Ravintolat

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2010.

Täysin mahdotonta  12

Olin keskitasoa paremmassa ravintolassa helsingin keskustassa syömässä eilen. Päivä oli minulle erityisen tärkeä, seura ja tunnelma loistavia. Edes viidentoista euron hintainen Kir Royal ei onnistunut latistamaan fiilistä, ruoka oli hyvää ja palvelu moitteetonta. Kunnes...

Tilasimme jälkiruuaksi proseccolla notkistettua sitruunasorbettia. Sorbet tarjoiltiin skumppalasista pillin kera ja sopi kuumaan kesäpäivään mainiosti. Äkillisesti tunsin suussani viiltävää kipua ja sylkäisin sentin pituisen metallipalan eteeni pöydälle. Hetken esinettä tutkittuani vinkkasin tarjoilijattaren paikalle ja kerroin löydöksestäni hiljaisella äänellä. En halunnut tehdä asiasta numeroa, enkä ollut vaatimassa mitään korvauksia.

Tarjoilijattaren ensimmäinen reaktio oli kiistää, että olisi pienintäkään mahollisuutta, että metallipala olisi peräisin heidän keittiöstään. Vastasin, että minulle on aivan yksi hailee mistä pala oli lasiin päätynyt, mutta kehoitin heitä vastaisuuden varalta tsekkaamaan lojuiko tällaisia palasia enemmänkin kyökin puolella. Tarjoilijatar katseli minua melko paheksuen, antaen selvästi ymmärtää, että olin itse livauttanut metallipalan jälkkärilasiini.

Maksoin laskuni ja poistuimme ravintolasta. Kanta-asiakasta minusta ei tullut.


Vimmainen pyyntö  16

Olen aina rakastanut ravintolavarausten tekemistä. Fiilis on melkein sama, kuin bordellin baarissa istuessa. Päätäntävallasta kai on kyse.

Joskus homma on vain liian vaikeata. Olen heittämässä loppukesästä keikan akselilla New York – Miami – Panama City – Mexico City – Los Angeles – Sydney – Tokio. Nykiä ja Losia lukuunottamatta kaikki uusia kaupunkeja meikäläiselle. Pöytävaraukset pitäisi hoitaa kaikkiin paikkoihin. Valinnanvaraa todellakin on. Pari uutta luottokorttia polttelevat taskua.

Ja mistä nurisen? Odotukset ovat niin kovat, että yksikin pettymys (saman kaltainen kuin Stogiksen Sturehof) on liikaa. Pyydänkin teitä, maailmaa nähneet kulinaristit, neuvokaa minua kyseisistä kaupungeista. Missä syödä?

Kiitos.

TV