Kaikki sateenkaaren värit – Querelle avaa festarikevään ja Bruce Oreckin The Train Factoryn aikakauden

Querelle Festival rakentuu ilon kautta, mutta ottaa vähemmistöjen asian tosissaan.

Kun Querelle aloittaa festivaalikauden huhtikuun lopussa, ollaan uuden ja jännän äärellä. Runsaan ja värikkään esiintyjäkattauksen kodiksi valikoitui paljon keskustelua herättänyt Vallilan Konepajan alue, jonka ex-suurlähettiläs Bruce Oreck sai hankittua itselleen pitkän väännön jälkeen. Nyt Konepajan alue on täynnä lupauksia tulevasta ja Querelle aloittaa Oreckin uuden The Train Factoryn aikakauden isoilla bileillä.

“Se, että tiemme kohtasivat Oreckin kanssa, oli mieletön onnenkantamoinen, minkä maailmankaikkeus meille soi”, Querellen järjestäjiin kuuluva Leena Hoverfält kertoo.

“Saimme uuden paikan, jossa ei ole ollut suuria tapahtumia. Paikka itsessään on jo yksi esiintyjä.”

Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna The Train Factoryyn on tavoitteena saada kahden päivän aikana 6000 ihmistä. Tämä tarkoittaisi Suomen kautta aikojen suurimpia sisäfestareita. Konepajan jättimäiset tilat antavat helposti myöten sen kokoisille kekkereille.

“Me ollaan tosi etuoikeutetussa asemassa siinä, että saadaan tuoda ensimmäistä kertaa paikka näytille ihmisille”, sanoo festarin työryhmään kuuluva Antti “Mr. A” Eho.

Querellessä tilat täyttyvät tanssista, ulkomaisista ja kotimaisista artisteista, jotka edustavat queer-yhteisöä tai puhuvat tasa-arvon puolesta, puheohjelmasta ja hyvästä ruoasta. Artisteihin kuuluvat muun muassa Mykki Blancon ja Peachesin kaltaiset kansainväliset tähdet, Hannu Väisäsen ja Jorma Uotisen kaltaiset kulttuuri-ikonit, upeimmat drag-taiteilijat meiltä ja maailmalta sekä pitkä liuta kiinnostavia ja värikkäitä kotimaisia ja ulkomaisia dj:tä ja artisteja.

Vasta ensivierailu The Train Factoryn toistaiseksi tyhjissä ja pölyisissä halleissa saa tajuamaan mestan koon ja potentiaalin.

“Ollaan huomattu, ettei ihmisillä ole käsitystä millaiset tilat siellä on”, Hoverfält sanoo.

Monille kaupunkilaisille entuudestaan tuttu Konepajan Bruno ei kuulu festarialueeseen, mutta antaa kuvan mittasuhteista: vaikka onkin iso tila, Bruno vetää vain tuhat ihmistä eli vie vain noin kymmenyksen koko rakennuskompleksista.

Haasteita matkalla ilon juhlaan

Isot sisäfestarit uudella näkökulmalla, sijainnilla ja tekijäryhmällä eivät synny helposti. Querelle onkin kohdannut omat haasteensa matkan varrella.

Festari piti järjestää jo viime elokuussa, mutta Oreckin venyneet neuvottelut estivät sen, eikä tilojen silloinen omistaja VR suostunut vuokraamaan niitä suoraan festarille. Tapahtuma oli pakko siirtää eteenpäin.

Querelle on festari, jonka tarkoituksena on juhlia tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja ideana on, että ihan kaikki kelpaavat mukaan juhlimaan erilaisuutta. Queer-kulttuurin nostaminen ison tapahtuman keskiöön on herättänyt kuitenkin kysymyksiä, esimerkiksi miten varmistetaan turvallisemmat tilat, inklusiivisuus ja esteettömyys?

Viime keväänä Querelle ajautui somekritiikin kohteeksi, kun festarin promoottori Jaakko Parkkari vastasi epäkohteliaasti festarin kohtaamaan palautteeseen. Vaikeat kysymykset esteettömyydestä, lippujen hinnoista sekä tekijäryhmän monipuolisuudesta ja motiiveista pistivät työryhmän aidosti pohtimaan, miten festarista tehdään mahdollisimman saavutettava.

Alun perin Parkkari halusi järjestää Querellen erilaisuuden ja tasa-arvon juhlaksi isänsä kunniaksi. Hänelle oli selvinnyt isän kuoleman jälkeen pöytälaatikkokirjeiden perusteella tämän olleen salassa biseksuaali. Querelle syntyi ajatuksesta, että erilaisuutta pitäisi juhlia sen sijaan, että sitä joutuu piilottelemaan.

“Festarin tekemisessä on ollut sellaisia haasteita, mitä me ei osattu alun perin edes odottaa kohtaavamme. Tuli kyseenalaistamista esimerkiksi sen suhteen, että voimmeko tehdä tätä koska työryhmässä on myös heteroja. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus ja oikeus puhua ja tehdä asioita tasa-arvon puolesta”, Hoverfält sanoo.

“Lähtökohtaisesti ei ollut selviö kaikille, että haluamme tehdä hyvää, vaan pohdittiin, mikä on meidän hyötymistarkoitus. Paljon helpompi olisi tehdä toisenlaiset festarit, jos sen haluaisi tehdä vain hyötymistarkoituksessa”, Hoverfält jatkaa.

Festariorganisaatio löysi vaikeisiin kysymyksiin apua transaktivisti Tuuli Kamppilalta, joka pestattiin hoitamaan viestintää. Kamppila sai rakennettua keskusteluyhteyden kriitikoiden suuntaan ja festarin ottamaan esteettömyyden ja muut vaatimukset astetta vakavammin.

“Querelle haluaa tuoda esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä teemoja ja nostaa esiintyjiä esiin ja tukea heidän uraansa. On tärkeää, että meillä on ihmisiä edustamassa julkisesti näitä vähemmistöjä, ja jotka tietää millaisia haasteita vähemmistöt kohtaa yleisesti ja erityisesti tapahtumajärjestämiseen liittyen”, Kamppila muotoilee oman roolinsa festarin suhteen.

Leena Hoverfält sanoo oppineensa paljon festaria järjestäessä.

“Puhdas ja innostunut, hyväntahtoinen sisäinen minä, joka oli tähän lähtiessä, ei yksistään riitä. Täytyy perehtyä asioihin, kuunnella ja oppia, mistä kulmasta ihmiset tulee. Mitä he pelkää tai arvostaa ja sitä kautta tehdä muokkauksia tapahtumaan.”

Lue myös: 

Keskeinen ajatus saavutettavassa ja vähemmistöt huomioonottavassa festarissa on se, että festarialueen täytyy olla mahdollisimman “turvallinen tila”. Toimintamalleja turvallisemman tilan vaatimusten suhteen on haettu queer-yhteisön tapahtumista kotimaasta ja ulkomailta.

“Kutsumme näitä sääntöjä ‘turvallisemman tilan’ säännöiksi, koska me ei kuitenkaan voida koskaan taata, että kaikki pystyisi olemaan täysin turvallisessa tilassa. Me pyritään takaamaan kuitenkin kaikille mahdollisimman turvallinen tila”, Tuuli Kamppila kertoo.

Se tarkoittaa järjestyksenvalvojien ja muun henkilökunnan kouluttamista, erillisten häirinnänvalvojien tuomista festareille sekä viestintää, joka tekee selväksi ettei minkäänlaista häirintää kaivata näihin juhliin. Ihmisistä ei oleteta mitään ulkonäön perusteella, vaan kaikki otetaan mukaan samanarvoisina.

Artistikattaus sateenkaaren väreissä

Querellen ideana on tanssia aamuun asti yhdenvertaisuuden puolesta. Artistikattaus kuvaa missiota, sillä yli 80 prosenttia esiintyjistä edustaa itse seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjä.

“Huikeat bailut on tulossa. Jos katsoo line uppia, niin en mä tollaista oo tässä kaupungissa nähnyt koskaan aikaisemmin”, Antti “Mr. A” Eho sanoo.

“Diggaan siitä, että artistikirjo on niin laaja. Kun lähdin mukaan kaksi vuotta sitten, oli ajatuksissa musapainotteisempi festari. Matkan varrella agenda on muuttunut ja haluttiin mukaan poikkitaiteellisempaa menoa ja sellaisten artistien näkökulmaa, jotka ei ole saanut jalansijaa tai ääntään kuuluviin.”

Festarin esiintyjäkirjo on laaja ja tarkoituksella monimuotoinen. Ideana on järjestää juhlat, joissa tunnelma muuttuu tilasta toiseen ja erilaiset kulttuurimuodot törmäävät kiinnostavalla tavalla toisiinsa.

“Train Factory tarjoaa tähän ihan käsittämättömän upeat puitteet. Sokkeloihin voi hyvällä tavalla uppoutua ja löytää sieltä pienen palasen utopiaa”, Mr. A kuvailee.

Kattaukseen kuuluu paljon vaihtoehtoista kamaa, nousevia artisteja, mutta myös isoja nimiä laidasta laitaan.

“Valtavirta-artisteja meillä on esimerkiksi queer-ikoni Peaches, mutta toisaalta myös Jonna Tervomaa, joka on ottanut vahvasti yhteiskunnallisesti kantaa muun muassa hbltiq-asioihin. Viimeisiin buukkauksiin kuuluu Maustetytöt, joten mukana on siis myös kurantteja ja isossa haipissa olevia pop-artisteja”, Mr. A listaa.

Mr. A on suomalaisen homokulttuurin pitkän linjan tekijä itsekin ja hänelle Querelle on kaikessa laajuudessaan “järkyttävän tärkeä juttu”.

“Oon aika sanaton sen edessä, että näin iso tapahtuma on toteutumassa Helsinkiin.”

Tasa-arvon ympärillä käytävä keskustelu ja suhtautuminen vähemmistöihin saattaa vaikuttaa esimerkiksi nettikeskustelun perusteella kivuliaalta ja hitaalta taistelulta. Muutosta on kuitenkin tapahtunut.

“Kun 1990-luvulla istuimme Eerikinkadulla ensimmäisen homobaarin terassilla, mietimme että tässä sitä ollaan kaiken kansan pällisteltävänä. Eihän tollaisia asioita kukaan enää mieti. Nyt puhutaan translaista ja adoptio-oikeudesta, kun silloin vielä piiloteltiin ja pelättiin”, Mr. A summaa.

 

Querelle Festival, The Train Factory, 26.-27. huhtikuuta.

Lue myös: 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi