Michelin-kokki avasi ravintolan Kallioon - tällainen on persoonallinen Birdie Numnum

Keittiömestari Ville Rainion uutuusravintolassa koetaan yllätyksiä kerta toisensa jälkeen.

Drinkkilista on lyhyt, mutta sitäkin herkullisempi.
Drinkkilista on lyhyt, mutta sitäkin herkullisempi.
  • Mikä: Fine casual -ravintola
  • Missä: Hämeentie 2, Helsinki

Wonderful, weird, wild and free. No cages, no rules.

Elokuun lopulla ovensa Kallion sydämeen avannut Birdie Numnum elää vahvasti mottonsa mukaisesti. Vaikka ruoka valmistetaan pieteetillä, tunnelma on haluttu pitää rentona ja välittävänä.

Pönötyksen voidaankin sanoa olevan tästä ravintolasta yhtä kaukana kuin häkki on vapaudesta. Täällä saa sekä syödä ja juoda hyvin että viihtyä pitkään ilman sääntöjä ja turhia rajoja.

”Emme lukkiudu yhteen tiettyyn genreen, vaan käytämme eri tekniikoita eri maista. Emme kuitenkaan rönsyile joka maahan yhtä aikaa, vaan esimerkiksi tämänhetkisessä menussa on viitteitä Aasiasta”, keittiömestari Ville Rainio kertoo ensimmäisestä omasta ravintolastaan.

Avokeittiö on yksi Ville Rainion toteuttamista suunnitelmista.
Avokeittiö on yksi Ville Rainion toteuttamista suunnitelmista.

Birdie Numnumin takana on vahva tiimi, josta monet Rainio tuntee jo vuosien takaa.

”Meillä on hyvä porukka ja hyvä fiilis. Tekeminen on avointa ja lämmintä, ja se varmasti näkyy myös asiakkaille.”

Vastuullisuus on vahvasti läsnä

Aikaisemmin lukuisissa huippuravintoloissa työskennelleelle Rainiolle fine casual -tyyppinen ravintola on useita vuosia hiljaa mielessä kyteneen unelman tulos. Vaikka elämässä ei koskaan kannata sanoa “ei koskaan”, Rainio uskoo Michelin-vuosien olevan nyt takana päin.

Nyt on aika keskittyä tähän hetkeen.

“Tällainen tekeminen, samoin kuin Kallio alueena, on paljon lähempänä omaa sydäntä. Tuomme tekniikat ja laadukkaat raaka-aineet lautaselle, mutta paljon välittömämmässä ja rennommissa ilmapiirissä.”

Ravintolasta löytyy pieniä kaikuja ennen tiloissa toimineesta Kallion Sävelestä.
Ravintolasta löytyy pieniä kaikuja ennen tiloissa toimineesta Kallion Sävelestä.

Kun tämän vuoden keväällä suunnitelmat varmistuivat, homma eteni vauhdilla. Tila remontoitiin edellisen ravintolan jäljiltä entistä avarammaksi, ja samalla myös keittiö muutettiin avokeittiöksi.

Ennen tiloissa toimineen Kallion Sävelen muistoa on haluttu säilyttää mukana - jo ihan ekologisista syitä.

“Sohvat ja ruokailuvälineet ovat edellisen ravintolan peruja, ja lautaset on valmistettu kierrätyssavesta. Haarukat ja veitset saattavat olla eri paria, mutta se kertoo paljon meistä. Asioita ei oteta niin vakavasti."

Käsityö ja sesongit pitävät hinnat maltillisina

Birdie Numnumissa sesongit ovat vahvasti läsnä. Tai itse asiassa ne ovat koko menun perusta. Uusia annoksia tuodaan listalle viikoittain, ja uudet annokset loihditaan sen mukaan mitä pientuottajilla, ja luonnolla, on milloinkin tarjota.

Tällä hetkellä ruokalistalla nähdään muun muassa metsän makuja aina sienistä villiyrtteihin.

“Meillä on esimerkiksi keittiön tervehdyksessä vihreitä katajanmarjoja, joita olen itse käynyt keräämässä.”

Ruokalistalle tuodaan uusia annoksia viikoittain.
Ruokalistalle tuodaan uusia annoksia viikoittain.

Yksittäisten annosten lisäksi tarjolla on kolmen ja viiden ruokalajin menukokonaisuuksia, joiden hinta on haluttu pitää erittäin maltillisena. 42 €:n hinta kolmesta ruokalajista on Helsingin mittapuulla todella edullinen ja täysin sen ansiota, että Rainion tapa kehitellä annoksia nojaa luksusraaka-aineiden sijaan käsityöhön.

”Näemme paljon vaivaa sen eteen, että pystymme pitämään hinnat kohtuullisina.”

“Otetaan esimerkiksi luomuvesimeloni, joka on itsessään melko edullinen raaka-aine, mutta meillä sen valmistus kestää kolme päivää. Se suolataan, pakastetaan ja kuivataan, ja lopputuloksena saadaan annos, jonka tekstuuri yllättää taatusti”, Rainio selventää.

Lasilliselle tai illalliselle pitkän kaavan mukaan, onnistuu!

Kolmeen tasoon levittäytyvässä ravintolassa syömään pääsee kaikkialla, mutta alakerta hengittää baarin tahtia. Birdie Numnumiin voi piipahtaa spontaanisti vaikka pelkälle lasilliselle tai tilata kylkeen pientä naposteltavaa.

”Pidämme aina pöytiä tyhjinä walk-in-asiakkaille, mutta suosittelen totta kai varausta. Myös baaritiski on erinomainen paikka syödä, ja lisäksi keittiön läheisyydestä löytyy niin kutsuttu Chef’s Table, jossa pääsee mukaan keittiön fiilikseen ja juttelemaan tekijöiden kanssa."

Kolmeen tasoon levittäytyvästä ravintolasta löytyy myös verhoilla eristettävä tila ryhmiä varten.
Kolmeen tasoon levittäytyvästä ravintolasta löytyy myös verhoilla eristettävä tila ryhmiä varten.

Birdie Numnumin drinkkilista elää muun menun kanssa samassa rytmissä, ja neljän cocktailin valikoima seuraa tiiviisti sesonkien tarjontaa.

“Viinilista on totta kai meille tärkeä, ja sen lisäksi löytyy myös laaja valikoima oluita, kuohuvaa ja alkoholittomia vaihtoehtoja. Menuille on saatavilla myös alkoholiton juomapaketti, joka sisältää oikeasti hyviä alkoholittomia viinejä”, Rainio lupaa.

Viikonloppuiltaisin klo 22-24 Birdie Numnumissa vietetään “Last Call” -tunteja, jolloin juomatarjoukset ja keittiön loihtimat snackit näyttelevät pääosaa.

"Kellonaika on sellainen, että osa ravintola-alan väestäkin ehtii piipahtaa paikalle", Rainio vinkkaa.

Birdie Numnumin nimen taustalla monta muuttujaa

Monia varmaan kiinnostaa, mistä nimi Birdie Numnum oikein juontaa juurensa. Vastaus ei ole täysin yksiselitteinen, vaan oman lusikkansa soppaan on laittanut muun muassa Rainion oma äiti.

”Heitin äidille vitsiä, että pitäisi keksiä nimi, ja hän sanoi nami nami”, Rainio nauraa.

“Nimeen liittyy vahvasti myös ranskalainen DJ-kollektiivi, jota kuuntelin Ranskassa työskennellessäni sekä Peter Sellersin ikonisen The Party -elokuvan kohtaus, jossa on vähän tämän paikan ideologiaa. Persoonallinen, jossa sattuu ja tapahtuu”, Rainio kertoo.

Birdie Numnumin luo löytää helpoiten seuraamalla tätä lintua.
Birdie Numnumin luo löytää helpoiten seuraamalla tätä lintua.

Yksi persoonallisuuden piirre löytyy Birdie Numnumin seiniltä, eikä nyt puhuta ravintolan logoa koristavista tapeteista. Taidetta paljon kuluttava Rainio halusi käyttää seinien potentiaalin hyödyksi ja ripustaa esille ravintolaelämystä täydentäviä teoksia.

Ei olisi lainkaan mahdotonta, että seinillä nähtäisiin joskus tulevaisuudessa myös Rainion itse luomia teoksia. Ei kannata ainakaan sanoa ei koskaan.

Hyvät naapurit houkuttelevat väkeä Kallioon

Aivan kivenheiton päässä Birdie Numnumista löytyy useita hyviä ravintoloita, kuten vastapäätä sijaitseva 305. Vaikka moni saattaa ajatella uuden ravintolan luovan kilpailuasetelmaa, Rainio näkee asian toisin.

“Se on vaan hyvä asia, että on tuollaisia loistavia ravintoloita naapurissa, sillä ne tuovat ihmisiä tälle alueelle. Uskon, että kaikille meille riittää asiakkaita.”

Arenan talossa Hämeentiellä sijaitsevassa Birdie Numnumissa on 70 asiakaspaikkaa, ja se palvelee tiistaista torstaihin klo 16-23 ja perjantaista lauantaihin klo 16-00. Varauksia voi täältä. (linkki)