YO!

Kansanedustajat kirjoituksissa.

Abit pakertavat tähänastisen elämänsä tärkeimpiä vastauksia. Mitä osaavatkaan maamme päättäjät? City pisti neljä kansanedustajaa reaalikokeeseen. Ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja, professori Aatos Lahtinen arvosteli vastaukset – tietämättä keitä vastaajat olivat.

44 000 kokelasta osallistuu tänä vuonna ylioppilaskirjoituksiin. Heillä menestymisen paine on valtava. Mutta entä kun ylioppilaskirjoituksista on kulunut vuosikymmen, kaksikin?

"Reaalikoe vaatii niin syvää tuntemusta asioista, että käyttämättä tieto unohtuu jopa kuukaudessa", toteaa ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja Aatos Lahtinen.

Neljä kansanedustajaa vastasi vanhaan reaalikokeen kysymykseen. Kukin sai kysymyksen, johon hänen voitiin olettaa osaavan vastata aihetta sivuavan lautakunnan jäsenenä.

Ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja, professori Aatos Lahtinen arvosteli vastaukset – tietämättä keitä vastaajat olivat.

Ylioppilaskirjoitukset alkoivat 12.3.

Kimmo Kiljunen
sd. Ulkoasiainvaliokunta

Kysymys: Espanjalainen löytöretkeilijä Bernal Diaz perusteli 1500-luvulla Intian matkaansa seuraavasti: "Olemme lähteneet Intiaan palvellaksemme Jumalaa ja Hänen Majesteettiaan, antamaan uskon valoa niille, jotka elävät pimeydessä, ja rikastumaan, kuten jokainen ihminen toivoo tekevänsä." Miten eurooppalaiset uuden ajan alussa toteuttivat Diazin esittämiä eri tavoitteita löytöretkien eri kohdealueilla? (reaali k 2000, historia)
Ensireaktio: Turhankin helppo kysymys.

Vastauksen pituus: 4 sivua

Otteita vastauksesta: Vuonna 1492 Kolumbus ylitti ensimmäisenä eurooppalaisena Afkutin (Atlantin) valtameren… Afuhacfa tuitih oyio (Afrikasta tuotiin orjia)… Enuiiooaluu sinfavecjuyuteri syntyi löytöuteuk tuloz§n (Eurooppalainen siirtomaajärjestelmä syntyi löytöretkien tuloksena)…

Arvostelu: Vastaus sisältää runsaasti asiatietoa. Se on kuitenkin otteeltaan hieman hyppelehtivä, eikä täysin jäsennetty. Vastaaja intoutuu kirjoittamaan myöhemmästä siirtomaa-ajasta ja kolonialismista, joita tässä ei kysytty. Siten vastaus menee osin ohi kysymyksen. Käsiala jättää toivomisen varaa. Siitä voisi vähentää yhden pisteen. 3 pistettä.

Arvosana: cum laude approbatur.

Jouni Lehtimäki
kok. Perustuslakivaliokunta

Kysymys: Miten lapsen huoltajuus Suomen oikeusjärjestyksen mukaan määräytyy? (reaali k 2000, lakitieto)

Ensireaktio: Oho! Mitenköhän tämä menikään?

Vastauksen pituus: 3 sivua

Otteita vastauksesta: Lapsen huoltajuutta säätelee laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta… Mikäli erotapauksessa vanhemmat eivät pääse sopuun lapsen huollosta, oikeus voi antaa tuomion ko. asiassa. Tuomion sisältö on sama kuin sopimuksen (toinen tai molemmat huoltajia) + asuminen + tapaamisoikeus + elatusapu.

Arvostelu: Vastaaja tuntee selvästi aihepiirin. Kysymykseen on vastattu monipuolisesti ja vastaus on johdonmukainen. Jotkut olennaiset faktat kuitenkin puuttuvat, kuten isyyden vahvistaminen ja sen vaikutus huoltajuuteen, mikäli vanhemmat eivät ole avioliitossa. 5 pistettä.

Arvosana: eximia.

Säde Tahvanainen
sd. Ympäristövaliokunta

Kysymys: Malariaan ja tuberkuloosiin kuolee yhä vuosittain yli 2 miljoonaa ihmistä. Polioon sairastuu noin puoli miljoonaa lasta vuodessa. Selvitä, mitkä ovat mainittujen tautien aiheuttajat ja miten tauteja voidaan ehkäistä ja hoitaa. (reaali k 2000, biologia)

Ensireaktio: Jaahas... (huokaus)

Vastauksen pituus: 2 sivua

Otteita vastauksesta: Malaria, tuberkuloosi ja polio ovat sairauksia, joita hyvin harvoin enää esiintyy läntisessä maailmassa… Maailman terveysjärjestö WHO tekee jatkuvasti työtä malarian ja muiden epidemioiden kukistamiseksi. Keskeisenä elementtinä nähdään koulutustason nostaminen ja rokotuskampanjat.

Arvostelu: Vastaaja on kirjoittanut yleisellä tasolla tuntematta hyvässä vastauksessa vaadittavia yksityiskohtia. Hän tekee virheen vastauksen lopussa yhdistäessään malarian torjuntaan rokotuksen. Lisäansiona voidaan pitää Venäjä-aiheisia tietoja. 2 pistettä.

Arvosana: lubenter approbatur.

Marjukka Karttunen-Raiskio
kok. Sos.- ja terv.valiokunta

Kysymys: Sosiogrammi sosiometrisenä menetelmänä. (reaali s 1999, psykologia)

Ensireaktio: Eikös se ole se…?

Vastauksen pituus: 2 sivua.

Otteita vastauksesta: Voidaan käyttää menetelmänä, kun halutaan selvittää esim. luokan oppilaiden sosiaalisia suhteita… Selville saadaan johtajan/johtajien lisäksi ns. satelliitit, jotka ovat johtajien myötäilijöitä…

Arvostelu: Vastaaja tietää ja ymmärtää, mikä sosiogrammi on ja esittää hyvän esimerkin. Menetelmän asettaminen yleisempään käyttäytymistieteelliseen kehykseen puuttuu. 4 pistettä.

Arvosana: magna cum laude approbatur.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi