Pääkirjoitus: Kokin vai koiran homma?

Paperisen City-lehden pääkirjoitus, syyskuu 2016.

Kuva: zhu difeng / Fotolia

Suomalainen ja etenkin helsinkiläinen ravintolakulttuuri näyttää kuluttajan silmään suoraviivaiselta ja tehokkaalta kehitykseltä kohti parempaa. Uusia, entistä selkeämpiä, parempia, kekseliäämpiä ja maukkaampia paikkoja syntyy pääkaupunkiin lähes viikottain.

Lähiruokaan, raaka-aineiden laatuun ja ekologisuuteen uskotaan vahvasti ja erilaiset ruokavaliot otetaan entistä paremmin huomioon. Kilpailu asiakkaista on kovaa, kun entistä parempaa tuotetta pyritään saamaan asiakkaille entistä kilpailukykyisempään hintaan.

Kestävän ravintolatoiminnan pyörittäminen ei ole vain tuotteen laadusta huolehtimista, eikä etenkään ruokatrendien aallonharjalla surffaamista. Ravintoloiden menestyksen hinta maksetaan liian usein hikisissä keittiöissä.

Pahimmillaan homma menee jokseenkin näin: nimeä saanut ravintoloitsija esittää keittiölleen mahdottomia vaatimuksia likaamatta itse käsiään. Suurten haaveiden perässä idolinsa keittiöön päätyneet kokit ovat valmiita tekemään töitä niska limassa ja tunteja laskematta. Iltavuorojen putket venyvät, kunnes napsahtaa ja kokki lähtee ravintolasta.

Ravintolakenttä ei saa muodostua sellaiseksi, että huippulaatuinen ruoka vaatii kohtuutonta venymistä keittiön puurtajilta. Tällä hetkellä vasurilla hoidettu päiväduuni lounasravintolassa, puhumattakaan alan ulkopuolisista mahdollisuuksista, saattaa tuottaa kokille yhtä hyvät massit, mitä työntekijöiden oikeuksista joustavassa fine dining -mestassa maineen vuoksi aamusta iltaan rehkiminen.

Pidetään huolta niistä tyypeistä, jotka oikeasti tekevät ruokamme ravintoloissa.

 


Lue myös: Ravintola-alan esimies: "Työ on helvetin rankkaa, eikä se kohtaa palkkausta"

1 kommentti

Janus90

26.7.2017 16:40

Pillun-nuoleminen on koiran hommaa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi