Suomessa ruokaa menee vuosittain roskiin 400 miljoonaa kiloa – Hävikkiruokaa voi ostaa edullisesti verkkokaupoista

Ruokahävikin määrä on valtava, mutta hävikkiin erikoistuneet verkkokaupat ja sovellukset taklaavat ongelmaa.

Ruokaa kannattaa ottaa lautaselle nälän, ei tottumuksen mukaan.
Ruokaa kannattaa ottaa lautaselle nälän, ei tottumuksen mukaan. Kuva: nito/Fotolia.com

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön mukaan noin 30 prosenttia maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin. Arvioiden mukaan tällä määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä. Valtava määrä ruoantuotantoon tarkoitetusta viljelysmaastakin on siis käytännössä turhassa käytössä.

Luonnonvarakeskus LUKE:n mukaan Suomessa tuhlataan vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, josta kotitalouksissa syntyvän hävikin osuus on 120–160 miljoonaa kiloa kerrotaan ruotsalaisen ruokahävikkiverkkokauppa Matsmartin tiedotteessa.

Tästä ruoasta iso osa voitaisiin syödä, mikäli ruokaa käsiteltäisiin oikein. LUKE:n tutkimusten perusteella pelkästään kotona syntyvä hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 eurolla vuodessa.

Matsmartin suomalaiset asiakkaat pelastivat yli 500 000 kiloa ruokaa hävikiltä viime vuonna, mikä on jopa 613 % enemmän kuin 2017.

“Matsmartin tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä ja suomalaisten asiakkaiden ansiosta yli puoli miljoonaa kiloa ruokaa sai viime vuonna uuden mahdollisuuden. Asiakkaamme ovat aitoja ympäristösankareita”, kertoo Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andersson.

Suomessa ruokaketjun hävikin kasvihuonekaasupäästöt, eli hiilijalanjälki vastaa jopa 400 000 henkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

“Tämä kertoo, miten suuresta ongelmasta on kyse. Onneksi kuitenkin entistä useampi ruoanvalmistaja ja kuluttaja haluaa vähentää hävikkiä”, Andersson sanoo.

EU ja YK tähtäävät ruokahävikin puolittamiseen vuoteen 2030 mennessä. Tämä vaatii isoja ponnisteluja niin lainsäädännön näkökulmasta, kuin yrityksiltä ja yksilöiltäkin.

Matsmartin lisäksi hävikkiruokaa voi ostaa Fiksuruoka-kaupan kautta. Verkkokaupat myyvät reiluin alennuksin ruokaa, joka muutoin on vaarassa päätyä poisheitetyksi. Valikoima koostuu pääosin valmistajien, maahantuojien ja tukkureiden poistoeristä.

Lisäksi ravintoloiden hävikkiannoksia voi pelastaa muun maussa ResQ Club - sekä Lunchie Market -sovelluksilla.

Lue lisää: Hävikkiruokakauppa WeFood avasi ovensa Kalasatamassa

Lue lisää: ResQ on palvelu, joka taistelee ruokahävikkiä vastaan

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi