Klassinen ja moderni, mutta ei new nordic - W30 tekee vahvasti omaa juttuaan

Historiallisessa Wuorion talossa sijaitseva W30 on ravintola, jossa klassiset fine dining -annokset nautitaan valkoisilta pöytäliinoilta.

Sommelier Juha Mäkelä ja keittiöpäällikkö Simo Pietarinen toivottavat kaikki tervetulleiksi W30-ravintolaan.
Sommelier Juha Mäkelä ja keittiöpäällikkö Simo Pietarinen toivottavat kaikki tervetulleiksi W30-ravintolaan. Kuva: Laura Matilainen
  • Mitä: Ranskalais-skandinaavista ruokaa
  • Missä: Unioninkatu 30, Helsinki
  • Milloin: Ti-la klo 16-00

Kesällä 2020 Helsingin Unioninkadulle avautuneen W30-ravintolan alkutaival oli täynnä haasteita. Kun yli puolitoista vuotta kestäneen rakennusprojektin jälkeen ravintola oli vihdoin valmis avaamaan, poikkeustila siirsi avajaisia eteenpäin. Hyvää kannatti kuitenkin odottaa.

W30 on piristävä poikkeus koko ajan enemmän ja enemmän rentoutta korostavassa ravintolamaailmassa: Vanhassa 1900-luvun kiinteissö sijaitsevan ravintolan ruokalista koostuu ranskalais-skandinaavisista annoksista, jotka nautitaan valkoisilta pöytäliinoilta.

Oman lisänsä juhlavaan tunnelmaan tuovat ravintolan isot ikkunat ja poikkeuksellisen avoin näkymä keittiöön.

W30 on klassinen ja moderni

Suomen kokkimaajoukkueestakin tunnetun keittiöpäällikön Simo Pietarisen mukaan ravintola ei halua kopioida tai toistaa muiden tekemiä asioita, vaan toteuttaa omaa juttuaan. Ravintola ei ole Palace tai Olo, vaan W30.

“Haluamme yhdistää klassista ja modernia, olematta kuitenkaan tällä hetkellä pinnalla olevaa new nordicia. Ruokalistan annokset pohjautuvat ranskalaiseen keittiöön ja keittotaitoon, mutta skandinaavisuus kulkee koko ajan siinä mukana. Koska olemme Suomessa, raaka-aineet tulevat pääosin sesongin mukaan”, Pietarinen selventää ravintolan filosofiaa.

”Fromage de tete” tarjoillaan tryffelisinapin kera.
”Fromage de tete” tarjoillaan tryffelisinapin kera. Kuva: Laura Matilainen

Vaikka kotimaiset raaka-aineet ovat  vahvasti läsnä, ankat ja linnut tulevat kuitenkin ravintolaan Ranskasta puhtaasti siitä syystä, että ne ovat Pietarisen mukaan parempia.

W30:n ruokalista uusiutuu koko ajan. Kahden viikon välein listalta vaihdetaan ainakin yksi annos, ja nyt lokakuussa pääruoat vaihtuivat kaikki uusiin.

Uudelta ruokalistalta Pietarinen suosittelee maistamaan etenkin peuran ulkofileetä, jonka kanssa nautitaan haudutetulla peuranniskalla täytettyä perunakrokettia ja glaseerattua Frex-punajuurta. Tämä annos sekä maistuu että näyttää uskomattoman hyvälle.

Sesonkeja hyödyntävältä ruokalistalta voi löytää tällä hetkellä niin peuraa kuin karamellisoituja omenoita.
Sesonkeja hyödyntävältä ruokalistalta voi löytää tällä hetkellä niin peuraa kuin karamellisoituja omenoita. Kuva: Laura Matilainen

Myös alusta asti listoilla ollut “”Fromage de tete”, porsaanniskasta valmistettu terriini, on maistamisen arvoinen elämys. (Toimituksen huomautus: Tämä todella on maistamisen arvoinen elämys!)

"En kiellä, että emme haluaisi Michelin-tähteä"

Vuoden verran auki olleen ravintolan asiakaspalaute on Pietarisen mukaan ollut viime aikoina todella positiivista.

“Osa ihmisistä toivoo, että olisimme villimpiä, mutta itse tykkään enemmän tällaisesta modernista, bistrohenkisestä lähestymistavasta. Itselläni on kova kilpailutausta ja haluan näyttää erilaisia tekniikoita."

Ravintolan kapasiteetti on noin 40 henkeä. Liian täyteen ravintolaa ei haluta ottaa, ja tähän liittyy kaksi syytä. Yksi seikka on se, että keittiössä työskentelee vain kolme kokkia, joille halutaan antaa aikaa panostaa jokaiseen nostettavaan annokseen.

“Haluamme panostaa siihen, miltä annos ja eri komponentit näyttävät. Käytämme paljon aikaa käsityöhön”, Pietarinen kertoo.

Ravintolan juomapuolesta vastaa pitkän linjan sommelier Juha Mäkelä.
Ravintolan juomapuolesta vastaa pitkän linjan sommelier Juha Mäkelä. Kuva: Laura Matilainen

Toinen, ja ehkä se tärkeämpi syy, löytyy salista. Vankan kokemuksen omaavan sommelierin Juha Mäkelän asiantuntevuudelle ja tarinoille halutaan jättää tilaa ja aikaa. Pietarisen sanoin, “annetaan herrasmiesten loistaa.”

Kaikki keittiössä ja salissa tehtävät päätökset tähtäävät siihen, että asiakkaat poistuvat ravintolasta tyytyväisinä.

Toki muitakin intressejä löytyy.

“En kiellä, että emme haluaisi Michelin-tähteä, mutta en oikeastaan edes tiedä, kannattaako sitä tällä hetkellä edes ottaa. Olisihan se uran kannalta upea saavutus, mutta mieluummin sitä tekee ruokaa, jota kaikilla on mahdollisuus tulla syömään”, Pietarinen toteaa.

 

Ravintolassa vietetään Pinot Noir -viikkoja 25-30.10. Lähde tutustumaan ruoan ja viinin upeisiin parituksiin ja varaa pöytä oheisen painikkeen kautta.

1 kommentti

SaraPepp

16.12.2021 00:55

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://SaraPeppus.goshrink.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi