Kasviskuningatar

Emma Kari lobbasi kasvisruokapäivän Helsingin kouluihin.

“Sikatilavideoita ei voi katsoa puhtaalla omallatunnolla. Ihmiset kauhistuvat ja yrittävät selittää itselleen, että videolla nähdyt hirveydet ovat poikkeustapauksia. Eivät ne valitettavasti ole”, sanoo Emma Kari, kasvissyöjä yläasteikäisestä.
“Sikatilavideoita ei voi katsoa puhtaalla omallatunnolla. Ihmiset kauhistuvat ja yrittävät selittää itselleen, että videolla nähdyt hirveydet ovat poikkeustapauksia. Eivät ne valitettavasti ole”, sanoo Emma Kari, kasvissyöjä yläasteikäisestä.

Paina nimi mieleen! Emma Kari on 26-vuotias kalliolainen, ympäristötieteen ja sosiaalipolitiikan opiskelija, kaupunginvaltuuston jäsen, nuorisolautakunnan puheenjohtaja, entinen Vihreiden nuorten puheenjohtaja ja sisäpiirin mukaan Vihreiden toivo eduskuntavaaleissa 2011. Luultavasti nimi tosin on jo mielessä, sillä Karin aloittama kasvisruokapäiväkeskustelu on ollut vuoden seuratuin poliittinen fars...puheenaihe.

Emma Kari istuu Rytmissä, toisessa olohuoneessaan, jossa hänellä on teepiikki auki ja jonne hänen postinsa kannetaan. Kari kertoo olevansa idealisti.

"Politiikassa idealismi ja ideologia ovat kirosanoja. Mille politiikka perustuu, jollei ideologialle? Jos poliitikot eivät perusta ajatuksiaan ideologiaan, meillä voisi olla poliitikkojen sijaan lauma mielipiteettömiä virkamiehiä pitämässä koneet käynnissä. Demarit, esimerkiksi Maija Anttila, edustavat näkemystä, jonka mukaan maailma on valmis, eikä mitään tarvitse muuttaa. Idealismi on sellaisen ajattelun vastakohta. 1950-luvulla 40-tuntinen työviikko oli ’idealismia’. Huonoa idealismi on silloin, kun se perustuu väärälle käsitykselle maailman tilasta tai itsekkyydelle. Haihattelijaidealisteja edustaa esimerkiksi Kokoomusnuorten puheenjohtaja Wille Rydman, joka kuvittelee, että muun maailman voi sulkea Suomen ulkopuolelle."

Valtuutettu Anttila ja varavaltuutettu Rydman vastustivat Karin kasvispäiväaloitetta. Kiihkeimmät kasvispäivän vastustajat olivat Karin mukaan kuitenkin keski-ikäisiä miehiä.

"He ovat tottuneet siihen, että väittelyn voittaa nolaamalla keskustelukumppanin sarkastisella kommentilla. Silloin ei tarvitse keskustella asioista. Kasvisruoka yritettiin leimata ideologiseksi valinnaksi. En ole nähnyt valtuustossa sellaista aatteen paloa, jolla lihaa puolustettiin. Minuun on iskenyt valtava hellyys keski-ikäistä punaniskalihansyöjäheteromiestä kohtaan. Ennen maailmanjärjestys on ollut sellainen, jossa keski-ikäinen valkoinen heteromies on kuningas. Nyt valta järkkyy – sen täytyy olla valtavan pelottavaa. Tekisi mieli halata niitä ukkoja ja vakuuttaa, ettei feminismi tapa, eivätkä idut."

Vihreiden seuraavien eduskuntavaalien ongelma on puolueen jakautuminen sini- ja punavihreisiin. Karin mielestä ongelmaa ei ole, eikä hän siedä puolueensa slogania "Vihreät eivät ole vasemmalla eivätkä oikealla, vaan edellä".

"Lätinää. Minä olen punaviherfeministi. Mielestäni Vihreät on vasemmalla."

File: Emma Kari

  • Syntynyt: 15.5.1983
  • Bändi: Tarharyhmä
  • Kirosana: Voi Jeesus!
  • Juoma: Cuba Libre
  • Koti: 41 neliön oma kaksio
  • Palkka: 1000 e/kk

8 kommenttia

Anonyymi

25.3.2010 10:46

Kasvisruoka on jees. Kasvisruokapäivä koulussa on jees. Kouluruoka ei ole jees, siitä puuttuvat nimenomaan laadukkaat proteiinit. Niitä voi järjestää kasvisruoallakin, kunhan vain valmistaa sen siten että koululaisetkin niitä syövät. Vuohenjuusto-soijarouhelasagnea esimerkiksi. Vetää vertoja mille tahansa liharuoalle. No melkein ainakin;)

Lihansyönnissä ei ole sen enempää eettistä ongelmaa kuin muidenkaan lihansyöjien lihansyönnissä.

Idealismia tarvitaan aina. Ilman idealismia mikään ei muutu.

Se mitä kettutytöt eivät ymmärrä on se että karjankasvattaja ei ole minkään sortin jumala. Vaikka kuinka hyvin elukoita kohtelisi, tietty prosentti niistä menehtyy ennen teurastustaan. Joskus karun näköisesti, joskus tuskallisesti. Eläimien oloja voidaan ja niitä tuleekin kohentaa, ennenkaikkea kuitenkin lihan maun takia, mutta silti sikatilavideoita voidaan tehdä tulevaisuudessakin. Ainut ketä niillä sokeerataan ovat typerät kaupunkilaisteinit.

Huono hygienia lisää kustannuksia ja tauteja, sairaat eläimet tartuttavat toisia eli jo ihan taloudellisestikin on järkevää hoitaa eläimiä hyvin. Lehmää tai sikaa nyt ei vaan paljon puristele jos omaa paskaa on siinä lattialla. Jos ne jättää pitkäksi aikaa siivoamatta niin sitten ollaan jo ongelmissa.

Ja tietenkin on aina pieni % ihmisiä joilla ei ole henkisesti kaikki palikat kohdallaan. Tiedän ainakin 2 tapausta jossa elukat on jääneet hoitamatta hoitajan dementian takia. Oivaa matskua sikatilavideokuvaajille.

Keskivertomaajussi kohtelee elukoitaan paremmin kuin keskivertocitysinkku lemmikkejään. Toki lopullinen päämäärä useimpien tuotantoelukoiden kohdalla on päätyä ruokapöytään. Tässä se oikea ero tulee: joidenkin ihmisten mielestä eläimiä ei tulisi syödä ollenkaan. Piste. End of discussion, end of story. Mun mielestä voin syödä ihan hyvällä omallatunnolla.

En ole vielä tähän päivään keksinyt yhtään pätevää syytä millä voisin perustella/pakottaa kasvissyöjän syömään lihaa. Ei ole tarvetta. En silti keksi yhtään syytä miksi en itse voisi lihaa syödä.

Luonnossa eläimet kuolevat sata kertaa useammin tuskallisen kuoleman, erilaisiin sairauksiinkiin menehtyy helposti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kumpulainen

26.3.2010 12:39

Jaksaa vaan ihmetyttää nämä vähemmistöjen idealistiset hyökkäykset. Samanlaista perkeleen tuputtamista kuin jehovilla. Pidän lihasta ja syn sitä joka päivä jossakin muodossa, myös tulevaisuudessa. Minulla ei silti ole mitään tarvetta kampanjoida ituhippejä vastaan. Syököön salaattinsa, kunhan ei tule sitä muille tuputtamaan. Tässä kohtaa menee raja ja se ylitettiin juuri. Äänestän perkele kepua seuraavissa vaaleissa, vaikka muuten varsinaisia toukohousuja ovatkin...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mikkonen84

30.3.2010 09:14

Olen kumpulaisen kanssa samoilla linjoilla. Emma Karin suvaitsevaisuus muiden elämäntyyljä kohtaan taitaa olla aika vähäistä. Kouluissa on aina valittavana kasvisruoka ja liharuoka, joka tosin voi sekin välillä olla kasvisruoka (pinaattiletut). Tämä ei Emme Karin kaltaiselle faantikolle kelpaa vaan koulussa pitää olla nimen omaa yksi päivä jolloin kaikkien pitää syödä hänen haluamaansa ruokaa, kasvista. Olematta mikään ravitsemuksen expertti uskallan väittää että pinaattiletut kasvisruokana eivät missään määrin täytä kasvan lapsen ruualle asetettuja proteiini määriä.

On jotenkin hauskaa että avoimiksi ajatelllut vihreä ovat tässäkin fanaattisesti pakottamassa muita muottiinsa vai oletteko kuulleet keski-ikäisten suvaitsemattomien punaniskojen vaativan että kouluun tulis pakollinen lihansyöntipäivä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Muistetaanpaviela

30.3.2010 23:54

Emman tulot ovat 1000 euroa kuukaudessa. No, ei ole paljon... kunnes muistetaan kuka onkaan Emma Karin isi: Kansallisen Kokoomuksen Ilkka J. Kari, entinen espoolainen kunnallispolitiikko, hotelli- ja sijoitusporho. Pitkä kokemus Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Kun perheellä on perämetsää ja kassa kunnossa, mikäs siinä ollessa vihreä ja vasemmistolainen. Ihan kivaa, eiks vaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.5.2010 16:50

Mikähän meteli siitä nousisi, jos joku vaatisi pakollsita liharuokapäivää?

Siitä vaan, vegaanit, maistamaan possukylkeä! Hyvää se on! Kyllä toista mieltä olevienkin ruokia voi reipas ja ennakkoluuloton vegaani kerran vuodessa maistaa!

Ai että ei käy? Miksi ei käy? Missä oli suvaitsevaisuus?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.3.2011 16:36

Kasvisruokapäivä on hyvä mutta en nää pakollisena. Jos kasvisruualla saataisiin kuitenki kustannuksia alas jollon rahaa säästyis voitais ne säästyneet rahat käyttää kunnon lihaan koulu ruuassa. "kana"nugetit ja jämäpalalihapullat ei vastaa omaa käsitystä lihasta. EIkä taida muutenkaan terveellisemmästä päästä olla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

helsinkilaisjuntti

2.12.2012 20:25

Kylläpä on vastenmielisen oloinen ihminen. Yhhyh.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Minäpä mina

4.6.2014 19:06

Entä jos vaihdettaisiin asetelma päälaelleen? Eli koulussa olisi jokapäivä kasvisruokaa tarjolla ja erillisellä ilmoituksella saisi syödä erikoisruokapuolelta lihavaihtoehtoa. Keittäjäjille neuvottaisiin uusia kasvisruokia (esim.meidän koulun keittäjät osaa tosi hyvin!) ja kaikki olisi hyvin. Eikö? Argumentiin siitä, että koska kasvisruoka on pahaa -> tulee ryntäys lihapuolelle vastaan sillä etten tiedä yhtäkään sellaista joka olisi ilmoittautunut kasvissyöjäksi vain siksi että meillä kasvisruoka on useimmiten paljon paremman makuista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi