Ravintolat

Näytetään kirjoitukset syyskuulta 2010.

Peräsuolta poskeen ja kotiin

Pitkältä reissulta palaaminen takaisin arkeen on välillä melko masentavaa. Kun on kuuden viikon ajan tottunut siemilemaan piña coladaa riippumatossa aamukymmeneltä, tuntuu kauluspaidan sovittaminen päälle ennen kahdeksaa melko masentavalta.

Japanista en päivittänyt blogia kertaakaan, johtuen siitä, että jostain iänikuisesta kiistasta japanilaisten firmojen välillä Tokiossa on käytössä sähkövirta, joka ei riitä suomalaiselle läppärille. Tässä kuitenkin muistinvarainen raportti viimeisestä lomaviikosta.

Viiden viikon biitsilomailun jälkeen Tokioon illalla landaaminen oli melko hektinen kokemus. Takana Sydneyssä viimeisenä iltana vedetyt kännit, suoraan yökerhosta lentokentälle, kahdeksan tunnin välilasku Singaporessa (joka on muuten maailman paras lentokenttä!) ja vielä uuvuttava lento Naritalle. Eikä tietenkään minkään valtakunnan hotellivarausta.

Ensimmäiseksi kahdeksi yöksi nappasimme hotellin Shinjukusta; Tokion yöelämän keskuksesta. Koska Sydneyssä ruoka oli ollut tasaisen loistavaa, päätimme kokeilla lauantai-iltana jotain hieman eksoottisempaa. Etsimme Shinjukun ”Kusikujilta” pienen, nimettömän paikan, joka oli erikoistunut sisäelimiin. Kylmän Kirinin kanssa nautittu sian peräsuoli oli juuri sitä mitä olimme Japanilta odottaneetkin.

Aikaisemmin Japanissa käymättömänä olin jotenkin odottanut että Tokio olisi täynnä sushiravintoloita. Toisin kuitenkin on. Sushia oli nimittäin tarjolla yllättävän vähän. Ensimmäiset päivät menivätkin lähinnä kananjalkoja rouskutellessa.

Cookinsaarten jälkeen Tokion metropolialueen 36 miljoonaa asukasta alkoivat hiukan ahdistamaan, joten hyppäsimme luotijunaan ja posottelimme parisataa kilometriä länteen, Naganon lähelle vuorille kuumien lähteiden lumon perässä.

Bessho Onsenissa tuli kiskaistua sellaiset viskikännit, ettei seuraavan päivän matkustamisesta ollut puhettakaan. Tein kanuunapäissäni ainoan järkevän ratkaisun, ja buukkasin huoneen yhdeksi päiväksi kylän parhaasta hotellista (japanilaiset hotellit eivät muuten ole sitten mitään halpoja paikkoja, ei varsinkaan jenin nykyisellä kurssilla). Rikkipitoisen kylvyn ja vanhan shiatsumestarin avustamina kykenimme sentään tilaamaan illallisen huoneeseen. Pöytään saapui n. 150 erilaista pikku kippoa, jossa oli tarjolla ainakin muutaman sentin pituisia raakoja ankeriaanpoikasia sekä erilaisia etikkavihanneksia. Ei ehkä juuri sitä turvaruokaa mitä darrassa olisi kaipaillut, mutta kun nipponi ei taivu eikä japsit juuri englantia taida, ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hokea ”hai!” kaikkeen mitä kysyttiin. Sake sentään oli hyvää...

Matka jatkui Nikkoon, jonka suuri erikoisuus on yuba -- tofun ”kerma”, eli tofua valmistettaessa pinnalta kerättävä ruskea höttö. Olen aikaisemminkin avautunut siitä, että tofu on ainoa ruoka maailmassa jota en todellakaan siedä, joten päätin, että nyt on oiva aika testata teoriani siitä, että tofu on oikeasti pahaa. Pieleen meni taas. Tämä kama oli nimittäin niin hyvää, että ostin sitä kotiin tuotavaksi. Ilmeisesti maailmassa ei ole sellaista ruoka-ainesta, josta joku ei osaisi kokata herkullista ateriaa.

Paluu Tokioon ja majoittuminen Ginzaan. Bisneshotellin seitsemännen kerroksen ikkunasta aukesi komeat näköalat pilvenpiirtäjiin. Aamutuimaan isku Tōkyō-to Chūō Oroshiuri Shijōon, joka paremmin tunnetaan Tsukijin kalatorina. Huutokauppoihin turisteilla ei enää ole asiaa, mutta kalatiskeillä riittää nähtävää ihan tarpeeksi, kun tuhatkunta kalakauppiasta esittelee herkkujaan. Tässä vaiheessa meissä alkoi herätä jo mahtava nälkä, joten oli aika suunnata läheiseen sushiravintolaan otoroa maistamaan.

Otoro, eli tonnikalan vatsan rasvaisin osa, on harvinainen herkku, jota olen aikaisemmin maistanut ainoastaan Kabukissa Akin vielä ollessa hengissä. Halpaa lysti ei ole, mutta vihreän teen kera aamutuimaan nautittuna piskuruisen ravintolan tiskillä se oli taivaallista.

Viimeisenä iltana päädyimme Harajukuun kiertelemään ja tuliaisia shoppaamaan. Karmean nälän ajamina päädyimme hyvin jemmassa olevaan pikkuravintolaan, jossa asiakkaat grillasivat omat lihansa. Tarjoilijamme puhui yllätykseksemme muutaman sanan englantia, ja selitti japaninkielistä listaa lävitse. Kun ihmettelimme kananlihan hintoja, selitti hän, että kyseessä on ”brand chicken. Like Kobe, but not from Kobe”. Tällaiset bluffit katsotaan aina, joten tilasimme sitä sekä talon kalleinta ja rasvaisinta naudanlihaa (”Kobe is for tourists. This is best!”). Lihojen alkuperä jäi tiukasta tenttauksestakin huolimatta epäselväksi, mutta voi veljet että oli hyvää; naudanliha suorastaan suli suussa. Kaiken lisäksi Tokion hintatasoon suhteutettuna ilta oli halpa; kahdelta hengeltä safkat, parit bisset ja parit paukut kustansivat vain 80 euroa.

Japanin hintatasosta liikkuu kaikenlaisia huhuja, jotka ovat osaltaan varmaankin kaikki enemmän tai vähemmän totta. Viidellä eurolla nimittäin saa joko tuopin halvasta ravintolasta tai vatsan täyteen hyvää ruokaa. Naapuribaarissa sama stobe voi sitten kustantaa 10 euroa ja samantasoisesta sapuskasta saa pulittaa 30 euroa. Kuuden viikon matkan lopuksi Tokio oli kuitenkin melko tyyris isku hotelliöidemme kustannusten vaihdellessa 70 euron ja 240 euron välillä. Pitkän reissun viimeiseksi kohteeksi Tokio oli ehkä myös hiukan hektinen, viisaampaa olisi varmaan ollut suunnata vaikkapa Vietnamiin tai Thaikkuihin biitsille blöijailemaan.

Kirjoittelen tätä sateisena iltapäivänä toimistolla vieressäni lautasellinen makaroonilaatikkoa sekä pari ruisleipää, lasissa kylmää maitoa. Jälkiruuaksi salmiakkipussi.


Dolfiiniä ja Warholeja.

Woolloomooloo, Sydeny. Istun urheiluatuon kyydissä, jonka ratissa on pienet siivet ja B-kirjain, mittarissa lukemat 340 kilsaan saakka, eikä takana juurikaan istumatilaa. Olemme tulossa Buzosta; Wine Library -nimisen viiniravintolan sisarravintolasta syömästä (rapupastaa sekä keitettyä porsasta, paljon grappaa), josta rouvan sydenynvuosienaikainen duunikaveri on poiminut meidät jatkoille.

Woolloomooloo on Sydenyn uusia kehittyviä alueita, jossa vanhoilla neliöillä tehdään rahaa. Auto pysähtyy lentokenttähangaarin näköisen hallin eteen. Oven edessä lukee Blue. Digitalisten muodollisuuksien jälkeen pääsemme sisään ja marssimme iäisyyden tyhjän salin lävitse. Lopulta nousemme hissillä viidenteen kerrokseen, jossa mitättömän näköisen oven avaa libanonilainen isäntämme.

Parinsadan neliön kaksikerroksisen kämpän huvittavin puoli on 12 Andy Warholin työtä olohuoneen seinälllä (6 dollaria, 6 Marilynia), joista kaikki eivät ole edes mahtuneet kunnolla esille. Juomme viskiä ja katselemme terassin eteen parkeerattuja vedeitä sekä öistä Sydneytä. Paikalla on lisäksemme muutama Lähi-Idästä oleva liikemies, isäntämme sekä kaksi venäläistä kaksikymppistä kaunista nuorta naista. Miehet juovat viskiä, naiset punaviiniä. Pepsiä olisi vessassa.

Tuijottelen parvekkella röökillä Sydenyn valoja ja mietin kuinka olen päätynyt tänne. Takauman paikka.

Viikko sitten lensimme rouvan kanssa Losista Cookinsaarille. Tarkemmin sanoen Rarorotongallle. Cookinsaaret ovat Polynesian viimeisin raiskaamaton linnake, jossa rantoja ei ole vielä myyty suurille hotelliketjuille. Kämppämme oli suoraan rannalta, jossa ryhävallat leikkivät kivenheiton päässä aamupäivisin. Koska saaren julkinen liikenne koostui kerran tunnissa myötäpäivään, ja kerran tunnissa vastapäivään kiertävistä busseista, tein ainoa järkevän muuvin ja kävin paikallisella poliisiasemalla suorittamassa prätkäkortin.

Koska en ole koskaan aikaisemmin ajanut mitään henkilöauton ja Jopon väliltä, kiskaisin ekalla käynnistyksellä komeasti kaikki oranssit pömpelit nurin ja piikin melkein kyttiksen parkkiksen seinään. Treenailtuani vartin haastava (?) testi onnistuu toisella yrittämällä ja saan pumaskat käteen. 120-kuutoinen skootteri maksaa 10 euroa päivässä, jota pidän melko hyvänä diilinä.

Viikko paratiisisaarella pyrähtää nopeasti. Ruokavaliomme koostuu lähinnä mahi-mahista (eli dolfiinista, jota ei pidä sekoittaa delfiiniin, joka sekin on maukas elukka), wahoosta (raitamakrilli, yksi merten nopeimmista kaloista) sekä tonnikalasta. Päivät kuluvat saaren ympäri kruisaillessa, mustia helmiä vertaillessa ja snorkaltessa. Tämä on juuri sitä, mitä hektisen Väli-Amerikan jälkeen kaipasimme. Paikallisista ravintolosta testaamme parhaat; Trader’s Jack, Café Salsa, Tamarind sekä Maire Nui. Ruoka on kauttaaltaan hyvää, hintatason ollessa jossain Fidjin ja Tahitin välimaastossa (siis noin puolet Suomen hintatasosta). Viineihin ei kannata edes koskea. Juomme siis bisseä ja väkeviä.

Sydneyn lentokentällä meidät vedetään sivuun. En tiedä johtuuko se rouvan Panama-hatusta vai meidän olemattomista matkatavaroista, mutta vaikutamme epäilyttäviltä. Meillä on laukut täynnä naamioita ja puuveistoksia Cookinsaarilta, kasvinsiemeniä kolmelta mantereelta sekä sikareita Nicaraguasta, joiden kaikkien olemassaolon olen kieltänyt maahantulokaavakkeissa. Kolmekymppinen ystävällinen mimmi penkoo laukkuja jutelellen samalla vaimoni kanssa. Minä keskityn hikoiluun. Lopuksi tullimimmi viittaa meidät jonon ohi sisään. Tervetuloa. En vieläkään käsitä miksi.

Ensimmäisenä iltana olen flunssassa ja väsynyt. Käymme syömässä Paddingtonissa thaikkua. Päädymme hotlalle nukkumaan kahdeksalta illalla. Seuraavana päivänä marssimme Oxford Streetin päästä melkein päähän ja shoppaamme. Seuraava etappimme on nimittäin Tokio, emmekä tule pärjäämään siellä pelkillä shortseilla ja bikineillä. Oxford Streetin päästä löydämme Wine Library –nimisen viinibaarin, jossa on tarjolla Sipoon puhelinluettelon verran viinejä sekä kerrassan loistavaa jänispateeta. Päädymme juttusille omistajien kanssa, ja meille järjestyy pöytä muuten viimeistä pöytää myöten varattuun Buzoon...