Hävikkiruokakauppa WeFood avasi ovensa Kalasatamassa

WeFood myy kakkoslaatuiset, mutta täysin syömäkelpoiset elintarvikkeet kuluttajille edulliseen hintaan.

Kirkon Ulkomaanavun koordinoima WeFood-myymälä pyörii vapaaehtoisvoimin.
Kirkon Ulkomaanavun koordinoima WeFood-myymälä pyörii vapaaehtoisvoimin.

Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa avattiin torstaiaamuna Kalasataman kauppakeskus Redissä. Vapaaehtoisvoimin toimiva WeFood myy lahjoituksena saatuja tuotteita, jotka olisivat muuten päätyneet roskiin.

Kaikki myytävät elintarvikkeet ovat täysin syömäkelpoisia, mutta niiden parasta ennen päiväys on lähestymässä tai ne on muuten luokiteltu kakkoslaaduksi.

Valikoima muotoutuu saatujen lahjoitusten mukaan.

“Tavoitteenamme on, että joka päivä myynnissä on tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja leipää. Kuivatuotteiden tarjonta riippuu lahjoituksista”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Else Hukkanen.

Avajaispäivänä valikoimassa oli muun muassa vihanneksia, hedelmiä, leipomo Gateaun leipää ja makeita leivonnaisia, mausteita, soijajogurtteja sekä lastenruokia. Leipiä myytiin edullisesti kilohintaan, ja muutamalla eurolla sai ison kasan valmiiksi pilkottuja vihanneksia.

“WeFood haastaa kuluttajia laittamaan ruokaa niistä aineksista joita on tarjolla. Samalla tavalla kotona voi välillä tehdä ruokaa siitä mitä kaapissa sattuu olemaan. Hävikkiä voi vähentää monella tapaa”, Hukkanen kannustaa.

WeFoodin valikoimista löytyy esimerkiksi leipää, hedelmiä ja vihanneksia.
WeFoodin valikoimista löytyy esimerkiksi leipää, hedelmiä ja vihanneksia.

Suomessa syntyy vuosittain 450 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä. Ruoantuotanto on merkittävä kuormittaja ympäristölle ja sen vuoksi hävikin minimointi on tärkeää.

Kirkon Ulkomaanavun koordinoima hävikkiruokakauppa perustuu tanskalaisen sisarjärjestön konseptiin.

“Ilmastonmuutoksen hidastaminen on kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun näkökulmasta ydinkysymys. Haluamme vähentää ruokahävikkiä ja samalla tuoda keskusteluun hävikkiin liittyvän ympäristönäkökulman.”

Hävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, ja myös kotona syntyvää hävikkiä voi vähentää hyödyntämällä ruoantähteitä niin, ettei ruokaa tarvitse heittää roskiin. Esimerkiksi kuivahtaneet leivät voi jauhaa korppujauhoiksi ja nuupahtaneista kasviksista voi pyöräyttää helposti keiton tai kasvishöystön, vinkkaa avajaisissa mukana ollut Sikke Sumari.

“Keinoja on vaikka kuinka paljon. En usko että se on siitä kiinni, etteivätkö ihmiset keksisi keinoja, vaan siitä että tiedostaa, että en halua heittää ruokaa pois”, Sumari sanoo.

WeFood, kauppakeskus REDI, K1-kerros

4 kommenttia

Viracocha

24.9.2018 15:50

Ööö, kauppaketjuko ei voi myydä hävikkiruokaa halvemmalla, se on annettava toiselle liikkeelle, joka sitten myy sen halvemmalla... Pelkään, että tämä tarkoittaa, että mm. -60% alennukset katoavat...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jaana_11

26.9.2018 10:23

Hmm. Toivoisin että ylijäämä ainakin Helsingissä jaettaisiin vaikkapa Hurstille ja Pelastusarmeijalle, he jakavat avun sitä oikeasti tarvitseville.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

heihaloo

29.9.2018 08:34

Hursti on kateellinen jopa Yhteiselle pöydälle, joka delegoi hävikkiruokaa yhteisiin ilmaislounaspaikkoihin! Leipäjonoissa taas on nähty myös Mersuilla sinne purjehtivia hyvinvoipia ihmisiä ilmaisruoan perään, ei ainoastaan huono-osaisia ! Itse toivon hartaasti enemmän koko Suomeen (!) hävikkiruokakauppoja. Siellä nyt kumminkin olemme tasa-arvoisia asiakkaita.

EvilLucifKirkko?

27.2.2019 11:49

Kirkko on aina ollut kannattavaa bisnestä, ainakin anekauppojen ajoilta lähtien. Tsekkaa vaikkapa EvLut -kirkon laajat metsä- maa- ja kiinteistöomistukset?

Nyt Kirkko on mennyt mukaan jumalansa luoman sukupuolijaon tuhoamiseen, ja islamisaatioon, vaikka nämä ovat kokonaan raamatun viestin vastaisia touhuja, raha ja "maine" ratkaisee?

Joten, ei ihme että tässäkin raha kulkee edellä, kutsutaan tyhmiä ihmisiä vapaaehtoistyöhön, sekä "osakkeita ostamaan" ?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi