Muotimogulit

Tiedät Pradan, Vuittonin, Chanelin, mutta tiedätkö mistä he tulivat, miltä he näyttivät?

Heitä himoitaan. Heitä palvotaan. He määrittelevät muodin. Ja he tietävät mielestään, mitä on tyyli. Eikä teillä ole aavistustakaan keitä he ovat.

City listaa viisitoista miestä ja naista merkkien takana.

Giorgio Armani

Kukapa ei olisi kuullut Giorgio Armanista, 72-vuotiaasta italialaisesta designpapasta, joka määrittelee hajuvesiensäkin lanseeraustilaisuudet juoman tarkkuudella. Armani aloitti uransa Cerrutin assistenttina. Oman yrityksen hän perusti 33 vuotta sitten. Kuuluisuuteen Armani nousi puvustettuaan American Gigolo -elokuvan ja väitetään, että Richard Gere joutui tuolloin kuvauksissa kysymään: "Who’s acting in this scene, me or the jacket?"

Suomalaisten ensikosketus Armaniin tuli Miami Vicen myötä. Voitte syyttää Giorgioa siitä, että miehet käärivät takkinsa hihat ja kulkivat ilman sukkia.

Muotikielellä Armanin tyyli on helppoa minimalismia. Hän ei koskaan käytä näytöksissä tai mainoksissa kuuluisia malleja, koska ne veisivät vaatteelta huomion.

Louis Vuitton

Puusepän poika, syntyy 1811 Ranskassa. "Luiska" muuttaa 23-vuotiaana Pariisiin , jossa elättää itsensä nikkaroimalla matka-arkkuja yläluokalle. Vuonna 1854 Louis Vuitton avaa ensimmäisen liikkeensä Pariisiin. Liikkeen ykköstuote on korkealuokkainen litteä matka-arkku, jonka saa laivan rahtiin ja junan tavaratilaan. Vuonna 1888 LV-matka-arkut koristellaan beige-ruskealla-shakkiruudulla, jotta ne erottuisivat muista. Printtiä myydään yhä nimellä Damier Canvas. Erottuakseen kopioista poika Georges kehittää Louis’n kuoltua vuonna 1896 Vuittonin kuuluisimman tunnuksen: monogrammin, joka on nähty muun muassa Frendit- tv-sarjassa ja Black Eyed Peasin videolla. Ja tehtäköön se nyt selväksi, että aina niin tarkka Coco Chanelkin käytti Vuittonia: Alma-niminen laukku on suunniteltu Cocolle vuonna 1950.

Thomas Burberry

21-vuotias verhoilijan apulainen Thomas Burberry (1835–1926) avasi vuonna 1856 ensimmäisen ulkoiluun erikoistuneen liikkeensä Hampshireen. 1880 Burberry keksi vettähylkivän, kestävän ja hengittävän gabardiini-kankaan, jonka patentoi.

Burberryn maine levisi nopeasti armeijaan. Hän suunnitteli ensimmäisen maailmansodan brittiupseereiden univormut ja Roald Amundsenin Etelänavalle matkanneen retkikunnan puvustuksen. Trenssi suunniteltiin erityisesti sotatantereille.

Sittemmin sen ottivat käyttöönsä Humphrey Bogart Casablancassa ja Audrey Hepburn Aamiainen Tiffanylla -elokuvassa. Ja onhan Vaalenpunainen pantteri -komisariolla, Peter Sellersillakin Burberry.

Gianni Versace

Hän syntyi vaatimattomiin oloihin, eli kuin renesanssiruhtinas ja kuoli kuin gangsta. 15.7.1997 Andrew Cunanan ampui Gianni Versacen, 51, tämän Floridan talon edustalla. Hautajaisiin saapuivat niin Diana kuin Elton Johnkin, joka omisti Giannille The Big Picture -albuminsa. Versacen kuoltua yrityksen otti haltuun hänen siskonsa ja muusansa Donatella.

Gianni Versace harjoitteli muotikuninkuutta äitinsä ompelimossa. Vuonna 1978 hän perusti oman yrityksen. Versacen 1980-luvun alun kokoelmia ylistettiin Italiassa. Hän puvusti tuolloin myös Milanon oopperaa La Scalaa ja toi glamourinsa myös Hollywoodiin: George Michael, Bruce Springsteen ja Madonna käyttivät Versacea. Ja Elizabeth Hurleyn väitetään nousseen kuuluisuuteen Versacen suunnitteleman hakanaulapuvun ansioista. Versace pisti mainoksiinsa räppäri Tupac Shakurin, puvusti Miami Vicen viimeisen tuotantokauden ja totesi: "I don’t believe in good taste"

Ralph Lauren

Syntyi Bronxiin Venäjän juutalaiseen imigranttiperheeseen vuonna 1939. Sukunimi oli Lifschitz. Ralph kävi samaa koulua Burt Lancasterin ja Calvin Kleinin kanssa. Hän meni nuorena töihin voidakseen ostaa kalliita pukuja ja vaihtoi jo kuusitoistavuotiaana nimensä Laureniksi. Armeijan jälkeen hän aloitti Brooks Brotherilla myyntimiehenä. Polo-vaatemerkki syntyi 1968 ja sen menestys on paljon Laurenin markkinointitaitojen ansiota.

Hänellä on vaimo, jonka kanssa hän on ollut naimisissa jo neljäkymmentä vuotta, kaksi poikaa ja tytär. Ja yksi maailman hienoimmista vanhojen autojen kokoelmista.

Jean-Paul Gaultier

JPG:sta tuli tunnettu viimeistään vuonna 1990, kun Madonna keikisteli kiertueellaan Gaultierin törrörintainen satiinikorsetti päällään. Gaultier on puvustanut myös Madonnan Confessions On a Dance Floor -kiertueen.

Gaultier syntyi 1952 Ranskassa. 18-vuotiaana Pierre Cardin palkkasi hänet suunnittelijaksi. Liekö kyllästynyt luonnoksiin, joita Gaultier oli tälle poikasena lähettänyt. Gaultierin ensimmäinen oma kokoelma 1978 oli radikaali. Vaikutteita oli otettu Lontoon punkkareilta ja joukolla kaapeista tuolleilta homoilta. Gaultier-tyyliin kuuluu sukupuoliroolien sekoittaminen. Hän puki miehen hameeseen jo vuonna 1985. Malleina keikistelevät vanhat miehet, pulleat naiset – ja Madonna.

Adele Fendi

Baguette, Spy Bag, Bucket Bag... Kaikki himoittuja Fendi-laukkuja, Bucket uusimpana. Sen jonotuslistan väitetään olevan kolme vuotta.

Adele Casagrande (1897–1978) perusti nahka- ja turkiskauppa Fendin vuonna 1918 Roomaan. Liike sai nimensä vuonna 1925 Adelen mentyä naimisiin Edoardo Fendin kanssa. Pariskunta sai viisi tytärtä, jotka jatkoivat äitinsä työtä.

Vuonna 1965 Karl Lagerfeld nimitettiin Fendin pääsuunnittelijaksi. Lagerfeld loi merkille FF-logon. Hän käytti ennakkoluulottomasti nahkaa ja turkista. Lagerfeld vastaa yhä Fendin menestyksestä. Adele Fendin tyttärentytär Maria Silvia Venturini Fendi johtaa tyyliä. Omistaja on maailman suurin luksuskonserni LVMH.

Miuccia Prada

Prada-laukku on Vuittonin, Fendin ja Guccin ohella yksi väärennetyimmistä ja ministeri Tanja Saarela on Suomen kuuluisin Prada-väärennöksen omistaja.

Pradan kulta-aika oli 10 vuotta sitten, kun jokaisen, myös Uma Thurmanin, piti saada mustasta laskuvarjokankaasta valmistettu nylon-laukku, mieluiten reppu. Entinen kommunisti ja mimiikan opiskelija Miuccia Prada ihastutti kaikki omalaatuisilla väri- materiaali- ja vaateyhdistelmillään. Eikä hän vieläkään välitä muodista. Geek chic!

Fratelli Prada -nahkamatkalaukkuyritys perustettiin jo 1913, mutta Miuccia teki siitä muotitalon perittyään isoisänsä yrityksen 1978.

Prada on perheyritys; Miuccia suunnittelee ja hänen aviomiehensä Patrizio Bertelli hoitaa rahat. Miuccia Pradan omaisuudeksi on arvioitu kolme miljardia dollaria ja hän on yksi maailman rikkaimmista naisista. Hän asuu yhä lapsuudenasunnossaan ja tottelee lempinimeä Miu Miu (myös Pradan kakkosmerkki).

Guccio Gucci

Vuonna 1881 Firenzessä syntynyt Guccio Gucci karkasi nuorena Lontooseen välttyäkseen velvollisuuksista perheen hattuyrityksessä. Hän toimi Lontoon Savoyn maitre d’hôtelina ja kiinnitti huomiota yläluokan matkalaukkuihin. 41-vuotiaana Guccio avasi Firenzessä matkalaukku- ja satulaliikkeen, joka myi vain ykkösluokan tuotteita. Guccin tunnetuin tuote on 1930-luvulla syntynyt loafer, jota käytti mm. laulaja Alain Delon. Loaferin koristeena on hevosen kuolain. Toinen legenda, bambukahvainen laukku, syntyi sota-aikana, kun nahka oli kortilla. Myöhemmin se kelpasi Dianan käsipuoleen.

Guccio kuoli vuonna 1953 Milanossa, ja neljä poikaa jatkoivat hänen työtään. Heistä Aldo brändäsi tunnukseksi tuplageen.

1980-luvulla Gucci oli muodin pariaa, kunnes nousi loistoon suunnittelija Tom Fordin myötä. Kiinnostusta Gucciin ei varmaan vähentänyt se, että Guccion pojanpoika Maurizio Gucci ammuttiin 1995 toimistonsa eteen. Murhasta tuomittiin hänen vaimonsa.

Manolo Blahnik

Teeveestä tuttu 64-vuotias Blahnik on espanjalais-tsekkiläistä alkuperää ja kotoisin Kanariansaarilta, Santa Cruzista (varakkaalta) banaanaviljelmältä!

Hän opiskeli ensin Geneven yliopistossa kirjallisuutta ja jatkoi taiteella Pariisissa. Lontoossa hän tankkasi kieliä. Opintojen jälkeen Blahnik näki tulevaisuutensa: näyttämöpuvustajan työ. Vuonna 1971 hän esitteli portfoliotaan Voguen päätoimittajalle Diana Vreelandille työn toivossa. Sen sijaan Vreeland antoi ammatinvalinnanohjausta: "Go make shoes. Your shoes in these drawings are so amusing."

Kuusi vuotta myöhemmin Blahnikilla oli oma kenkäyritys. Hänen kengissään oli stilettokorko 1970-luvun platformienkin aikana. Blahnikin kenkäfilosofia? 12 sentin koronkin pitää olla vakaa, siksi Blahnik tekee jokaisen koron itse.

Christian Dior

Christian Dior syntyi Normandiassa 1905 lannoitteilla rikastuneeseen perheeseen. Hän kävi katolisen koulun ja opiskeli Ranskan halutuimmassa korkeakoulussa Sciences Polilla. Dior perusti 1946 oman muotitalon. 12 vuodessa se levisi 15 maahan. Hän oli muodin ensimmäinen franchaisaaja. Dior muutti muodin New Lookillaan vuonna 1947. Hän ahtoi naiset kapeaharteiseen, ja -vyötäröiseen pitkän hameen muottiin.

Dior oli huonoissa väleissä veljensä kanssa, joka kutsui pikkuveljään hinttariksi. Veljentyttären natsisympatiat nostivat Diorin karvat pystyyn. Hän jätti sukunsa perinnöttömäksi. Christian Dior kuoli 52-vuotiaana sydänkohtaukseen. Väitetään, että kohtaus johtui hänen yrityksistään laihduttaa näyttääkseen nuoren algerialaisrakastajansa Jacques Benitan silmissä viehättävämmältä.

Yves Saint Laurent

Hän on ujo, mutta mielestään viimeinen haute couturen tulenkantaja. Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent aloitti 17-vuotiaana Christian Diorin assistenttina. 21-vuotiaana hän johti Diorin muotitaloa. 26-vuotiaana hänellä oli oma muotitalo. Ja 52-vuotiaana hän jäi eläkkeelle ja elää nyt vaimostaan eronneena miehenä Marrakechissa Marokossa, entisen kotimaansa Algerian naapurissa.

YSL:n tunnetuimmat tuotteet ovat smoking-smokki ja bolero. Laurent oli ensimmäinen, joka esitteli haute couture -show’nsa internetissä jo 1996. Sittemmin YSL luopui suurista näytöksistä ja esittelee vaatteitaan vain muutamille valituille.

Gabrielle Chanel

Chanel-tyyliä pidetään naisellisen klassisena, mutta se oli aikanaan vallankumouksellista. Gabrielle "Coco" Chanel oli funktionalisti: vaatteen tehtävä oli palvella naista. Chanel-jakkuihin ja takkimekkoon hän keksi idean armeijan univormuista. Cocon tyyliin kuuluivat aina huivi, helmet, hattu, hanskat ja ketjulaukku. Käsipuolessa väitettiin kulkevan itse Westminsterin herttua.

Vuonna 1883 vaatimattomiin oloihin syntynyt ja kaupan myyjänä itseään elättänyt Coco avasi ensimmäisen liikkeensä 1909. Suosio seurasi, eikä Cocoa haitannut se, että hänen tuotteitaan kopioitiin: sehän oli menestyksen merkki.

Hän halusi tulla puhutelluksi mademoisellena kuolemaansa (88-vuotiaana) saakka.

Domenico Dolce ja Stefano Gabbana

Dolce, 48, (kalju, lyhyt) ja Gabbana, 44, (tumma, pitkä) tapasivat työskennellessän assistentteina milanolaismuotitalossa. Dolce&Gabbana heistä tuli 1980. Sisiliasta kotoisin oleva Dolce on opiskellut muotisuunnittelua ja työskennellyt perheensä vaateyrityksessä. Venetsialainen Gabbana taas on opiskellut graafista suunnittelua. Tehtyään ensin freelancesuunnittelua muille taloille D&G lanseerasi ensimmäisen kokoelmansa 1986. Kolme vuotta myöhemmin he avasivat ensimmäisen liikkeensä. 1990-luvun alussa he olivat jo kaikkien huulilla. Vuonna 1996 duo levytti teknobiisin D&G is love. Tuolloin he olivat vielä pari sekä työssä että yössä.

1993 he pukivat Madonnan Girlie Show -kiertueelle. Dolce&Gabbanaan ovat mieltyneet myös Demi Moore ja Jenni Dahlman-Räikkönen.

Mutta kenet he olisivat haluneet pukea? Kuningataräidin.

Thierry Hermès

Vuonna 1837 perustettu Hermès on ainoa muotitalo, joka on vielä perheen omistuksessa. Perustaja Thierry Hermès’n työtä jatkoi ensin hänen lapsenlapsensa Emile Hermès. Nyt ohjaimissa on viides polvi, Emilen lapsenlapsi Jean-Louis Dumas.

Hermès aloitti satulavalmistajana. Thierry Hermès laajensi nopeasti valikoimaa saappaisiin, koruihin, kodin tuotteisiin ja huiveihin. Tätä nykyä huivi on Hermès’n myydyin tuote. Joka 25. sekunti maailmassa myydään yksi sellainen. Kuningatar Elizabethkin keikisteli huivissa brittipostimerkissä 1950-luvulla. Alun perin huivi sai inspiraationsa Napoleonin sotilaiden käyttämästä liinasta.

Pojanpoika Emile toi valikoimaan matkalaukut 1920-luvulla ja avasi ensimmäisen Hermès’n liikkeen Pariisiin. 1950-luvulla Hermès-laukusta tuli kuuluisuus, kun Grace Kelly esiintyi sen kanssa Timen kannessa. Laukusta tuli myöhemmin Kellyn siunauksella hänen kaimansa. Sinkkuelämää-sarjassa esiintynyt Birkin-laukku sai nimensä näyttelijä Jane Birkinilta, jonka mielestä Kelly ei ollut käytännöllinen. Hermès-laukku maksaa 6 000 dollaria. Sen tekemiseen menee 18–24 tuntia.

Marc Jacobs

Marc Jacobsista, 43, tuli tunnettu hänen saatuaan potkut amerikkalaismerkki Perry Ellisin suunnittelijan paikalta marssitettuaan lavalle grungekokoelman 1990-luvun alussa. Sitä ennen hän oli tehnyt historiaa voittamalla Perry Ellis -palkinnon historian nuorimpana (24 v.) suunnittelijana. Vuonna 1997 hänet valittiin Louis Vuittonin pääsuunnittelijaksi, ja hän on nostanut historiallisen merkin takaisin himoittujen joukkoon. Hänen oma merkkinsä Marc Jacobs on tunnettu siitä, ettei se noudata muodin sääntöjä. Jacobsin mainoksissa ovat näyttäytyneet Sonic Youth ja Sofia Coppola. Winona Ryder jäi kiinni yrittäessään varastaa Jacobsin luomuksia.

Jacobs erosi vähän aikaa sitten 18 vuotta nuoremmasta poikaystävästään Jason Presonista, jonka väitettiin tatuoineen huippusuunnittelijan nimen kehoonsa.

Calvin Klein

Eli Richard Klein, vuonna 1942 Bronxissa kirjanpitäjä-isälle ja kotiäidille syntynyt juutalaispoika. Äidillä oli tapana kertoa naapurustolle, että pojasta tulee suuri vaatesuunnittelija. Klein opiskeli New Yorkin Fashion Institute of Technologyssa ja perusti oman yrityksensa vuonna 1968. Vuotta myöhemmin Vogue julisti hänet jo kannessaan master of minimalismiksi. Kleiniin kääriytyvät niin Faye Dunaway kuin Lauren Huttonkin. 1970-luvulla Klein lanseerasi design-farkut... ja juhli Studio 54:ssa vakituisesti. Hänen väitettiin vetävän huumeita ja homoja. Hän järkytti puolipornahtavilla mainoksillaan.

Klein on toista kertaa naimisissa. 20-vuotisen avioliitton Kelly Kleinin kanssa väitetään olevan loppuviivoilla. Hänellä on 40-vuotias tytär ensimmäisen vaimonsa kanssa. Tätä nykyä Klein viettää kaikin tavoin streittiä elämää ja konsultoi nimeään kantavaa kokoelmaa.

7 kommenttia

Uuno Turhavirta

31.8.2006 17:39

Mjissä famous TH luuraa, eikö lasketa muotiguruksi?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Miuh

13.9.2006 18:13

Mietin vain tuota Burberryä, että johtuukohan berberi nimitys takille juuri Burberrystä? Hmmm...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Muotiguruilija

15.9.2006 17:21

Niin totta tosiaan missä on Tommy Hilfiger, Vivienne Westwood ja Hugo Boss??!?!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

narkissos

21.9.2006 01:17

Itse olisin nähnyt listalla enemmän nousevia tähtiä, kuten Dsquaredin, Neil Barrettin, John Gallianon, jne.. Ja missä oli Givenchy?

Hilfiger ja Boss eivät kuulu tälle listalle, niillä ei ole huippumuodin kanssa mitään tekemistä :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

puRKKabalLooH<333

3.2.2007 13:27

sIIS n01 mERgit!!!! ne ON IGqqq!!! FEikit On juSt hYVII kU kaikKI luulEE niit aIdoiXX!!!!!!!mUN kaveriLLLA oN 8 feiKKIIIHH!!!!!!1uuH<333

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Chloé-

29.3.2007 17:19

missäs on Chloé

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

fantari

4.6.2009 21:16

miuh, berberi tarkoittaa takamusta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi