Ravintola-alan esimies: “Työ on helvetin rankkaa, eikä se kohtaa palkkausta”

Vähän resursseja, huono palkka, eikä työtunnit riitä kaiken tekemiseen – ravintola-alan hype maksetaan kulisseissa.

Kuva: zhu difeng / Fotolia

Helsingin ravintolaskene kasvaa huikealla vauhdilla. Kun valmiiksi rikkaaseen kenttään syntyy kymmeniä uusia mestoja vuodessa, ei kasvukivuiltakaan vältytä.

“Työ on vaan niin helvetin rankkaa, ettei se kohtaa palkkausta. Teet viikonloput ja illat. Sun on pakko tulla aikaisin töihin, ei ole vaihtoehtoa. Muuten oot jäljessä jo pelipaikalle mennessä. Henkilökuntaa on vähän ja työajat on usein ihan perseestä”, nimettömänä pysyttelevä ravintola-alan esimies kertoo Citylle.

“Esimiehenä saatat hyvässä paikassa saada palkkaa 2500 euroa, eikä siitä jää pääkaupunkiseudulla juuri mitään käteen. Monessa suorittavassa työssä saa ilman koulutusta parempaa palkkaa. Kokki saattaa saada 1900 euroa”, 15 vuotta eri ravintoloiden keittiöitä kiertänyt tekijä sanoo.

“Monet pätevistä tyypeistä joutuu vaihtamaan alaa kolmekymppisenä, kun ajattelee, että tätäkö joudun tekemään vielä seuraavat 35 vuotta. Mun kavereista ainakin neljä hyvää työntekijää on vaihtanut alaa, kun on havahtunut siihen, että mä tukehdun. Sääli, että moni intohimoinen kokki joutuu luopumaan unelmistaan.”

Hän kertoo tietävänsä esimerkiksi nimekkään fine dining -ravintolan maksavan kokille 1700 euroa. Osa nuorista tekijöistä saattaa tehdä näytönpaikkaa toivoessaan ravintolan kanssa könttäsummasopimuksen esimerkiksi 1900 euron palkasta, ilman lisiä, vaikka varmuudella edessä on pitkiä iltoja kuumassa keittiössä. Lisätkään ei juuri tuo helpotusta, sillä niitä alalla maksetaan euro iltatyöstä ja pari euroa yötyöstä, kun esimerkiksi kaupoissa vastaavat lisät ovat moninkertaiset.

“Fine dining -paikoissa maksetaan ihan naurettavan vähän. Ne maksaa niin vähän, koska kaveri tulee suoraan koulusta ja saa sieltä sulan hattuun”, Cityn haastattelema esimies sanoo.

Syyskuun lopussa ilmestyneen paperisen Cityn pääkirjoituksessa pohdittiin samaa ongelmaa ja Kauppalehti käsitteli aihetta eri näkökulmista syyskuun lopussa. Alan kokonaismyynti on kasvanut, mutta moni ravintola kärsii työvoimapulasta. Samaan aikaan alalla on paljon työttömiä, jotka eivät kelpaa ravintoloiden keittiöihin. Tai jotka eivät halua ottaa tarjolla olevaa duunia vastaan, johtuen joko surkeasta palkkauksesta tai paikan vetovoiman puutteesta.

Perhon ravintolakoulun rehtori Gun Marit Nieminen sanoo Kauppalehdelle, ettei ravintola-alan palkalla välttämättä elä, etenkään Helsingissä.

“Työ on raskasta, vuorotyötä ja kohtuullisen huonosti palkattua. Pääkaupunkiseudulla ongelma kulminoituu asumisen kalleuteen. Matalapalkka-alalla työtätekevillä nuorilla ei ole varaa asua täällä.” 

Työvoimapula näkyy esimerkiksi HOK-Elannon ravintoloissa.

“Tilanne on kärjistynyt tänä vuonna. Ajoittain meidän on vaikea saada ravintoloita auki, kun emme saa täytettyä työvuoroja. Etenkin vuoroesimiehistä ja keittiöpuolen työntekijöistä on järkyttävä pula”, HOKin toimialajohtaja Jouko Heinonen sanoo Kauppalehdelle.

Huippukokki Hans Välimäki puolestaan arvelee, että ravintola-alalla olisi peiliinkatsomisen paikka.

”Tehokkuusajattelussa ei sinällään ole mitään vikaa, mutta jos työ on monotonista ja huonosti palkattua, ja ainoa asia, mitä ihminen saa kompensaationa menetetystä vapaa-ajastaan on ei-niin-kaksinen palkka, niin ymmärrän kyllä sen glamourin, mikä tästä ympäriltä on kadonnut.” 

Kaikesta tästä herääkin kysymys: kuinka suuri kupla Helsingin ravintolakentässä on rakentumassa? Ja ravintoloitsijat, miksi ylipäätään pyöritätte paikkojanne, jos niissä ei pystytä maksamaan kohtuullista palkkaa? Samalla ravintola-asiakkaiden tulee katsoa osaltaan myös peiliin, sen sijaan että vaatii entistä parempia raaka-aineita, entistä hienommissa paikoissa, entistä halvempaan hintaan, sillä nykyisellään yhtälö ei näytä toimivan.

 

Lue myös Cityn pääkirjoitus: Kokin vai koiran hommaa?

25 kommenttia

Keittäjä

13.10.2016 16:02

Ravintolassa Helsingissä esimiehenä ja on palkka kyllä enemmän, kuin 2500€. Neuvottelukysymys ja hyvistä työntekijöistä halutaan pitää kiinnkäi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

et oo tosissas

14.10.2016 00:07

puhutaanhan nyt kuitenkin nettopalkasta?

km_vuodesta05

14.10.2016 01:25

No tossa ainakin haastateltiin HOKin toimialajohtajaa, ja HOK ainakin maksaa TESin mukaan... Eli keittiömestari vetää bruttona sen 2.3k ilman su lisiä

Tarjoilija

14.10.2016 09:20

tes palkka ei..

Piällikkö

13.10.2016 21:06

Mistä tuo palkka on revitty? Itse esimiehenä pk-seudun ulkopuolella ja palkka on yli 4000.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tunturihårå

13.10.2016 21:49

Oon 5 kieltä sujuvasti puhuva ulkomaitakin kolunnut kausityöntekijä, välillä rivikyyppari välillä esimies. Tienestit vaihtelee 2,8-4k/kk brutto. Mutta.... työaika on 45-60h/vko, 6pv/vko, duuni alkaa aikaisintaan klo 14 ja duunia on 8kk/vuodessa ja ylityökorvauksiahan ei alalla ole tapana maksaa. Jonkunlaista duunia sais väliajoiksikin mutta nää pakarat kun ei liiku lähellekkään TES-liksalla.
Hesaan on useesti pyydetty duuniin mutta sinkun on ihan turha lähteä pk-seudulle alle 4k€ palkalla. Avain on saattaa itsensä tilanteeseen jossa voi sanoa kohteliaasti kiitos ei työtarjouksille joiden palkka on vitsi. Työpaikkailmoituksiin joissa palkkaukseksi ilmoitetaan TES ei kyvykkäät duunarit edes hae. Itku työvoimapulasta aivan turhaa ja työnantajien itseaiheuttamaa. TEShän on siis työehtosopimuksen mukainen vähimmäispalkka jolla työnantajan sopiikin sitten odottaa vähimmäistyöpanosta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hmmm..

14.10.2016 11:55

Sosiaalinen elämä hyvästi.. ja kyllä niitä tes palkkasia töitäkin on hyvien tekijöidenkin välillä haettava koska kilpailu alalla kovaa ja töitä ei kuitenkaa kaikille riitä näissä parempi palkkasissa paikoissa

tunturihårå

16.10.2016 02:51

Juu sosiaalinen elämä on omalaatuista. Kauden aikana satunnaista nettipohjasta yhteydenpitoo "siviili"-ystäviin ja sit kausien välissä "rellestetään" sitten kausien edestä. Siinä näkee ketkä on tosiystäviä.

Ja kuten sanoin avain on siinä että saatat itsesi asemaan jossa voit pokata kiitos ei TES-liksoille ja juosta nauraen pois. Eli muutama vuosi tehtiin töitä ja kasattiin pesämuna ja sitten vähän pysty hellittään. Kyse on valinnoista.
Mulla lähtökohta on puhtaasti se että mun duunista eniten hyödyn minä itse. Mua ei kiinnosta elättää keskijohdon tai henkilöstövuokrauksen kynänpyörittäjiä.Tai jos ravintoloitsija ajelee jollain melanjatkeella ja sitten kitisee ettei ole varaa maksaa liksoja niin siitä voi vedellä johtopäätöksiä.
Ite elän yleisesti hyvin kitsaasti, kaikki vaatteet ja paljon muitakin hankintoja kirppareilta joissa on kausien välissä aikaa kierrellä. Mulla ei o varaa syödä ulkona huvin vuoksi ja silloin kun ei o himassa ja tarttee ruokaa ni kyllä se menee etnispizzaan classicin sijasta. Leffaliput on törkeen hintasia, leffassa käyn ehkä kerran vuoteen.
Eli mä mieluummin elän vähän karummin kun annan käyttää itteeni ihan rajatta hyväksi ja näin mulla on varaa olla hakematta TES-duuneja.
Ja kuten aikaisemmin todettu oon sinkku ja perhehaaveet on haudattu aikaa sitten juuri tulotason vuoksi.

Kerkko

13.10.2016 21:51

Kuitenkin ravintoloiden hinnat ovat Euroopan kärkikastia, vaikka omistajilleen paikat eivät todellakaan ole kultakaivoksia. Korkea verotus, sivukulut ja massiivinen regulaatio ovat oikeat syyt alan ahdinkoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

123abvf

13.10.2016 22:50

Mun kaveri kieltäytyi juuri 60.000 Eur/vuodessa + asunto palkasta ja sanoi, että maksa vähintään 75.000 Eur + asunto. Tämä oli siis maaseudulla, mutta kaverini haluaa mieluummin tänne Stadiin viihtymään vaikka saa "vain" 4000 Eur/kk täällä. Eli mistä tämä 2500 on revitty?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tunturihårå

14.10.2016 13:02

Ketjut maksavat TESsin mukasta palkkaa josta tuo 2500 todennäkösesti on revitty. Ja samaiset ketjut sitten yllättäen kitisee työvoimapulasta....

Kdkdjs

15.10.2016 01:47

Nojaa. Ite tylsänä rivikokkina pikkupitäjissä 1900ekk - verot jne. Taitaa mesulla olla Just tuo 2500

Dier Meister

29.7.2017 20:25

Älä nyt puhu paskaa, työpaikka esiin puheiden vakuudeksi missä keittiö päällikkö vetää 4000 puhumattakaan jostain 75 tuhannesta olet tainnut snowflake syödä sienet ennen syksyä.

Tarjoilija

14.10.2016 02:44

Tulkaa Lontooseen duuniin. Minimi £7.20 ja tipit käytännössä ei mitään. Elä sillä sitten. Voin sanoa että Suomessa kyllä tarjoilija tienaa muta täällä ei vaikka olisi ammattitaitoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kyllästynyt

14.10.2016 11:54

Olisin tyytyväinen edes tarjoilijan vakituiseen työhön kuukausipalkalla jota ei kyllä missään ole tarjolla. Asun muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Esimiehet (joita on sit monessa portaassa) nauttivat usein kk palkkaa. Perus työntekijä tekee vuokrafirmojen kautta tai osa-aikaisena. Ei ole mielestäni reilua tämäkään. Kaikista ei ole esimiehiksi ja jos haluaa tehdä tarjoilijan perustyötä ja siitä tykkää, ei sillä elä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pienpalkkainen

14.10.2016 12:00

Itse ollut lähes 10 vuotta ravintola-alalla vuorotöissä PK-seudun ulkopuolella. Tänä syksynä oli pakko lähteä opiskelemaan uudelleen koska välillä palkat ovat olleet niin pieniä ettei niillä todellakaan elä. Valehtelematta ainakin kerran-kaksi vuodessa palkka jää alle tonnin nettona, ja siitä ei todellakaan makseta kuin vuokra ja laskut. Kesällä pääsee fillarilla töihin mutta talvella menee rahaa bussilla kulkemiseen. Niska limassa jos väännän pitkiä päiviä ja paljon iltoja ja sunnuntai-vuoroja niin tilille tipahtaa aika minimaalisten vähennysten jälkeen 1300€. Säästöjä en ole onnistunut keräämään tässä vuosien aikana kuin pari sataa euroa kerrallaan, ja nekin ovat menneet aina kun sähkölasku ja kotivakuutuslasku tipahtavat postiluukusta samaan aikaan. Tällä hetkellä säästötilillä 0€. Ja ikää tuli juuri 30v täyteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Minävaa

14.10.2016 12:43

Mitäköhän pälejä te olette jos vedätte 4k/kk :)?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tbu

14.10.2016 16:30

Tuo työvoimapula näkyy tietysti myös suoraan ruoan ja palvelun laadussa, oltiin pari päivää sitten syömässä Hesan keskustassa 'hienossa' ravintolassa ja 'yllättäen' kana oli raakaa:(
Ei ikinä enää ko paikkaan syömään! Yäk!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ravintoladuunari

14.10.2016 22:23

Ja nyt oikeasti joku luulee että ravintola-alan palkat on tuollaisia, kyllä ne siinä 2000-2500 brutto 90%:lla on!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

HerraHenri

15.10.2016 15:08

Edelleen odotan reality-sarjaa, jossa seurataan esim. henkilöstöravintolan toimintaa. Kaikki kokkisodat ja julkkiskokkailut ovat niin kaukana totuudesta, joka 99.9% ravintolatyöntekijöistä on arkea.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kyyppari tre

15.10.2016 17:18

Itse teen pk-seudulla baarimikon hommia. Olen tyytyväinen jos käteen jää kuussa 2000€. Töitä tekee niin paljon kuin saa mutta ei vaan ole tarjolla. Menee nyt kumminkin paremmin kuin alkuvuodesta. Yökerhossa pelkät viikonloput tuntipalkalla ja tienasin kolmen vuoden ajan noin 850€/kk. Vuokra 550€ ja liput jäi laskuihin ja ruokaan. Nykyisellä palkalla voi vaikka välillä käydä palkitsemassa itsensä mäkkärissä välillä.. :/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

köntsä

27.12.2016 11:37

Eikös tuo ole myös ammativalintakysymys, miks mennä alalle jossa töistä tapellaan ja on huono liksa ja joillakin vielä työajatkin. Asun itä-Suomessa, tuttavani tienaavat baarissa 2-2,5, yks kokki saa 3200, eläminen on täällä paljon halvempaa jne,

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ei kiinnosta

2.5.2017 12:27

Alanvaihto taas edessä. Tarjoilijan tehtäviä jonkun aiakaa tenyt ja se joku aika riittää. 8e nettotunti vs se mitä se työ on niin näkemiin, potekaa työvoima pulaa, minä en ole tulossa tekemään 2 ihmisen töitä tuommosella palkalla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Helena-Liisa

4.7.2017 11:21

Kyllä tekijöitä löytyy, kun maksaa kunnon palkkaa. Palkkaa, jolla elää. Ei tarvitse valittaa ravintoloiden työvoimapulasta, lisää palkkaa, niin löytyy tekijöitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KenttäOnPakollinen

24.10.2017 11:57

Hallitus ja muut oman elämänsä "Patruunat": "Kyllä Suomessa töitä tekevälle löytyy!"

No, ihan jees jos löytyis se asiallinen palkkakin: mistään työstä. :D Jos elät Stadissa, niin palkka ei monella alalla riitä kattamaan elämisen kustannuksia. Ja nyt niille, jotka päässään jeesustelevat "No onko pakko asua PK-seudulla, mitä?!", niin: Suomessa on valittettavasti tiettyjen alojen joukossa todella vahva keskittymä PK-seudulle. Etenkin jos on lapsia ja puolisolla vakiduuni, niin siitä ei hirveän äkkiä mihinkään toisaalle jos siksikin, että siellä toisaalla on niitä alan töitä vielä vähemmän. Kaikki nyt ei vaan voi olla maanviljelijöitä, etätyötä tekeviä ohjelmoijia, insinöörejä, sähkäreitä tai puu-/LVI-/metallialan osaajia. Kevennyksenä vielä, että jos sitten tullaan niin valitetaan kuinka ulkopaikkakuntalaiset "vie meidän työt". ;D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi