Perinneravintoloiden klassikkoannokset, joita jokaisen tulisi maistaa edes kerran

Mistä löytyvät kaupungin herkullisimmat silakat tai maukkain maksa-annos? Me kerromme, sinä testaat!

Klassikko on klassikko, vaikka voissa paistaisi!
Klassikko on klassikko, vaikka voissa paistaisi! Kuva: Elite

Usein kuuluu pohdittavan, mihin ravintolaan ulkomaalaiset vieraat kannattaisi viedä syömään. Yleensä listalle nostetaan perinteisiä suomalaisia ravintoloita, joissa nautitaan poronkäristystä, silakoita ja lohikeittoa. Nämä ravintolat ovat elämyksiä paitsi turisteille, mutta ne ovat enemmän kuin vierailemisen arvoisia myös meille suomalaisille.

Seuraavat ravintolat kannattaa ottaa kohteeksi silloin, kun mielesi tekee istahtaa äärimmäisen maukkaiden suomalaisten perinneruokien äärelle.

Paras poronkäristys: Ravintola Lappi

Haluatko kokea palan Lappia keskellä Helsinkiä? Siinä tapauksessa kannattaa ottaa suunnaksi perinteikäs Lappi-ravintola, jonka ruokalistalla poro on pääosassa. Liharuokia on ravintolassa tarjolla kolme: pariloitua poronfileetä, poronkäristystä ja poron paahtopaistia.

Jo tämän perusteella voisi päätellä, että poro on se ruokalaji, jota tässä paikassa kannattaa tilata. Kun tähän lisätään päälle poroa hehkuttavat arvostelut, valinta on varma.

Ravintola Lapissa maistuva ruoka nautitaan takkatulen äärellä.
Ravintola Lapissa maistuva ruoka nautitaan takkatulen äärellä.

“Paras poronkäristys ikinä, hieno lappilainen sisustus ja mahtava henkilökunta”, Googlen arvostelussa kehutaan.

Ps. Jos poro maistuu, Lappi-ravintolasta voi ostaa poronlihaa myös mukaan niin käristyksenä, paistina, ulkofileenä kuin potkana.
 

Paras lohikeitto: Ravintola Kuu

Töölönkadulla sijaitseva Kuu on ravintola, joka on palvellut nälkäisiä asiakkaita jo vuodesta 1966 lähtien. Monien ruokalistalta löytyvien perinneruokien joukosta yksi on nostettu lukuisissa yhteyksissä ylitse muiden: ympäri vuoden saatavilla oleva perinteinen savulohikeitto.

Maukas lohikeitto on jo itsessään elämys, ja kun tähän päälle lisätään vielä keiton kanssa tarjoiltava mallasleipä ja ihanan viihtyisä tunnelma, ei voi mennä pahasti pieleen.

Kuu on töölöläisklassikko vailla vertaa!
Kuu on töölöläisklassikko vailla vertaa! Kuva: Ravintola Kuu

“Tämä ravintola ei ole koskaan pettänyt”, TableOnlinen arvosteluissa todetaan.
 

Paras sipulipihvi: Sea Horse

Kun ajatuksissa on nauttia perinteistä suomalaista ruokaa keskellä historian havinaa, kannattaa lähteä syömään vuodesta 1934 palvelleeseen Sea Horseen. Ullanlinnassa sijaitseva ravintola tunnetaan etenkin maukkaasta ja rehdistä, mutta kohtuuhintaisesta ruoastaan.

Sea Horsen sipulipihvi on ravintolan klassikko ja johtotähti, joka tunnetaan myös maailmalla. Sipulipihvin menestystarina lähti lentoon, kun Monocle Magazine nosti Sea Horsen sipulipihvin maailman kymmenen parhaimman pihvin joukkoon.

Sipulipihvi a'la Sea Horse - maistuis varmaan sullekin!
Sipulipihvi a'la Sea Horse - maistuis varmaan sullekin! Kuva: Sea Horse

Nyt tätä herkkua matkataan syömään merienkin takaa!


Parhaat silakat: Kosmos

Lähes sadan vuoden ajan Helsingin keskustasaa palvellut Kosmos on jo itsessään todellinen nähtävyys. Alkuperäisessä kunnossa oleva ravintolasali huokuu nostalgiaa, ja tässä ravintolassa asiakas voi vain kuvitella, millaisia illanvietto Kosmoksessa on vuosien varrella vietetty. (Näitä tarinoita taatusti riittää!)

“Yksi Euroopan parhaista klassikoista, joissa sinun täytyy käydä”, Tripadvisorissa hehkutetaan.

Kosmoksessa pääsee nauttimaan suomalaisen keittiön klassikkoruokia.
Kosmoksessa pääsee nauttimaan suomalaisen keittiön klassikkoruokia. Kuva: Kosmos

Rapeaksi paistetut, perunamuusin kanssa tarjoillut silakat kuuluvat Kosmoksen ehdottomiin klassikoihin, jotka jokaisen kannattaisi kokea itse.


Paras karjalanpaisti: Konstan Moljä

Aitoa suomalaista perinneruokaa tarjoileva Konstan Möljä on ravintola, jonka ruokaan ja tunnelmaan ei voi olla ihastumatta. Rannikkokarjalaiseen tyyliin sisustetussa ravintolassa kannattaa suunnata etenkin monipuolisen illallisbuffetin äärelle.

Konstan Möljässä nautitaan perinneruokia upeassa miljöössä.
Konstan Möljässä nautitaan perinneruokia upeassa miljöössä. Kuva: Konstan Möljä

Lukuisten herkkujen joukosta kannattaa lautaselle lapata aina karjalanpaistia, monille lapsuudesta tuttua, mutta nykyisin liian harvinaista herkkua olevaa ruokalajia. Illallisen jälkeen poistut ravintolasta taatusti vatsa täynnä ja hymy huulilla!
 

Paras läskisoosi: Kolme Kruunua

Kun puhutaan nostalgisista ruoista, sianlihakastike eli läskisoosi kuuluu tämän listan ehdottomaan kärkikaartiin. Vaikka läskisoosi jakaa vahvasti mielipiteitä, kannattaa tälle ruokalajille antaa uusi mahdollisuus ja suunnata Helsingin Kruununhaassa sijaitsevaan Kolme Kruunua -ravintolaan.

Kolme Kruunua on ravintola, jossa voit nauttia ruokasi valkoisten pöytäliinojen äärellä.
Kolme Kruunua on ravintola, jossa voit nauttia ruokasi valkoisten pöytäliinojen äärellä. Kuva: Kolme Kruunua

Perunmuhennoksen kanssa tarjoillun perinneruoan erinomaisuudesta kertoo omaa kieltään se, että ravintola on saanut Maailman läskisoosijärjestöltä kunniakirjan erinomaisesta läskisoosistaan. (Kyllä, Maailman läskisoosijärjestö on ihan oikeasti olemassa.)
 

Paras Vorschmack: Elite

Vuodesta 1938 töölöläiskerrostalon kivijalassa toiminut Elite jos mikä on ravintola, joka jokaisen kannattaisi kokea edes kerran elämässään. Taiteilijoiden kantapaikkana tunnettu ravintola huokuu arvokkuutta - Eliteen astuminen on kuin portti toiseen maailmaan.

Yksi ruokalistan klassikoista on Mannerheimin lempiruokanakin tunnettu vorschmack, joka kantaa Elitessä nimeä Vovan vorschmack. Nimi on kunnianosoitus Eliten legedaariselle, yli 50-vuotisen työuran tehneelle vahtimestari Vladimir Gusevillalle

Eliten  vorschmack on nimetty vahtimestarin mukaan.
Eliten vorschmack on nimetty vahtimestarin mukaan. Kuva: Elite

Parhaat lihapullat: Juttutupa

Lihapullat kuuluvat monen suomalaisen suosikkiruokiin; ne maistuvat niin arkena kuin juhlassa. Jos mielesi tekee nautiskella todella meheviä ja maukkaita lihapullia ravintolassa, yksi erinomainen kohde tähän tarpeeseen on yksi helsingin vanhimmista ravintoloista; Juttutupa.

Juttutuvan lihapullien salaisuus piilee siinä, että ne tarjoillaan Jaloviina-kermakastikkeen. Kuulostaa suomalaiselta, vai mitä?

Juttutuvan lihapullat tarjoillaan Jaloviina-kermakastikkeen kera.
Juttutuvan lihapullat tarjoillaan Jaloviina-kermakastikkeen kera. Kuva: Juttutupa

Paras maksa: Central

Jo vuodesta 1898 palvellut ravintola Central on todellinen klassikkoravintoloiden helmi, johon kannattaa lähteä nauttimaan mitäs muutakaan kuin klassikkoruokia.

Modernimpien herkkujen ja uusien suosikkien lisäksi ruokalistalta löytyy jo vuosikymmenten ajan suosiossa olleita ruokia, kuten paistettua maksaa. Tässä ravintolassa täydellisesti paistettu maksapihvi tarjoillaan perunasoseen, rapean pekonin ja sokeroitujen puolukoiden kera.

Centralin historia ulottuu vuosikymmenten taa.
Centralin historia ulottuu vuosikymmenten taa. Kuva: Central

“Centralin perinteinen maksa-annos vie kyllä voiton kaikista suomen ravintoloissa syömistäni vastaavista”, pöytävarauspalvelu Quandoossa kehutaan.

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi