Biojätteestä tehty LOVE-taideteos matkustaa jäteauton kyljessä – HSY tilaa taidetta autoihinsa

Taiteilija Jani Leinosen teos on ensimmäinen HSY:n tilaamasta taideteosten sarjasta.

HSY:n jäteauton kyljessä on taiteilija Jani Leinosen LOVE-teos, joka on tehty kokonaan biojätteestä.
HSY:n jäteauton kyljessä on taiteilija Jani Leinosen LOVE-teos, joka on tehty kokonaan biojätteestä. Kuva: Riikka Möhkölä

Moni tuskin kiinnittää paljon huomiota katukuvassa viilettäviin jäteautoihin. Nyt tärkeää työtä tekevät kuskit ja autot saavat arvoistaan taidetta autojen kylkiin, kun Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut HSY uudistaa jäteautojaan.

Jatkossa HSY:n jäteautojen kyljissä nähdään erilaisia taideteoksia. Sarjan ensimmäinen työ on tilattu taiteilija Jani Leinoselta. Teoksella halutaan kiinnittää ihmisten huomio biojätteeseen ja eritoten ruokahävikin määrään.

Luonnonvarakeskus LUKE:n mukaan Suomessa tuhlataan vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, josta kotitalouksissa syntyvän hävikin osuus on 120–160 miljoonaa.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön mukaan noin 30 prosenttia maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin. Ruoan puute ja nälänhätä ajavat monia maita repiviin konflikteihin.

Leinosen LOVE-teokseen päätyi hävikkiruokaa valmistavasta Ravintola Loopista, joka tekee kauppiailta ja tuottajilta kerätyistä raaka-aineista kasvisruokaa. Teoksen ruoka oli syömäkelvotonta.

Teosta kauempaa katsellessa voi huomata erilaisia salaatteja, kaaleja ja paprikoita, mutta mukana on kaikenlaista, mitä biojätteestä voi kuvitella löytävänsä.

Jani Leinonen on tullut tunnetuksi kantaaottavista töistään.
Jani Leinonen on tullut tunnetuksi kantaaottavista töistään. Kuva: Riikka Möhkölä

“Jätettä oli valtava määrä. Teoksessa on kaikenlaista kanttarelleista karkkeihin ja avokadoista pizzaan”, Leinonen kertoo HSY:n tiedotustilaisuudessa.

Leinonen innostui HSY:n konseptista heti. Suunnittelutyö oli tehty pääosin etukäteen, joten jätteiden seassa tonkiessa etsittiin yhtenäisiä värejä.

“Meillä oli todella selkeä suunnitelma. Se oli aika jännää itsellekin, koska harvemmin sitä lajittelee asioita vain siitä värinäkökulmasta. Vastaan tuli melko kuvottaviakin asioita ja tosi homeisia jätteitä,” Leinonen sanoo.

Taideteoksilla varusteltuja jäteautoja liikkuu tulevien vuosien varrella noin 120-150 kappaletta pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi