Oletko koskaan miettinyt

  • Tomi

Että kun alat katsoa jotain elokuvaa televisiosta niin vaikuttaa vielä alkutekstien aikana kiinnostavalta mutta vähitellen lysähtää.

Ehkä ei ole kyse vain siitä että alkuminuutteihin on panostettu enemmän ja koko ajan kiinnostavasti nimeä tunkemassa ruutuun "Brad Pitt, Cameron DIAZ, !!, jne", vaan etenkin siitä että alkutekstien aikana elokuva on sellainen kuin miksi se on tehtykin, mutta sitten siitä napsaistaan pois noin 25%. Oikealta ja vasemmalta.

Koska vieläkin, vaikka useilla on jo laajakuva-tv:t, niin useimmat elokuvat esitetään yhä "normaalissa" tv-kuvasuhteessa, eli 1.33:1 (leveyden suhde korkeuteen). Elokuvat on kuitenkin useimmiten kuvattu 1.85:1, joskus jopa 2.35:1.

http://www.high-techproductions.com/widescreen2.jpg

Pop-kappaleet on usein 4 minsaa pitkiä. Entä jos alusta ja lopusta napsaistais puol minsaa pois? Entä jos tauluista otettas molemmilta sivuilta reilut 10% pois?

Tarkkaan harkitut ja suunnitellut sommitelmat särkyisivät. Käsiä ja muita raajoja menis mäsäksi. Näyttävyys kärsisi huomattavasti (ainakin sen silmään joka on nähnyt yli 10 maalausta). Mitä muita maalauksissa on kuin se miltä ne näyttävät?

No elokuvissa on sentään juoni ja dialogi ja liike, mutta silti kyllähän se jossain tuntuu jos molemmilta sivuilta jää sälää ohi suun. Monesti joku puhuu jollekin ketä ei edes näy kuvassa. Ja vielä pahempaa: näkyykin vain nenän kärki.

Ja jos esitetään päähenkilön silmin jotain, niin.. Ihmisen näkökenttä on kaukana lähes neliöstä (1.33:1) ja lähempänä esim 2.5:1. Kultainen leikkaus (eli ihmissilmälle miellyttävin muoto) on 1.62:1.

Useimmiten olisi miellyttävämpää katsoa alkuperäisessä kuvaformaatissa elokuvasta keskimmäiset 75%, kuin elokuva alusta loppuun niin että alkuperäisestä kuva-alasta näkyy vain 75%. Johtuen muustakin kuin siitä että alku ja loppu on enimmäkseen alku- ja lopputekstiä.

Mutta yksi hyvä juttu tässä ainakin on: jos katsoo elokuvan televisiosta kökkö-kuvasuhteella, ja silti pitää paljon, ja tietää että elokuva on tehty laajakuvaformaatilla, niin on herkkua luvassa kunhan DVD:n hommaa.

Esimerkki mitä tapahtuisi musiikille jos ottaisi alusta ja lopusta 12,5% pois:
(Oi maamme, Suomi, sy)nnyinmaa,
soi, sana kultainen!
Ei laaksoa, ei kukkulaa,
ei vettä rantaa rakkaampaa,
kuin kotimaa tää pohjoine(n,
maa kallis isien!)

http://www.youtube.com/watch?v=lUcTvhyof8I
http://www.youtube.com/watch?v=MCMLvudVwmw
http://www.youtube.com/watch?v=G5ENPlaowMQ
http://www.youtube.com/watch?v=5_0UPh5FELg

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 11:06

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus