Mikä on mystisen kaunis rabona-potku?

  • Tuomari

KYSYMYS: Luulin tietäväni “kaiken” jalkapallosta, mut mikä on rabona-potku, vai onko se syöttö?

VASTAUS: Rabona voi olla sekä potku että syöttö, mutta ennen kaikkea se on onnistuessaan kaunista katsottavaa. Vai mitä sanotte Pekka Sihvolan Rabona pilkusta, ja vielä silmät ummessa.

Kaunis liike nimeltään rabona on futiksessa potkaisutapa, jossa potkaiseva jalka kiertyy tukijalan takaa tehokkaasti jalat ristissä. Futaaja voi käyttää tätä laukaisua monestakin syystä: rabonan avulla voi pelaaja esimerkiksi tehdä yllättävän kierteisen syötön tai potkun. Rabona saattaa siis usein hämätä vastustajan pelaajia ja etenkin katsojia.

Rabona on vanha kikka jalkapallokentiltä. Ensimmäisen kerran rabonan esitti tietävästi Ricardo Infante Argentiinassa vuonna 1948 Estudiantes de La Platan ja Rosario Centralin välisessä matsissa. Urheilulehti El Graficon etusivulla komeili Infanten kuva ja siitä päivästä lähtien futiksessa liikettä on kutsuttu rabonaksi. Espanjaksi rabona tarkoittaa koulusta pinnaamista. Pele käytti rabonaa jo 50-ja 60 luvulla ja sen jälkeen siitä on tullut vakiokalustoa kikkailijoiden työkalupakissa.

Hienoja keskityksiä ja läpisyöttöjä rabona-tyyliin nähdään lähes joka viikko, mutta maalit ovat harvassa. Viime kauden hienoimmasta maalista vastasi Tottenhamin Erik Lamela, joka voidaan samalla valita hienoimmaksi rabona-maaliksi, mitä koskaan on nähty. Vai mitä sanotte? Tottenham teurasti Euroliigan ottelussa Kreikkalaisen Asteras Tripolisin peräti 5-1 ja Lamelalla oli aikaa tehdä mitä haluaa. Wou! Ainakin yhdestä asiasta Lamela muistetaan Lontoossa, muuten miestä ei haluta muistellakkaan.

Seuraa Tuomaria myös Facebookissa ja Twitterissä @casinosportsbar

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi