Näin maailman ravintoloissa on avattu asiakaspaikat

Kasvihuoneita ja käsidesejä – miltä ravintolakulttuuri näyttää koronaviruksen jäljiltä?

Suomessa hallitus pohtii edelleen linjaansa siitä, millä pelisäännöillä ravintolat saavat lopulta avata asiakaspaikkansa 1.6. Monessa muussa maassa ravintolat on avattu uudelleen koronaeristyksen jälkeen ja jotkut asiat ovat muuttuneet – ehkä jopa pysyvästi. Tässä kurkistus siihen, miltä Suomenkin ravintoloissa saattaa näyttää muutaman viikon päästä:

 

 

1. Aasian ravintoloissa käsidesit ovilla ja osa asiakaspaikoista suljettuna

Pisimpään koronaviruksesta kärsineet Itä-Aasian maat ovat monin paikoin avanneet ravintoloitaan jo huhtikuussa. Sosiaalisessa mediassa ja artikkeleissa on kiertänyt kuvia esimerkiksi Hong Kongista ja Taipeista, joissa henkilökunnalla on maskit ja osalle asiakaspaikoista istuminen on kielletty esimerkiksi nauhoilla tai ohjelapuilla. Joissakin ravintoloissa saatetaan jopa vaatia kuumeen mittausta ovella.

2. Norjassa ruokalistoja ja aterimia ei saa kattaa pöytiin valmiiksi

Suomalainen NoHo partners on kertonut Kauppalehdelle ohjeistuksista, jotka he ovat saaneet Norjassa toimiville ravintoloilleen: koko ravintolassa saa olla maksimissaan 50 ihmistä ja yhden pöytäseurueen koko on rajoitettu viiteen henkeen. Ruokalistat ja aterimet katetaan vasta asiakkaiden istuttua pöytään.

Kuva: Willem Velthoven / Mediamatic ETEN

3. Amsterdamilaisessa ravintolassa syödään “kasvihuoneissa”

Ilta-Sanomat uutisoi Amsterdamissa sijaitsevan Mediamatic ETEN -ravintolan luovasta ratkaisusta turvavälien säilyttämiseksi: ravintolassa asiakkaat sijoitellaan ulos toisistaan erillään oleviin pieniin lasikatoksiin. Vastaavanlaisia “kasvihuoneita” löytyy jo Suomessakin ainakin Deliberi-ravintoloissa.

4. Roomassa testataan pleksilaseja

Erilaiset suojapleksit ovat jo käytössä monissa ravintoloissa Aasiassa ja mediassa on kiertänyt kuvia vastaavista ratkaisuista Italiassa. Esimerkiksi baaritiskeillä tai muuten sellaisissa tiloissa, joissa asiakkaiden on istuttava lähekkäin, voivat väliaikaiset muovipleksit lisätä turvallisuuden tunnetta.

5. Ruotsissa panostetaan turvaväleihin ja baareissakin tarjoillaan pöytiin

Ruotsissa ravintoloita ei ole suljettu lainkaan koronaviruksen vuoksi, mutta maan hallitus on asettanut toiminnalle joitakin rajoituksia. Baaritiskiltä tilaaminen on kiellettyä, jokaisella asiakkaalla on oltava istumapaikka ja myös baareissa on oltava pöytiintarjoilu.

6. Wien tukee ravintolakulttuuria jakamalla asukkaille ravintolakuponkeja

Wienissä ravintolat avataan perjantaina 15.5. ja kaupunki haluaa varmistaa, että asiakasvirrat lähtevät taas liikkeelle. Jokaiseen kaupungin kotitalouteen jaetaan joko 25 euron tai 50 euron ilmainen ravintolakuponki, joka on voimassa syksyyn. Asiasta kirjoitti Viisi Tähteä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi