Muotitietoinen

Mert Otsamo on malli, Heli Kajon stylisti ja Hanna Sarénin suosikki.

Mert Otsamon suunnitteleman naamakorun voi bongata mustahopeisena jenkkipoppari Adam Lambertin kasvoilta.
Mert Otsamon suunnitteleman naamakorun voi bongata mustahopeisena jenkkipoppari Adam Lambertin kasvoilta.

Ensin näimme Mert Otsamon televisiossa. Reality show’ssa, jossa nuoret wanna be -suunnittelijat tähtäsivät suomalaisittain Muodin huipulle.

Seuraavaksi Mert olikin jo Burleskin henkilökunnan kimpussa; hän stailasi heidät yökerhon avajaisiin. Huhtikuussa ruotsalaislaulaja Pandora esitteli uuden tyylinsä, johon kuului Otsamon suunnittelema asu. Otsamo pukee myös suomalaislaulaja Heli Kajoa. Ja toukokuussa Amerikan idoli Adam Lambert sai Otsamon suunnitteleman naamakorun X Factor -esiintymisen yhteydessä.

"Adam piti korusta ja sanoi käyttävänsä sitä."

Viisi vuotta sitten, 15-vuotiaana oululainen Mert Otsamo ompeli ensimmäisen cosplay-vaatteensa. Syntyi kokonainen kokoelma "sormi keskellä kämmentä".

Turkkilaista, uskonnollista isää vaatteet ja Mertin värjätty tukka häiritsivät, koska "hiusten värjääminen on naisten puuhaa." Mertin opinnot Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusopistossa eivät nekään ilahduttaneet isää. Muodin huipulle -ohjelman finaaliin isä kutsuttiin, mutta hän ei päässyt.

"Pikkuhiljaa hän on kuitenkin alkanut hyväksyä vaatteiden suunnittelun."

Onneksi Mertin tukijoukkoihin kuuluu alan ihmisiä, esimerkiksi malli Saimi Hoyer ja suunnittelija Hanna Sarén.

"Mertillä on tarvittava potentiaali nousta muodin huipulle", Sarén toteaa.

Mutta kuten kaikki tiedämme, Suomen "muotimaailman" huippu on kuitenkin vielä kaukana maailman muodin kirkkaimmasta kärjestä.

Viime syksynä mallitoimisto Paparazzi otti Otsamon listoilleen. Mertin mukaan mallina toimivaa muotisuunnittelijaa moni paheksuu. Hänelle toisten suunnittelijoiden vaatteiden esittely ei ole ongelma.

"En kilpaile kenenkään kanssa markkinoilla, joten lopulta se on suunnittelijasta kiinni, haluaako hän minut mallikseen. Teen pääasiallisesti näytöksiä ja muotikuvia. Anttilan katalogikuviin tulen tuskin pääsemään, koska minulla on niihin liikaa kasvoja: malleiksi halutaan neutraaleja, tuntemattomia ihmisiä."

Otsamo sanoo olleensa useasti oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Esimerkiksi Pariisin muotiviikoilla Otsamo pujahti Lady Gagaakin pukeneen englantilaisen muotisuunnittelija Gareth Pughin näytöksen after partyihin, jossa vieraina oli muotiviikkojen järjestäjiä, valokuvaajia, stylisteja ja meikkaajia. Otsamon mukana olleet vaatteet tekivät vaikutuksen muutamiin juhlien valokuvaajiin ja meikkaajiin. Pian hän lähettää paketteja Pariisiin ja Lontooseen.

Mert Otsamon uuden malliston julkistamisnäytös Burleskissa 28.5.

Wanted: hetero muotisuunnittelija?

Jean-Paul Gaultier, Marc Jacobs, edesmennyt Yves Saint-Laurent... Monet huippumuotisuunnittelijat ovat homoja. Kuinka usein Mert Otsamo on törmännyt kysymykseen: Oletko homo, kun suunnittelet vaatteita?

“En itse asiassa kertaakaan, tosin ennen ohjelmaa jossain saatettiin huudella perään. Nyt kun ihmiset tietävät, että olen muotisuunnittelija, he eivät kyseenalaista käytöstäni ja ymmärtävät oudon pukeutumiseni, toisin kuin ennen. Olen mitä olen ja ylpeä siitä, mutta en halua tehdä siitä numeroa.”

File: Mert Otsamo

  • Syntynyt: 3.9.1990
  • Pituus: 183 cm
  • Paino: 67 kg
  • Kirosana: Perkele
  • Kirja: Ei lue kirjoja.
  • Koti: 30 m2 Helsingin keskustassa

Kommentoi juttua