukijaa tuttavallisesti, mutta ylemmyydentuntoisesti. Kaikkitietävä kertoja on kuin sormea heristävä viranomainen.

Mutta miksi minä tätä selittelen? Kyllä sinä tiedät millainen on huono kirja.”

2 kommenttia

Evako

28.7.2012 02:26

Noloa, että artikkelissa esiintyy yhdyssanavirhe! '' Ensi kuuntelulla''-Kyllä suomen kielessä ensikuuntelu on ehyt yksittäinen tapaus- siih yhteen! Toimittajan ammattitaito lienee hukassa kenties? Tuija Lehtisen osuus analyysissä jää kovin poukkoilevaksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Okave

30.12.2014 16:34

Eli tuo yksi yhdys sana virhe pilaa koko lukemisnautintosi? Kerro kun löydät sivuston jossa ei ole yhtään virhettä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi