Rapsakkata

Näytetään kirjoitukset huhtikuulta 2007.

Suomessa eläkeikä pian jo 70-vuoteen?  1

Saksassa nostetaan uutistietojen mukaan eläkeikää vuosien 2012 ja 2029 välisenä aikana 65 vuodesta 67 vuoteen.

Syntyvyys on tietääkseni Saksassa tällä hetkellä Euroopan alhaisimpia.

Saksan keskusammattiliiton DGB:n johtaja Michael Sommer mukaan eläkeiän nostaminen merkitsee eläke-etuuksien tosiasiallista pienentämistä.

* * * * *

Suomessahan ollaan samalla tiellä. Tosin pikkuhiljaa hivuttamlla.

* * * * *

Päivän Hesarissa kerrotaan, että elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkijat Jukka Lassila, Niku Määttänen ja Tarmo Valkonen ovat tehneet vapaaehtoisen eläkesäästämisen tulevaisuudesta raportin, joka ei lobbaa voimakkaasti mihinkään suuntaan, mutta antaa ymmärtää, ettei eläketurvan lisääminen omaehtoisin säästämistoimin ehkä ole huono ajatus.

Finanssialan keskusliiton johtajan Timo Silvolan mukaan Suomessa on myyty noin 700 000 yksilöllistä eläkevakuutusta.

Säästösumma on kahdeksan miljardia euroa, joka ei ole paljon verrattuna eläketurvan 370 miljardin euron kokonaisvastuisiin.

Kansainvälisessä vertailussa tämä säästämismuoto jää Suomessa hyvin pieneksi.

Etlan tutkijoiden mielestä syy on muun muassa se, että ihmiset tuntevat lujaa luottamusta lakisääteiseen eläketurvaansa.

* * * * *

Perusteena tuolle vapaaehtoiselle eläkesäästämiselle kerrotaan olevan sen, että säästämisen tarvetta on kuitenkin lisännyt odotettavissa olevan elinajan piteneminen.

Ja se on minulle yllätys, että Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ei tässä asiassa lobbaa millään tavalla. Varsinkin, kun se pitää toimittajan taholta erikseen mainita.

* * * * *

Mielestäni eliniän jonkin sortin pidentyminen ei voi tulla työeläkeyhtiöille yllätyksenä.

Mutta se voi olla yllätys, että todella kovaa liksaa vetäneet esimerkiksi johtotehtävissä olevat henkilöt elävätkin, niin pitkään.

Jossain keskustelupalstoillahan joku ehdotti sitä, että työeläkkeet pitäisi lukita johonkin maksimitasoon.

Esimerkiksi 3000 euroa tällä hetkellä ja sidottuna elinkustannusindeksiin.

* * * * *

Jotta kirjoittamiseni ei menisi kateuden piikkiin, niin eilisessä Iltalehdessä kerrottiin, että Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan "Johtajilla huonoa seksiä" - Vastuuta, statusta ja kuollut seksielämä.

* * * * *

Eli eipä tarvitse ihmetellä Suomenkaan pienentyneitä syntyvyyslukuja.

Voisikohan tässä olla ennakkoluulottaman innovatiivinen liikeidea? Siis ihan sanamukaisessa merkityksessään.

Pitäähän jonkun hoitaa edes kiireisten johtajien puolisoiden luonnollisesti sykkivät tarpeet?

Edes mullistavan Method-Tabermannin mielikuvaharjoitteilla....


Uusi eläkepommi viritetty  1

Suomessa on tällä hetkellä 1,3 miljoonaa eläkkeensaajaa.

Mitään eläkepommiahan ei ole virallisten tahojen mukaan olemassakaan.

* * * * *

Kaksi kolmannesta työeläkeyhtiöiden maksamista eläkkeistä tulee nyt työssä olevien palkoista ja yksi kolmannes sijoitustoiminnasta.

HS 10.3.07 TALOUS

* * * * *

Eli Osku Pajamäki väitteineen on ollut tähän asti oikeassa tässä eläkeasiassa täysin oikeassa. Jonnekin on hukattu eläkemaksuihin varattuja varoja....

Toisaalta hallitusohjelmassa painotetaan huoltosuhteen ja eläkkeenmaksujen takaamiseksi yhä suurempaa työssä käyvien määrää.

Seuraava lainaus Katja Boxbergin erinomaisesti toimittamasta kirjasta Paavo Lipponen kertoo, mitä uuden hallituksen myötä mahdollisesti tuleman pitää:

"Hallituksessa ja työmarkkinajärjestöissä nähtävästi uskottiin, että laman jälkeen talouskasvu poistaa työttömyyden itsestään. Hallituksen toiveet työttömyyden hoitumisesta osoittautuivat kuitenkin vanhakantaisiksi, sillä kasvua syntyi pääasiassa pääomavaltaisessa televiestintäteollisuudessa.

Kokoomuksen entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen on tuskastunut koko turhanpäiväisenä pitämäänsä työttömyyskeskusteluun.

- Yhtä hurskastelua koko työttömyyden hoito. Puoluekannasta riippumatta kaikki tietävät, että niin kauan kun meillä on nykyisen kaltainen työttömyyskorvausjärjestelmä, ei ole mitään syytä odottaa parannusta. Kuka menee töihin, kun saman palkan saa käteen tekemättä mitään?, Viinanen kysyy.

Viinanen toimi valtiovarainministerinä myös Esko Ahon porvarihallituksessa 1990-luvun alussa, kun ammattiyhdistysliike ja hallitus ajautuivat ilmiriitaan. Jos hallitus yritti aja uudistuksia, vastasi ammattiyhdistysliike yleislakkouhkauksilla.

- Eduskunnan ja hallituksen on joskus näytettävä, missä kaappi seisoo. Se sattuu tietysti, mutta mitä pikemmin toimeen tartutaan, sitä pienemmällä tuskalla selvitään, Viinanen sanoo.

Samoilla linjoilla on Suomen Yrittäjien nokkamies, kauppaneuvos Eero Lehti, joka kevään 2003 eduskuntavaalien alla toivoi maahan porvarihallitusta. Hän arveli Aamulehden haastattelussa, että vain porvarihallitus onnistuisi käynnistämään työelämän tärkeät joustot, joita muun muassa Suomen Pankin Vanhala oli perännyt.

Eero Lehti moitti Paavo Lipposta SAK:n kaksi numeroa liian pienessä pakkopaidassa kulkemisesta.

Lipposen toisen hallituksen nelivuotiskauden päätteeksi maan talouden näkymät olivat synkistyneet. Yritykset suunnittelivat toimintansa siirtämistä pois Suomesta ja työttömyys oli jälleen kasvussa.

Surullisinta tässä on, ettei Suomi elä mitään lamakautta eivätkä suuret ikäluokat ole vielä eläke iässä ja silti valtiontalous on kääntynyt alijäämäiseksi”, Osmo Soininvaaraa kirjoittaa.

Hänen mielestään jatko näyttää huonolta. Tulevaisuudessa kansainvälinen verokilpailu pakottaa Suomen alentamaan veroja, samalla valtion menot kasvavat.

Työikäisten taakasta tulee raskas. "

* * * * *

Uuteen eduskuntaan valittu Eero Lehti on jo jäsenenä eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunnassa, joten jännä on nähdä mitä tuleman pitää. Muun muassa kansalaisten eläkkeille ja työkyvyttömäksi todetuille sekä työttömille.

Hänenhän ajatus jokin aika sitten oli sellainen, että jos yhtiö joutuu irtisanomaan tuotannollisten ja taloudellisten syiden takia henkiökuntaa irti, niin luottamies lähtee ensimmäisenä.

Toivottavasti työntekijöiden ammattiliitot ovat tässä jo asiassa hereillä.

* * * * *

Yksi keino millä on saatu varattua rahaa työeläkkeiden maksuun on ollut se, että on tiukennettu huikeasti työkyvyttömäksi tutkimuksissa todettujen eläkkeelle pääsyä.

Kansanedustajan Halmeen kohdalla lakia noudatettiin eli vuoden sairaana olon jälkeen, jos henkilön katsotaan olevan edelleen sairas ja kuntoutusmahdollisuudet työhön paluuseen heikot, niin hänelle tulee myöntää työkyvyttömyyseläke.

Toivottavasti tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat Halmeen tavoin 200 000 työkyvyttömäksi tutkimuksissa todetuille, jotka ovat nyt juuttuneet kahden lääkärin loukkuun. Eivätkä pääsen millään lakien mukaan heille kuuluvalle eläkkeelle.

Nyt yhä useampi tippuu alaspäin ravintoketjussa ja entistä useampi joutuu turvautumaan kirkon ruoka-apuun.

* * * * *

UUTISLEHTI 100 KESKIVIIKKO 18.10.2006

”Lääketieteen Nobel-palkinto kuuluisi vakuutusyhtiön lääkäreille, jotka potilasta näkemättä julistavat hänet terveeksi. Jeppis”

UUTISLEHTI 100 KESKIVIIKKO 18.4.2007 -TEKSTIVIESTIT

"Sailakselle: Säästämällä ikääntymistä varten aiheutatte työkyvyttömyyseläkepommin ahdistavalla työmarkkinatuella. Sairas työtön 1950"


Kilpailija brasilialaiselle vahaukselle  1

"Joka tytön pitäisi käyttää brasilialaista vahausta. Se on minun seksisalaisuuteni"

Eva Longorian vinkki Iltalehdessä 17.4.2006.

* * * * *

Toivon henkilökohtaisesti Evan partnerin puolesta, että se kaikki ei olisi ihan siinä.

* * * * *

Professori Pekka Himanen kirjoitti Hesarissa 11.3.07 muun muassa seuraavaa:

"Suomalainen innovaatiojärjestelmä on kriisissä. Jos olisin innovaatioministeri, toteuttaisin kokonaisvaltaisen muutoksen.

Suomi kärsii kilpailukykyparadoksista. Olemme hyviä kehittämään ideoita, mutta emme osaa muuttaa ideoita menestyväksi liiketoiminnaksi.

Olemme ykkösiä erilaisissa kilpailukykyselvityksissä, mutta bruttokansantuote per capita -luvuissa jäämme keskikastiin.

Olemme kuin jääkiekkojoukkue, joka periaatteessa on maailman paras, mutta sijoittuu MM-kisoissa silti aina kahdeksanneksi."

* * * * *

Itse palaisin tuohon alun Eva Longorian lausahdukseen, sillä jos yksilöiden kunnossa oleva rakkaus- ja seksielämä ei ole yhteiskunnan arvoasteikossa korkealla, niin olemmeko jatkossakin tuomittuja vain liike-elämän mekaaniseen suorittamiseen?

Olen professori Himasen kanssa yhtä mieltä siitä, että "menestys edellyttää fyysistä läheisyyttä ja luovuuden kulttuuria, jossa ideat kehittyvät vuorovaikutuksessa."

* * * * *

Koska en tunne kaikkia brasialialaisen vahauksen saloja, niin olisiko Suomelle kehitettävissä oma vastaavan tyyppinen menetelmä, joka yhdistäisi Suomen globaalissa keskustelussa oikeanlaisiin ihmiselämän solmukohtiin ja niiden taidokkaaseen avaamiseen hyvinvointia parantavaksi tekijäksi?

Hyvin pitkällehän Suomessa kaiken hyvinvoinnin perustana pidetään työtä. Eikä siinä sinällään mitään pahaa ja uutta ole.

* * * * *

Nyt kun vanhusten ja omashoitajien persiillään olevista asioista on tullut viimeinkin Suomessakin poliittisen eliitin hyväksymää ongelmakenttää, niin on ollut mielenkiintoista lukea tiedotusvälineistä, että Suomesta tehdään urauurtavaa vientityötä vanhusten hyvästä hoitomallista Japaniin!!!

Siellähän väestön ns. suurten ikäluokkien ikääntyminen on lukumääräisesti massiivisempaa kuin Suomessa. Sielläkin alkavat sukuun sidotut perinteet suvun omien vanhusten loppuun asti hoitamisesta itsenäisesti pikku hiljaa mureta.

Joten mielenkiintoista olisi tietää mistä tässä Japaniin suuntautuvassa hoitomallissa onkaan kysymys?

Siis rahan lisäksi.

* * * * *

Tekniikkaan perustuvat innovaatiot ovat varmasti Suomessa hyvässä hoidossa.

Vaan miten ovat ihmisten palveluihin liittyvät innovaatiot?

* * * * *

Koska työvoimapolitiikkaan liittyvä ennuste on, että valtaosin kaikki uudet työapaikat syntyvät palveluelinkeinojen pariin, niin voitaisiinko ajatella tuon Brasiliaan liittyvän siistimismuodon rinnalle kilpailevaa suomalaista menetelmää?

Professori Pekka Himanen voisi yhdessä kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen kanssa istahtaa alas ja luoda SPP-menetelmän läpilyömiseksi globaalissa mittakaavassa todella innovatiiviset linjaukset.

Annan tässä heille muutamat kiintopisteet.

SPP-palvelupaketti olisi tietysti vapaa arvonlisäverosta ja sen voisi laittaa täysimääräisenä kotityön teettämistä koskevien saldorajojen sisään.

SPP-palvelupakettiin integroitaisiin uudella tavalla suomalaisen saunan rentouttava ja ihohuokosia avaava vaikutusmekanismi.

Joulupukkia ja Lordia ei tähän SPP-menetelmään kuitenkaan saisi mitenkään mielikuvamainonnassa kytkeä, koska se on kuitenkin K-18 luokituksen omaava innovatiivinen hoitomenetelmä aikuisiän jo saavuttaneille ja oikeustoimikelpoisille yksilöille.

Sen ympärille työryhmä Himanen&Katainen rakentaisivat myös tasapainoisen rakkaus-ja seksielämän DVD- ja mobiilipohjaisen tukimateriaalin. Pikainen rahoitus löytyisi varmaan eduskunnan alaisesta Sitrasta.

Ja sitten vain eikun hommiin.

* * * * *

Ai, niin. Tuo oli hyvä pointti: "Mikä helvetin SPP-menetelmä?"

* * * * *

Työryhmä voi tietysti itsenäisesti päättää kirjainten merkityksestä, mutta projektin työnimenä voisi olla esimerkiksi "Savolaenen Pöhheikön Pöllytys"-menetelmä.

Sen pelkästä ääneen lausumisesta Hollywoodin tähdetkin olisivat innoissaan.


Yletöntä sekoilua digiasiassa  1

Uuden viestintäministerin Suvi Lindènin mukaan Ylen esille ottamat siirtymäajat hämmentävät kansalaisia.

Hän on myös huolestunut kauppiaiden puolesta, että digisovittimien hankinta tyrehtyy ja jatkoaika joudutaan myöntämään.

* * * *

Mielestäni koko digi-tv ajatus nykymuodossaan on pystyyn kuollut ajatus.

Liike-elämän sosialisointia ei enää kukaan vakavissaan ehdota.

Vaan sosialisoinnin modernimpi versio digitalisointi se vaan jatkuu. Siinähän kuluttaja pannaan hankkimaan koko ajan uusia laitteita pakolla, joita hän ei välttämättä edes tarvitsisi.

Kotona se merkitsee digitaalisen maailmaan ohjailuun tarkoitetun kapulahelvetin kasvua.

Pölyä keräävien johtoviidakkojen ansoista puhumattakaan.

* * * * *

Suomessakin uudet työpaikat tulevat syntymät erilaisiin palveluammatteihin. Mitä kaikkea ne sitten sisältävätkään?

* * * * *

Saksan mallista kirjoitettiin 15.4. Hesarissa seuraavaa:

Työttömyysprosentin laskua on odotettu Saksassa hartaasti ja sen viipymistä ihmetelty, sillä Saksan vientitalous on pyörinyt kovilla kierroksilla jo viisi vuotta putkeen.

HWWI:n johtajan, professori Thomas Straubhaarin mukaan ilmiön nimi on englanniksi jobless growth, talouskasvu ilman uusia työpaikkoja.

"Vientiteollisuus on pääomavaltaista teollisuutta, joka on parantanut kilpailukykyään modernisoimalla ja järkeistämällä tuotantoa", Straubhaar sanoo.

Samalla kun Saksan viennin arvo on kasvanut, työvoiman määrä on pysynyt ennallaan tai jopa vähentynyt.

* * * * *

Joten kovat ovat uuden hallituksen ja eduskunnan haasteet 80 000 - 100 000 uudesta työpaikasta. Saati sitten ulkomaisen työvoiman räjähdysmäisestä tarpeesta.

Omiakin työttömiä löytynee reserveistä 400 000, joista tosin 200 000 kuuluisi työkyvyttömyytensä takia eläkkeelle, mutta heitä käännetään ja kaulitaan byrokratian rattaissa.

Koska se vaan nyt on tyhmää vakuutusyhtiöiden busineksen kannalta päästää työkyvyttömiksi (vakuutusyhtiöiden itsensä maksamissa tutkimuksissa) todettuja henkilöitä eläkkeelle.

* * * * *

Otetaanpa asiasta yhteys eduskunnan arkistoihin:

PTK 69/2004 vp Tarkistamaton

69. TORSTAINA 3. KESÄKUUTA 2004 kello 16.30
N:o 107) Työkyvyttömät työttömyystilastoissa

Mikko Elo /sd: Puhemies! Suomen työttömyystilastoissa on suuri määrä ihmisiä, jotka yleisen arvion mukaan eivät kuulu työttömyystilastoihin.

Muun muassa maamme työvoimatoimistojen johtajat arvioivat joitakin viikkoja sitten, että noin 26 prosenttia pitkäaikaistyöttömistä ei kuulu työttömyystilastoihin vaan he ovat työkyvyttömiä käytännössä.


Vihreille näytönpaikka  1

Yhden arvion mukaan Suomessa on jo 600 000 henkilöä tulojensa suhteen köyhyysrajan alapuolella.

Siksi hallitusneuvottelut sujuivat rasvatusti kuin etukäteisen käsikirjoituksen mukaan. Ihmeen sisäsiististi ja salamavalojen tuikkeessa.

* * * *

Uuden hallituksen paikoista oikeusministerin ja työministerin salkut sopivat vihreille oikein hyvin.

Tosin ministeriöiden sisällä oleva aines saattaa olla varsin muutosvastarintaista. Liekkö ne sitten miten demarivoittoisia?

* * * *

Päivän Kalevassa poru työministeriön kohtalosta on jo alkanut:

"SAK on pahoitellut uuden hallituksen aietta purkaa työministeriö ja siirtää sen asiat kauppa- ja teollisuusministeriölle.

Alustavassa kannanotossaan SAK toivoo, ettei uuden hallituksen tunnusmerkiksi muodostu se, että ihmiset ja työelämä alistetaan kaupalle ja teollisuudelle.

SAK pitää myönteisenä sitä, että kolmikantayhteistyötä halutaan jatkaa, mutta toteaa, että työelämään liittyvät tavoitteet jäävät hallitusohjelmassa liian yleiselle tasolle."

* * * *

Toivottavasti vihreät muistavat tehdä tiivistä yhteistyötä sosiaali-ja terveysministeriöön päin. Eli keskustan sosiaali-ja terveysministerin sekä kokoomuksen peruspalveluministerin salkun haltijan kanssa.

Sekä ottaa kaikilta vanhoilta ko.salkkujen haltijoilta näkemykset käyttöönsä. Eli entiset oikeusministerit Johannes Koskinen ja Leena Luhtanen haastatteluun. Samoin kuin entiset työministerit Tarja Filatov ja Ilkka Kanerva haastatteluun.

Ja etenkin entiset sosiaali-ja terveysministerit Sinikka Mönkäre, Maija Perho ja Tuula Haatainen todella tarkkaan tenttaukseen.

Salattu vakuutuslääkäri- ja suljettu erityistuomioistuinjärjestelmä lakisääteisiä vakuutuksia koskevana on aika isosti sosiaali-ja terveysministeriön luomus. Toki varmasti kolmikannan + vakuutusalan valtavalla tuuppauksella ja lobbaamisella on vankka sijansa nykyongelmiin. Siis kansalaisten näkökulmasta katsottuna.

* * * *

Ilman näitä edellä kerrottuja tekemisiä vuosien loka räjäytetään vihreiden silmille, vaikka syyttömiä nykymenoon ovatkin.

Vaan taitavasti lukitsivat keskusta ja kokoomus vihreät hallitukseen. Joten vihreillä on todellinen näytönpaikka, josta uskon heidän selviävän enemmän kuin hyvin.

Vaan töitä se teetättää ja paljon.


Lobbarit ja jobbarit päivänvaloon  1

Tietämättä vielä tulevaa hallitusohjelmaa ja ministereitä, niin toivon, että avoimuuden ja läpinäkyvyyden aikakausi vaalirahoituksessa kuin lobbaamisessa on alkanut.

Vihreät voinevat toimia Suomessa uuden aikakauden airueina…

* * * * *

Uusimmassa Voimassa 3/2007 on vihreiden Satu Hassin ”Lobbarit päivänvaloon” - ilmoitus, joka päättyy toteamukseen:

”Jos lobbauksessa ei ole mitään pahaa, miksi se ei voi tapahtua päivänvalossa?”

Hyvänä pointtina Satu Hassi myös toteaa, että jos lobbarilla on varaan vain sähköpostiin, hänen äänensä jää hyttysen ininäksi rekkajonon jylyssä.

Näinhän se tahtoo olla tavallisen kansalaisen kannalta. Korporaatioiden voima jyllää Suomessakin.

* * * * *

Päivän Hesarissa esittää näkemyksiään eduskunnasta pudonnut SDP:n Susanna Rahkonen.

”Kansalaiset on vedettävä politiikan katsomosta mukaan näyttämölle. Sitä ennen on opeteltava näkemään uudelleen, että asioilla on laajoja syy- ja seuraussuhteita, joihin voi vaikuttaa. Politiikka on olemassa, vaikka toisin väitetään.”

- - -

”Suurimmista puolueista juuri Sdp on se puolue, johon suurimmat odotukset markkinoiden toiminnan valjastajana kohdistuvat. Ja juuri Sdp sai vaaleissa eniten takkiin.”

- - -

”Politiikalla on merkitystä, jos sen avulla pystytään ohjaamaan markkinoiden toimintaa ihmisten parhaaksi.”

”Minä toivon, että se puolue on Sdp. Silläkin uhalla, että puolueeni vaurastuneissa riveissä jotkut ratkaisut tekevät kipeää.”

* * * * *

Kuitenkin varatuomari Susanna Rahkosen kohdalla jää usein mainitsematta se, että hänen siviilityöpaikkansa on hallitussihteeri sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosastolla.

Hän on toiminut esittelijänä Kelan tarkastuslautakunnassa 1991-1994.

Lisäksi hän on CV:nsa mukaan toiminut Ihmisoikeusliiton johtokunnassa ja Suomen kuluttajaliiton puheenjohtajana.

Eduskunnan lakivaliokunnassa 19.12.2002 – josta varapuheenjohtajana 02.04.2003 – 03/2007.

* * * * *

HE 47/2005 koskien tapaturma – asioiden ja HE 9172006 koskien työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaa koskevat lakiesitykset annettiin nelikannasta, jossa neljäntenä osapuolena on vankasti suomalainen vakuutusala. Näiden hallituksen esitysten sisältöön ei puututtu lakivaliokunnankaan toimesta. Puheenjohtajana lakivaliokunnassa toimi vihreiden Tuija Brax.

Kyseisten hallituksen esitysten lakien voimaantulon myötä itse asiassa vakuutusyhtiöiden ylivertaista asemaa suhteessa yksittäiseen vakuutettuun vahvistettiin entisestään. Vaikka oikeusturva-asioiden kannalta olisi pitänyt mielestäni tapahtua päinvastoin. Ja kyse on sentään lakisääteisistä eli kaikille pakollisista vakuutuksista.

* * * * *

Tästä seuraakin jatkopohdinta siitä, että kenen joukoissa esimerkiksi Susanna Rahkonen loppujen lopuksi seisoo?

Koska jobbari on mielestäni jo sellainen henkilö, että hän on soluttautunut syvälle järjestelmään sisään. Esiintyen tarpeen mukaan oikean värisenä kuin kameleontti Kamerunin markkinoilla. Mennen aina käyttötarkoitukseen sopivana kaupaksi eteenpäin.

Jotenkin tuntuu sillä, että SAK ei ole se ainoa napanuora, jonka suhteen SDP:n pitää tehdä katkaisuhoitoa tai tunnustaa pysyvämpi luonteinen napalankous siihen avoimesti.

* * * * *

Vaikka veikkaukseni menisikin pieleen, niin sanon toisen haitallisen napanuoran olevan suomalaisen vakuutusalan kokonaisuudessaan. Varsinkin työeläkeyhtiöiden kautta.

* * * *

Toki menestyäkin saa, mutta se pitää tehdä niin, ettei heikompaan asemaan joutunutta toveria tai kaveria jätetä.

Ja sehän taas tänä päivänä on totisinta totta 200 000 kahden lääkärin loukussa olevalle suomalaiselle potilaalle. Kiitos salatun vakuutuslääkäri- ja suljetun erityistuomioistuinjärjestelmän.

Jottei kokoomuksella vaalivoitto ihan kihahda hattuun, niin tuon edellä mainitun isoksi kasvaneen ongelma-aiheuttajana voidaan pitää sosiaali- ja terveysministeriössä vaikuttanutta naisministeritrioa Mönkäre – Perho - Haatainen akselia. Entisiä työministerien akselia Kanerva – Jaakonsaari – Filatov trio ollenkaan unohtamatta.

* * * *

Varsinkin asiakirjojen valossa akseli Mönkäre – Perho – Haatainen olivat vahvasti kallellaan vakuutusyhtiöiden suuntaan.

Joten nyt jännitetään vain sitä, että muuttuko uuden hallituksen myötä mikään?

Siis todella syvään liriin joutuneen kansalaisen näkökulmasta.


Ministeri Mönkäreen haamusta  1

Vaikka hallitusneuvotteluiden päävetäjä Matti Vanhanen ei halua liian yksityiskohtaista ohjelmaa.

Niin toivottavasti suomalaisten lakisääteisten vakuutuksien ihmisoikeuksiin ja oikeusturvaan liittyvien ongelmien ratkaiseminen ei jää kirjaamatta hallitusohjelmaan.

Varsinkin, jos uudessa hallituksessa ovat mukana vihreät.

* * * *

Näin osuvasti oikeusturva ongelmista kirjoitti Pekka Piskonen Hesarin mielipidesivulla jo 20.5.2000:

Talvella 1999 ministeri Sinikka Mönkäre vastasi kansanedustaja Mertjärven ym. tekemään kirjalliseen kysymykseen (KK 1629/1998) työkyvyttömyyseläkeratkaisujen perusteista ja selvitti nykyisen lain tulkinnan. Ministerin mukaan: "Työkyvyttömyyseläkeratkaisu perustuu arvioon hakijan kokonaistilanteesta. Tällöin otetaan terveydellisten seikkojen lisäksi huomioon esimerkiksi hakijan ikä, ammatti, koulutus, työkokemus, kotipaikkasidonnaisuus ja asuinpaikan työllisyystilanne. Näin ollen pelkästään lääketieteellisen diagnoosin pohjalta ei aina voida päätellä henkilön oikeutta työkyvyttömyyseläkkeeseen."

Toisin sanoen työkyvyttömyyseläkkeestä on tehty harkinnanvaraista toimeentulotukea. Sanomatta jäi vain se, voidaanko myös terve katsoa oikeutetuksi työkyvyttömyyseläkkeeseen, jos sitä ymmärtää hakea ja muut eläkkeeseen oikeuttavat ehdot täyttyvät.

- - -

Asiaa ei enää pitkään voitane tarkastella ministeri Mönkäreen tapaan lähtökohtana veromaksajan etu. Yhdenvertaisuus lain edessäkin vaatii tarveharkinnan, jota nykyisin sovelletaan työkyvyttömyyseläkkeisiin, ulottamista koskemaan kaikkia eläkkeitä.

Ei sivistysvaltio voi kohdella heikommassa asemassa olevia jäseniään huonommin kuin muita. Jos kysymys on eläkejärjestelmän romahtamisesta, on kohtuutonta soveltaa tarveharkintaa ainoastaan sairaisiin, kun yhteiskunnassa on terveitä työssäkäyviä eläkeläisiä, joiden kuukausieläke saattaa ylittää työkyvyttömyyseläkkeen määrän koko vuoden ajalta, esimerkkinä vaikkapa Sirkka Hämäläinen, pankinjohtaja.

Hyvää asiassa on nyt se, että jotkut kansanedustajat jaksavat pitää työkyvyttömyyseläkeratkaisujen vääryyksiä esillä ja julkiseen keskusteluun ollaan heräämässä.

* * * *

Palkansaajien suhteen on jännä nähdä miten kokoomus sukkuloi suurpääoman ja eläkeyhtiöiden vaatimusten suhteen.

Kokoomuksen esittämän tasa-arvo tupon heijastukset tulevat olemaan myös työeläkkeisiin melkoiset, jolloin kovassa vastahangassa ovat myös työeläkeyhtiöt.

Ja yllätys, yllätys. Ja ketkäs siellä valtaa pitävätkään....

Sosiaalidemokraatit.

Ilmarisen uuden toimitusjohtajan Harri Sailaksen valintaa edelsi kiivas poliittinen valtataistelu.

* * * *

Ilmarisen alati kasvavan varallisuuden arvo on tällä hetkellä noin 22 miljardia euroa, mikä on yhtä paljon kuin Suomen valtion kaikki osakeomistukset.

Ammattiyhdistysliike ajoi Puron seuraajaksi sosiaalidemokraattia, mitä taas omistajat ja työnantajat eivät halunneet niellä. Viime vaiheissa Ilmarisen johtoon tarjottiin muun muassa entistä työmarkkinajohtajaa, nykyistä Työeläkelaitosten liiton toimitusjohtajaa Esa Swanljugia (sd.). Myös entinen sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) pyrki tehtävään.

Valinnasta päästiin kompromissiin sen jälkeen, kun ammattiyhdistysliikkeen edustajat luopuivat tavoitteestaan saada paikka demareille. Ay-liike luki Harri Sailaksen eduksi muun muassa sen, että hän on lähtöisin vaatimattomasta kodista ja hän on sosiaalidemokraattisen valtiosihteerin Raimo Sailaksen pikkuveli.

Lähde: Yle 2.5.2006

* * * *

Toivottavasti Suomen poliittiset päättäjät muistavat vielä sen, mitä kaikkea ns. punapääomalle tapahtui valvomattoman kassakapitalismin huumassa.


Korparaatioiden King-Kongeista  1

Maikkarilla eilen julkistetussa SDP:n "kapinakokouksen" muistiosta pisti silmääni seuraavanlainen kohta.

- - - - - - -

Kapinakokous muistutti, että puheenjohtajan napanuora SAK:hon on yhä katkaisematta.

"Suhteet korporaatioihin on tehtävä selväksi. Korporaatiot eivät nauti kansan enemmistön syvää luottamusta."

Hallitusneuvottelut alkavat huomisaamuna Säätytalossa keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n kesken.

SDP siirtyi oppositioon 12 hallitusvuoden jälkeen.

- - - - - - -

Kuitenkin elämme Suomessa keskellä korporaatioiden hallitsemaa yhteiskuntaa.

Minne kaikkialle korporaatioiden valta ulottuukaan?

Lisää tietoa korporaatioiden olemuksesta osoitteessa:
http://ajankuva.blogspot.com/2007/02/eduskuntavaalit-2007-katsaus.html


Suomeen puolueeton EU:n ihmisoikeuskomissio?  1

Maikkarin tekstitv:ssä olleen tänään olleen uutisen mukaan tulevan hallituksen hallitusohjelman pääteemoja tulevat olemaan energia- ja ilmastopolitiikan uudistus, osaamisen ja yrittäjyyden vahvistaminen, palveluiden turvaaminen sekä perusturvan uudistus.

Eikä taaskaan sanakaan oikeusturvaongelmiin liittyvistä teemoista....

Toivottavasti edes vihreät uskaltavat avata uuden aikakauden myös olemassa olevista ongelmista puhumisesta.

Siis ennen kuin hallitusohjelma lyödään lukkoon.

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg on tehnyt kansanedustajana ollessaan hyviä kirjallisia kysymyksiä hallitukselle mm. homeesta sairastuneiden tilanteista.

* * * * *

Näin kirjoitti ELISABETH TIGERSTEDT-TÄHTELÄ, Ihmisoikeusliitto ry:n edustaja, kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnassa Hesarissa 28.3.2007:

"Ihmisoikeusliitto ry laati keväällä 2006 ulkoministeriön toimeksiannosta selvityksen, jossa todettiin muun muassa, että viranomaisten ja järjestöjen keskuudessa tunnetaan verraten heikosti kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja niiden Suomellekin asettamat velvoitteet.

Vaikka hyvinvointipalvelut olivat vahvasti esillä viime eduskuntavaaleissa, eivät jokaiselle yksilölle kuuluvat ihmis- ja perusoikeudet saaneet tarpeeksi huomiota.

* * * * * *

Lakisääteisiin vakuutuksiin liittyvän esimerkin edellä mainitusta ongelma-alueesta toi esille tämän päivän Hesarissa kirjoittanut lääkäri Eero Vuorinen:

"Eräs potilas oli 53-vuotias kuusi vuotta sitten, kun onnettomuus tapahtui. Siirtotrukki tipahti kuoppaan ja kaatui. Selkä tärähti, ja trukin kaatuessa jalka jäi nostolaitteen ja kuopan reunan väliin. Jalka meni poikki kahdesta kohtaa. Selkä oli kuin tulessa, ja pakarasta isoon varpaaseen tuikki sähköiskumaisesti.

Jalkaa hän ei kyennyt liikuttamaan. Onnettomuuden jälkeen jalka leikattiin useampaan kertaan, ja toipuminen viivästyi. Jalkaan jäi vaikea kipu ja jalkaterään osittainen halvaus.

Säteilevän kivun takia tehtiin myöhemmin lannerangan kuvaus, jossa todettiin välilevypullistuma. Se leikattiin, mutta leikkauksella ei ollut vaikutusta kipuun eikä jalan toimintaan.

Potilas sai fysioterapiaa ja kävi useampaan kertaan laitoskuntoutuksessa. Kuntoutuminen edistyi, mutta työhön hän ei pystynyt palaamaan.

Vakuutusyhtiö ilmoitti, ettei korvaa välilevypullistuman aiheuttamaa sairautta koska "se ei johtunut onnettomuudesta". Potilas ei ymmärtänyt sitä, koska hänen mielestään juuri onnettomuushan sen oli aiheuttanut.

Vakuutusyhtiö katsoi potilaan parantuneeksi.

Kipu ei yhtiön mielestä ollut sairaus, eikä aiheuttanut työkyvyttömyyttä.

Kela katsoi potilaan vain osittain kyvyttömäksi työntekoon.

Potilas valitti päätöksistä useampaan kertaan, mutta ne eivät muuttuneet, koska "annetuissa selvityksissä ei ilmennyt mitään uutta".

* * * * * *

Lisää tietoa edellä kerrotusta pirullisesta kahden lääkärin loukusta osoitteessa:
http://www.blogilista.fi/info.php?id=8541
+ klikkaat vain Oikeusturvan ajankuva - otsikkoa, niin avot.