Helsingin parhaat vessat

Toimitus listasi käymisen arvoiset käymälät kaupungissa.

Näissä näkymissä hätä helpottaa.
Näissä näkymissä hätä helpottaa.

Helsingin keskustan ihmisvilinässä on päällisin puolin rauhallista. Pinnan alla kuitenkin kuohuu – ainakin pissahätä. On selvää, että kun hätä yllättää, on helpotuksen paras olla lähellä. Näin ei kuitenkaan aina ole. Tästä merkkinä teräväaistinen kaupunkilainen on perinteisesti saattanut haistaa virtsan vienon tuulahduksen porttikongeissa ja kadunkulmissa.

Onneksi ajat ovat muuttuneet, ja enää ei kenenkään tarvitse jäädä hädässään kiinni housut nilkoissa. Tästä vastaavat Helsingissä kaupungin hulppeat 39 ilmaista yleisövessaa, joista lähin löytyy helposti Helsingin palvelukartalta. Samoin metroasemien WC:t ovat olleet kaupunkilaisten vapaassa käytössä jo kahden vuoden ajan, joten hädän hetkellä maksuton helpotus on luultavasti lähellä. 

Aina WC:n valinnan ei tarvitse olla viime hetken ratkaisu. Jotkin saniteettitilat ovat sen verran laadukkaita, että niissä voi vierailla jopa tarkoituksella. Korkean käymäläkulttuurin nimissä listasimme Helsingin parhaat asiakasvessat toimituksemme kokeneen raadin valitsemina.

Kämp

Pohjoisesplanadi 29

Hotelli Kämp on tunnettu kaikin puolin korkealuokkaisena instituutiona, joka suojelee vieraidensa yksityisyyttä. Katutason ravintolan WC ei ole tästä poikkeus. Kuten hotellissa yöpyneet supertähdet Madonna, Bono tai Mick Jagger konsanaan, Kämpissä vieraileva saa viettää hetkistään yksityisimmän suojassa katseilta ja kameroilta. WC on tästä kirjaimellinen osoitus – tämä toaletti sijaitsee kassaholvissa.

Ateljée Bar, Hotelli Torni

Yrjönkatu 26, 14. kerros

Hotelli Tornin huipulla, aivan keskustan ytimessä sijaitsee ehkä Suomen tunnetuin WC. Ateljée baarin naisten vessa tunnetaan ennen kaikkea näkymistään, ja onkin tituleerattu myös yhdeksi Helsingin parhaista näköalapaikoista. Pöntöllä istuessa voi katsella kaupungin maamerkkejä Kiasmasta ja Tuomiokirkosta Linnanmäelle saakka. Näköala-WC löytyy 12 kerroksen hissimatkan ja kaksien kierreportaiden päästä, joten kaikista hätäisimmille paikka ei ole sopivin valinta. Naisten ja miesten yksittäiset WC-kopit löytyvät samalta käytävältä, mutta vain naisten WC nauttii ainutlaatuisista näköaloista keskustan yli. Henkilökunnan mukaan vessaa käyttävätkin myös monet mieskävijät. Ateljée baarin WC ei ole tunnettu ainoastaan näkymistään – viisi vuotta sitten se valittiin Cityn testissä myös Helsingin parhaaksi panovessaksi.

Ravintola Penny 

Uudenmaankatu 13


Yhdysvaltojen itärannikon herkuista ammentava ravintola Penny Uudenmaankadulla on jäänyt toimituksemme mieliin autenttisena New York -elämyksenä. Muun muassa hummeria ja perinteistä lohturuokaa tarjoileva ravintola on onnistunut luomaan kaikin puolin täysivaltaisen kokemuksen. Paikan WC on nimittäin raatimme mukaan “niin aito New York -kokemus kuin vessa nyt voi olla”.

Ryhmäteatteri 

Helsinginkatu 25

Ajatus WC-emännästä on monelle tuttu ulkomaanmatkoilta. Suurkaupunkien yöelämässä tavallinen tehtävä käsittää naistenhuoneen ylläpidon lisäksi siellä kävijöille hajuvesien ja hiuslakkojen tarjoamista pientä korvausta vastaan. Suomeen tämä konsepti on rantautunut hiljalleen viime vuosina, mutta ilman itse emännöintiä. Luottamusyhteiskunnalle tyypillisesti deodorantit ja hiustuotteet ovat täällä kävijöiden vapaassa käytössä, turistien hämmästykseksi. Raatimme kiittää erityisesti Ryhmäteatterin vieraanvaraista tarjontaa. Teatterikävijän tarpeista huolehditaan Kallion toimipisteessä kattavalla valikoimalla hiuslakkaa, deosprayta, tamponeja ja vaikka mitä naisille tärkeää. Raadin puolesta tästä saisi tulla arkipäivää, myös miestenvessoissa!

Raadin erikoismaininnat saavat vielä:

Steam Hellsinki

Olavinkatu 1

Steam Hellsinki -baarin sisustus on teatraalista steam punkia parhaimmillaan. Jos baarin yllä leijuvan zeppeliinin höyryt eivät vielä vakuuta, on epäilevillä aihetta astua toaletin puolelle. Plyysiverhojen takana aukeavat WC:t on sisustettu baarin tyylille uskollisesti. Naisten WC:ssä erityiskiitosta saa takamusta mukavasti hytkyttävä vintage jiggle belt -masiina, jonka oikeaoppista käyttöä voi katsella täällä.

Kiasma 

Mannerheiminaukio 2

Kiasman katutasossa sijaitsee erinomaisen ravintolan ja museokaupan lisäksi myös ensiluokkainen WC. Yksityisyydestä vastaavat koppien massiiviset metalliovet, joiden sisäpuolella voi mukavasti viettää oman hetken rauhassa muulta maailmalta.

Linnanmäki

Tivolikuja 1

Linnanmäen vessat toistavat tivolityyliä ja sisustuksesta löytyy ainakin prinsessoja, kilpa-autoja ja sirkuskuvastoa. Raatimme kiittää Lintsiä erityisesti vessojen ylläpidosta. Vaikka huvipuistossa vierailee yli miljoona kävijää vuodessa, kovasta käytöstä huolimatta vessoista löytyy aina paperia.

1 kommentti

16.8.2018

16.8.2018 00:56

Onko kaikkiin pääsy mahdollista, ilman hotellivarauksia ynm. Jos kyseessä siis hotelli.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi