Rapsakkata

Näytetään kirjoitukset toukokuulta 2007.

Vihreiden puoluehallituksen vaatimus EU:lle  1

Ensimmäistä kertaa eläessäni tulin vilkaisseeksi jonkin puolueen puoluehallituksen kokoonpanoon. Mielenkiintoni toiminnan tasolle sai vihreiden puoluehallituksen (http://www.vihreat.fi/) eilen STT:n kautta liikenteeseen laskema vaatimus:

”Vihreiden mielestä Euroopan unionin on tuettava ihmisoikeuksien puolustajia Venäjällä ja ihmisoikeuskysymykset on nostettava korkeimmalle tasolle, huippukokousten asialistalle.

- - - -

”Vihreät huomauttavat, että Venäjä on viimeinen Euroopan neuvoston jäsenmaa, joka ei ole ratifioinut EN:n lisäpöytäkirjaa Strasbourgin ihmisoikeustuomioistuimen toiminnan tehostamisesta.”

* * * * * *

Vaatimus on mitä kannatettavin.

Vaan mitä mieltä asiasta ovat muiden hallituspuolueiden puoluehallitukset?

Oppositiopuolueelle tämmöinen ulkopoliittinen vaatimus varmasti sopii erinomaisesti.

Vaan hallituspuolueen sooloilu herättää kysymyksiä, koska onhan hallituksemme nykyinen oikeusministeri Tuija Brax vihreistä ja hän tuntee Suomen oikeusjärjestelmän lukuisat ongelmat sekä toki sen hyvät puolet.

* * * * * *

”Nelosen uutisten selvityksen mukaan (17.9.2006) Suomi saa väkilukuun suhteutettuna erittäin paljon langettavia päätöksiä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta. Suomelle annetaan moitteita lähes kaksi kertaa niin paljon kuin maille keskimäärin. Muihin pohjoismaihin verrattuna Suomi saa noin seitsenkertaisen määrän langettavia päätöksiä.

Suomella tuomioita on 15. Suomen todellisuus on tilastoa synkempi, sillä EIT:n valitusoikeus salataan kansallisista päätöksistä ja läpi menneitä juttuja ostetaan pois nimellisellä korvauksella ennen langettavaa tuomiota.

Norjalla tuomioita on 0 ja Tanskalla 2, väkimäärän ollessa Suomea vastaava. Ruotsissa väkeä on 9 miljoonaa ja tuomioita 7, joista langettavia 2. Englantilaisia on 50 miljoonaa ja tuomioita 19 kpl.

Venäjällä puolestaan on tuomioita 76, mutta väkimäärä on 143 miljoonaa.

Venäjän väkiluku on Suomeen nähden 30 kertaa suurempi, mutta tuomioita tulee vain viisinkertainen määrä Suomeen verrattuna.”

Lähde: www.oikeusturva.info

* * * * * *

Asuinpaikkani lähellä kokoontuvassa Puistoparlamentissa, jossa aina silloin tällöin istahdellaan eri ikäisten ja sukupuolta edustavien henkilöiden kanssa veikattiin tässä asiassa seuraavia vaihtoehtoja:

A. Tämä juttu sattuu kuin sattumalta yksiin presidentti Halosen ajatusmaailman kanssa = vihreät toimivat hänen asiallaan ja virallisen (= hallituksen) Suomen joutuessa kahnauksiin Venäjän kanssa; Halonen pelastaa Suomen hyvillä suhteilla Putiniin.

Näin kahden lautasen kattaus EU – huippukokouksissa jatkuu Suomen osalta presidentti Halosen kauden loppuun asti.

B. Venäjä hermostuu ja ottaa Suomen EIT:stä saamat tuomiomäärät koko Euroopan alueella esittelyyn sekä pyytää EU:ta selvittämään, mikä on erityistuomioistuimien ja vakuutuslääkäreiden olemassa olon oikeutus suhteessa EU-lainsäädäntöön.

C. Paluumatkalla jääkiekon MM-finaalista presidentti Halonen seurueineen pysäytetään Moskovan lentokentälle, koska Venäjän presidentti Putin vaatii välittömiä neuvotteluita siitä, miksei Suomi itse ole muuttanut EIT:lta saamiensa langettavien tuomioiden mukaisesti esimerkiksi yksityisellä rahoituksella toimivaa erityistuomioistuinjärjestelmää allekirjoittamansa Euroopan ihmisoikeussopimuksen + lisäpöytäkirjojen artiklojen mukaisiksi.

* * * * * *

Mikäli vaihtoehdoista B tai C toteutuu, niin Puistoparlamentin kannan mukaan vihreät nousevat STT:n kautta esitetyllä vaatimuksellaan heikompiosaisten suomalaisten ikiaikaiseksi sankariksi.

Sillä tuo EU:lle esitetty vaatimus Venäjän ihmisoikeuksia koskien; olikin taitavasti tarkoitettu kotimaassa vallitsevien epäkohtien esilletuomiseen kansainvälisissä tiedotusvälineissä.

Puistoparlamentin kannan mukaan vaihtoehto A:n paljastuessa vaatimuksen taustalla olevaksi strategiaksi, niin mitä tahansa voi sattua. Siis ainakin asianosaisten maineelle.

* * * * * *

Ja tämähän oli sitten vain pelkkää ruohonjuuritasolta kumpuavaa spekulointia, joka ei välttämättä ymmärrä aiheesta yhtään mitään.

Vaan tulipahan kirjattua Puistoparlamentin edustajien puolesta jonkin sortin julkisuuteen.

Mielenkiintoista on seurata, miten erittäin suuret taloudelliset intressit Venäjän suuntaan omaavat EU-maat, kuten Italia, Saksa ja Ranska tähän vihreiden puoluehallituksen vaatimukseen kommentoivat.


Mobiilit teksti-TeeVee unohtunut kokonaan?  1

Päivän Hesarissa kirjoitetaan mobiilitelkkarista laajasti ja valitellaan toisessa jutussa, että teksiviesti saattoi jäädä ainoaksi suomalaisten tekemäksi ISOKSI mobiilimaailman keksinnöksi.

* * * * * *

Hesarissa kirjoitettiin muun muassa seuraavaa:

"Matkapuhelimella voi katsella televisio-ohjelmia kahta kautta.

Teleoperaattorit tarjoavat 3g-verkon kautta joitain ohjelmia, joita voi usein katsella haluamanaan ajankohtana. Palvelu on maksullinen.

Dvb-h-lähetys on tavalliseen televisiolähetykseen verrattava ilmainen palvelu, joka ei kulje matkapuhelinverkon kautta.

Ohjelma on aivan samaa kuin normaalissa televisiossa.

Lähetysten katsominen vaatii matkapuhelimen, jossa on vastaanottamiseen tarkoitettu antenni."

* * * * * *

Pääsin pari vuotta sitten kokeilemaan mobiilitelkkaria koekäytössä ja ideahan on sinällään mahtava.

Teksti-tv:n suurkuluttajana tuntui höntiltä, että sitten varten piti avata erikseen nettiyhteys ja sitten alkoikin puhelimen laskun saldo kasvamaan....

Teleoperaattorillehan menettely on erinomainen.

* * * * * *

Teksti-tv olisi mielestäni ihanteellinen mobiililaitteisiin. Itse valittavassa olevat uutiset ja äänetön. Iso plussa mielestäni, kun liikkuu julkisilla.

* * * * * *

Tuossa parin vuoden takaisessa koekäytössä oli muuten mukana (tuon sanahirviön Dvb-h-lähetys) kuultavissa myös radiokanavia, mutta miten lie tilanne nyt?

* * * * * *

Muuten. Olen sitä mieltä, että tekstiviestin 160 merkin laskutusperuste on aikansa elänyt.

Puhelinoperaattorit voisivat lanseraata uuden 1000 merkin tekstiviestin. Hinta tietysti olisi se kuuluisa; entiseen hintaan.

Vaan, ainakin tekininen maailma kehittyy kovaa vauhtia ja toivottavasti uusien monitoimilaitteiden akun kestot parantuvat samaan tahtiin.

* * * * * *

Ja voihan pian olla totta mobiililaitteiden käytön pakettihinnoittelu laajakaistayhteyksien tapaan.

Mobiilitelkkari- ja mobiililaajakaista 1MB - yhteys hintaan 15 euroa/kk tai 5MB-yhteys hintaan 49,95 euroa/kk.

Ja tuolloin voi jo varmasti laittaa katselunautinnon ajaksi tulevat puhelut ohjautumaan vastaajaan, sillä tuntuisi höntiltä häirinnältä, jos sattuisi juuri katsomaan partnerinsa kanssa yhteisesti valittua warm-up leffaa mobiilista videoarkistosta.


Kolmikanta auttamattoman vanha-aikainen  1

Uutispäivä Demarissa 27.2.07 SDP:n puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Seppo Lehtinen Turusta otti kantaa nyt voimakkaasti esiin nousseissa tuponeuvotteluihin.

Hänen kannanottonsa on niin ennakkoluuloton ja ansaitsisi mielestäni laajaa valtakunnallista julkisuutta sekä avointa keskustelua.

- - - - - -

Lehtisen mielestä suomalaiset ovat ymmärtäneet, että 1990-luvulla kaikki olivat talkoissa, kuin maata nostettiin lamasta. Sieltä päästiin, mutta 90-luvun puolivälin tasolle ovat jääneet niin eläkeläiset kuin työttömät ja opiskelijatkin.

- Tämä johtuu siitä, että he eivät ole mukana missään kolmikantaneuvotteluissa. Esitänkin, että meidän pitää käydä kuusikantaneuvottelut.

Seppo Lehtinen sanoo, että hallitusohjelmassa pitää hoitaa niidenkin asiat, joilla ei työnantajan, työntekijöiden ja valtiovallan tavoin ole puhemiestä kolmikantaisissa tuloneuvotteluissa.

- Eläkeläisten, työttömien ja opiskelijoiden ansiotaso ei ole pysynyt muiden vauhdissa. Valtio, jonka pitäisi olla heidän etujensa valvoja, ei ole asiaa hoitanut. Tämä tulee esille vaalikentillä joka paikassa.

- - - - - -

Joukkoon kuuluviksi voi huoleta lisätä ne 200 000 elossa olevaa kahden lääkärin loukussa olevaa suomalaista, joidenka kohtalo ei tunnu jostain syystä kiinnostava edes niin sanottua vasemmistoa. Ainakaan julkisuudessa. Onhan juuri kolmikanta + vakuutusala eli nelikanta rakentanut tämän yhteiskunnallisesti isoksi kasvaneen ongelman.

- - - - - -

Eilisen päivän Hesarissa kirjoitettiin isosti Paltamon mallista:

”Paltamo poistaisi työttömyyden työllistämällä kaikki väkisin - Ainutlaatuinen hanke lopettaa tukien maksun kotiin”

Mallia on otettu Saksasta. Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta 15.4.07 seuraavin otsikoin:

”Täystyöllisyyden laboratorio - Saksassa 4 000 asukkaan kaupungissa työllistettiin työttömät väkisin”

- -

Paltamon mallista eilinen Hesari kirjoitti seuraavaa:

”Terveydellisestä syystä voi päästä kuntoutukseen tai eläkeprosessiin, mutta muuten hankkeessa ei hempeillä.

Samanlainen täystyöllisyyden kokeilu toimii parhaillaan saksalaisessa 4 000 asukkaan Bad Schmiedebergissä. Työttömyys on saatu hilattua 16:sta prosentista kuuteen.”

- -

Osaa työttömistä pelottaa, Paltamon johtava työvoimaneuvoja Riitta Pyykkönen paljastaa. "Pelko on, että joutuu johonkin, josta ei ole kokemusta."

Päätöksen hankkeen aloittamisesta tekee uusi elinkeinoministeriö. Työministeriön lainsäädäntöneuvoksen Pasi Järvisen mukaan hanke ei sodi perusoikeuksia vastaan, koska "sellaista perusoikeutta ei ole, että joutenolo olisi jotenkin turvattu".

- - - - -

Toivotaan, että tuo hanke onnistuu erinomaisesti. Hesarin artikkelissa haastateltu vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Anne Huotari tuntee tämän suomalaisen 200 000 kahden lääkärin loukussa olevan problematiikan hyvin.

Ongelmasta kirjoitettiin Kelan Sosiaalivakuutus – lehden 5/2006 pääkirjoituksessa. Eikä Paltamon mallissa mainittu asia: ”Terveydellisestä syystä voi päästä kuntoutukseen tai eläkeprosessiin” toteudu ilman, että jokaisella sairastuneella tai vammautuneella on käytössään henkilökohtainen selvitysmies. Sen myönsi tuossa jutussaan Kelakin!

Anne Huotari on tehnyt yhdessä puoluetovereidensa Mikko Immosen ja Jorma Vokkolaisen kanssa ongelmakentästä kirjallisen kysymyksen hallitukselle, 82/1999 vp -Vakuutusyhtiöiden vastuu työtapaturmatilanteissa.

- - - - -

Sosiaali- ja terveysministerinä tuolloin toimineen kokoomuksen Maija Perhon vastaus ansaitsee mielestäni edelleen julkisuutta, koska se edustaa tyypillistä naisministeritrion Mönkäre – Perho - Haatainen vakuutusyhtiöihin vankasti kallellaan olevaa uskadaraa - jaarittelua:

”Työtapaturmana korvataan tapaturmavakuutuslain (608/1948) perusteella vamma tai sairaus, jonka äkillinen, odottamaton ulkoinen tekijä aiheuttaa työntekijälle työssä tai työstä johtuvissa olosuhteissa. Ainoastaan työtapaturman aiheuttama vamma tai sairaus korvataan. Tämän vuoksi korvausratkaisuja tehtäessä joudutaan aina selvittämään tapaturmasta ja mahdollisista muista, kuten sairaus- tai rappeumaperäisistä syistä aiheutuneet seuraukset.

Korvauksen myöntäminen edellyttää, että vamman tai sairauden voidaan katsoa olevan todennäköisessä lääketieteellisessä syy-seuraussuhteessa tapaturmaan. Syy-yhteyden arviointiperusteita ei ole laissa tarkemmin määritelty. Kysymys on jätetty vallitsevan yleisen lääketieteellisen tiedon perusteella ratkaistavaksi.

Eräiltä osin lääketieteellisen syy-yhteyden vaatimuksesta on kuitenkin tulkintavaikeuksien välttämiseksi poikettu ja korvausperusteista säädetty erikseen.

Eräistä työtapaturmina korvattavista vammoista annetun asetuksen (852/1948) perusteella korvataan muun muassa työliikkeen yhteydessä lyhyenä aikana ilman selkeää tapaturmaa tapahtuneet lihaksen tai jänteen kipeytymiset. Korvausta maksetaan näissä tapauksissa niin kauan kuin kudoksen paraneminen yleisen lääketieteellisen kokemuksen mukaan kestää.

Korvausta ei kuitenkaan makseta siltä osin kuin oireet johtuvat muusta sairaudesta.

Tapaturmavammojen syy-yhteyden toteaminen ei valtaosassa tapauksista tuota erityisiä vaikeuksia. Ongelmia esiintyy tapauksissa, joissa vamma tai sairaus on selkeässä epäsuhteessa tapaturman sattumismekanismiin tai voimakkuusasteeseen samoin kuin tapaukset, joihin liittyy rappeuma- tai muita sairausperäisiä löydöksiä.

Muuhun sairauteen viittaavista löydöksistä huolimatta korvaus maksetaan, jos tapaturma on luonteeltaan sellainen, että se voi ilman muiden tekijöiden myötävaikutustakin aiheuttaa vamman.

Korvausta maksetaan niin kauan kuin oireiden voidaan katsoa johtuvan tapaturmasta. Mikäli toipuminen pitkittyy muusta syystä, korvaus katkaistaan.

Koska korvausperusteet perustuvat vallitsevaan lääketieteelliseen tietoon, korvauskäytäntö voi joustavasti ja nopeasti mukautua lääketieteessä tapahtuvaan kehitykseen.

Korvauskäytännön lain- ja yhdenmukaisuutta valvovat tapaturmavakuutusjärjestelmän muutoksenhakuelimet, joiden arvioitavaksi vakuutettu voi vakuutuslaitoksen päätöksen saattaa.

Korvauskäytännön yhdenmukaisuutta edistää myös vakuutuslaitoksille ohjeita ja lausuntoja antava tapaturma-asiain korvauslautakunta, jossa ovat edustettuina muun muassa työmarkkinajärjestöt ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Tapaturmavakuutuksen muutoksenhakutilastot eivät viittaa siihen, että vakuutuslaitokset poikkeaisivat olennaisesti yleisestä korvauskäytännöstä.

Tapaturmavakuutusjärjestelmää kehitetään yhteisymmärryksessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Tapaturmavakuutuksen korvausperusteet ovat siten asia, jonka tarkistamisesta työmarkkinaosapuolet tekevät ehdotuksensa.

Helsingissä 7 päivänä kesäkuuta 1999
Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho

- - - - -

Eli tässä kokoomuksen Maija Perhon vastauksessa tulee hyvin ilmi se tosiasia, että totta helvetissä korvaussysteemi toimii helvetin hyvin.

Muistakaa myös se, että vakuutusyhtiöiden käyttämä rappeumasairaus on yhtä kuin iänmukainen normaali muutos. Tästä asiasta jääkiekkoilija Esa Keskinen joutui omassa tapaturmassaan taistelemaan vakuutusyhtiö Pohjolan kanssa 7 vuotta.

Vakuutusyhtiöiden kannalta kokoomuksen Maija Perhon kehuma järjestelmä on erinomainen, koska ne maksavat erityistuomioistuinjärjestelmän viulut ja määrittelevät sen kuinka vakuutuslääkärit orkesteria montuistaan johtavat.

Työmarkkinajärjestöille ja valtiolle on jäänyt komppaajan rooli. Sanoisinpa tiedossani olevien näyttöjen valossa, että pelkkä mopen rooli.

Sen takia keskitetyn tupon jatkuminen on mielestäni tietyille tahoille erittäin tärkeää!

Kaikkien päättäjien tiedossa olevat epäkohdat voidaan taas kerran vaientaa, koska olemassa oleva systeemi toimii todella erinomaisesti!

Ainakin siinä mukana olevien ja sitä hallinnoivien henkilöiden kannalta. Ja varsinkin papereilta ja PowerPoint- kaavioilta katsottuna.

- - - - -

Ahah… Jokos kohta lähdetään lounaalle? Ai, sun piikkiin? No, oggei. Mut vaan tään kerran....


Presidenttifoorumin seuraava aihe  1

Jotta kyseinen presidenttifoorumi ei jäisi historiaan vain erilaisina pöydässä pönötyssessioina ja ympäripyöreinä asioista puhumisena, niin ehdotan seuraavaa aihetta.

"Suomalaisten ihmisoikeuksien ja oikeusturvan toteutuminen 1970-luvulta alkaen"

Aiheen ympärille voidaan koota kaikki kolme osaa pikku hiljaa julkisuuteen paljastuvasta Finngate skandaalista.

1. Lakisääteiset vakuutukset: vakuutuslääkärit ja erityistuomioistuimet
2. Pankkikriisi ja Koiviston konklaavi
3. Tiitisen lista

Presidentti Tarja Halosella ja hänen puolisollaan Pentti Arajärvellä on mahtavasti kompetenssia aiheiden kokonaisvaltaiseen handlaamiseen.

Entinen eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja sekä valiokunnan pitkäaikainen sihteeri tuntevat aiheen numero 1 läpikotoisin.

Entinen oikeusministeri ja SAK:n pitkäaikainen lakimies taas tuntevat aiheet numero 2 ja 3 mennen tullen.

* * * * * *

Toivottavasti presidentti Halosen näkemyksenä on tässäkin asiassa sama kuin ulkopolitiikan haasteista keskustelussa.

Aiheista 1,2 ja 3 voidaan siten viimeinkin puhua asiat halki myös tv-kameroiden ja toimittajien seuratessa keskustelua.

Isona tosi-tv:n yleisönä takuuvarmasti olevaa kansalaisista muodostuvaa megayleisöä unohtamatta....

* * * * * *

Lisää tietoa seuraavasta presidenttifoorumin aiheesta löysin netistä hakusanoilla human rights of finland:

PRESS RELEASE

Issued Tuesday 08 May 2007 at 1700 hours
Free for release immediately

http://www.humanrights.fi/


Mitäs me katsottiin ennen Karpoo…?  1

Toimittaja Hannu Karpon lopetettua 5.5.2007 pitkän uransa. Ainakin MTV3- kanavalla ja toistaiseksi.

Niinpä meidän tavallisten ihmisten puolustaminen ja nopea puuttuminen yhteiskunnassamme vallitseviin epäkohtiin on siirtynyt elintarvikepuolelta tutun omavalvonnan piiriin.

Toivottavasti ei kuitenkaan kovin pitkäksi aikaa…

- - - - - - - -

Jokainen voi nyt halutessaan seurata oman tai tuntemansa eduskuntaan läpipäässeen ehdokkaan vaalirahoituksen avoimuutta.

Etusivu - Eduskuntavaalit 2007 – Vaalirahoitusilmoitukset:
http://www.vaalit.fi/15005.htm

Verraten vähän ilmoituksia on mielestäni tähän mennessä jätetty. Todennäköisin johtopäätös eduskuntaan läpipäässeiden kansanedustajien rahoituksesta on jo kuitenkin tehtävissä.

Erilaiset könttäsummat muodostavat merkittävän osan valtaosan kansanedustajien vaalirahoituksesta.

Toivottavasti vihreät kansanedustajat aloittavat viimeinkin uuden avoimuuden suomalaisen politiikan vaalirahoituksen saralla.

- - - - - - - -

Toivottavasti Karpon omistaman Pallosalama – yhtiön filmiarkisto saadaan ostettua suomalaiskansalliseen hyötykäyttöön.

Eduskunnan ohjauksessa oleva Sitra voisi ostaa aihepiireittäin jaotellun ja valmiiksi ladattaviksi videoclipseiksi järjestellyn Karporaattori – nimisen kokonaisuuden viideksi (5) vuodeksi ilmaiseksi kaikkien suomalaisten käyttöön.

Samalla ohjelmista tuotettaisiin teksti- ja viittomakielen versiot internetiin. Pienellä viiveellä myös ruotsin, romaanin ja saamen kielillä tuotettuina.

- - - - - - - -

Muuten. Jos pitäisi mainita vain yksi 60-luvun kohuohjelma, se olisi ilman muuta ”Vakuutusasia on sydämen asia.”

”Sen herättämien mielenilmaisujen määrä hipoi ennätystä Yleisradion historiassa. Kielteisiä soittoja tuli vähän, monet kertoivat kohtaamastaan epäoikeudenmukaisuudesta", kirjoitetaan Yleisradion historiateoksessa.”

Erittäin huonoa kansalaisten kannalta on mielestäni se tosiasia, että jo vuonna 1966 esitetty ”Vakuutusasia on sydämen asia” pitää asiasisällöltään edelleen paikkansa.

Ohjelman tuolloin toimittanut, nykyinen europarlamentikko, Reino Paasilinna/ sd ei varmasti tuolloin tiennyt tehneensä ajanhammasta pirullisen hyvin kestäneen ohjelman.

- - - - - - - -

Kyseinen ohjelma uusittiin kesällä 2006 ja siinä esiintyneiden sairaiden henkilöiden kohtalot ovat taistelussa vakuutusyhtiöiden kanssa edelleen yhteneväiset.

Finngate skandaalilla on siten pitkät sukujuuret…..

Herkkuja on tainnut riittää kaikkien puolueiden avainedustajien pöytään, muuten uskoisin tiedossa olleiden ongelmien ratkenneen.

Yli 40-vuotta on mielestäni sentään varsin kohtuullinen aika suomalaisen konsensuksen kyynisyyden kovettamalle työryhmällekin.


Finngate skandaalin alkupuroilla  1

Suomessa lakisääteisiä vakuutuksia eli kaikille pakollisia vakuutuksia hoitavat Suomen valtion ja eduskunnan säätämän lainsäädännön turvin yksityiset vakuutusyhtiöt.

Vain valtion työntekijöitä koskevat vakuutukset ovat valtion omistaman Valtiokonttorin hoidossa.

Lakien mukaiset pakolliset vakuutukset pitää olla olemassa:
1. työtapaturmia
2. ammattitauteja
3. liikennevahinkojen
4. potilasvahinkojen
5. lääkevahinkoja varalle.

Vakuutukset 1-3 ovat tapauskohtaisesti lainsäädännössä korvattavia. Vakuutukset ovat korvausten osalta sidottu tiettyä vahinkovakuutusta harjoittavaan yhtiöön sekä vahinkotapausta koskevaan lainsäädäntöön.

Vakuutukset 4-5 ovat tapauskohtaisesti korvattavia. Vakuutukset ovat sidottu poolimuodossa toimivaan vakuutusyhtiöiden ja alan toimijoiden muodostamaan korvausjärjestelmään sekä vahinkotapausta koskevaan lainsäädäntöön.

- - - - - - - - - -

Lisätietoja osoitteessa:
http://www.vakes.fi

SALATTUA VAKUUTUSLÄÄKÄRI- JA SULJETTUA ERITYISTUOMIOISTUINJÄRJESTELMÄÄ KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ

Lait säätävä nelikanta muodostuu työmarkkinajärjestöjen keskusjärjestöistä (2), valtion edustajista ja vakuutusalan keskusjärjestöistä. Nelikannan valmistavat lait eduskunta hyväksyy ilman muutoksia ns. kumileimasin menettelyllä.

Nelikannassa on myös luotu lakisääteisistä vakuutuksista syntyviä riitatapauksia kirjallisesti ratkaiseva suljettu erityistuomioistuin- sekä sen sisälle tiukasti integroitu vakuutuslääkärijärjestelmä.

Suomalaisessa lakisääteisessä vakuutusjärjestelmässä on siten mahdotonta saada tasavertaista käsittelyä ylivertaisessa asemassa olevia yksityisiä vakuutusyhtiöitä vastaan. Tämän on muun muassa oikeusministerinä toiminnut Johannes Koskinen useampaan kertaan todennut tiedotusvälineissä.

Viimeksi Satakunnan Kansassa kesällä 2006.

Asioita ratkaiseva vakuutuslääkäri perustaa kantansa vakuutuslääketieteeseen, joka on vakuutusyhtiöiden kehittämä ja hallinnoima suljettu tieteenala.

Vakuutusala maksaa suljetusta erityistuomioistuinjärjestelmästä aiheutuvat vuosittaiset kulut. Tällä hetkellä se tapahtuu oikeushallintomaksun nimellä.

Vakuutusala kouluttaa erityistuomioistuimen ratkaisukokoonpanoon kuuluvat vakuutuslääkärit sekä valvoo ratkaisukokoonpanoon kuuluvien vakuutuslääkärijäsenten toimia. Virallisesti puhutaan ”maan vakiintuneesta oikeuskäytännöstä.”

Keskeisiä toimipaikkoja vakuutusyhtiöille ovat ensimmäisen tuomioistuinasteen lautakunnat. Kuten tapaturma-asioiden ja työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnat, joissa toimii valittuina jäseninä vakuutusyhtiöiden omia ylilääkäreitä.

Ratkaisukokoonpanoon kulloinkin kuuluva vakuutuslääkärijäsen toimii tuomarinvalan vannoneena, jolloin kaikki hänen lausumansa pysyvät salaisena asianomaiselta itseltään.

Vaikkakin valtaosassa valitustapauksia ratkaisun pääpaino sekä perustelut pitäisivät perustua avoimen kliinisen lääketieteen löydöksiin ja niistä seuraaviin loppupäätelmiin.

Ylimmän lakisääteisiä vakuutuksia käsittelevän oikeusasteen vakuutusoikeuden ylituomari Timo Havun esityksen myötä vakuutuslääkärijäsenen lausumat kaikissa erityistuomioistuinjärjestelmän tuomioistuimissa ovat jatkossa salaisia asianomaiselta itseltään 80 vuotta päätöksen antamisesta. (HE 12/2006)

Tämä mahdollistaa sen, että suomalaisten systemaattisten oikeusmurhien jatkuminen ja peittely onnistuu ”lainvoimaisesti” entistä paremmin.

- - - - - - - - - -

Lisätietoa muun muassa ”vakuutusyhtiölääketieteestä”:
http://therapiafennica.fi/

ENSIMMÄISEN ASTEEN LAUTAKUNTIEN PUOLUEETTOMUUDESTA

Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnan (tapaturmalautakunta) kohdalla voit vedota seuraavasta lakitekstistä (681/2005) löytyviin kohtiin, joka löytyy kokonaisuudessa osoitteesta: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2005/20050681

53 §
Tapaturmavakuutusasioissa toimivat muutoksenhakueliminä tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunta, vakuutusoikeus ja korkein oikeus.

- -

LÄÄKÄRIJÄSENEN TULEE OLLA VAKUUTUSLÄÄKETIETEESEEN PEREHTYNYT LAILLISTETTU LÄÄKÄRI.

53 I §
TAPATURMA-ASIOIDEN MUUTOKSENHAKULAUTAKUNNAN TOIMINTA RAHOITETAAN LAKISÄÄTEISTÄ TAPATURMAVAKUUTUSTOIMINTAA HARJOITTAVILTA VAKUUTUSLAITOKSILTA PERITTÄVILLÄ OIKEUSHALLINTOMAKSUILLA

Eli työtapaturma-asioiden ja ammattitautiasioiden tuomioistuinkäsittelyn toinen osapuoli kouluttaa ratkaisukokoonpanossa istuvan lääkärijäsenen ja maksaa tuomioistuimien vuosittaiset kulut.

* * * * * *

Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnasta muuttamisesta annetussa laissa (1298/2006) voit vedota seuraaviin kohtiin ja joka löytyy kokonaisuudessaan seuraavasta osoitteesta: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2006/20061298

2 §
Muutoksenhakulautakunnan puheenjohtajat ja jäsenet

- -

… MUUTOKSENHAKULAUTAKUNNAN MUUT 32 JÄSENTÄ OVAT SIVUTOIMISIA. HEISTÄ SEITSEMÄN JÄSENEN TULEE OLLA VAKUUTUSLÄÄKETIETEESEEN PEREHTYNEITÄ LAILLISTETTUJA LÄÄKÄREITÄ.

16 §
Muutoksenhakulautakunnan talouden perusteet

TYÖNTEKIJÄN ELÄKELAIN 3 §:SSÄ MAINITTUJEN LAKIEN MUKAISESTA ELÄKETURVASTA VASTAAVAT TYÖELÄKELAITOKSET OVAT VELVOLLISET SUORITTAMAAN VUOTUISEN OIKEUSHALLINTOMAKSUN. TYÖELÄKELAITOKSILTA PERITTÄVÄ OIKEUSHALLINTOMAKSU VASTAA NIITÄ KOKONAISKUSTANNUKSIA, JOTKA AIHEUTUVAT MUUTOKSENHAKULAUTAKUNNALLE TÄSSÄ LAISSA SÄÄDETTYJEN MUUTOKSENHAKUA KOSKEVIEN TEHTÄVIEN HOITAMISESTA.

Eli työkyvyttömyyseläkkeisiin liittyvän tuomioistuinkäsittelyn toinen osapuoli kouluttaa ratkaisukokoonpanossa istuvan lääkärijäsenen ja maksaa tuomioistuimien vuosittaiset kulut.

- - - - - - - - -

EUROOPAN IHMISOIKEUSSOPIMUKSEN TOTEUTUMATTOMAT KOHDAT

Kun otetaan huomioon lakisääteisiä vakuutuksia varten nelikannassa luotu salattu vakuutuslääkäri- ja suljettu erityistuomioistuinjärjestelmä.

6 artikla - Oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin

1. Jokaisella on oikeus kohtuullisen ajan kuluessa oikeudenmukaiseen ja julkiseen oikeudenkäyntiin laillisesti perustetussa riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa silloin, kun päätetään hänen oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan tai häntä vastaan nostetusta rikossyytteestä. Päätös on annettava julkisesti, mutta lehdistöltä ja yleisöltä voidaan kieltää pääsy koko oikeudenkäyntiin tai osaan siitä demokraattisen yhteiskunnan moraalin, yleisen järjestyksen tai kansallisen turvallisuuden vuoksi nuorten henkilöiden etujen tai osapuolten yksityiselämän suojaamisen niin vaatiessa, tai siinä määrin kuin tuomioistuin harkitsee ehdottoman välttämättömäksi erityisolosuhteissa, joissa julkisuus loukkaisi oikeudenmukaisuutta.

13 artikla - Oikeus tehokkaaseen oikeussuojakeinoon

Jokaisella, jonka tässä yleissopimuksessa tunnustettuja oikeuksia ja vapauksia on loukattu, on oltava käytettävissään tehokas oikeussuojakeino kansallisen viranomaisen edessä siinäkin tapauksessa, että oikeuksien ja vapauksien loukkauksen ovat tehneet virantoimituksessa olevat henkilöt.

HYVÄ TIETÄÄ EUROOPAN IHMISOIKEUSTUOMIOISTUIMEEN VALITTAMISESTA:

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen voi valittaa asiasta, joka kuuluu Euroopan ihmisoikeussopimuksessa tai siihen liittyvissä lisäpöytäkirjoissa liittyviin oikeuksiin.

Valitus voi kohdistua vain valtioon, toisin sanoen ainoastaan viranomaisen tai julkista valtaa käyttävän toimintaan.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei voi muuttaa kotimaisten tuomioistuinten päätöksiä, mutta se voi todeta sopimusvelvoitteiden tulleen laiminlyödyiksi ja oikeuksien tulleen loukatuiksi.

Tuomioistuin voi myös määrätä valtion maksamaan vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen voi valittaa vasta siinä vaiheessa, kun kaikki kansalliset oikeussuojakeinot on käytetty.

Valitus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen tulee laatia kuuden kuukauden kuluessa korkeimman kansallisen oikeusasteen päätöksen saamisesta.


Finngate skandaalin sivupuroilta kalastettua  1

Päivän Hesarissa LYYTINEN kirjoittaa otsikolla ”Leninin lahjat” muun muassa seuraavaa:

”Suomettumisen ja itsesensuurin synkät salaisuudet pitää perata perusteellisesti. Mutta se pitää tehdä riippumattoman tutkimuksen lähtökohdista, ei tuomioistuinmielessä.

Eikä varsinkaan sellaisilla käräjillä, jonka tuomarit ovat pönkittämässä omaa puhtoisuuttaan. En mä, mut ne muut.

Virossa pesänselvitystä tehdään nyt rytinällä. Suomessa vallassa on edelleen poliitikkopolvi, joka on haluton tonkimaan poliittista lähimenneisyyttään.

Puoluekantaan katsomatta mapeista löytyy runsaasti rimanalituksia.”

- - -- - - - - - -

Muun muassa Suomi24 > Keskustelu > Politiikka > Yleistä politiikasta - keskustelupalstalla käydään keskustelua Stasi - listojen ja Koiviston/Halosen pankkikonklaavin tiimoilta:

”Esille nykyisistä voisi nostaa nimet rauhanliikkeissä ja seuroissa.

Yllättävintä on että ihmiset suojelevat henkilöitä jotka ovat tehneet väärin. Rikoslaissa puhutaan jotakin tästäkin. Korkeaa palkkaa ja asemaa nauttivat henkilöt ovat myöskin lain edessä yhdenvertaisia.

Joten oikeuslaitoksemme olisi nyt toimittava ja puututtava kysymykseen?

Toki skandaali siitä tulee, mutta aloitamme puhtaalta pöydältä ilman nykyisiä poliitikkojamme.

Lähes kaikki on vaihdettava, jos julkisuus tässä asiassa ei toteudu.

Tämä osoittaa kuinka syvällä peittely, omaetu ja valehtelu on ihmisessä ja politiikassa.

Yleinen etu on vain joidenkin omaisuutta?”

- -- - - - - - -

Noista edellisistä jutuista kiinnostuneena lähdin tutustumaan tarkemmin internetissä hakusanojen ihmisoikeudet, human rights of Finland esiintuomiin osumiin.

Tutustuin siten lähemmin Suomen ihmisoikeusliiton toimintaan ja sieltä löytyi mielenkiintoinen tieto:

”Ihmisoikeusinstituution perustaminen otettava hallitusohjelmaan

Ihmisoikeusliitto tukee kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan esitystä, jonka mukaan Suomeen on perustettava nk. Pariisin periaatteiden mukainen kansallinen ihmisoikeusinstituutio. Instituutiolle on todellinen tarve, sillä se korjaisi nykyisten ihmisoikeusrakenteiden aukkoja sekä pirstaleisuutta ja siten tehostaisi perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa.

Ihmisoikeusliitto on toimittanut neuvottelukunnan kannanoton kansallisesta ihmisoikeusinstituutiosta suurimpien puolueiden johdolle ja liitto toivoo, että instituution perustaminen otetaan mukaan tulevaan hallitusohjelmaan.”

- -- - - - - - -

Sitä en tiedä onko kyseinen juttu jo hallitusohjelmassa, mutta eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtajana toimiva vihreiden Heidi Hautala toimii Ihmisoikeusliitokunnan johtokunnassa. Samoin kuin keskustaa edustava Aila Paloniemi.

Samoin kuin nimeltään ainakin samanniminen Pentti Arajärvi kuin on presidentti Tarja Halosen aviomies.

Siten ainakin mielestäni seuraavan lauseen voisi huoletta poistaa Ihmisoikeusliiton sivuilta:

”Ihmisoikeusliitto ry on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton vuonna 1979 perustettu yleinen ihmisoikeusjärjestö.”

Ainakin sanan ”poliittisesti” osalta.

- -- - - - - - -

Muutama mielenkiintoinen osuma tuli Ihmisoikeusliiton pääsihteerinä toimivan Kristiina Kouroksen nimellä.

Käsittääkseni hän teki aiemmin puoluepolitiikkaa vihreissä ja oli viime eduskuntavaaleissa kokoomuksen ehdokkaana Pohjois-Savossa.

Hänen kohdaltaan löysin seuraavankaltaisen lausuman Ylen 2007 vaalikoneelta ehdokkaille tehtyihin kysymyksiin:

2. Työehdoista pitää sopia jatkossa enemmän työpaikoilla kuin valtakunnallisilla työehtosopimuksilla.

Kouros, Kristiina:

"En kannata pelkästään paikallista sopimista, mutta kolmikannassa haluan vahvistaa valtion roolia."

- -- - - - - - -

Erillisenä tuo lausuma on varmastikin harmiton ja hyvää tarkoittava.

TOsin työehtojen sopimisen yhteydessä kolmikannan + vakuutusalan eli nelikannan keskuudessahan on oleva salattu vakuutuslääkäri- ja suljettu erityistuomioistuinjärjestelmäkin saatu aikaiseksi.

- -- - - - - - -

Sitten tuli hakusanoillani osuma Anders Chydenius- säätiöön. Sen tavoitteisiin ja organisaatioon.

Tavoitteita vuodelle 2007:

” Säätiö tekee tunnetuksi Chydeniuksen roolia päätöksenteon avoimuuden ja asiakirjajulkisuuden kansainvälisenä uranuurtajana.”

Säätiön hallitukseen kuuluvat:

Gustav Björkstrand (puheenjohtaja)
Martti Eurola
Sverker Gustavsson (varapuheenjohtaja)
Antti Isotalus
Asmo Kalpala
Kristiina Kouros
Raimo Sailas
Sinikka Salo
Krister Ståhlberg

Säätiön asiamies on Juha Mustonen.

- -- - - - - - -

Asmo Kalpalahan on käsittääkseni menestyksekäs Tapiola-yhtiöiden toimitusjohtaja ja Raimo Sailas ei liene esittelyjä kaipaa.

Tietysti internetin maailmassa aina on mahdollista, että säätiön hallituksen nimilistassa kyseessä on joku muu kuin Ihmisoikeusliiton Kristiina Kouros….

- -- - - - - - -

Suomen oikeusjärjestelmään kohdistuvaan kritiikkiin osuin osoitteessa:
http://www.promerit.net/trans_international.htm

Jossa olevaan materiaaliin tutustuttuani voin vain todeta, että Chydeniuksen roolia päätöksenteon avoimuuden ja asiakirjajulkisuuden kansainvälisenä uranuurtajana pitää saada pikaisesti tunnetuksi myös Suomen poliittisen eliitin keskuudessa.


Finngate skandaali avautumassa  1

Tämän päivän uutispoimintani osuu asiaan, joka toivottavasti laajentuu tähän asti visusti vaietun skandaalin selvittelyyn.

Uudistukset sosiaaliturvajärjestelmän parissa ovat varmasti aiheellisia, mutta olisi hyvä tutkia, minkälaisia työnhakijoita työkyvyltään on juuttunut työttömyyden kivikovaan ytimeen. Lisäksi pitää selvittää kuinka paljon on kyykytettyjä ja heitelle jätettyjä työkyvyttömiä löytyy tilastojen ulopuolelta.

Taustalla näillä henkilöillä on pysyvä sairaus, työtapaturma, ammattitauti, liikenne-, potilas- tai lääkevahinko.

- - - - - -

Laajamittaisten ja vuosikymmenten ajan jatkuneiden väärinkäytöisten myötä Suomesta löytyy arviolta 200 000 tuhatta sellaista henkilöä, jotka ovat jääneet kokonaan ilman heille lakien mukaan kuuluvia korvauksia, hoitoja ja eläkkeitä. Ja ovat vielä toistaiseksi hengissä.

Skandaalin ytimessä olevat järjestelmät ovat luoneet keskeiset valtaa pitäneet tahot Suomessa. Eli niin sanottu nelikanta, jossa neljäntenä osapuolena on toiminut suomalainen vakuutusala.

Salattu vakuutuslääkäri- ja suljettu erityistuomioistuinjärjestelmä ansaitsee mielestäni kaiken ansaitsemansa julkisuuden. Myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Tunnetuimmat ko. järjestelmistä kokemuksia keränneet ovat olleet jääkiekkoilija Esa Keskinen ja viimeisimpänä keihäänheittäjä Aki Parviainen.

Heidän tapauksistaan voidaan piirtää jatkossa varsin tarkka "suomalaisen kahden lääkärin loukun" anatomia.

Sen perustoimintalogiikkahan on sellainen, että hoitavan lääkärin mielestä potilas on sairas ja työkyvytön aiempaan ammattiinsa.

Papereilta toimiva vakuutusyhtiölääkäri toteaa, että potilas on terve ja työkykyinen entiseen sekä muihinkin töihin.

Tämän jälkeen papereilla sekä eri instanneissa 10-15 vuotta kestävä pyörittely ja nöyryytyssessiointi ovat valmiita.

- - - - - - -

Tämän päivän Maikkarin nettiuutisissa sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä totesi muun muassa seuraavaa:

- Suomessa kärsitään työvoimapulasta ja työntekijöitä etsitään Kiinasta asti. Samaan aikaan meillä on työvoimatoimiston kirjoissa 150 000 ihmistä, jotka voisi työllistää esimerkiksi sosiaaliturvan ja pienten tulojen yhdistämisellä. Myös osa-aikatyöt voisivat olla hyvä mahdollisuus, Hyssälä pohtii.

Sosiaaliturvan uudistamista pohtii komitea, jossa ovat mukana työmarkkinajärjestöt.

Hyssälä uskoo, että tuloksia syntyy, koska uudistamisen halu on kaikilla osapuolilla.

Komitean tehtävänä on byrokratian vähentämisen ohella myös lisätä läpinäkyvyyttä ja vähentää sosiaaliturvan aukkoja.

Sosiaaliturvan rahoituksen pitää lisäksi pysyä kestävällä pohjalla.

Lähde: 5.5.07 (MTV3-STT)

- - - - - - -

Nykyinen järjestelmähän on kaikkea muuta kuin läpinäkyvä ja täynnä sellaisia aukkoja, ettei niitä usko ennen kuin omalle tai lähipiiriin kuuluvalle henkilölle osuu "kahden lääkärin loukku" kohdalle.

Rahoituskin on niille pysyvästi työkyvyttömille jo kunnossa, kunhan ministeri Hyssälä velvoittaa vakuutusyhtiöt noudattamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä.

Kuten erään tunnetun kansanedustajan kohdalla yllättäen tehtiin vuoden vaihteessa tehtiinkin. Ja vielä pikavauhdilla.

Elossa vielä olevien kohdalla takautuvien korvauksien maksaminen lasketaan siitä ajankohdasta, kun potilas on ensimmäisen kerran todettu työkyvyttömäksi eikä hän uudelleen koulutuksen tai kuntoutuksen keinoin voi palata enää työelämään.

Muuten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuminen voimassa olevien lakien suhteen on saanut toiseksi viimeisin naulan arkkuunsa.

- - - - - - -

Muutamat aihetta selventävät kaaviot löytyvät valokuvakansiostani, koska taitoni liittää niitä tähän tekstin yhteyteen loppuivat tössähtäen.

- - - - - - -

Alustavaa keskustelumateriaalia löytyy ainakin tätä kirjoittaessani oikeusministeriön www-sivustolta:
http://www.om.fi/1146647474410

2003:21 Oikeusturvan toteutuminen vakuutusoikeudessa

Menettely työkyvyttömyys- ja tapaturma-asioita koskevien valitusten käsittelyssä

Oikeusministeriö on teettänyt selvityksen perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumisesta työkyvyttömyyseläkettä ja lakisääteistä tapaturmavakuutusta koskevien valitusten käsittelyssä.

Selvitys tehtiin haastattelemalla muutoksenhakuelimissä työskenteleviä ja sen kanssa asioineita henkilöitä sekä tutustumalla vakuutusoikeudessa käsiteltyjen asioiden asiakirjoihin ja päätöksiin. Tavoitteena oli selvittää, vastaako valitusten käsittelyssä noudatettu menettely perustuslain 21 §:ssä ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 §:ssä oikeusturvalle asetettuja vaatimuksia.

Selvityksen oikeusministeriölle on tehnyt oikeustieteen lisensiaatti Maija Sakslin


Voiko sähköisesti vaikuttaa?  1

Eilisessä Hesarissa kirjoitti pääkirjoitustoimittaja Antti Blåfield mielestäni erittäin osuvasti:

"Poliittisen eliitin mahdollisuutta eristäytyä on lisännyt myös internet.

Netti, joka on yhdistänyt maailman yhdeksi suureksi puhekuplaksi, on myös mahdollistanut poliittiselle eliitille ajantasaisen viestinnän omasta eristäytyneestä tilasta käsin.

Kun poliittisen johtajan ennen piti rakentaa ja perustella linjaansa julkisissa tilaisuuksissa ihmisten edessä tai lehtien palstoilla kilpaillen tilasta muun tapahtuvan kanssa, hän voi nyt työhuoneensa rauhassa naputella sanomansa virtuaalikansalle. Läsnä ja tavoittamattomissa samaan aikaan."

* * * * * *

Oikeusministeriön on lanseerannut pikku hiljaa käynnistyneen sähköisen vaikuttamisen kanavan.

Sen tehon ja vaikuttavuuden suhteen olen itse erittäin skeptinen. Kunnes toisin osoitetaan.

Yksi tärkeä osio olisi päästä lukemaan toimituksen sensuroimat "asiakaspalautteet" sekä voida liittää sanallisen viestinnän lisäksi aiheeseen liittyvää kuvamateriaalia, grafiikkaa ja jne.

* * * * * *

Käykääpä jossain vaiheessa tutustumassa oikeusministeriön ylläpitämään sivustoon osoitteessa:
http://www.otakantaa.fi/

Avoimet keskustelut:

Mitä kokemuksia sinulla on toteutumattomista oikeuksista?
Keskustelussa: 30.04.2007 - 31.05.2007

* * * * * *

Itse olen edelleen sen verran vanhanaikainen ajatusmaailmaltani, että mitä kauemmaksi päättäjien etäisyys keinoin kansalaisista venähtää elävässä elämässä, niin sitä pienempi eliitin piiri asioistamme todellisuudessa päättää (esimerkkinä nk. Puron ryhmä).

Vaan toisaalta onhan se helppoa eduskunnassakin, kun ei tarvitse kaikkea eduskunnalle kuuluvaaa työtä tehdä itse, vaan voi purjehtia täysillä mukaan eduskunnan ympärille kasvaneeseen oheistoimintaan.


Mainoksin rahoitettavaa lehdistönvapautta…  1

2.5.07 tiedotusvälineissä kerrottiin, että Suomessa lehdistönvapaus on parhaimmalla tolalla 195 maan vertailussa amerikkalaisen Freedom House –järjestön mukaan.

Tosin minulla ei ole hajuakaan ko. tutkimuksen tehneestä järjestöstä ja sen taustatahoista rahoituksineen. Kuten ei myöskään tutkimuksessa käytetyistä metodeista.

Toisaalta tiedotusvälineiden maailmassa Suomessakin valtaosa lehdistöstäkin toimii monen eri välineen kautta. Myös omistussuhteet eri tiedotusvälineiden välillä ovat entistä useammin ristikkäisiä. Oli sitten kyse painettuna tai sähköisesti toimivasta tiedotusvälineestä, niin myös toimitusten valtakunnallinen yhteistyö ja keskittäminen tuovat oman lisänsä tiedonvälittämisen vapauteen sekä vastuuseen.

Vapauttahan on jättää myös uutisoimatta asioita, joilla on kuitenkin suuri periaatteellinen merkitys yhteiskunnallisesti.

* * * * * * * *

Oheisena malliesimerkki siitä, miten nykyisin jätetään uutisoimatta irtisanomisten yhteydessä ns. eläkejärjestelyt, joita legendaarinen valtion talouden kiistaton kalifi Raimo Sailas suomi Elinkeinoelämän keskusjärjestöä viime kesänä oikein olan takaa.

Ensin uutinen Sailaksen kommenteista.

Sitten Hesarin, MTV3/STT – tekstitv:n uutiset, joissa HK Ruokatalon eläkejärjestelyistä ei puhuta halaistua sanakaan.

Sitten uutista käsittelevän paikallislehden Turun Sanomien uutinen, jossa eläkejärjestelyasia taas kerrotaan.

* * * * * * * *

Sailas suomii eläkeputkea (MTV3-STT)

20.09.2006 06:55

Raimo Sailaksen mielestä EK:n puheet ja jäsenyritysten teot ovat ristiriidassa.

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen mielestä nykyinen eläkejärjestelmä tarjoaa yrityksille liian helpon mahdollisuuden siirtää työntekijöitä irtisanomistilanteessa eläkeputkeen.

Etelä-Suomen Sanomien haastatteleman Sailaksen mukaan Elinkeinoelämän keskusjärjestön puheet ja yritysten teot ovat ristiriidassa.

Sailaksen mielestä on kummallista, että EK:n puhuessa myöhentyneen eläkkeellelähdön puolesta, niin samaan aikaan sen jäsenyritykset kiittelevät itseään siitä, kuinka paljon ovat onnistuneet järjestämään ihmisiään eläkkeelle irtisanomisten yhteydessä.

Sailas muuttaisi järjestelmää siten, että yrityksille olisi nykyistä kannattavampaa pitää ihmiset töissä. Konkreettisia suunnitelmia järjestelmän muuttamiseksi ei kuitenkaan ole vireillä.

* * * * * * * *

Helsingin Sanomat 24.4.2007 - TALOUS

LYHYESTI

HK Ruokatalo vähentää 167 työpaikkaa

HK Ruokatalo vähentää 155 työntekijää ja 12 toimihenkilöä Turussa. Suurin osa irtisanotaan. Yhtiö siirtää kuorettomien nakkien valmistuslinjansa Vantaalle ja lopettaa siten elintarvikkeiden tekemisen Turussa.

Turun lihavalmistetehtaan ovet suljetaan lokakuun lopussa. HK Ruokatalo tiedotti tammikuussa alkaneiden yt-neuvottelujen lopputuloksesta maanantaina. HK Ruokatalon 65 henkilöä työllistävä pääkonttori on Turussa. Yt-neuvottelut eivät koskeneet sen henkilöstöä.

STT–HS

* * * * *

Talous:
HK Ruokatalo lopettaa Turun tehtaansa (MTV3-STT)

Julkaistu 23.04.2007 16:25 (päivitetty 16:31)

Lähes 170 HK Ruokatalon työntekijää irtisanotaan. Yhtiön yt-neuvottelut päättyivät tänään.

HK Ruokatalon tammikuussa aloittamat Turun tuotantolaitoksen yt-neuvottelut ovat päättyneet. Kaikkiaan 167 ihmistä joutuu lähtemään.

Tuotanto Turun lihavalmistetehtaalla päättyy lokakuun lopussa 2007. Turussa sijaitseva kuorettomien nakkien valmistuslinja siirretään lihavalmistetuotannon keskittämisen myötä Vantaan tuotantolaitokseen. Henkilöstövähennys kohdistuu 155 työntekijään ja 12 toimihenkilöön.

Lihavalmistetuotannon keskittäminen Vantaalle on osa HK Ruokatalon runsas vuosi sitten julkistamaa laajaa kaksivuotista teollisen rakenteen kehittämisohjelmaa. Yhtiön arvioidaan säästävän 15-20 miljoonaa euroa vuodessa.

Henkilöstövähennykset eivät koske Turussa olevaa taloushallintoa eikä myyntihenkilöstöä.

* * * * *

TURUN SANOMAT
Julkaistu 24.4.2007 2:33:16

Lopetettavan tehtaan yt-neuvottelut päättyivät
HK Ruokatalo vähentää yhteensä 167 henkeä Turussa

HK Ruokatalo vähentää 155 työntekijää ja 12 toimihenkilöä Turussa. Suurin osa irtisanotaan.

Yhtiö siirtää kuorettomien nakkien valmistuslinjansa Vantaalle ja lopettaa siten elintarvikkeiden tekemisen Turussa.

- Turun henkilöstöstä eläkeputkeen pääsee vajaat 30 henkilöä, ja alle kymmenen siirtyy töihin Vantaalle. Vantaalla olisi ollut useampiakin paikkoja, mutta sinne lähtijöitä ei ole enempää, toimitusjohtaja Esa Mäki kertoi.

Turun lihavalmistetehtaan ovet suljetaan lokakuun lopussa. HK Ruokatalo tiedotti tammikuussa alkaneiden yt-neuvottelujen lopputuloksesta maanantaina. Tehtaan lopettamista osattiin odottaa, kun yhtiö julkisti tehostamisohjelmansa viime vuonna. Alunperin irtisanottavien määräksi arveltiin noin 180.

Turun tehtaan sulkeminen on samaa tehostamissarjaa kuin tuotannon lopettaminen Tampereella sekä Forssan tehtaan nykyaikaistaminen. Rakennemuutoksen ansiosta yhtiö arvioi säästävänsä vuosittain 15-20 miljoonaa euroa.

HK Ruokatalon 65 henkilöä työllistävä pääkonttori on Turussa. Yt-neuvottelut eivät koskeneet sen henkilöstöä. Mäki ei ryhdy kommentoimaan sitä, siirtyykö pääkonttorikin pois Turusta.

- Tällä hetkellä pääkonttori on Turussa, Mäki tyytyy toteamaan.

Julkaistu 24.4.2007 2:33:16

* * * * * * * *

Onneksi Turussa Ketosten imperiumilla on varaa kirjoittaa ainakin tässä asiassa totuuden mukaisesti.

* * * * * * * *

Varsinkin, kun noista alussa mainitsemistani Sailaksen moittimista ja käytössä edelleen olevista varhaiseläkejärjestelyistä, kertoi nyt jo eläkkeelle jäänyt sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Markku Lehto Työvoitto-lehdessä 1/2006:

”Ikärakenteen muutoksen mukana kasvavat eläkemenot. Siihen olemme varautuneet rahastoimalla aktiivisemmin kuin monet muut maat.

Paranevaa työ- ja toimintakykyä on tarkoitus käyttää pidempään työelämässä.

Eläkejärjestelmäämme on kehitetty työuran jatkamiseen kannustavia palkkioita.

Menojen hillitsemiseksi on vähennetty varhaiseläkevaihtoehtoja. Näin on päätetty yhteisymmärryksessä.”

* * * * * * * *

Tosin kansliapäällikkö Lehtokaan ei kerro kenen kanssa ja milloin varhaiseläkevaihtojen vähentämisestä on sovittu….

Vapaasta ja laajasta tiedottamisesta ei ole tässäkään asiassa mielestäni ollenkaan kysymys, vaikkakin kyse on yhteiskunnallisesti erittäin merkittävästä asiasta.

* * * * * * * *

Tämän päivän Hesarissa kerrotaan, että Nokia Siemens lopettaa Suomessa yli 1 500 työpaikkaa. Eläkejärjestelyistä ei sanakaan.

Hesarin pääkirjoituksessa taas todetaan muun muassa seuraavaa:

”Työvoimapulan käydessä yhä polttavammaksi olisi tärkeää saada ihmiset pysymään nykyistä pitempään työelämässä.”

Tosin monesta muusta pörssiyhtiöstä poiketen Nokia voi tehdä oman Nokian eläkesäätiönsä puitteissa tarpeelliseksi katsomansa varhaiseläkejärjestelyt irtisanomisten yhteydessä ilman pelkoa turhanpäiväisestä julkisuudesta.

Eikä Nokian työntekijöiden rooli amerikkalaisten eläkesäätiöiden omistajien jatkuvien tuottovaatimusten puristuksessa ole niitä maailman helpompia…