Ravintolatutka: vankiloita, pankkeja, tehtaita ja muita erikoisia ravintolatiloja

Tiedätkö, mitä suosikkiravintolasi paikalla oli ennen?

Ravintolatutka on Cityn ja TableOnlinen yhteinen juttusarja, jossa esitellään kiinnostavia ravintoloita. Sarjan viidennessä osassa tutustutaan ravintoloihin, joiden paikalla sijaitsi aiemmin jotakin ihan muuta. Lue myös aiemmat osat: 4 erilaista tartaria, 5 kuumaa talvijuomaa, 3 gluteenitonta jälkiruokaa, 5 herkullista cocktailiaJapanilaisen ruoan uusi tuleminen ja Tarinat ravintoloiden nimien takana


Linnankellari

Helsingissä, Katajanokan entisessä vankilassa sijaitseva ravintola Linnankellari tarjoilee vankilaromantiikkaa ja paikallisia raaka-aineita hiiligrillistä. Vankila lopetti toimintansa vuonna 2002, ja paikalle avattiin hotelli vuonna 2007. Ravintolassa on myös erikoisuus: mahdollisuus intiimiin illalliseen eristyssellissä.

Brasserie L’amour

Ranskalaistyyppinen, olutorientoitunut porvoolaisravintola L’amour on entinen pankki – vaikkei sitä ihan heti uskoisi. Salaisuus paljastuu ravintolan wc-tiloissa, jotka ovat ennen toimineet pankkiholvina. Käsiä pestessään voi siis leikkiä kylpevänsä vaikka rahassa.

Tampella

Tamperelaisravintola Tampella on tiloissa, joissa toimi tiettävästi jo 1800-luvun puolivälistä alkaen pellavakutomo. (Punatiilitehdaskaupungissa se ei liene kuitenkaan mikään yllätys.) Syksyllä 2016 avatussa ravintolassa tarjoillaan perinteitä kunnioittavia pohjoismaisia makuja, jotka ovat saaneet inspiraatioita maailmalta. 

Kakolanruusu

Keväällä 2017 avattu ravintola Kakolanruusu sijaitsee Kakolan vanhan vankilan hallintosiivessä. Ravintolassa ei korosteta vankilafiilistä, mutta merkkejä entisistä ajoista löytyy yksityiskohdista: menun taustakuvana on aitoja sellin seinäkirjoituksia. Kun koko Kakolan remontti valmistuu, siirtyy ravintola muurien sisäpuolelle. Muutto tapahtuu arviolta alkuvuodesta 2019.

Sue Ellen

Helsingin tuoreimpiin ravintolalisäyksiin kuuluva dallasilaishenkinen Sue Ellen sijaitsee vanhan siirtomaatavarakaupan tiloissa. Engelin suunnittelema rakennus tunnetaan sen rakennuttajan nimestä, kauppalaivan kapteeni ja kauppias Gustaf Wilhelm Sundmanista, joka rakennutti talon 1800-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä – ja 1980-luvulla perustetusta ravintolasta, joka kantoi hänen nimeään.

Panimoravintola Koulu

Ravintola Koulu sijaitsee – yllätys yllätys – entisessä koulurakennuksessa keskellä Turkua. Uusrenesanssia edustava rakennus valmistui koulukäyttöön vuonna 1889, ja se toimi kouluna vuoteen 1997 saakka. Ja kerrankin koulun pihalla saa juoda olutta oikein luvan kanssa: Koululla on yksi Turun suurimmista terasseista.

Von Nottbeck

Tilauksesta avoinna oleva ravintola von Nottbeck sijaitsee paraatipaikalla Tampereen Näsikallion laella, upeasti entisöidyssä Näsilinnassa. Rakennus valmistui vuonna 1898 Finlaysonin puuvillatehtaan omistajien von Nottbeckin perheen palatsiksi, ja sen alkuperäinen nimi oli Milavida. Palatsissa toimii nykyään tilausravintolan lisäksi kahvila ja museo.

Kaarti

Töölöläisravintola Kaarti Helsingissä tuo monelle armeijan käyneelle mieleen varmasti muiston jos toisenkin. Se on nimittäin Taivallahden kasarmialueella sijainneen Autokomppanian tiloissa. Viimeiset varusmiehet poistuivat Taivallahden kasarmilta vuonna 2012. Pitkästä historiasta ravintolan seinällä muistuttaa käsin vuonna 1935 maalattu upea kartta.

Bruukki

Supercool turkulaisravintola Bruukki toimii rakennuksessa, jossa tehtailtiin polkupyöriä 1970-luvulle saakka. 1900-luvun alussa perustettu Pyrkijän polkupyörätehdas muutti Aurajoen rantaan vuonna 1934, ja 30-luvulla se oli Suomen suurin polkupyörävalmistaja. Nyt tiloissa pyöritetään keittiötä, joka tarjoilee arkisin lounasta ja viikonloppuisin brunssia. Muulloin se on avoinna tilauksesta.

Loop

Sairaalassa on hyvät pöperöt, ainakin jos hävikkiruokaravintola Loopiin eksyy. Se on Lapinlahden upean vanhan psykiatrisen sairaalan tiloissa. Sairaala oli Euroopan ensimmäisiä hoitolaitoksia, jotka oli omistettu psykiatriselle hoidolle. Rakennuksen on suunnitellut Carl Ludvig Engel, ja se on valmistunut vuonna 1841. Sairaalan toiminta päättyi vuonna 2008.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi