Rapsakkata

Näytetään kirjoitukset elokuulta 2007.

Lahjottuja politiikkoja?  1

Itse pidän elämässä tärkeimpänä vaikutuskanavana henkilökohtaisia kontakteja.

Itse olen parhaimmillani tai pahimmillani livenä.

Politiikkojen tapaaminen livenä on mielestäni kansalaisten kannalta jatkossa entistä tärkeämpää. Elekielen näkemisen kautta on helppoa nähdä mitä kyseinen henkilö on naisiaan tai miehiään.

Toki erilaiset sähköiset vaikuttamiskanavat auttavat poistamaan maantieteellisiä ja ajallisia esteitä päättäjiin päin. Tosin ne muodostavat mielestäni aina suodatetun todellisuuskuvan.

Toisaalta sähköiset vaikuttamiskanavat ovat myös pahimmillaan politiikkojen oiva keino katkaista yhteydet ns. normaaliin elämään kokonaan. Otetaan viestejä ja vastaan, jonka jälkeen käytetään vain tehokkaasti delete-näppäintä.

Vihreiden Osmo Soininvaara kertoi radiossa 7.5.07 noin kello 14 suurin piirtein seuraavaa:

”Media ei halua uutisoida sitä, että eduskunnassa on lahjottuja politiikkoja ja tutkimisen arvoista vaalirahoitusta.”

Vaalirahoituksen tiimoilta taisi olla muutama juttu suomalaisissa tiedotusvälineissä ja siihen avoimuus sitten loppuikin. Taas kerran.

* * * * * * * *

Sain eilen nettitutultani viestin, jonka laitan tähän esille:

Date: Thu, 16 Aug 2007 09:03:37 +0200 (CEST)
Subject: Politiikan ponnahduslauta
To: "WW" <willewau@city.fi>

Heip Wille,

Käy vilkaisemassa ja tutustumassa jossain vaiheessa:
http://www.vaalifoorumi.fi/

Mikäli tuntuu hyvältä idealta, niin eikun sanaa leviämään ja osallistumaan oman voinnin mukaan kirjoittamiseen.

Kirjoitustilaa on 15 000 merkkiä eli voi sanoa kantansa lyhyesti tai pitemmin. Myös useamman nimimerkin rekisteröinti onnistuu.


Zero vai nero?  1

Voiko kirjoittamalla vaikuttaa?

Onko vaikeneminen sittenkin parempi vaihtoehto vaikuttaa?

Mene ja tiedä; kumpiko vaihtoehdoista on toistaan parempi.

Hauskoja yhteensattumia silti tapahtuu.

Tulin kirjoittaakseni Ruotsin työelämää koskevasta asiasta http://www.city.fi/b43308/

Ja hämmästyksekseni jo eilisessä Hesarissa oli uutinen, jossa Ruotsin sosiaalihallituksen kerrottiin perääntyvän hankkeesta!! Vaikkakin Ruotsissa sairauslomat ovat keskimäärin maailman pisimpiä.

- - - - -

Ruotsin sosiaaliviranomaiset peräytyivät tiistaina uusista ohjeista, joiden mukaan työuupumus, niin sanottu burn out ei olisi päivänkään sairausloman arvoinen vaiva.

"Pitäisi käydä selvemmin ilmi, että nollan päivän sairausloma koskee vain hyvin lieviä tapauksia, projektipäällikkö Jan Larsson sanoi tiistaina.

HS 15.8.07

- - - - -

Sieltä mistä olen lähtöisin, niin Hesaria kutsutaan jostain syystä hellittelynimellä Tsadin Pravdaksi. Tosin Savon Sanomiakin kutsutaan Mullikaksi.

Vaan eilen Hesarissa olleen uutisen mukaan pääministeri ”Matti Vanhanen vastasi kysymyksiin laidasta laitaan.” Kysymysten aihepiiriä ei ollut etukäteistietojen mukaan millään tavalla rajattu.

Seuraavista aiheista oleviin kysymyksiin saatiin pääministeriltä vastaukset:

YK:n Darfur-operaatio
Hallituksen julkisuuslinja
Ruuan alv:n porrastus terveellisyyden mukaan
Keskustan johtajuus
Naton NRF-joukot
Supon tulevaisuus
Coca-Cola Zero

- - - - -

Näistä aiheista ei tainnut kellään toimittajalla ollut pokkaa kysyä:

EU:n ruoka-apu ja Suomi
Leipäjonojen syyt Suomessa
Matalapalkka ja elinkustannusten nousu
Suomalaisten ostovoima EU:ssa
EIT – tuomari Päivi Hirvelän CV-epäselvyydet
Suomi ja Euroopan ihmisoikeussopimus
Työkyvyttömät työttömät työttömyyskortistossa
Erityistuomioistuin- ja vakuutuslääkärijärjestelmä
Vanhusten kestovaippojen käyttöönoton aikataulu


Todistajia saa ostaa rahalla  1

Kirjoitukseni otsikossa ei liene mitään mullistavaa.

Ensi viikolla julkisuuteen tulee globaalin tupakkateollisuuden toimia Suomessa tarkasteleva väitöskirja.

Tutkija Heikki Hiilamon väitöskirja tarkastetaan 24. elokuuta.

Tupakointi sinällään on mielestäni jokaisen henkilökohtainen valinta, mutta väitöskirjan myötä päivänvaloon tulee myös tupakakkaoikeudenkäynteihin liittyvien todistajien hankkimiseen ja päättäjien lobbaamiseen liittyvää mielenkiintoista tietoa.

- - - - - - - -

Ylen sivustolta löytyy aiheesta erinomaisen hyvä kokonaispaketti:
http://www.yle.fi/uutiset/haku.php

Tupakkateollisuus hankki todistajia rahalla
Ihailusta inhoon - tupakan tie lainsuojattomaksi
Tupakkateollisuuden kierot kuviot
Tupakan taival länsimaissa

Ylen toimittaja Tuula Forsberg on tehnyt taustoitustyönsä ihailtavalla tavalla.

- - - - - - - -

Sitten valittujen palojen kautta pienen aasin sillan rakentaminen suomalaiseen suljettuna kilpailulta pysyneeseen vakuutusalaan.

”Suurin osa tupakkateollisuuden todistajista sai merkittäviä tutkimusapurahoja tupakkateollisuudelta ennen tai jälkeen oikeudenkäynnin. Osalle todistajista maksettiin myös suoraan suuria korvauksia todistamisesta. Liki puolet todistajista oli toiminut myös tupakkateollisuuden konsultteina.

Tutkija Heikki Hiilamon pian hyväksyttävästä väitöskirjasta käy ilmi, että tupakkateollisuus lobbasi voimakkaasti poliittisia päättäjiä, työnantajajärjestöjä, ammattiliittoja sekä mediaa usein eri keinoin.

Tupakkateollisuuden lobbauksen vaikutuksesta 1990-luvun uuden tupakkalain toimeenpano viivästyi. Tupakkateollisuus onnistui myös torjumaan ryhmäkannelainsäädännön Suomessa sekä hidastamaan ravintoloiden tupakointikieltoja.”

- - - - - - - -

Vastaavanalaiset epäkohdat löytyvät oheisesta lakisääteisiä vakuutuksia koskevasta kaaviosta. Toivottavasti vakaan vaikenemisen kulttuuri on pikku hiljaa viimeinkin murenemassa.

Äänestämällä voi aina yksittäinen kansalainen yrittää vaikuttaa, mutta lobbaamalla hoidetaan todelliset muutokset päättäjien asenteisiin ja jobbaamalla vuosikymmeniä kestävät jarrutukset epäkohtien säilyttämiseksi.

Rahalla ja kestityksellä on aina ottajansa. Valta päihdyttää ja turvottaa, mutta myös monesti kuihduttaa eettiset sekä moraaliset kiinnikkeet. Varsinkin, jos kaikki laillisuusvalvonta voidaan hoitaa omaan piiriin kuuluvien toimesta omavalvontana.

Vuodesta 1990 alkaen eduskunnassa on tehty aihepiiristä yli 100 kirjallista kysymystä, mutta ministerien vastauksista huolimatta harmaan hallinnon ja toiminnan alueiden koko esimerkiksi rahassa mitattuna on räjähtänyt pilviin.

Harmaan hallinnon alueita Suomessa
Harmaan hallinnon alueita Suomessa

”Tarttis varmaan tehrä jonku jo jottain.”


TamUhaikunen  3

TamUlla on tarjolla Tampereella aika mahtava pelillinen namu;
jokaiselle tamperelaiselle löytyy Rosenborgin voiton jälkeen kamu.

Toivottavasti kotipelin jälkeen TamU on edelleen mukana Mestareiden liigan hississä;
karsintapelien ratkaisu lähtee asenteesta ja jytystä, joka asuu Jarkko Wississä.


Missä ministerimme laukoo seuraavaksi?  1

Heinä-elokuun vaihteessa Korkeasaaressa tapahtuneeseen kamelin ja aasin yhteenottoon saattoi liittyä globaaliin sivilisaatioon liittyvä ennusmerkki.

Lehtitietojen mukaan samassa aitauksessa rauhanomaisesti eläneiden eläinten välille syttyi jonkin sortin taistelu aitauksen herruudesta ja kuinka ollakaan; aasi kuoli.

Tapahtumien kulusta kerrottiin Iltasanomissa 1.8. seuraavaa:

- Aitauksessa oli uros- ja naaraskameli sekä kolme aasia, joista yksi oli nuori uros. Tämä nuori aasi oli jo jonkun aikaa ärsyttänyt kameliurosta, ja tänään aasi lopulta puri kamelia, mistä syntyi tappelu. Kameli puri takaisin, minkä seurauksena aasi kuoli, kertoo Korkeasaaren eläintarhan johtaja Seppo Turunen.

- - - -

Kovaa kulissien takaista taistelua käydään siitä pitääkö Suomen osallistua YK:n Darfurin operaatioon vai lisätä panostustaan Afganistanissa? Kuulemani mukaan muuhunkin kuin vain kanttiinin rakennus -ja pyörityshommiin. Jokainen rynnäkkökiväärillä tarkkuutta ampunut ja miinoitustöitä armeijassa tehnyt tietää, että lisää suomalaisia tuontiruumiita on tuolloin ihan varmasti luvassa.

Jotenkin tuntuu siltä, että mitä kauemmaksi Suomesta mennään sitä hämärämmiksi käyvät erilaiset kytkennät maailman suurvaltojen intressien suhteen. Kuka rahoittaa ja aseistaa ketäkin? Keitä ovat hyvikset ja pahikset? Missä vaiheessa sota terrorismia vastaan muuttuu virallisestikin raa´aksi sisällissodaksi Irakin ja Afganistanin tapaan?

Luonnonvaroiltaan köyhä Somaliakin on jätetty viime vuosina kokonaan rauhaan länsimaiselta opastukselta demokratian tielle.

Klaanisodat taitavat olla siellä päin pysyvä paikallinen traditio, jonka suhteen rahaa kyllä löytyy aina vastustajan ja heidän aineellisen hyvinvointinsa romuttamiseen. Järjenkäyttö tuntuu olevan siellä päin aivan eri standardeilla mittavaa kuin länsimaissa.

Oman maan kansalaisten globaaliin kierrätykseen laittaminen lienee itäisen Afrikan maissa viety huippuunsa. Logistisesti myös ”epäkelpojen” kansalaisten reititys länsimaihin on onnistuttu hoitamaan hämmästyttävän menestyksellisesti; varsinkin kun katsoo välimatkoja kartalta ja selvittää pitkiin matkoihin tarvittavia rahavaroja.

- - - -

Yksi isoksi kasvanut ongelma koko Euroopan alueella on yhä armottomammaksi käyvä ihmiskauppa ja sitä kautta monien naisten pakottaminen prostituutioon. Raadollisen ihmiskaupan vapaavarastoina toimivat lukuisat entisen Itä-Euroopan maat.

Lapsien ja miesten nykyaikaiset orjamarkkinat lienevät myös edelleen olemassa.

Entisen Jugoslavian alueella ja Albaniassa rehottaa yksi iso sisääntuloväylä Länsi-Euroopan markkinoille. Yllättäen sellaiset maat kuin Kreikka ja Israel ovat tämän ongelman kanssa hyvinkin sinuja. Tosin virallisesti kysyttäessä ongelmaa ei taida olla olemassakaan.

Aihepiiriin liittynee eriasteista kähmintää ja korruptiota, koska tuskin muuten miljardien eurojen kokoiseksi kasvanut ja satoja tuhansia naisia koskeva ihmisbisnes olisi mahdollista?

Kauniiden ja tietämättömän rohkeiden nuorten naisten ei tarvitse keinua merien armoilla avonaisissa paateissa, vaan toimitukset pelaavat ovelta ovelle – toimitusten sijaan lovesta loveen. Eikä paluulippua ole, mutta siitä ei liene heidän allekirjoittamissaan vieraskielisissä sopimuksissa ja matkustusehdoissa mainintaa.

- - - -

Uutisissa silmään osuu silloin tällöin helmiä, jotka sitten tarkemmin tarkasteltuna saattavat osoittautua kasvaviksi sikailun siemeniksi tai sitten tarinoiksi tyyliin ”kaikkea ne pojat keksivätkin.”

”Brittipoliisi jahtaa pariskuntaa, joka piti uivaa bordellia Bayliner - vauhtipaatissa nudistirannan tuntumassa Dorsetissa.

Poliisipaatilla ei ollut mitään mahdollisuutta saavuttaa Baylineria.

Bordellipaatti on ollut vakituinen vieras tänä kesänä Dorsetin Studlandin rannalla.”

Lähde 2

- - - -

Suomihan on joidenkin tutkimusten mukaan yksi maailman vähiten korruptoituneista maista.

Ehkä tämän isoksi kasvaneen häpeällisen ongelman suhteen, ulospäin yhteiskuntamme erinomaisuudesta näyttöä halajavat, suomalaiset huippupäättäjät voisivat lähteä tieto-taidoillaan taisteluun nyt uhrien asemassa olevien naisten paremman elämän puolesta?

Vientituotteena muun muassa Suomessa prostituoidun palvelujen ostamisen kieltävä laki tulisi näin testattua isoissa eurooppalaisissa valtioissa päämiestasolla.

Lakiesityksen Suomessa läpivieneet eri puolueiden koalitiot voisivat koordinoida keskuudestaan laki-idean myynti- ja markkinointiryhmän. Suomalaisten kokemukset lain konkreettisista tuloksista ovat takuuvarmasti jatkuvan globaalin kiinnostuksen kohteena.

Samoin kuin lakia käytännössä valvovan poliisin kokemukset ja näkemykset lainsäädännön toimivuudesta. Unohtamatta ollenkaan, ilman virallista statusta ja sosiaaliturvaa, toimivien prostituution ammattilaisten näkökulmaa, jos sellaisia vielä Suomesta löytyy…

Onko tavoitteena olleet epäkohdat ratkaistu lainmuutoksilla vai luotu kassillinen uusia?

- - - -

Erilaisissa ETYJ:n ja YK:n tehtävissä ansioitunut kansanedustaja Kimmo Kiljunen/sd olisi mielestäni oikea henkilö ottamaan tämän eurooppalaisten epäkohtien selvittelyn ja ratkaisemisen vetääkseen. Yli EU:n, valtamerien ja puoluerajojen. YK:n yksimielisesti antamalla valtakirjalla tietysti.

Samalla kertaa Suomeen saataisiin roppakaupalla suodattamatonta tietoa siitä, miten naisia tänä päivänä arvostetaan muun muassa eri puolella etnistä Eurooppaa. Muualta kotoisin olevien naisten asemasta ja arvostuksesta olisi hyvä saada suodattomatonta tietoa esimerkiksi Japanista ja Etelä-Koreasta.

Darfuriin ja Afganistaniin nähden tuloksetkin lienevät Euroopassa konkreettisemmin mitattavissa, kun ihmiskaupan epäkohtia lähdetään tuolla YK:lta tarvittavalla mandaatilla ratkaisemaan. Tosin pahanilman linnut väittävät, että kyseiseen prostituutiobisnekseen olisivat myös korkea-arvoiset YK:n virkamiehet ajoittain sananmukaisesti lipsahtaneet. Varsinkin Balkanin kriisipesäkkeiden suunnalla.

- - - -

Pienellä maalla on aina rajalliset resurssit. Darfurin ja Afganistanin katastrofien suhteen suomalaista apua lienee tarjottavissa aineellisessa muodossa, jos vain saamme nykysuomalaiseen ongelmaratkaisuun pesiintyneet takuut avun perille menosta. Toki ilman mitään saajapuolelle kohdistuvia sanktioita.

Miten olisi 2 kuukauden inhimillisen avun perillemenotakuu? Olemmehan teollisen maailman valmistusprosesseissa ja niihin liittyvän logistiikan hallinnassa yksi maailman huippumaita. Kilautetaanko kaverin sijasta tällä kertaa vaikka Nokialle?

Lähde 1: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1413712
Lähde 2: http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=112642
Lähde 3: http://www.demari.fi/Article.jsp?article=8484
Lähde 4: Natashat – seksibisneksen uhrit, ISBN 951-1-19975-7

LAINSUOJAA VAI EI?

Ihmisoikeusaktivistit väittävät, että prostituution laillistaminen vaikeuttaa suunnattomasti naiskauppiaiden ja sutenöörien saamista vastuuseen teoistaan.

Nämä rikolliset onnistuvat välttymään syytteeltä väittämällä, että naiset ovat suostuneet vapaaehtoisesti työskentelemään prostituoituina.

Niinpä syyttäjät yleensä valittavat joutuvansa puun ja kuoren väliin, kun he yrittävät vetää rajan vapaaehtoisen prostituution ja siihen pakottamisen välille.

Mutta vielä suuremman ongelman aiheuttavat poliisit, jotka voivat nyt yksinkertaisesti olla välittämättä nopeasti kasvavasta bordellitoiminnasta.

”Tiedämme, että prostituution, sutenööritoiminnan ja bordellien laillistaminen edistää prostituutiota ja tarvetta hankkia lisää naisia seksiteollisuuden tarpeisiin.”

Lähde 4

- - -

EDUSKUNNAN VALIOKUNTAKOALITIOT SAKSAAN JA HOLLANTIIN?

Jotta asioiden tilasta prostituution suhteen saataisiin varmasti erilaisia näkemyksiä esiin, niin matkavaltuuskunnan puheenjohtajaksi nimitettäisiin vihreiden Anni Sinnemäki ja sihteeriksi kokoomuksen Lyly Rajala. Koordinaattorina ja matkanjohtajana toimisi eduskuntaan Tuula Haataisen tilalle noussut sosiaalidemokraattien Jacob Söderman

Mielenkiintoista olisi saada tietää myös ne määrät miehistä, jotka työskentelevät maailman vanhimman ammatin alueella. Toteutuuko tasa-arvoisuus edes näissä maissa naisille suunnatun tarjonnan suhteen?

Mikäli eduskunnan valiokuntakoalitiot halajavat kaukomaille, niin raavaiden lampaankerintämiesten kotimaa Australia on myös hyväksynyt Hollannin ja Saksan mallin.

- - -

”Vaikka prostituutiota on siedetty Alankomaissa jo vuosikymmenten ajan, maan hallitus laillisti sen virallisesti vasta lokakuussa 2000.

Nykyisin Hollannin seksiteollisuus on vuosittain miljardin dollarin arvoista liiketoimintaa, mikä vastaa viittä prosenttia maan talouselämästä.

Lisäksi tutkimukset osoittavat, että vuoden päästä tämän toiminnan laillistamisesta naiskauppiaiden vallassa oli yli puolet prostituution piirissä olevista naisista ja että bordelleissa oli hyvin vähän hollantilaisia naisia.

Niissä oli 32 eri maasta tulleita naisia, joista useimmat olivat keski – ja itäeurooppalaisia naiskaupanuhreja.

Saksassa on sama tilanne, joskin maahan tuotujen naiskaupan uhrien määrät ovat kaameita.

Saksa laillisti prostituution joulukuussa 2001 ja ilmoitti virallisesti, ettei sitä pidetä enää epämoraalisena.

Niistä 400 000 naisesta, joiden uskotaan olevan mukana tämän maan prostituutiossa, 75 prosenttia on ulkomaalaisia ja näistä 80 prosenttia on kotoisin Keski- ja Itä-Euroopan maista.

Baarien, kerhojen ja bordellien saamat tulot arvioidaan 4,5 miljardiksi dollariksi vuodessa.”

Lähde 4

- - - -

Jotta projektin haasteellisuudesta saataisiin oikea käsitys, niin USA on lähde 4:n mukaan yrittänyt vetää kerran läpi vastaavan projektin maailmanlaajuisesti.

Sitten tulivat nähtävästi nk. diplomaattiset ja taloudelliset realiteetit vastaan. Mitä ne sitten kulloinkin nykymaailman menossa tarkoittanevatkaan??

Vaan ainahan Suomen kannattaa yrittää uusien vaihtoehtoisten avausten suhteen, kunhan muistaa alun tarinan opetuksen.


Supon ex-päällikkö Suomen pilottina?  1

Ruotsista kantautuneiden tiedustelutietojen mukaan pahakaan burn - out ei oikeuta enää sairauslomaan.

Parasta lääkettä on ruotsalaisten näkemyksen mukaan työnteko.

Maksimissaan kolmen viikon sairausloman jälkeen työhön paluu kevennetyssä versiossa parantaa potilaita parhaiten.

Ajatus on varmasti hyvä, jos työnantaja suostuu yhteistyöhön ja paluu tapahtuu, työnantajan määräysvallasta irti olevan, hoitavan lääkärin tarkassa kontrollissa.

- - -

”Ruotsi on siirtymässä uuteen käytäntöön, joka lopettaisi tyystin työelämässä loppuunpalaneiden sairauslomat.

Maan sosiaalivirasto on laatinut lääkäreille uuden ohjeistuksen, joka otettaneen käyttöön jo lokakuussa.

Sosiaaliviraston asiantuntijat katsovat, että työssä loppuunpalaneille ei pitäisi määrätä päivääkään sairauslomaa, kirjoittaa ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

Työuupumuksen lisäksi uudet ohjeet koskevat myös useita muita tauteja ja vaivoja, muun muassa pitkäaikaista särkyä.

- Olemme varautuneet siihen, että asiasta nousee häly, sanoo hanketta vetänyt Jan Larsson sosiaalivirastosta.

Larsson myöntää, ettei uusille ohjeille löydy vankkaa tieteellistä pohjaa. Sosiaalivirasto haluaa vielä kuulla muutamia asiantuntijoita, mutta se tuskin viivästyttää uutta käytäntöä.”

Lue lisää: http://www.mtv3.fi/uutiset/txt/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2007/08/550980

- - -

Mielenkiintoista olisi kuulla suomalaisten lääketieteen asiantuntijoiden ja työmarkkinaosapuolten näkemykset aiheeseen.

Kelaa ja vakuutusyhtiöitä sekä potilas- ja kansalaisjärjestöjä unohtamatta.

- - -

Aihepiiristä kirjoitti HS:n Vieraskynä – palstalla jo 28.1.07 Varman ylin vakuutuslääkäri Sakari Tola muun muassa seuraavaa:

”Masennus alkaa olla tärkein yksittäinen pysyvän työkyvyttömyyden syy. Viime vuosina masennuksen takia myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden kasvu on taittunut, mutta koska sairausvakuutuksen päivärahoissa kasvu vielä jatkuu, kehityksen ennakointi on yhä epävarmaa.

Masennuksen diagnosointiin ja sen vaikeusasteen mittaamiseen liittyy menetelmällisiä ongelmia. Toisessa päässä on normaalielämään kuuluva ja jokaiselle tuttu masennuksen tunne, toisessa vakava, henkeä uhkaava sairaus. Työkykyarvion ongelmat ovat harmaalla alueella tässä välissä.

Huolestuttavaa nykytilanteessa on muun muassa se, että masennuksen hoidossa on edelleen vallalla passiivinen, lepoa korostava ja syrjäytymistä edistävä ote.

Tilanne muistuttaa 1970- ja 1980-luvuilla koettua selkäsairauksien takia myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden kehitystä. Nämä eläkkeet lisääntyivät nopeasti, vaikka itse sairastavuudessa ei tapahtunut mitään. Vasta kun hoito kehittyi aktivoivaan suuntaan ja oivallettiin pelkän lepäilyn haitallisuus, selkäsairauksien perusteella myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kääntyi laskuun.

Masennuslukujen kohdalla on pitkään oltu ylämäessä, ikään kuin kyseessä olisi laajeneva epidemia. Näin ei kuitenkaan ole.

Suomessa tehtyjen luotettavien väestötutkimusten mukaan masennus ei ole lisääntynyt. Myöskään työuupumuksesta tehdyt tutkimukset eivät osoita tilanteen huonontuneen vaan pikemminkin parantuneen. Lisäksi tarjolla on runsaasti aiempaa parempia lääkkeitä. Psykiatreja ja terapeutteja on kokonaisuudessaan entistä enemmän.

- - - -

Työeläkejärjestelmäkin voi tukea pitkältä sairauslomalta paluuta kustantamalla työkokeilun joko omassa tai kevennetyssä työssä. Myös vuoden 2007 alusta voimaan tullut osapäivärahalainsäädäntö voi kenties auttaa pehmeään laskuun takaisin työelämään.

Masennuksen lääketieteellisessä hoidossa on edistytty, mutta hoidon irrallisuus työelämästä johtaa liian usein potilasta syrjäyttäviin ja työelämästä eristäviin toimintatapoihin. Vuoropuhelua psykiatrisen erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon välillä tulisikin lisätä.

- - - -

Koko artikkeli luettavissa HS:n arkistossa:
Pitkä sairausloma ei ole oikea lääke masennukseen
Helsingin Sanomat 28.1.2007 – PÄÄKIRJOITUS

- - - -

Itse en tätä aluetta laajemmin tunne, mutta pitävätkö ylivakuutuslääkäri Tolan antamat tiedot aktiivisen hoidon saatavuudesta masennukseen/burn - outiin paikkaansa, lienee se kaikkein ratkaisevin pointti sekä työnantajan asenteet työntekijäksi potilaasta toipumassa olevaa kohtaan?


Laillisuusvalvontaa omavalvontana?  1

Poliisin ylijohdon tehdessä omaa tutkimustaan Rosenholz - aineiston ym. siihen liittyvän materiaalin käsittelystä Suomessa, niin lienee mahdollista esittää kaksi kainoa toivomusta?

1. Tekstimuotoisen julkaistavan raportin tai yhteenvedon mukaan selventävät graafiset kaaviot kaiken Stasi - materiaalin liikkeistä ja sen tarkasta sisällöstä tietäneistä henkilöistä.

Yhteenveto poliisin omasta tutkimuksesta ja kaavioista vapaasti kansalaisten luettavaksi nettiin.

2. Sen jälkeen voitanee tehdä asianmukaisesti kilpailutettu ostopalvelusopimus Stasin toiminnasta tietävien ulkomaisten ja ainakin finlandisierungista vapaiden tutkijatahojen kanssa. Siis sen suhteen, keitä suomalaisia henkilöitä listalla löytyy ja mistä toimista he ovat Stasin - listoille päätyneet sekä mikä heidän yhteiskunnallinen statuksensa tällä hetkellä on.

Loppu on sitten joko suomalaisten päättäjien muodostaman koneiston luotettavuuden joutsenlaulua tai heiltä edellytettävän jokapäiväisen eettisen ja moraalisen toiminnan laadullista ilmentymää….


Reilu tarjous pääministeri Vanhaselta  1

Eilen uutisoitiin ainakin Maikkarin uutisten Media&IT-osiossa, että kesälomansa pitänyt pääministeri Matti Vanhane n (kesk.) tekee paluuta julkisuuteen pitämällä ensi viikolla Kesärannassa lehdistötilaisuuden "syyskauden alkajaisiksi".

Lehdistötapaamisen järjestämisen taustalla on erityisavustaja Timo Laanisen mukaan se, että kesäloman kuluessa pääministerille on tullut paljon pyyntöjä haastatteluista. Sumaa puretaan nyt pitämällä yleinen lehdistötilaisuus.

Tilaisuuden aihepiiriä ei ole rajattu, vaan kysyä saa mistä tahansa.

* * * * *

Toivottavasti tiedotusvälineet hyödyntävät heille tarkoitetun tilaisuuden.

Tosin noin hyvään tarjoukseen saattaa liittyä jokin jekkukin.

Esimerkiksi kysymyksiä saa tehdä vain 60 minuutin ajan, jonka jälkeen päästään tuon takana notkuvan herkkupöydän antimien kimppuun kuin nälkäinen sika hyökkää kiinni limppuun....

Toivotaan, että aikarajaa ei ole ja paikalle pääsyn omaavat toimittajat ovat valmistautuneet heille tarjotun mahdollisuuden hyödyntämiseen erinomaisesti.

* * * * *

Hienoa olisi, jos tiedotustilaisuuden voisi katsoa suorana vaikka netistä.


Pannahaikunen  1

Milloinkahan vallanpitäjämme tajuavat sen, ettei kansalaisiamme voi enää tsaarinaikaisin menetelmin jujuttaa ja hallita;

On hoopoa, ettei minkäänlaista pitkäkestoista keskustelua yhteiskunnassamme vallitsevista epäkohdista sallita.

Tai jos hetkeksi sallitaan, niin aloitus ja lopetus pitää mennä kulloisenkin kapellimestarin nuottien mukaan.

Sen jälkeen aihe on taas virallisissa tiedotusvälineissä pannassa, jopa naistenlehti Annassa.


Supossa kuin Upossa on mahdollisuutensa  1

Turun Sanomat uutisoi tänään, että turkulaisprofessori on valittu vuodeksi tutkimaan Supon arkistoja. Toki häntä ei valittu minkään avoimen kilpailutuksen kautta, vaan supollinen työtausta auttoi varmasti pestin saamisessa.

Tutkimus ja sen tulos asettunee oikeisiin raameihin, kun uutisesta huomaa sen, että toimeksianto liittyy nykymuotoisen Suojelupoliisin 60-vuotisjuhliin, mutta sen yhteydessä aiotaan käydä läpi myös kohua herättäneitä yhteyksiä entisen itäblokin tiedustelupalveluihin.

- - - -

Toivottavasti Suojeluspoliisin 60-vuotisjuhlien pitopaikka muistetaan nyt kilpailuttaa asianmukaisesti eri kulttuurinalan toimijoiden kesken.

- - - -

Toivottavasti toimeksianto liittyy tasapuolisuuden nimissä myös lännen tiedustelupalveluihin. Olemmehan niiden muodostaman kaksikerrosvoileivän täytettä.

Esimerkiksi mikä osuus CIA:lla oli SAK:n sosiaalidemokraattisen kilpailijan SAJ:n rahoittamisessa 1960- ja 1970 – luvuilla sekä työntekijäosapuolten hajaannuksen vaikutuksista työntekijöiden perusoikeuksien sekä etujen saavuttamisen hidastamiselle?

- - - -

Supon arkistojen salojen tutkimiseen valituksi tullut professori Kimmo Rentola huomauttaa Turun Sanomissa, että yksittäisten nimien julkistamiseen liittyy aina eettisiä pulmia.

- Siinä on sama ongelma kuin Alpo Rusin tapauksessa. Mukana on ihmisiä, joita vastaan ei koskaan nosteta edes syytetä tai tuomita mistään rikoksesta. Ihminen leimataan siinä silti vahvasti, Rentola sanoo.

- - - -

Alpo Rusin tapauksessahan tuo edellä kerrottu eettisyys ei painanut pätkääkään.

Muuten. Professori Kimmo Rientola on tuon Turun Sanomien uutisen mukaan työskennellyt suojelupoliisin palveluksessa jo aiemmin 2004-2006.

- - - -

Rientolalla lienee siten ko. aineistoon liittyvä koodiavain hallussaan.

Joten eiköhän olisi jo korkea aika päästää Rosenholz - aineistolla olevien suomalaisten henkilöiden nimitiedot julkisuuteen?

Sillä tavalla ratkaistuna:

A.
Asianomaisille itselleen varataan ensisijainen mahdollisuus kertoa siitä, miten listoille on joutunut ja mikä on hänen oma käsityksensä niistä toimista, joita hänen on katsottu Stasin kanssa puuhailleen.

B.
Asianomaisten mahdollisiin rikollisoikeudellisiin seuraamuksiin viranomaiskoneisto antaa asiasta päätöksensä perusteluineen.

Molemmat tiedot julkistetaan yhtä aikaisesti oikeuskanslerin, eduskunnan oikeusasiamiehen ja valtakunnan syyttäjän viraston toimesta 1.1.2008 mennessä, niin saadaan tämä suomalaisen kafkamaisen byrokratian harrastama nk. löysän hirren taktiikka loppumaan.

- - - -

Sen jälkeen voitaisiin lanseerata luottamusta enemmän herättävä Supo - slogan viidakkorummun kautta liikkeelle:

”Supo; puhdistaa ja linkoaa epäilyksen tahrat pois aina tarvittaessa kuin kotimainen legenda; UPO.”