Lux Helsinki Eat: Lehtovaaran legendaarisen sisäfileen resepti säilynyt samana vuodesta 1952 – edelleen ravintolan ylivoimaisesti suosituin annos

Lehtovaaran Cœur de filet Provençale 1952 on klassikkojen klassikko.

Lehtovaaran Cœur de filet Provençale 1952 -resepti kehitettiin Helsingin olympiavuonna.
Lehtovaaran Cœur de filet Provençale 1952 -resepti kehitettiin Helsingin olympiavuonna. Kuva: Lehtovaara

Lux Helsinki Eat -ravintolafestivaaliin osallistuu ennätykselliset 33 ravintolaa, jotka tarjoavat edullisia annoksia ja menukokonaisuuksia Lux Helsinki -valotaidefestivaalin aikana 5.–9. tammikuuta.

Töölöläisravintola Lehtovaara tarjoaa kaksi erilaista menukokonaisuutta: 30 euron talvisen menun, joka pitää sisällään kermaista tattikeittoa sekä perinteisen bliniannoksen muikunmädin ja smetanan kera.

50 euron klassikkomenun aloittaa juustoinen Sagan salaatti, pääruoaksi nautitaan Lehtovaaran legendaarinen sisäfileannos Cœur de filet Provençale 1952, ja jälkiruoaksi tarjoillaan klassinen crème brûlée.

Legendaarinen annos luotiin olympiavuonna

Lehtovaaralla on yli satavuotiset perinteet. Kondiittori Emil Lehtovaara perusti sukunimeään kantavan ravintolan alun perin Viipuriin vuonna 1916. Vuonna 1940 ravintola muutti Helsingin Taka-Töölöön, jossa se sijaitsee edelleen.

1950-luvulla Lehtovaaran keittiöpäällikkönä työskenteli ranskalainen keittiömestari Pierre Mercier, jonka Lehtovaaran silloinen omistaja Karin Loukomies oli houkutellut Helsinkiin töihin.

Olympiavuonna 1952 kaupunki täyttyi kansainvälisistä vieraista, joille haluttiin tarjota hienostunutta ja runsasta ruokaa. Mercier kehitteli vadilta tarjoiltavan annoksen, joka sisältää kokonaisena paistettua naudan sisäfileetä, tiristettyjä valkosipuliperunoita, paistettuja herkkusieniä sekä valkosipulivoita.

Ranskalaisittain nimetty Cœur de filet Provençale 1952 nousi nopeasti suureen suosioon ja se jäi pysyvästi Lehtovaaran ruokalistalle. Annoksen suosio on säilynyt tähän päivään asti, ja se on edelleen ravintolan ylivoimaisesti suosituin annos.

Annoksen toimivuudesta kertoo myös se, että City valitsi sen kaupungin parhaaksi pihviksi vuonna 1996, ja tuoreiden kokemusten perusteella laatu on pysynyt edelleen korkeana.

Resepti pysynyt muuttumattomana jo 67 vuotta

Lehtovaaran nykyinen keittiöpäällikkö Tony Öhman arvioi, että vuositasolla yli 70 prosenttia asiakkaista tilaa pääruoaksi Cœur de filet Provençalen.

Syitä annoksen suosioon ei tarvitse ihmetellä. Hyvälaatuinen kotimainen naudan sisäfilee, tuoreet paistetut herkkusienet ja sopivan rasvaiset perunat runsaalla valkosipulilla on yhdistelmä, jota on vaikea vastustaa.

Resepti on kaikessa yksinkertaisuudessaan niin toimiva, että yksikään keittiömestari Mercierin jälkeen ei ole sitä halunnut muuttaa, joten se on pysynyt samanlaisena jo 67 vuoden ajan.

“Onhan se resepti tuossa nyt jokusen vuoden jo toiminut, joten turha sitä on lähteä muuttamaan”, Öhman toteaa.

Lux Helsinki Eat -menut Lehtovaarassa 5.–9. tammikuuta 2019
Katso kaikki ravintolat ja varaa pöytä: Luxeat.fi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi