Ravintolat

Näytetään kirjoitukset toukokuulta 2011.

Suomen parhaat?  14

5 tähteä -lehti julkaisi ties kuinka monennen kerran Suomen 50 parasta ravintolaa -listauksensa. Minultakin pyydettiin mielipidettä, mutta missasin deadlinen duunikiireiden vuoksi, joten tänä vuonna tuli sitten yksi ääni vähemmän.

Listalla ei oikeastaan ollut kuin kaksi yllätystä. Aikaisempina vuosina burnannut Chez Dominique tippui sijalle kolme, Farangin ja Olon kiilatessa ohitse. No jaa, mitä tuohon nyt sanoisi.

Melkoinen yllätys oli kuitenkin Bistro Helsinki 15a puuttuminen kokonaan listalta. Taas kerran.

En pysty keksimään kuin kaksi syytä Bistron boikotoimiselle. Joko raatina toimineet ravintola-alan ammattilaiset eivät tunne paikkaa, joka on on kuitenkin ollut jo monta vuotta pystyssä. Tai sitten he eivät pidä siitä.

Bistro kuuluisi mielestäni top kymppiin, niin kova on sen taso.

Ei ymmärrä...


Elämä palaa Hietsuun

Asuin lapsuuteni Punavuoressa. Faija oli yksinhuoltaja ja väänsi yli sadan tunnin työviikkoja. Arkiateriat hoisimme broidini kanssa kaksistaan. Käytännössä tämä tarkoitti helvetin paksua pinkkaa lounasseteleitä, joilla aseistautuneina kiersimme Helsingin ravintoloita. Olin kymmenvuotiaana kiertänyt suurimman osan kantakaupungin järkevänhintaisista paikoista kaksi vuotta vanhemman broidini kanssa lävitse.

Viikonloppuisin faija repi jostain muutaman tunnin aikaa pojilleen. Silloin suuntasimme Hietalahden halliin ruokaostoksille. Mietimme illan aterian, hankimme ainekset ja kokkasimme yhdessä. Hietalahden halli edusti minulle viikon kohokohtaa.

Vuosituhannen vaihteessa Hietalahden hallista yritettiin tehdä luomuhalli. Hietsu oli ikävä kyllä aikaansa edellä. Helsinki ei yksinkertaisesti ollut vielä sille valmis.

Hallista muokattiin väsähtänyt designsisäkirppis, jossa kukaan ei käynyt.
Luomu- ja lähiruoka iskivät Helsinkiin toden teolla vasta viime vuosikymmenen loppupuolella. Ajatus Hietsun hallin palauttamisesta ruokakäyttöön virisi. Halli vaatii kuitenkin merkittäviä korjaustöitä, jotta siellä voisi myydä elintarvikkeita.

Riemumielin luin uutisen, jossa kerrottiin Hietsun hallin palauttamisesta luomu- ja lähiruokamyyntiin ensi vuonna. Hyvä ruoka tekee comebackin Hietsuun. Naapurissa asuvana hieron karvaisia käsiäni. Uskon ja toivon, että hallin myötä myös muuten hieman väsähtänyt Hietalahti saa uutta elämää.

Kenties ajatukseni urbaanin viljelyn kirppispisteestä vielä toteutuu?


Munkilla pos3issa  4

Päätimme rouvan kanssa aloittaa vapun jo perjantaina puolilta päivin lounaalla Postresissa. Possu on yksi lempiravintoloistani ja odotuksemme olivat melko korkealla. Kohtelian edeskäypä ehdotti alkusamppanjaa, johon toki ilolla suostuimme. Tarjolla oli talon kaatosamppanjan lisäksi vuoden 2000 Taitingeria. En kysynyt hintaa, mutta minulla oli melko hyvä aavistus siitä, missä liikuttiin.

Alkupalaksi oli tajolla rapukeittoa, joka jakoi mielipiteemme. Meikäläisen mielestä annos oli varsin onnistunut, mutta rouva moitti liian kitkerää loppumakua. Ruokajuomaksi päätimme ottaa pullon valkkaria. Edeskäypä suositteli kahtakin eri juomaa. Vilkaisin hintoja; 127 ja 109 euroa pullolta.

Jep jep. Yritin miettiä, missä meni vikaan. Olinko huikentelevaisella avauksellani antanut ymmärtää, että ajattelin arkilounaalla kiskaista 130 euron flindan? Vai lähtikö tarjoiluhenkilökunnalta vain mopo keulimaan? Silmäilin viinilistaa, joka oli täynnä 50-60 euron arvoisia pulloja. Kaveri ilmeisesti tajusi tilanteen ja ilmestyi hetken kuluttua uuden suosituksen kanssa; 80 euron hintaisen sellaisen. Totesimme rouvan kanssa, että mennään sillä sitten. Pari kymppiä sinne tänne.

Vasta jälkikäteen jäin miettimään, toiminko itse tilanteessa oikein. Olisiko minun pitänyt tehdä heti kättelyssä paremmin selväksi hintataso, jossa tulisimme juomien kohdalla liikkumaan? Miksi minua hävetti se, etten ollut sijoittamassa 130 euroa viinipulloon lounaalla?

Molempien pääruuat olivat oikein onnistuneita; meikäläisen karitsapulla sekä rouvan kuha. Jälkiruoka oli kuitenkin hienoinen pettymys; vastapaistettu munkki. Ihan kiva idea näin vapun alla, mutta munkkimme olivat sisältä vielä hieman raakoja ja taikinaisia. Postresissa, joka on kuuluisa nimenomaan jälkkäreistään, olisimme odottaneet jotain hieman enemmän.

Tällä kertaa Pos3 jätti hieman kylmäksi.